Inlägg

Inlägg som ulf5 har skrivit i forumet
Av ulf5

Jobbar framförallt med Rust, men även lite Python.

Av ulf5
Skrivet av Petterk:

Pratade jag inte om partier? Partier består av lekmän, hur ska ha de ha någon åsikt om sakerna om de inte diskuteras? När det kommer till handling så görs utredningar av experter och olika parter får lämna remisser, men det är fortfarande lekmän som tar besluten. Detta är ingen tråd om vi ska ha demokrati eller inte. Styrelseskicket har vi oavsett vad du tycker om det eller inte, styrelseskicket är vad som möjliggör eventuell framtida kärnkraft.

Tror du får öva lite på din läsförståelse, jag har inte sagt någonting om Sveriges styrelseskick. Jag anser att hur vi ska generera vår energi är en detaljfråga som bör lämnas åt experter (i längden tillsatta av folkvalda), inte att varenda person med rösträtt ska behöva förstå alla för- och nackdelar. Tänk dig detta exempel: vill en myndighet lagra data de har rätt att lagra så har inte alla partier en åsikt om vilken databas som ska använda och vänder sig till folket för få ett svar i frågan, beslutet tas av personer som är insatta i användningsområdet och förstår för- och nackdelar (förhoppningsvis).

Av ulf5
Skrivet av Petterk:

Röstar du inte?

Det är riksdagen som beslutat om reglerna för elmarknaden och subventioner, staten som äger SVK, staten som äger SKI, staten som äger Vattenfall o.s.v. Att partier har olika linjer i dessa frågor påverkar vilka beslut som tas. Du behöver inte göra annat än att rösta i riksdagsvalet. Kärnkraft har haft en relativt stor roll i Sverige, men det är inget måste efter 2040. Det hela är inte konstigare än att rösta på politiker som vill lägga mer pengar på skolor eller sjukhus så jag vet inte varför du inte vill ha demokrati. Vill du inte ha demokrati finns det andra forum att diskutera detta på.

Tror du att vi röstar om alla beslut som tas i Sverige? Jag anser inte att detta är en fråga som gemene man kan förväntas ha en informerad åsikt.

Av ulf5
Skrivet av Petterk:

Är du tvingad att jobba på SKI? Självklart är det experter som tar fram förslag och som prövar om de är säkra, det politiker och således allmänheten bestämmer över är saker som budget och finansiering. Inom vetenskapen publicerar man sina fynd i peer review-skrifter, alla akademiker som läser skiften kommer inte vara experter på just detta område men det ska de inte behöva heller. Vill du ha något annat får du väl gå med i en sekt och flytta till en ren diktatur.

Är det bara de som jobbar på SKI vars röst spelar roll i huruvida Sverige kommer ha kärnkraft eller inte? Vad skönt att höra.
När andra beslut fattats om Sveriges elnät har det inte varit något som jag behövt komma med min åsikt för och jag hoppas att jag kan slippa i även detta fall.

Av ulf5

Min åsikt är att folk som inte är experter inom ämnet ska inte behöva ta ställning i frågan. Jag förstår inte varför detta på något sätt är en fråga man ställer till folket utan tycker att det borde givetvis lämnas till experter som studerat frågan. Allt jag vet är att jag vill ha tillgång till billig el med så lite klimat/miljöpåverkan som möjligt, och jag vill inte heller vara med om någon kärnkraftskatastrof. Hur detta ska uppnås vill jag inte vara med att besluta om, det är jag inte kvalificerad att göra.

Av ulf5

Jag har en Galaxy S10+ som jag använt sen våren 2019. Den har 3.5mm utgång, men jag har nog aldrig använt det, så för att gå emot strömmen lite så skulle väl jag säga att jag inte skulle sakna den.

Det finns diverse appar som jag inte lyckas ta bort, t.ex. Bixby är en, men finns andra grejer där det inte finns någon remove-knapp.

Det som stör mig absolut mest är det här med autorotation, jag stänger alltid av det, men på denna mobil så dyker det upp en jätteliten knapp nere till höger om bakåt-knappen ibland när man har mobilen liggande. T.ex. om man kollar något när man ligger i sängen, den jävla knappen har jag kommit åt så många gånger. Och den finns ju inte hela tiden så om man råkar komma åt den så blir det till att försöka skaka på telefonen tills den dyker upp igen för att kunna rotera tillbaka, eller dra ner menyn, slå på autorotation, vrida telefonen och slå av autorotation igen. Detta är mitt överlägset största problem med telefonen, som jag annars är väldigt nöjd med. Så jag hoppas att det är något ni tar bort, eller iaf gör möjligt att stänga av.

Annars är väl en funktion jag hade uppskattat typ "find my ear buds". Har ett par Galaxy buds, och det hade varit jättetrevligt att kunna få hjälp att hitta dem om man förlagt dem. Hade också varit trevligt att kunna stänga av dem utan att lägga dem i asken, men har accepterat att jag måste ha med mig asken var jag än går i fall jag vill stänga av lurarna.

Av ulf5

Jag har kört enbart linux i snart 7 års tid, hade visserligen ett par uppdrag när jag var konsult där jag tvingades delvis använda Windows. Men tycker verkligen att om man är utvecklare så är unix-liknande OS helt överlägset. Om man inte utvecklar saker för just Microsoftprodukter, men det låter ju som tortyr. På mitt nuvarande jobb är det inte ens ett alternativ att köra Windows, man får dock använda Mac om man nu skulle vilja.

Kan inte heller säga att jag behövt installera några särskilda drivrutiner eller liknande på någon av mina 4 datorer, inte ens grafikdrivrutiner nu när AMDs open source drivers är så bra. Och grafikdrivrutiner behövde man alltid installera manuellt på Windows när jag senast använde det i alla fall, annars fick man skitdålig prestanda.

Av ulf5

@FBGKimpan: Så ni sparar alltså 20k i månaden tillsammans? Då får ni väl ihop till kontantinsatsen på ungefär 2 år? Låter som att det bara är att köra på.

Av ulf5

Jag kanske missat något i tråden, men ni får ut 51k efter skatt. Har utgifter på 15k/person, och är 2 personer. Ni sparar 10k. Vad gör ni med dom sista 11?

Av ulf5

Försöker du använda Linux som Windows är det klart det är lite mekande involverat. Försök att använda Windows som Linux så ska du se att det inte ens fungerar.

Av ulf5
Skrivet av kewe:

Det är fel att tro att öppen kod skulle vara säkrare. Det är den inte, snarare tvärtom. För hackers kan då leta efter fel och utnyttja dessa. Det är en form av säkerhet att koden är stängd och inte känd, även om den innehåller problem som kan utnyttjas.

Security by obscurity.

Av ulf5

@anon183825: Utan att kolla upp vad OSX använder för filsystem så kan jag med stor övertygelse gissa att det går.

Av ulf5

@Erooo: De har någon free trial på CloudSearch och ett år eller något gratis Elasticsearch.

Av ulf5

@sebbeharry: Haha, det finns alltså två Spark? Hade aldrig hört talas om det Spark, trodde han syftade på denna https://en.wikipedia.org/wiki/Apache_Spark Kanske rätt pinsamt då jag arbetar med att utveckla Spring-applikationer. Till mitt försvar så kan jag säga att det Spark du länka till inte ens kommer på förstasidan när jag googlade det nu.

Av ulf5

@M89: Menar du att du vill ha matchningen i första match-gruppen? Du får nog förtydliga lite exakt vad du vill göra och vad som ska matchas.

Av ulf5
Skrivet av M89:

Ja precis endast i början eller i slutet, pipsen runt FR befinner sig endast i början av raden. Tanken är att slippa OR om det är möjligt

Skickades från m.sweclockers.com

Förutsatt att slutet på raden alltid innebär att det ska vara TF1 HD innan så funkar detta:

^\|?(TF1 HD )?FR.*

Kommer dock matcha några andra fall.

Skrivet av L'ombra:

Inte superinsatt i regex, men tvivlar på att det går utan OR. Eftersom du bara säger att du behöver matcha FR, så ska du inte ha med resten av meningen i uttrycket. Testa det här:

/^\|FR.*|.*FR$/

Ska matcha en sträng som antingen börjar på |FR eller slutar på FR.

Han vill inte ha med OR-operatorn av någon anledning. Såg att du nämnde det,

Av ulf5

@burton666: Menar du Spring istället för Spark? Spark är ett ramverk för att processera stora mängder data.

Av ulf5

@M89: Okej, så antingen i början eller i slutet, inte någon annanstans. Är raderna alltid endast tre tokens? Är pipes runt FR endast för om det är det första på raden? Detta blir som sagt ovan jättelätt om du tillåter OR.

Av ulf5
Skrivet av CyberVillain:

Idag blev det en kommentar som inte förklarar varför utan hur, det har jag nog inte gjort på flera år. Hade ju kunnat bryta ut EF-frågan i flera extensions methods och namngivit dem därefter. (OpenCompanies är just en extension method)

return db.OpenCompanies(query, CompanyStates.FileImported) .SelectMany(c => c.AgreementChanges.Where(ac => ac.ReportMonthId == query.ReportMonthId && !ac.DoNotSend)) .GroupBy(ac => 1) .SelectMany(all => //Filtrerar bort alla avtalsändringar som har äldre syskon som inte är färdigbehandlade av riskbolaget all.Where(ac => ac.SendStatus.Type == MessageHandlerStatusType.Ej_skickad) .GroupBy(ac => ac.IndividualId) .Select(ind => ind.OrderBy(ac => ac.ChangePolicyMonthId).FirstOrDefault()) .Where(ac => all.Where(ac2 => ac.IndividualId == ac2.IndividualId && ac2.ChangePolicyMonthId < ac.ChangePolicyMonthId) .All(sibling => sibling.SendStatus.Type == MessageHandlerStatusType.Färdigbehandlad)) ) .GroupBy(ac => ac.InsuranceCompanyId) .Select(grp => grp.Select(ac => ac.Guid)) .ToList()

Hade nog varit lämpligt att lägga den där grejen i en egen metod med ett bra namn. Det du gör i SelectMany dvs.

Av ulf5

Vad är det du kör för regex? Vill du alltså matcha rader som innehåller FR? Eller bara om det är i början med | runt och i slutet utan?

Detta kommer matcha vilken rad som helst som innehåller FR:
.*FR.*