Inlägg

Inlägg som tomas_protectera har skrivit i forumet
Av tomas_protectera

En ER-X för någon femhundring klarar av att via brandväggen låsa ett av näten utifrån schema hur du vill. Din ide med ett barn och vuxennät är bra av flera anledningar, men precis som du säger lägg dessa i varsitt VLAN, sen schemalägger du det hur du vill. Då funkar det för både trådat och wifi.

Funktionen ovan finns i alla lite mer avancerade brandväggar.

Av tomas_protectera

Varför inte kolla på ER-4 om du gillar edge serien och vill ha en mer kompetent produkt.

Av tomas_protectera

QoS i routern kan ju också vara ett alternativ där spelandet får högre prioritet.

Av tomas_protectera

Finns massor med info om hur man segmenterar VLAN i edge router. Den här är bra: https://youtu.be/grg8TxsSops

Av tomas_protectera
Skrivet av turbo_500:

Hej,
Jag har precis kopplat in en Edgemax X som sitter som router in på mitt hemmanätverk.
Jag har en homeassistant hemautomationsserver jag vill komma åt med hjälp at port forwarding men det verkar som att routern inte skickar vidare för jag får connection refused när jag går på min dynamiska DNS-adress.
Jag har en Dynamisk DNS på home assistant och den funkar för det blir rätt address med nslookup och skriver jag in adressen med port 80 kommer jag till min router.

tips på vad som kan vara felkonfigurerat?
Funkade bra med min gamla Asus-router..
I övrigt går routern fint.

Hur har du ställt in routern? Det ska inte vara några problem att skicka port 80 vidare till en host på insidan.

Av tomas_protectera
Skrivet av soujiro:

En edgerouter "väldigt liten" och POE "ström via tp-kabeln med en Ubiquiti Unifi 6 Lite Wifi är ju nice.

Dock inte om man inte vill vara nätverkstekniker tänker jag.

Av tomas_protectera

Idag hade jag dragit 6a fast och satt en patchpanel på vinden. Från den hade jag satt patchkabel till router.

Av tomas_protectera
Skrivet av nu1mlock:

Ber om ursäkt för sent svar, har inte haft tid att fundera något på detta förrän nu igen.

Kort och gott - det jag vill åstadkomma är följande:

- Ett stort nätverk på tomten med Mesh eller AP+kontroller som sköter handoff, då enheterna är för dåliga på att byta anslutningspunkt själva.
- När man är i Hus 1 så ska man kunna casta till alla enheter i Hus 1, men kommer inte åt enheterna i Hus 2.

När jag är hemma hos mig vill jag alltså inte få upp något annat hus och dess casting-enheter som t.ex. TV, högtalare osv. På samma sätt vill jag inte att någon i ett annat hus ska få upp mina enheter.

Jag kan separera husen med olika portar. Idag har jag en Edgerouter X, där port 1 går till Hus 1 och port 2 går till Hus 2. Dessa har idag olika subnät, så man ser inte varandras cast-enheter. Problemet jag har idag är att enheter som mobiler, paddor, bärbara datorer etc. inte byter anslutningspunkt i tid eller ibland inte alls, trots att det finns flera andra anslutningspunkter med bättre signal.

Detta skapar problem när man går mellan husen eller är på tomten.

Exempel: Jag går över till Hus 2 och är där en kvart. Använder inte mobilen alls, men mobilen byter till en accesspunkt i det huset.
När jag går hem och sätter mig i soffan och tar upp mobilen så händer ingenting när jag surfar. Mobilen är då fortfarande ansluten till accesspunkten i Hus 2, trots att jag har gått förbi två AP i mitt hus och sitter en meter ifrån en. Jag måste stänga av och sätta på WiFi - då byter mobilen till korrekt AP.

För din info så är det dina klienter som väljer accesspunkt inte Controller. Tips att jobba med effekten på accesspunkterna istället. Att optimera ett större Wifinät gör sig inte självt. Det låter som att din HW ska klara av vad du är ute efter även om jag inte riktigt förstår. Du vill ha ett nätverk till allt, men inte se cast enheter som finns i ett annat hus. Det låter som att du måste ha olika nätverk om du ska fördela castenheter iaf om dina klienter ska hitta olika castenheter baserat på var du är på tomten.

Av tomas_protectera

Om du är nöjd med wifiprestanda hade jag kört dina deci som accesspunkter kopplat till en annan router.
https://www.tp-link.com/se/support/faq/1842/

Vill du hålla dig till tp link hade jag kollat på Omada

Av tomas_protectera

Ja, sätt upp en till och peka dina klienter på båda dina servrar. Eller missuppfattade jag frågan?

Av tomas_protectera
Skrivet av Sam101:

Förslag på lösningar om "install" av Linux. Tänkte få igång en äldre Rig, men det har visat sig vara svårt och olika felmeddelande duggar tätt.😳 I detta fall har en version av Ubuntu placerats på en sticka och ändringar i BIOS för startordning reglerats. Någon som känner sig hugad att bistå m adekvat info, tack!✋

Möjligt, men du måste ge oss detaljer.

Av tomas_protectera

Det där är standardkoppling i våra nät, så inga problem!

Av tomas_protectera

Om du vill köra Debian är det Debian 9 Stretch som gäller om du vill slippa manuella ändringar.
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/360012282453-UniFi-Set-...

Av tomas_protectera

Kan tipsa om erx-sfp för att få 24 passive poe på fem portar, då kan ni driva både radiolänk och uap-lite vilket troligen kan bli en bra lösning i hangarerna. Den kan du även konfa som ren switch. Annars håller jag med om ac loco om jag förstod att ni ville köra point to point. Det finns även bra point to multipoint som inte är dyra hos Ubiquiti.

Av tomas_protectera
Skrivet av Prelatur:

Om jag kommer ihåg rätt så var vitsen med att utesluta 10% att de tar bort bufferbloat.

Smart queue funktionen hanterar det själv och den ”sparar” undan ca 10% om du ställer enligt din normala bandbredd.

Av tomas_protectera
Skrivet av Pellepelikan:

Inte helt 100, men som jag förstått det så får man ca dubbel throughput (950 mbit istället för ca 500 mbit) med hwoffload men tappar möjligheten till QoS. Är osäker på hur det påverkas om man har många klienter som kommunicerar inom lanet...

Glöm inte bort att TS har er-6p som är bra mycket mer kraftfull än exempelvis er-x. Jag har aldrig behövt hwoffload på den serien.

Av tomas_protectera
Skrivet av Homdax:

OK, satte den till 95. Brukar inte kika på Youtube då många visar gammal info, men med en "second opinion" känns det lite säkrare.
Lite kul att han kallar Ubiquiti routern en "lite" version av EdgeMAX Routern.

Läste igenom uis dokumentation och måste medge att jag gjort fel. Du ska sätta smart queue till din faktiska hastighet, dvs 100/100 för att den inte ska ta ett för stort buffert område.

Sedan kan du ställa ner om du vill öka upp din buffert, men jag skulle börja med 100/100 i ditt fall

Av tomas_protectera
Skrivet av Homdax:

Du menar att jag istället för att sikta in mig på appliakations/protokoll/ip nivå istället skall säga åt routern att aldrig använda mer än 90% för något? Men begränsar jag inte den totala kapaciteten till 90% då?

100/100 mycket riktigt.

Nej du begränsar bara en ström, dvs du kommer lösa ditt scenario bra genom att minska. Dock så kommer det se ut som du minskar totalt eftersom även speed tester laddar med få strömmar.

https://youtu.be/o-g2P3R84dw

Runt 10 min in i den så får du en skaplig förklaring. Själv väljer jag att ställa ner lite i mitt fall. 250/250 så ställer jag den till 240/240. Då reserveras utrymme om jag kör en nedladdning parallellt.

Av tomas_protectera

Det beror på var du har flaskhals men normalt på WAN, då kan du sätta en smart queue på det interfacet där du ställer ner max down / up till 5-10 mbit mindre än din normala max U/D. Ex om du har 100/100 uppkoppling ställer du max till 90/90 det reserverar ett utrymme åt dig, så att det alltid finns utrymme.

Ovan beror såklart på hur ditt trafikmönster ser ut

Av tomas_protectera

Unifi flex, smidig och går att kraftmata med usbutgång på TVn om du har.