Inlägg

Inlägg som petabyte har skrivit i forumet
Av petabyte

Jag kan försöka ge tips utifrån min erfarenhet av att gallra kandidater.

Jag jobbar som utvecklare på ett större svenskt bolag, vi söker mest juniora personer för utveckling och support.

Vi anställer i princip inga personer direkt. Anställning kan exempelvis ske via bolag som Friday eller Experis eller trainee program som du nämner. Du jobbar som konsult via dom bolagen, och fungerar det bra får du en anställning efter 1-2 år. Om du inte skrivit upp dig hos den här typen av bolag, tycker jag du ska göra det.

Du nämnde att du inte gjort några projekt överhuvudtaget? är du helt säker på det? Har du moddat spel kanske? överklockat en CPU? labbat med HomeAssistant/Raspberry Pi, Om du har gjort något, även om du inte är stolt över det eller om det känns fånigt. försök få med det i ditt CV.

”Person som läst IT 2-3 år på högskolan men inte har någon erfarenhet utöver det” översvämmas vi av och dom hamnar sist i listen av potential kandidater. Något extra på CV:et är bättre än ingenting.

Bara för att ge några exempel, dom senaste personerna vi tog in. En hade gjort en hemsida, en annan hade skapat en Discord Bot. den tredje hade labbat med Home Assistant.

Av petabyte

Kanske minns jag fel. Men jag vill minnas att en av fördelarna med google när det var nytt, var att man slapp se just nyheter och annat när man besökta startsidan någon som konkurrenterna vid tillfället (altavista, yahoo och msn) fyllde sidan med.

Av petabyte

EU planerar att förbjuda A.I för övervakning av realtidsvideo

https://www.youtube.com/watch?v=d0T6ZUqzRJI

Av petabyte

Om du vill behålla din i9-9900KS kan du begränsa effekten i BIOS. Videon nedan beskriver hur du gör. Effekt skalar inte linjärt med prestanda, så en halverad effekt betyder exempelvis inte halverad prestanda.

Av petabyte
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Nej, en bärbar speldator idag kommer inte att vara tyst i absoluta termer. Hur stor är värmeutvecklingen vid normalt arbete, kontra vad klarar kylsystemet av att leda bort passivt?

Ja det är absolut är det svårt lista ut, varav denna tråd. Om vi t ex tittar på mina siffror, jag har idag en 9900k och en vanlig belastning är ~20%. hwmonitor säger att den drar ca 50w. 12700H ska vara både snabbare och ha en halverad tdp (förutsätt att man tittar på rätt tdp siffra). Jag kan gissa mig till att den nya 12700H kanske drar 25w vid samma belastning, vilket borde vara rimligt att kyla relativt passivt. Den det är mycket bättre att höra från någom som har praktiskt erfarenhet av att äga en bärbar.

Skrivet av Swehunter88:

Jag har en asus laptop med metal liquid och den är väldigt tyst tills man startar grafik tunga saker annars hör jag bara ventilationen i lägenheten , modellen heter G513QR

Tack, det var lite min misstanke att cpu+gpu vid hög belastning kan vara svåra att kyla, men bara CPU speciellt senaste gen kanske kan hålla sig tyst/sval även i en liten bärbar. Har själv redan funderat på att behålla min stationära 2060super jag har idag och använda som eGpu endast för att hålla nere volymen.

Av petabyte

Kan en gaming laptop vara tyst 2022?

Hej

Ni som ägare av nyare bärbara, hur tysta är dessa maskiner vid enklare arbete?

Jag har länge levt med stationär dator endast, det är en kompromiss av att jag inte kunnat hitta någon bärbar dator som är snabb nog och att jag inte orkar med den extra bördan att hålla två system synkade. Jag har i princip inte letat efter en bärbar dom senaste 5 åren.

Nu har jag dock börjat få upp ögonen för att det börjat komma bärbara datorer (ex: Asus Zephyris 16 2022) som åtminstone på pappret är lika snabb min stationära dator, en dator som desutom inte används till dess fulla potenial speciellt ofta. Det har fått det att börja klia rejält i köpfingret. Men jag har ett litet hinder kvar innan jag trycker på köp.

Jag är systemutvecklare och även om jag skaffar bärbar kommer jag att en mycket stor del av tiden sitta i mitt arbetsrum, och här är det tystnad som gäller. Med tystnad menar jag total tystnad, min nuvarande dator är ljudlös, det som hörs mest i mitt arbetsrum är inluftsventilen i taket. Min senaste erfarenhet av en bärbar, var med Intel i7-6920HQ. Denna dator var långt ifrån tyst, det kunde räcka med att starta Visual studio för att fläktarna skulle spinna upp i full hastighet några minuter.

Hur tysta är era bärbara? Jag har i princip snöat in mig på Intel 12th gen på grund av att jag vill ha thunderbolt 4. Men om jag förstått rätt är Ryzen 5000/6000 kanske tystare/svalare?

Av petabyte

Lägg till target="_parent" eller target="_blank" till YouTube länken så löser du problemet

Av petabyte
Skrivet av Squallie:

Någon som kan förklara varför det inte finns en bra codec inbyggt direkt i standarden för blåtand?

Skrivet av evil penguin:

Jag skulle förmoda att det har att göra med vad det faktiskt finns för codecs anpassade för väldigt låg bandbredd i kombination med licensvillkoren för dessa.......

Det måste vara någon typ av företagspolitik bakom att detta inte är fixat ännu.

Opus är snart tio år, är vältestat (discord, skype, google) och opensource. Samt som någon nämnde tidigare, med dagens tillgängliga bandbredd så skulle gammal hederlig pcm/wav fungera också. det skulle möjligtvis vara strömförbrukningen AptX kan vara bättre på annars förstår jag inte varför vi ska behöva ytterligare en codec.

https://opus-codec.org/

Av petabyte

En induktionshäll är ca 20% effektivare än en traditionell spis.

Ett räkneexempel om du använder en spisplatta 2 timmar om dagen (eller 2 spisplattor 1 timma om dagen). Vid maxeffekt blir det 2400wh med en traditionell spisplatta. Med en induktionshäll blir det ca 2000wh.

Med dagens elpriser blir det en besparing på ca 40 öre om dagen.

Jag föreslår macka och fil till middag en gång i veckan som billigast lösning.

Av petabyte

Hej @Uginuk

Du har uppfattat det rätt, det är vid RAID och mycket skrivning SMR kan ställe till det. Som en ensam disk är inte SMR mindre tillförlitlig än någon annan disk.

Av petabyte

Jag skulle jämna ut minnesmängden mellan System 1 och System 2, båda är ddr3 så det borde gå att flytta minnesstickor. Jag skulle även passa på att uppgradera windows 7 till windows 10. Ser ut som du fortfarande kan göra det lagligt och gratis .

Av petabyte

Faktureringsavgift får endast tas ut om det finns avtalat.

https://www.verksamt.se/driva/ekonomi-och-bokforing/affarsdok...

Jag tror/hoppas tyvärr det finns någonstans i det finstilta, med tanke på att det är en advokat du anlitat. Den biten får du ta reda på själv.

Av petabyte

Jag tolkar att det som att du valt att logga in med epost istället för att skapa ett lokalt konto? Därmed har du fått full integrering mot microsoft. Om du istället valt att skapa ett lokalt konto så hade du inte fått denna integrering. Knappen är något dold, men den finns längst ner till vänster på skärmen under installationen när du ska välja/skapa konto.

Men för att flytta mina dokument till dit du vill, räcker det inte att högerklicka på mina dokument gå in på egenskaper och ändra plats? inställningsfliken heter location på engelska.

Av petabyte

Edit (2020-12-19)

Så efter en stunds letande kunde jag komma fram till att jag inte har samma fel som Papajane.

Jag fick visserligen "system thread exception not handled" men i mitt fall berodde det på korrupta system filer.

I mitt fall fick jag använda den äldre av dom två system restore points som fanns då den nyaste var korrupt, vilket jag gissar var anledningen till att windows inte kunna reparera sig självt automatiskt..

Av petabyte

Hej

Anledningen dom inte fungerar med VLC är för att VLC inte är inställd att använda media knapparna globalt, jag skickar dig till stackexchange för en beskrivning hur man ställer in detta.

https://superuser.com/a/750103/1165990

Detsamma gäller andra mediaspelare också som foobar2000,mpc-hc med flera.

Av petabyte
Skrivet av Sidde:

Jag förstår personligen inte varför man öht använder mjukvara som Docker då jag inte ser att det löser något problem egentligen, det bara gömmer eller flyttar problemet, men datorvärlden är rätt konstig ibland som tenderar ökad komplexitet hela tiden.
En liten slimmad linux-install på en vm och enkel shell-automation gör det klart enklare imo.
Men det är för en annan diskussion kanske.

Om vi ser det ur användarperspektiv och inte tekniskt (då det skiljer) så är en container en slimmad virtuell maskin med endast de saker du vill ha. Du automatiserar installationen genom att skriva din ".dockerfile". Det är samma sak som du förordar.

Det finns en rad sätt att hosta på som går från enkelt till superkomplicerat, men detsamma gäller om du använder virtuella maskiner eller baremetal och är inte kopplat till container som teknik.

Av petabyte

Gigabyte X299 UD4

1 styck Gigabyte X299 UD4. knappt använt, skickas utan orginalbox och drivrutinsskriva.

mer info på
https://www.gigabyte.com/se/Motherboard/X299-UD4-rev-10#kf

Läs hela annonsen här

Av petabyte

64 GB+ DDR3 ECC

10st 8GB DDR3 ECC RDIMM. (Beteckning Kingston AM472D3LD4P13C9EC)

Säljes som paket
Testade med Supermicro X9DRL-3F-O

Läs hela annonsen här

Av petabyte

Att ha eller inte ha en SPF påverkar rankingen. Har du inte satt upp det så gör det nu.

SPF är en speciell domän du sätter upp där du säger vilka servrar som får skicka med ditt domännamn. tror allt du behöver veta finns här.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework
https://support.google.com/a/answer/33786?hl=en

Av petabyte

Chromecasten måste ha internet anslutning för att kunna streama.

Tror det lättaste för svärfar vore att sätta upp hotspot i telefonen med samma SSID och lösenord som han har hemma. När han åker till sommarstugan slår han på hotspoten, ansluter chromecasten och börjar casta.

Förutsatt att det inte finns Internet i sommarstugan, men som frågan är formulerad antar jag att detta saknas.