Inlägg

Inlägg som Martinh har skrivit i forumet
Av Martinh
Skrivet av Tranceguy:

Frågor om likvärdiga saker kommer upp var o varannan dag. här på swecklockers. vist kan andra veta mer en jag men spelar som ingen roll. jag gav dig tipset håll koll på kampanjer o liknande. det är ända tippset jag kan ge dig. Och sen spelar det väl ingen roll om en person är 14 eller som i mitt fall 37. ska vi börja dömma varann för att man har en åsikt nu så välkommen du pratar med rätt person.

Och jag tackar för tipset du gav och information om att du tror priserna har stabiliserats och inte kommer gå ner.

Du har dessutom rätt i att det inte spelar någon roll om man är 14 eller 37 år. Det ska väl gå att svara på en fråga i ett forum oavsett ålder utan raljera eller dumförklara frågan, ett så enkelt som "Det är omöjligt att svara på" eller att helt enkelt inte bry sig om att kommentera det överhuvudtaget hade räckt.

Skrivet av nanne:

I takt med att folk lagrar mer och mer data i molnet så är det väl inte så konstigt att konsumentdiskarna inte går ner i pris?

Så du tror att storleken på hårddiskar till lagring för en konsument inte kommer utvecklas så mycket mer? Inget jag har tänkt på men det kan mycket väl ligga i något i det du säger.

Kan det vara så att marknaden för privata filserverar och att billigt kunna lagra stora mängder data lokalt är i sin "prime" nu?

Än så länge kan jag personligen inte lagra några större filer i molnet, jag sitter på ett 10/1-bredband och att bara synkronisera 1GB skulle ta en evighet. Men i framtiden när alla sitter på 100/100 eller snabbare så skulle det mycket väl vara så att nästan all konsumtlagring skulle kunna ske i molnet oavsett storleken på filerna. Då skulle det bara vara företag och några få som inte vill lagra i molnet av en eller annan anledning som skulle stå för marknaden och priserna skulle sättas därefter.

Av Martinh
Skrivet av Pellepelikan:

Kollar man på prisjakt finns det väl flera 4 TB diskar som ligger bland de billigast per TB, runt 30 öre eller så?

Skickades från m.sweclockers.com

Tittar på WD Green som är den billigaste per TB, ligger det på:

2TB 704kr, 035kr per GB
3TB 938kr, 031kr per GB
4TB 1331kr, 033kr per GB

Även där blir det ett ökning på 393kr för sista TB. Det kanske är 3TB som är extremt billig, men jag tycker är lite väl stort pålägg. Dessutom med så stor lagringsdisk som 4TB har jag hellre RED som är anpassad för lagring.

Skrivet av ReverenD:

Sålänge folk ändå köper så finns d väl ingen anledning att gå ner i pris
Har du begränsat med lagringsplats så du måste ha 4tb?
Skickades från m.sweclockers.com

Begränsat med lagringsplats har man väl alltid.

Är främst begränsat med SATA-portar som ställer till det och är nu ute efter att ersätta nuvarande 1,5TB-hårddiskar. Givetvis tar jag hellre då 4TB istället för 3TB om det vore samma pris per GB.

Skrivet av Tranceguy:

altså jag gillar dom här frågorna? ja vi vet verkligen detta och imorgon kommer hårdisken att sänkas exakt 308kr så vänta tills dess du gör det.

SKämt o sido hur ska vi veta detta??? jag hade gärna haft framtids seende men nu är det inte så. Jag är bara en normal dator användare och inte en person som kommer från framtiden.

med tanke på att hårdiskarna har stabiliserats sen översvämmningarna, så tror jag inte att det kommer att ske några radikala sänkningar. Kolla på kampanjer osv.

Du kanske inte har paranormala egenskaper men däremot tror jag att det finns betydligt många fler som är insatta och har kolla på alla senaste rykten och vad som komma skall på det här forumet än vad jag har. Du har t.ex. redan framfört åsikten att priserna på hårddiskar har stabiliserats sedan översvämningarna och det är betydligt mer än vad jag visste.

Jag tittar på prishistoriken för 4TB-hårddiskar och anser att prisfallet har gått långsamt jämfört med hur snabbt nyare teknik brukar pressa ner priserna för datorkomponenter och ställer då frågan om det inte är "dags" för en stabil nedgång. Jag trodde att ett forum som detta skulle besitta någon form av kunskap och inte bara 14-åriga fjun med attityd, men jag är oerhört tacksam att jag kunnat glädja din morgon med mitt skämt till fråga.

Av Martinh

Kommer det ett prisdropp på 4TB snart?

Har tittat på och väntat på att 4TB-hårddiskar ska kommer ner till mer rimliga priser. Priserna har stått still hyfsat länge och har inte alls haft den prisdropp jag förväntade mig när 4TB-hårddiskarna först lanserades.

Som exempel när man kollar på prisjakt.nu ligger billigaste priserna för WD RED på 1 575kr för 4TB och 1 049kr för 3TB, en ganska stor skillnad på över 500kr för bara 1TB mer.

Nu läser jag om 5TB-hårddiskar som snart ska lanseras och även om 6TB-hårddiskar. Kan man förvänta sig ett ordentligt prisdropp på 4TB-hårddiskar närmsta månaderna?

Av Martinh

Jag har planer på att köpa den här och har en undran hur det fungerar med hårddiskar som redan är fyllda med data i NTFS-filformat? Måste hårddisken formateras för att den ska fungera med TS-109?

Grejen är att min stationära krashade för ett tag sedan och jag kommer inte orka fixa den, däremot skulle jag vilja få ut datan som ligger på hårddiskarna i den. Till TS-109 hade jag tänkt köra en 1TB-disk men det skulle vara bra om jag även kunde koppla in mina gamla diskar och kopiera över data från dem genom TS-109.

Av Martinh

Förslag på att simulera pianolack?

Ska bygga ihop en HTPC och för att den ska passa in i min övriga utrustning i hemmabion skulle jag vilja ha fronten i "pianolack".

Jag tycker att svarta Silverstone LC04 skulle passa perfekt där övre halvan är svart aluminium och nedre halvan av fronten är en svart spegel vilket ser ut som pianolack ungefär. Dessvärre är höjden bara 11cm och både utbyggnads- och kylningsmöjligheterna är begränsade och det är det enda htpc-chassi som jag hittat som är stilrent med "pianolack".

Därför funderar jag på att satsa på en av Lian Li's svarta htpc modeller eller något annat i den stilen och sedan själv fixa en "pianolack".

Någon som vet vad som skulle kunna simulera pianolack/svartspegel bra och bli snyggt? En mörk solfilm som sätts på fronten? Eller nån form av plexiglas eller annat glas/plast som är väldigt reflekternade kanske?

Av Martinh

Hm, kylaren blir knappt mer än ljummen när GPU:n belastas. Känner jag däremot på baksidan av kortet precis där GPU:n sitter... Väldigt hett kan jag säga!

Då jag inte vill riskera att sitta med ett inte fungerande kort utan garanti så blir det nog att skicka tillbaka ASAP istället för att själv se om det går att lösa.

Av Martinh

jag tycker mig se en glipa på 1mm mellan kylaren och kärnan, dem har visserligen kontakt däär kylpastan sitter men jag ser inte om hela kärnan har kontakt.
Men annars tycker jag att kylaren sittar ordentligt, det går iaf inte att skruva dit den hårdare eller något sånt.

Vågar jag plocka bort och sätta dit Artic Silver 5, antar att garantin ryker då och det skulle ju vara bra att ha kvar den om kortet tillslut ger upp av temperatur.

Av Martinh

PowerColor X1950 PRO SCS3, Blir jättevarmt -> 100 grader?!

Har ett nyinköpt PowerColor X1950 PRO SCS3, har använt det sedan igår men det var först idag som jag prövade spela och verkligen utnyttja kortet, efter ett tag uppenbarade sig grafikfel och strax efter hängde sig datorn.

Nu när jag kollat med ATI Tool samt ATI Tray Tools ser jag att idle-tempen på GPU'n är cirka 55 grader, i spel eller liknande där 3D-grafik används går temperaturen upp till 110 grader!!!

Grafikkortet har en enorm passiv kylning, men enligt testerna ska temperaturen trots detta hamna kring 65 när kortet arbetar och kring 45 i idle.

Lådan bör ha god ventilation då jag har en 120mm fläkt bak i chassit samt en fläkt i framsidan, CPU-tempen ligger kring 35 grader idle och systemtempen kring 30 idle.

Vad kan vara fel? Jag förstår inte varför grafikkortet redan i idle är så pass hög, det är inget som ligger i vägen för grafikkortet. =/

edit 1: Drivrutinerna som jag kör med är dem senaste jag hittade hos ati.com.

edit 2: Satte grafikkortet i den andra PCI-E porten som är närmre en fläkt och både belastningen och idle tempen sjönk lite. Idle är nu 53 men när något av 3D ska visas går tempen upp till 100 grader direkt på några sekunder ändå.

Av Martinh

okej, okej... tror ni nästan övertyga mig nu, en 12" får det bli!

Tack för era kommentarer!

Av Martinh

12" för liten, 14"/15" för stor?

Jag skulle vilja få lite råd angående storleken på bärbara datorer.
Kommer inom köpa en bärbar men står i valet och kvalet om det är en 12" eller en 14"/15" skärm jag vill ha.

Jag vill ha en dator som är lätt att ta med sig i väskan utan att jag märker av att den är där och att den utan problem rymms. Helt enkelt en dator som jag utan problem kan ta med mig överallt.

Svaret skulle vara enkelt, en 12" skärm som är liten och behändig, om det inte vore för att jag är orolig att en så pass liten skärm i längden kan bli jobbig att arbeta med.
Jag har givetvis en stationär dator men det är inte omöjligt att jag vid tillfällen och speciellt vid skolarbete kommer sitta vid den bärbara datorn 6-8h i sträck. Kommer då en liten 12" skärm bli för liten och jobbig/ansträngande att arbeta med?

Någon som använder sig av en bärbardator med 12" skärm som kan ge sina synpunkter på det hela, hur väl det fungerar att använda en sådan maskin under längre tidsperioder.

Av Martinh

Hitta Zalman NB47J i Umeå?

Är det någon som vet om det går att hitta Zalman NB47J i butik i Umeå?
Känns riktigt onödigt att beställa på internet då frakten är nästan dubbelt så dyr än själva produkten, dessutom leveranstid.

Så, finns det någon datorbutik i Umeå som kan tänkas sälja NB47J?

http://kylning.com/info.php?cPath=77_181&products_id=525

Av Martinh

Köpa Windows XP 64bit Engelsk nu, möjlighet att byta mot svenskversion sen?

Jag kommer köpa en dator snart som har en 64bit-processor.
Givetivs vill jag då också få ut det mesta ur datorn och då köra Windows XP 64.
Nackdelen är att det i dagsläget endast går att köpa i engelskversion samt att jag läst här på sweclockers att det bara ska gå att köpa med en OEM-dator.
Så jag känner mig nästan tvingad att köpa tillsammans med datorn jag köper nu då jag inte kommer köpa hårdvara under en längre tid efter det.

Har någon hört om det ska gå att få sin skiva med engelskversion utbytt av microsoft senare när svenskversion har kommit? Eller är man fast i den engelska versionen om man köper den?

Av Martinh

Okej, jag tackar för svaren.
Då jag inte har planer att använda dubbla grafikkort så ska jag ta och kolla in något av moderkorten som Ykalon rekommenderade, sedan får jag se priset på det olika grafikkorten.
Sedan angående hårddisk kanske jag tar en IDE-hårddisk om det ändå är hugget som stucket när det kommer till prestanda.

Ska fortsätta min hårdvarujakt med era svar i beaktning!

Av Martinh

Försöker plocka ihop en dator, behöver råd och tips!

Kommer köpa en ny dator i veckan troligtvis, har dock ingen större koll på grafikkort, moderkort och liknande och har ett par frågor, så ni kanske kan ge mig en hjälpande hand?

Det jag kommer använda datorn till är vanligt surfande, ordbehandling och musik, sedan också rätt så mycket grafikbehandling.
Spel förekommer ibland men är inte högsta prioritet, är då oftast FM, SimCity, Sims och andra liknande spel som kanske inte kräver det värsta och bästa grafikkortet som spelas.
Prioriterar tysta komponenter före prestanda, så länge prestandan inte stryps alltför mycket! Kan också nämna att jag inte kommer klocka varke minnen, cpu eller grafikkort.

Det jag behöver hjälp med är följande:

* Processor, är det 64-varianterna från amd som gäller nu? Måste man köra med kommande WindowsXp 64 eller vad det nu hette för att få ut mer av en sån processor? En Winchester 3200+ verkar lagom för mig imho.

* Moderkort, vilket bör jag välja? Beror givetvis på vilken cpu man valt, men har ni något tips på något som är hyffsad iaf?
Har kollat in Asus A8N-SLI Deluxe, länk. Vill att ljud-, nätverkskort ska vara inbyggt samt att den ska klara en 120mm cpu-fläkt.

* Ramminne, spelar det någon roll vad man väljer? Kanske ni har något tips här också. Annars är det detta 1024mb Kingston minne som jag tittat på.

* Hårddisk, är det SATA som gäller nu eller ska man köra med en gammal IDE-hårddisk? Har annars valt ut en Seagate Barracuda SATA-disk.

* Grafikkortet. Här har jag verkligen ingen koll. Är det PCI-express som gäller nu? Vilket märke, variant, teknologi etc...? Som sagt kräver jag inget värstingkort, utan ett som kan spela sims och simcity liknande grafik utan problem.

Av Martinh

Använder följande kod bara för att testa, notera att jag inte ersätter med en bild då det blir svårt att se vad som blir fel utan funktionen borde endast ta ut url-delen i img-taggen:

$string = preg_replace("#\[img="\"(.*?)\"\"]#i", "$1", $string);

Och, jag får det verkligen inte att fungera, ett utdrag ur orginaltexten:

[img="/img/article/20041109_pepparkaka/01.gif"]Det är nu när dagarna blir kortare för varje dag som går som vi vet att vi med stormsteg närmar oss julen, men mitt bland all stress och all julklappsjakt som väntar finns det faktiskt tid att njuta också.

Men när jag prövar preg_replace blir det

[&quo;//acle/20041109_peppakaka/01f&quo;]De &aul; nu n&aul; daana bl koae f&oul; vaje da so &an; so v ve a v ed sose n&aul;a oss julen, en bland all sess oc all julklappsjak so v&aul;na fnns de faksk d a njua ocks&an;

Det blir inte riktigt som jag tänkt mig, utan som ni ser blir det väldigt galet istället.

EDIT:
fick det att fungera genom följande kod:

preg_replace("/\[img="(.*)"\]/Ums", "\\1", $tmpText);

Av Martinh

Hjälp att göra om asp pattern och RegExp till php?

Jag har problem att skapa en funktion i php som gör om img-taggar och url-taggar till bilder samt länkar.
Har en gammal funktion i asp som fungerar för mig, men jag vet inte riktigt hur jag ska skriva i php för att få det att fungera.
Är det preg_replace som ska användas och isåfall hur? Har prövat ett par olika sätt men samtliga sätt har bara resulterat i att obegripliga tecken och ord kom upp.

Själva pattern-delen borde väl vara samma oavsett om man använder php eller asp?

Hur som helst behöver jag hjälp för att få det att fungera i php, nedan följer kodsnutt ur min asp-funktion (FormatText är textsträngen) någon som vet hur detta skulle skrivas i php:

Set FormatTextRegExp = New RegExp FormatTextRegExp.Global = true FormatTextRegExp.IgnoreCase = true FormatTextRegExp.Pattern = "\[img="(.*?)\"]" FormatText = FormatTextRegExp.Replace(FormatText, "<img style=""border: 1px solid #505050; margin: 6px; "" alt="""" src=""$1""; />") FormatTextRegExp.Pattern = "\[url="(.*?)\"](.*?)\[/url\]" FormatText = FormatTextRegExp.Replace(FormatText, "<a rel=""external"" href=""$1"" style=""font-weight: normal; "">$2</a>")

Av Martinh
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jacksaw
Accent-chassina är riktigt bra. Dock bör man tänka på att det är LÅÅÅÅÅÅNGA väntetider på dessa. Det är gtek som är svensk leverantör av dessa. Inet Data (www.inet.se) hade dessa förut men pga väntetiderna så tog de bort dem ur sitt sortiment.

Kostar också mer än dubbla jämfört mot en Silverstone-desktop/htpc.

Av Martinh

Silverstone HTPC-chassi? Fungerar det som vanligt desktop-chassi?

Jag vill ha ett snyggt desktopchassi eller ett barebone, pga att man begränsar sig lite med ett barebone har jag nu börjat snegla åt Silverstones extremt snygga HTPC-chassin, http://www.silverstonetek.com/, men hur fungerar dom som vanligt desktopchassi?

Är det högljutt (efter att man bytt ut ev. medföljande chassifläktar), rymmer chassit ljuddäpning? rymms ett fullstort grafikkort eller liknande?

Någon som har ett Silverstone-chassi som stöjder fullstort ATX-moderkort samt samtliga kortplatser ut (dvs, LC01, LC03 etc) och kan ge synpunkter?

Av Martinh

Shuttle SN25P, fungerar inbyggt grafikkort bra?

Har planer på att införskaffa mig Shuttle ST20G5 och funderar på om det verkligen behövs ett grafikkort.
Jag spelar inte så mycket och om jag spelar är det bara FM, sims, sim city eller andra spel där det inte behövs så extremt snabb grafik som flyter på i 100 fps...

Så behövs verkligen ett dedikerat grafikkort eller räcker det med kortet som sitter i Shuttle ST20G5?

Av Martinh

Shuttle SN25P, behövs cpu-fläkt?

Har nu börjat titta på delar till en kommande dator, och just nu är det Shuttle SN25P eller ST20G5 som jag har fastnat för när det gäller chassi/moderkort.

Behövs det cpu-fläkt eller liknande till Shuttle SN25P/ST20G5 eller sköter den sig själv?
Läste på datorbutiken.com att Shuttle inte behöver fläkt pga "heat pins" eller nåt sådant... stämmer verkligen det?