Inlägg

Inlägg som Miniklumpen har skrivit i forumet
Av Miniklumpen

Jag slår också ett slag för Jabra evolve2 85 om man vill att det ska fungera med Teams och fungera att använda i öppna kontorslandskap. Om det inte är viktigt att det ska fungera med Teams så finns säkerligen bättre alternativ.

Av Miniklumpen

jag har bokat!

Av Miniklumpen

Intressant intervju. Shawn Ryan har ofta intressanta intervjuer med okända individer.

Av Miniklumpen
Skrivet av Kåre!:

Jag bygger hus med reservkraft för att driva hela huset vid strömavbrott, alltså inte som en besparing

För att driva en hel normalvilla med värmepump (BVP eller FLVP) så behövs det ett 3-fas aggregat som dels klarar startstömmen från värmepumpen (beroende på pumptump), dels klarar att snedbelastas på respektive fas (du har sällan jämn belastning på alla faserna) samt klarar att leverera tillräckligt ren ström för hushållsmaskiner (”ren sinus”).

Du måste också ansöka om tillstånd hos din elnätsägare samt gräva ned jordspett och installera en godkänd reservkraftsbrytare.

Vår installation hamnar kring 190kkr. Det krävs alltså duktiga höga elpriser under lång tid och billig diesel för att det ska löna sig…

Vad för generator planerar ni att använda?

Av Miniklumpen
Skrivet av medbor:

Bästa videon för brödbak jag sett:

https://www.youtube.com/watch?v=5mehXzl7yHA

Testat 3 gånger nu och blir sjukt gott varje gång

Går att använda som bas för frallor, limpa och pizza. Handlar helt om att lära sig hantera en deg

Måste nog testa, tack!

Av Miniklumpen

Jag handlar mycket på Snabbgross (har fysisk butik i i Södertälje) som säljer till privatpersoner också. Den butiken är inriktad mot restauranger så där kan man köpa det mesta i bulk. Jag brukar köpa kött (bacon, stekfläsk, kyckling, köttfärs, osv) i storpack och dela upp i mindre portioner för att sedan frysa in. Jag köper även färdighackad fryst gullök i 2kg påse, vilket är grymt smidigt då jag gillar att ha lök i maten och den blir inte gammal heller. 1 kg färdigskalade vitlöksklyftor frysta och 1 kg fryst avokado tärnad eller i halvor. Jag har inte slängt en avokado eller lök sedan jag hittade denna butik. Finns andra grönsaker färdigtärnade frysta också som jag brukar köpa i 2 kg påsar. Stora förpackningar av ostar, grädde, creme fraiche, smör, osv. Det mesta finns där utav mina större förbrukningsvaror, vilket har medfört att jag inte behöver åka till affären lika ofta. Nackdelen är att min frys är alltid smockad Annars som många andra så köpes toalettartiklar på ÖB eller om det är kampanj.

Av Miniklumpen

Spelbranschen har till mångt och mycket förstört sig själv ur mitt perspektiv. Jag växte upp med spel där man prioriterade upplevelse och spelinnehåll framför att släppa spelet oavsett om det var klart eller ej. Nu ska man vara glad om spelet fungerar som förväntat först något år efter release. Det släpps fler spel än någonsin men man måste leta efter den där nålen i höstacken om man ska känna att "det här var ett bra köp", tyvärr.

Några orsaker jag kan se:
- Spelbolag ägs ofta av investmentbolag numera.
- Spel utvecklas för att fungera på konsol och PC.
- Det var svårare att släppa "patches" förr då lanseringen skedde på CD-skiva. Nu missbrukas patches för att släppa det som borde finnas i spelet redan.
- Ny generation spelkonsumenter uppväxta på spel där man kan stänga av hjärnan och som ger "instant satisfaction".

Jag är 37 och spelar fortfarande men i betydligt mindre utsträckning.

Av Miniklumpen

Mitt tips är Microsoft 365 family. För 1199 kr/år får man office (5 samtida inloggningar) och OneDrive till 6 personer (1 TB per person).

Av Miniklumpen

Not all heroes wear a cape...

Av Miniklumpen
Skrivet av MuLLvaD3n:

Jag har nu testkört min ooni för första gången! Vilka jäkla pizzor man kan få till.

https://imgur.com/OH44k3h.jpg
https://imgur.com/WPZYBmS.jpg

Nu börjar spelet kring att få till toppingar, ostar och allt annat kul, men vi har en start! Det blev inga köpes-pizzor dagen efter nyår, om vi säger så.

Riktigt fin pizza! Hur gör du degen och vad har du i den?

Av Miniklumpen

Om man är rädd om sitt batteri undviker man att låta batteriet bli varmt, för redan vid ca. 40 grader påverkas livslängden negativt. Att ladda samtidigt som telefonen används är negativt då det leder till höga temperaturer, ladda från tomt batteri är negativt då den kumulativa effekten (värmeförlusterna blir högre) vilket leder till högre temperaturer. Snabbladdning leder till högre temperaturer eftersom telefonens värmeavgivande förmåga är begränsad. Jag rekommenderar att ladda telefonen redan vid 30-40% och låta den ligga orörd tills den är klar. Att ladda tills batteriet är fullt är långt från lika skadligt som värmen så oroa inte så mycket över det. Undvik gärna snabbladdare, vilket är helt onödigt att använda om man laddar på natten.

Av Miniklumpen

När det är kallt ute och framförallt om det även blåser ute är det viktigt att täcka ställen på kroppen med ytliga blodkärl. Ställen som ofta folk täcker dåligt är huvud, hals/nacke, handleder, och fotleder. Lager på lager principen är även att rekommendera då det är lätt att justera värmen genom att plocka bort ett lager. Om man är frusen av sig rekommenderar jag att ha en vinterjacka som går ner en bit över rumpan, samt sluter tätt runt handleder och har en hög krage. Komplettera med förstärkningsplagg under beroende på temperatur, exempelvis underställ som baslager (gärna merinoull), fliströja och tubhalsduk. Fötterna är viktiga att tänka på också. Rymliga vinterstövlar, dvs plats för två par tjocka strumpor och som inte är så trånga att de komprimerar strumporna då det påverkar blodflödet samt mängden luft för isolerande effekt.) Ha i åtanke att fötterna svettas ca. 1 cl i timmen, vilket gör att fötterna och strumporna kommer bli fuktiga och eventuellt kalla om du inte byter strumpor. Oavsett vad du har på dig så kommer du bli kall förr eller senare om du inte rör på dig när det är kallt ute och ett tecken på att man inte har tillräckligt med kläder på sig eller att man inte rör på sig tillräckligt är att lämmarna börjar bli kalla, exempelvis händer och fötter.

Av Miniklumpen

Produkt: Samsung Galaxy Buds Plus (2020) - Black
Länk: https://www.proshop.se/Hoerlurar-Headset/Samsung-Galaxy-Buds-Plus-2020-Black/2831611
Kategori: Ljud
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5263278
Pris: 790Kr

Av Miniklumpen

Mycket god tråd. Le dot...

Av Miniklumpen

Tack för hjälpen! Jag ska begrunda alternativen och tipsen.

Av Miniklumpen

Någon som har erfarenhet av dessa? Lenovo IdeaPad 5

Borde duga, men antar att den är proppad med bloatware? Kanske finns bättre alternativ?

Av Miniklumpen
Skrivet av BM-Mods:

Ett alternativ kan ju vara att du hjälper din far att blåsa om datorn direkt med en ren Windows10 på en USB, då slipper man ju alla bloat, som vissa tillverkare verkar ta betalt för att inte installera.

Ok, tack! Det är ett alternativ. Förr i tiden är erfarenheten min att man får problem med drivrutiner om man gör det men det var länge sedan. Det kanske fungerar bra nu för tiden?

Av Miniklumpen
Skrivet av Printscreen:

Asus Pure är en Lineup från Asus som marknadsförs med att dom inte exakt noll bloat installerat, bara rent windows.

Min egna farsgubbe köpte ny dator nyligen men ville inte lägga fullt så mycket pengar, så han köpte nån annan modell, och direkt kom då McAfee antivirus som ett brev på posten, men en sån där ful setup att det är gratis i 30 dagar, sen kommer hotfulla popuper om att universum går under om man inte köper en prenumeration.

Tack för tipset! Dom är lite dyra dock. Synd att man ska behöva betala premium för att slippa få reklam uppkört i röven och nedsegad dator.

Av Miniklumpen

Köpråd - Laptop till farsan

Farsan behöver en ny laptop. Hans behov är simpla då han framförallt kommer använda den för att surfa och skriva i ordbehandlare. Vilken laptop skulle ni rekommendera? Om det finns laptops som inte är proppade med massa bloatware så är det ett plus. Tack på förhand!

Av Miniklumpen

En kanal jag hittade nyligen för er som gillar snickeri.