Inlägg

Inlägg som dwain har skrivit i forumet
Av dwain

Hej har nu provat att försöka hitta hur jag kan begränsa effektuttaget på min processor. Det enda jag lyckats med hittills är att ställa en max-temp på 90c vilket funkar ok så klart.

På mitt moderkort hittar jag inställningar för maxeffekt på cpu (253w) men kan inte ändra det? Allting är gråmarkerat.

Är det något man måste låsa upp för att kunna ändra dessa inställningar? Börjar bli lite segt att fläcktarna går upp och ner hela tiden då den kan bli uppåt 100c redan vid vanligt internetsurfande.

Sen tänkte jag att jag provar trycka igång ai overclock men då dog datorn efter en stund då den blev 100c direkt.

Finns det någon bra guide för undervolt å begränsa effekt som funkar på mina delar?

Av dwain

Sådär nu funkar allt

Åkte upp till Inet i gbg och de hjälpte mig uppdatera bios och sen gick allt igång som det ska. Så superbra service där

Det som däremot oroar mig lite är att processorn blir rätt varm. Surfar jag på nätet och på sidor med mkt rörliga grejer eller reklam osv så drar den iväg en del. Runt 60-70 grader och kör jag sen intel stresstest å maxar så når jag 100 grader efter bara en minut eller två.

När jag beställde denna så ville jag ha nocctua kylare då jag har bra erfarenhet av dem. Dock har jag alltid kört den som heter Noctua NH-D15 och då har min förra processor (Intel I7 10700k) varit sval och tyst. Men nu så när jag beställde blev det Noctua NH-U14S därför att det var den enda som klarade av kylnigen bra nog enligt Inets datorbyggaren.

Där är rätt bra med kylpasta på processorn och den sitter rätt hårt skruvad tror jag. Är denna kylaren lite klen kanske?

Kör idag be quiet! Pure Base 500 DX som chassie och sen har jag totalt 3x 14cm fläcktar. Två blåser in, en från topp och en i nosen och sen då en bak som suger ut luften.

Borde jag stoppa i fler fläcktar eller kommer det inte göra någon större skillnad?

Av dwain

Ajdå det känns ju inte så bra. Då använde jag ändå datorbyggaren på inets sida för att det inte skulle bli fel. Tänkte att aja det står man måste uppgradera bios men eftersom de listar det som kompatibelt och inte skriver något så borde det gå att göra då utan problem.

Det borde nog kanske upplysas lite mer noggrant att datorn inte ens kommer att kunna starta bios eller uppgradera utan en äldre processor

Frågan är om man ska nyttja sin ångerrätt på moderkortet och köpa ett som funkar för 14-serien direkt då? Problemet tror jag visserligen att de var superdyra och väldigt få att välja på.

Det enda kravet förutom liknande utseende på moderkortet vid själva kontakterna du fäster i chassiet (gillar inte den vanliga plåt man klickar i) är att den ska optiskt ut.

För känns ganska onödigt att stå och lägga en massa pengar på en annan processor för att bara uppgradera bios?

Av dwain
Skrivet av shugge:

Enbart den senaste BIOS versionen som har stöd för 14th gen, så det är förmodligen problemet här.

Version 2802 2023/10/06
https://www.asus.com/se/motherboards-components/motherboards/...

Hur gör jag då för att uppdatera bios till senaste? Tänker att jag ser inte ens bios så då blir det svårt att uppdatera?

Kan man tvångsuppdatera på något sätt?

Av dwain

Tack alla för engagemanget. Det slutade med att jag uppgraderade min stationära speldator och stoppade dem gamla delarna i servern istället så nu funkar allt bra där 😂

Jag insåg till slut att den prestandan i gamla servern ändå inte räckte 😃

Av dwain

Hjälp med mina nya delar i stationär. Startar inte.

Hej,

Jag har köpt nya delar till min speldator och jag får inte den att starta.

De delar jag har sen tidigare i datorn och som jag återanvänder är 2x m2 sata en samsung 500gbs och en 1tbs.

Sen ett Nvidia 4080 grafikkort.

Sen då även chassie är mitt gamla.

De nya delarna är följande. Processor: Intel i7 14700kf, Ram-minne: Corsair 32GB (2x16) DDR5 4800mhz, Moderkort: Asus Prime Z690-A, Kylning: Noctua NH-U14S och Nätagg: ASUS TUF Gaming 850W Gold - ATX 3.0.

Jag har byggt ihop ett par datorer genom åren så är inte helt grön och har varit försiktig och noggran under hela bygget.

Problemet är att när jag trycker power så startar allt upp och alla fläcktar går som de ska även Gpu men sen händer inget mer. Får ingen bild ingenting. Kan inte ens se bios.

På moderkortet är den vita dioden tänd (och även en grönaktig precis under, men den vita lyser starkast). Detta tyder på vga-problem har jag googlat mig fram till.

Jag har provat att byta runt på minnena i de olika platserna utan resultat.

Jag har provat ge ström till grafikkortet från två olika källor på nätagget utan resultat.

Jag har provat att stoppa i ett 1050ti kort som inte kräver extra ström utan resultat.

Jag har provat displayporten på moderkortet utan någon bild heller (dock inte provat hdmi men borde inte spela roll?)

Läser jag om moderkortet ska det stödja den processorn (valde datorbyggare och konfigurerade utifrån det på Inet). Dock kan det krävas en biosuppdatering. Men jag kommer inte ens in i bios så att göra någon uppdatering går tyvärr inte.

Vad gör jag för fel eller vad ska jag felsöka?

Av dwain
Skrivet av ZX81:

Håll inne en tangent, vilken som, vid uppstart så borde du få ett felmeddelande(Världens bästa btw), typ No keyboard present, Press F1 for ....
Får du inte felet uppfattar inte moderkortet att tangentbordet finns alls. Byt port och testa igen isf.

Edit: Keyboard ERROR or no keyboard present.

Provade detta och inget händer alls. Skitskumt då ena tangentbordet ändå är rätt nytt.

Av dwain
Skrivet av ZX81:

Är tangentbordet via kabel eller dongel?

Provat två olika tangentbord. Ett modernare och ett lite äldre men båda med kabel och samma sak vill inte hoppa i bios.

Av dwain

Skitskumt är saker å ting.

Höll på och lirka för att komma in i bios. (lyckas inte där för verkar som tangentborden jag har inte är i gång direkt när datorn startar så jag kan trycka på del för bios).

Så tänkte jag att undra vad som händer om jag medan datorn är igång kopplar in disken. Det är ju inte direkt bra men tänkte skit samma jag provar i värsta fall får jag bara lösa de problem som uppstår. Å vips dök disken upp?

Borde ju inte funka. Skitskumt!

Och varför kommer jag inte in i bios? också skumt haha

Av dwain
Skrivet av tcntad:

Du ska allitd lista hårdvaran, vad har du för SSD exempelvis?
En NVME som stänger av en SATA-port?
Vad har du för moderkort?
Fungerar alla kablar?
Syns alla diskar i UEFI?

Lagt in hårdvaran nu

Vanlig sata-ssd så den tar en port bara.

Alla kablar fungerar som de ska.

Nix ser bara 4diskar överallt hur jag än gör

Av dwain

Tack för svar,

Det är inte direkt moderna prylar haha.

Moderkort: MSI Z77A-G43

Processor: Intel Core i5 3570K

Ram: 32gb dual-channel dd3 @ 799mhz

Gpu: Nvidia Gtx 1050ti.

Sen då Windows 10.

Körs enbart som server för plex så där duger den långt känns det som. Men vill kunna köra fler diskar och med mer utrymme

Skrev nog lite snabbt innan. Menar att Windows inte hittar sista disken när den kopplas in. Dvs jag kan max köra 4 diskar samtidigt och kopplar jag ur en disk så funkar den jag försöker addera. Men försöker jag köra alla 5 så funkar det inte.

Har bytt enhetsbeteckning till annat. Men verkar inte vara där för samma problem fortfarande.

Jag har kört en splitter jag hade på ena sata power så en sata power grenas ut till två st som jag kopplar i varje disk. Kan detta påverka?

Nätagget är ett Cooler Master 620w modulärt. Men har inga kablar till det då dem försvunnit i en flytt. Så har bara en sådan kabel till sata power.

Däremot har jag en kabel som går från pci-express 6pin till sata. Men misstänker att jag inte kan koppla den kabeln då det lär vara annan volt?

Av dwain

Min windows 10 server hittar inte alla diskar

Hej,

Har en gammal stationär dator som jag kör som server till plex. Idag har jag 1ssd i den och 3 diskar 2x6tb och 1x8tb. Nu hade jag en till 6tb liggandes som jag slängde in. Moderkortet har stöd för 6 diskar så tänkte då är det inget problem.

Men hur jag än gör hittar inte Windows 10 som jag kör sista disken. Däremot om jag kopplar ut en befintlig disk dyker den upp.

Finns det någon begränsning i mängder diskar man kan köra i windows 10?

Eller är det en begränsning i hur mycket lagring moderkortet stödjer eller vad kan det vara?

Av dwain
Skrivet av evirob:

Har du installerat om windows? Det låter som en bra start annars, samt färska drivrutiner.

Det har jag provat flertalet gånger och det hjälper inte tyvärr

Däremot vete tusan om det inte är i samband med windows 11 som det blev så här? Har även provat både home å professional av win 11 men hjälper inte :/

Av dwain

Jaha dags för en liten uppdatering tänkte jag.

Jag har uppdaterat bios sen en tid tillbaka och det har blivit bättre men fortfarande inte helt bra.

Det roliga är att när jag körde asus program för kolla eventuella behov av uppdateringar sa den bara att det inte behövdes. Kollade jag däremot deras hemsida var där nytt bios från i somras och min bios var från 2020 haha.

Kan det påverka att den mekaniska disken går ner i varv och att det slöar ner datorn? Funderar på om man ska plocka ut den?

Av dwain

Hjälp med dator som segar ihop

Har ett problem med min stationära dator som jag försökt få ordning på och försökt googla vad problemet kan vara men ej lyckats.

Så jag gör ett försök här och ser om ni har några idéer vad det kan vara

Jag kör en stationär dator med en Intel I7-10700k (oklockad) med stor Noctua NH-D15 kylare. Till detta har jag 32gb (2x16gb) ram 3600mhz minnen (specy säger 1800mhz men kollar jag aktivitetshanteraren säger den 3600mhz?)

Moderkort är ett Asus PRIME Z490-A

Disk är Samsung SSD 960 EVO 500GB (jag har även en 970 evo plus 1tb som jag fått utbytt på garanti då jag trodde felet låg där först men har bara inte orkat koppla in den).

Sen har jag en vanlig SATA-III 6tbs disk för lagring av diverse grejer men inga program eller så installerat på den utan bara lagring.

Gpu är en Asus rtx 2080.

Skärm LG 38'' UltraGear 38GN950

När jag kollar temperaturer i datorn även under belastning så är de låga och chassie har bra kylning och datorn går tyst och fint osv.

Men jag har stora problem med att datorn totalt segar ihop sig. Detta sker rätt sporadiskt. Men redan vid uppstart av datorn så kan den sega något kopiöst när man kommer in i windows (kör 11an). Det kan vara så segt så muspekaren knappt kan röra sig och sen efter kanske 10-30sekunder ibland längre så rullar det på.

Lämnar jag datorn igång och går och gör något annat en timme eller två och kommer tillbaka så är det oftast samma sak. Det tar uppåt 30sek-1min innan datorn svarar som den ska.

I samband med detta så sker det också sporadiskt att det blir som en röd rektangel runt bilden i windows. Som sen försvinner lika snabbt igen.

Får inte ihop vad som skulle kunna sega ner datorn så extremt hårt. Kollar jag i aktivitetshanteraren så är det inga toppar i prestandaanvänding eller så.

Provade som sagt och byta min disk mot ny och sen byta nya på garanti men samma fel återstår. I samband med diskbyten så har jag även tankat om datorn.

Det är så sjukt frustrerande då datorn verkligen borde rulla på som smör tänker jag. Kör jag Userbenchmark så får jag above expectations på allt.

Vad kan det vara som strular?

Av dwain

Jaha har hittat mer och mer fel på det hela så nu ger jag upp. Lika bra att köpa nytt moderkort och processor!

Då är frågan vad som rekommenderas? Jag har förstått att Amd är galet prisvärt just nu. Men verkar stört omöjligt att få tag på?

Det jag gör med datorn är slösurf. Många fönster öppna i både chrome och firefox.

Sen spelande. Just nu Cyberpunk.

Jag har haft som sagt en i5 8600k och tycker väll stundtals att den varit lite av en flaskhals. Jag har ett Asus strix 2080 kort som gpu.

När jag väl köper en processor eller moderkort så har jag ofta grejerna ganska länge. Innan min 8600k hade jag en i5 2570k som jag hade i typ 5-6 år innan jag kände det var dags och byta.

Så kan gärna investera i något lite bättre för den delen

Jag har alltid snålat med moderkort men kan tänka mig att köpa något bättre denna gången faktiskt. Sen gärna en vettig kylare så den är tyst. Har alltid kört Noctua och varit nöjd. Dock aldrig vattenkylning utan stora fläcktar

Av dwain

Ja det har jag dubbelkollat. Skitskumt. Kan det också ha med den lite böjda pinnen i processordelen att göra?

Kan "backplaten" till moderkortet påverka? Dvs den i metall vid alla kontakterna?

I enhetshanteraren får jag bara upp att mitt nätverkskort inte kan starta :/

Av dwain

Jaha nu har jag även noterat att min nätverksport verkar vara trasig. Testade med ny kabel å allt men får den inte att ansluta till nätverket.

Känns mer och mer som det blev något riktigt knasigt fel när jag bytte kylpasta/bytte chassie.

Av dwain

Verkar som att ett stift på moderkortet är lite lite böjt. Sen noterade jag att där verkar ha kommit lite kylpasta på processorns undersida. Den är ju lite rengjord men var svårt att få det perfekt utan att vålda för mkt med olika medel . Men själva böjda stiftet är ju inget som gick att fixa. Försökte försiktigt men gick inte.

Så njae kanske lika bra med nytt moderkort å ny processor då?

Eller ska man nöja sig med den lägre minneshastigheten? hur stor skillnad är det å få ut kanske då 2666mhz mot att köra fulla 3600mhz?

Säg jag har en budget på allt från 4-5 till kanske 8. Hur stor skillnad ger det i prestanda mot min i5 8600k?

Av dwain
Skrivet av Thomas:

Du har alltså samma moderkort och CPU som förut?
Minnessystemet är ju ganska simpelt (konceptuellt då), och inte särskilt mycket mer än minnesplatserna och PCB-traces som leder till CPU-socketen.
Någon av de delarna är sannolikt problemet, dvs koppling mellan RAM och platserna, ledningsbanorna till socketen, eller koppling mellan socketens pins och processorn.

Om jag förstått rätt hur kopplingen ser ut så delar minnesplatserna ledningsbanor i par (de två närmast CPU och de två längst från), så det låter som att något hänt med ena paret isåfall. Antingen ledningsbanorna på moderkortet eller i socketen.

Yes stämmer! Har sedan tidigare en Intel i5 8600k och då ett Asus moderkort.

Jag tror också att det har blivit något problem där. Kan ju varit att något gått sönder vid montering.

Misstänker det knappast är lönt att laga?