Inlägg

Inlägg som Pholostan har skrivit i forumet
Av Pholostan

Det har varit en öppen hemlighet i många år nu att alla modem/routrar har bakdörrar och/eller säkerhetshål. Alla, inklusive Asus, Netgera etc etc. Tillverkarna bryr sig inte om säkerheten, minns för ett tag sedan när när bakdörrar uppdagades i en stor serie routers ifrån en stor tillverkare. Man hade försökt uppmärksamma dem på problemet, men icke. De bryr sig inte, de uppdaterar nästan aldrig firmware, bara om det blir "skandal" i tidningarna. Detta är inte nyheter för fem öre.

Den enda firmware du ska lita på är en du flashat själv, tex OpenWRT. Du kan INTE lita på tillverkaren, de bryr sig inte.

Av Pholostan

Angående Imac:en med 5K, Displayport 1.3 stödjer 5K. Så det behövs inga haxxors

Av Pholostan
Skrivet av Zero Walker:

Är det bara jag som stör mig på Interlacingen (självklart inte spelets fel)?
För kan knappt se va som händer när det är rörelser:(

Inte bara du. Det såg väldigt mycket bättre ut på live-stream:en. Youtube har en unik förmåga att göra video hemsk ibland.

Av Pholostan
Skrivet av 1r1d1um:

Varför skulle inte framerate kunna vara ett estetiskt val?

Därför att det är ett tekniskt val. Du kan ha alla de estetiska effekter du talar om och samtidigt ha ett spel som har 1000 FPS. Har du en hög frekvens får du större frihet rent estetiskt, du kan göra mer. När du väljer att ha en låg uppdateringsfrekvens så får du ett sämre spel helt enkelt. Längre väntetider etc. Att låtsas om att låg uppdateringsfrekvens skulle ha att göra med estetiska val är oärligt. Det är en teknisk aspekt som på hårdvara med låg prestanda kan begränsa dig, kan tvinga dig att inte kunna gör det du vill rent estetiskt.

Program i en dator är inte särskilt bra att jämföra med fysiska saker som bilar. Tekniken begränsar vad man kan göra och optimalt vill man förstås inte ha några tekniska begränsningar utan kunna skapa fritt. En gång i tiden var spel knutna till CPU:ns klocka, så om man hade en snabb CPU så gick plötsligt hela spelet snabbare. Så är det i regel inte längre, och vi vill naturligtvis inte gå tillbaka dit. Vi har abstraktionslager av en anledning, så samma program kan producera ungefär samma upplevelse på annorlunda hårdvara. Vill man förändra upplevelsen så behöver man i regel inte ändra särskilt på hårdvaran, särskilt inte om man vill ha färre färger, lägre upplösning, visa samma bildruta på skärmen länge, etc.

Titta på trenden med retro-grafik eller vad man ska kalla den. Spel som har grafik som ser ut lite som 8-bitars. Men ofta är de rent tekniskt långt ifrån något som körde en gång i tiden på ett Nintendo. De har många gånger högre uppdateringsfrekvenser tex. Det begränsar inte på något sätt estetiken, utan precis tvärt om.

Av Pholostan
Skrivet av zeg:

Hobbit i 60fps såg såklart betydligt bättre ut och det enda konstiga är folk som är vana vid 24 fps hackande. Vi har TV-apparater som försöker fixa detta "flyt" med massa artefakter som följd redan. En film som redan har detta flyt ser såklart betydligt bättre ut.

Folk är så vana vid att äta skit, de har matats med sånt sedan de föddes. Så när de plötsligt får något som inte är skit så smakar det ju konstigt och ovant. Alltså måste det vara dåligt.

Detta försöker lögnare som Ubisoft dra nytta av. De tror att vi är dumma helt enkelt.

Totalbiscuit gjorde en video om FPS och "filmic look" för ett tag sedan när nån lögnare till spelproducent pratade goja. Nu är han för tillfället på sjukhuset så vi andra får väl plocka upp näsduken och berätta för Ubisoft att riktigt så dumma som de tror att vi är, det är vi inte.

Det är klart att det kan gå alldeles utmärkt att spela spel i 30 FPS. Men det är också självklart att det alltid är bättre med 60 FPS.

Av Pholostan

Hårdvaran är knappast problemet, utan som vanligt är problemet Ubisoft. Ni vet bolaget som anser att det är "för svårt" att göra en spelbar kvinnlig karaktär. De är snåla, de tror de kan låtsas om att det finns problem med hårdvaran när det handlar om att de inte vill lägga ned resurserna utan plocka ut det i vinst istället. Och uppenbarligen är de dumma också som tror att vi går på deras snack.

Av Pholostan
Citat:

Det fibernät som byggs av Skanova, ett systerbolag till Telia, är ett öppet nät, vilket innebär att kunderna kan välja mellan flera olika tjänsteleverantörers erbjudanden inom bredband, telefoni och digital-tv.

Den relevanta delen av artikeln IMNSHO. Vi har ju som bekant krav här i landet på öppna nät. Man kan inte som en stor operatör bygga monopol och stänga ute andra operatörer. Vi vill ju inte ha det som i SovjetUni^H USA där Comcast etc har lokala monopol där du är hänvisad till dem och endast dem. de sätter vilka priser de vill, stryper trafik till folk de inte gillar/klämmer dem på pengar (netflix), kundtjänst kan du glömma osv. Rena rama mardrömmen och inget vi vill veta av här.

Av Pholostan
Skrivet av gabriel15:

windows7-startmenyn=win8

Mycket mer förändringar "under skalet" så att säga. Tex har win8 en sk tickless kernel, default stöd för HPET etc saker jag saknat på windows-sidan ganska länge. Sedan har de också gjort försämringar, varav shadowcopy nog är den mest irriterande. Den verkar återuppstå i 10.

Förändringarna mellan win8 och win10 verkar vara mer av det kosmetiska slaget, dock vore det mycket trevligt om funktionaliteten för shadowcopy kom tillbaka och ev utökades. Vidare skulle jag vilja se ReFS som default filsystem. Men det verkar som jag får nöja mig med shadowcopy.

Av Pholostan

Start-menyn återuppstår i sin gamla form förstås. Jag hade varit glad om den aldrig kommit tillbaka.

Av Pholostan
Skrivet av devilrat:

Har läst att man absolut INTE ska defragmentera en SSD, då cellerna slits ut något kolossalt! Man kortar ned livslängden kraftigt.
Fungerar inte "Diskfresh" på samma sätt, dvs flyttar runt filerna på disken till andra ställen?

Det stämmer, en defragmentering är inte att rekommendera. Förutom att det sliter onödigt på disken så är det inte alls säkert att den rör det data som har prestandaproblem. Flytta de filer som har problem/är gamla till en annan enhet och tillbaka igen är enklast. Det kan tom räcka att flytta dem till en annan katalog på disken beroende på vilket filsystem/OS man har. Diskfresh verkar vara ett verktyg för att verifiera att ens snurrande rost verkligen är skrivbart då den skriver till alla sektorer på disken. Använder man read only mot en SSD så lär man inte märka någon skillnad. Skriver man också så lär det lösa problemet, dock om än ganska brutalt då den kommer skriva till alla flash-celler och inte bara de som har gammal data. Borde fortfarande vara bättre än en standard defrag som kanske inte alls löser problemet.

Edit: Stavn.

Av Pholostan
Skrivet av tvelander:

Lite svårt att Swec ska göra dom testerna när bara ASUS har detta, och han förklarar vad som gjort boosten.

Inte då. Köp några Asus kort och en bunnt CPU:er. Testa överklocking på alla kort med alla CPU:er. Klipp sedan bort extra-pinnar och testa igen. Låter väl enkelt, snabbt och billigt?

Fast allvarligt talat, det är nog något sådant som måste till för att visa om man har något nytta av de extra pinnarna. Sen vet man ju inte om Asus-korten får total tilt av att man tar bort extrapinnarna, men det får man ju se.

Av Pholostan
Skrivet av SweMerlin:

Microsoft köper allt och utvecklar inget. Samtidigt som de helt struntar i vad deras kunder tycker.

Oavsett vad man tycker om Microsoft så är detdär helt enkelt inte sant. De bryr sig faktiskt om vad deras kunder tycker. Misslyckandet med Windows 8 gjorde att ledaren för det projektet fick sparken mer eller mindre omgående tex. Ms måste faktiskt bry sig om vad deras kunder tycker, de har inte så mycket till framtid annars.

Fast det betyder inte att de betett sig speciellt smart de senaste åren. Jag skulle kunna beskriva mycket av de gjort som "stock-dumt". Lanseringen av Win8, köpet av Nokia och allt tokigt de har haft för sig i den affären, windows phone är ett kapitel för sig, RT etc etc etc.

Men bara för att de gör dumma saker betyder inte det att de inte utvecklar något eller inte bryr sig om sina kunder. Många stora företag gör mindre intelligenta saker hela tiden.

Sitsen Notch hamnat i låter som en riktig mardröm. Minecraft exploderade i ansiktet på honom som en vätebomb, och den verkar aldrig sluta expandera. På några år blir han nån sorts världskändis med allt vad det innebär. Ansvar för ett plötsligt riktigt stort företag, någon som enligt honom han aldrig varit intresserad av. Han bryr sig faktiskt om sina anställda, tex. Bara den stressen kan driva en till vansinne. Lägg till att plötsligt han ska stå till svars för inbillat strunt som tiotusentals huvudlösa höns skriker om på internet. Jag skulle hamnat på mentalsjukhus, om jag inte tog livet av mig först.

Och alla som gråter över hur hemska Microsoft är, hade det tex varit bättre om EA köpt Mojäng AB? Nu har de ju faktiskt jobbat med Ms i några år och har haft positiva erfarenheter, kanske lita på dem som faktiskt sitter mitt i smeten och kanske vet vad de pratar om? Jag är inte direkt kär i Ms, men jag är å andra sidan inte heller direkt orolig för Minecrafts framtid. Den känns om något säkrare nu än tidigare faktiskt. Bevara varumärken är något som Ms brukar kunna vara hyfsade på ändå. Och går Ms i kvav, ja då kanske EA köper Mojäng då och ni kan alla korka upp flaskorna Eller nåt.

Av Pholostan
Skrivet av Yoshman:

Fast där säger man att man inte tänker utveckla två olika processer därför man anser att det inte behövs

Nu tolkar du deras marnadsförings-snack väldigt välvilligt. Har de demonstrerat ens test-kisel som funkar för High Performance? Till skillnad ifrån alla tidigare plana processer går man ut och säger att man lika gärna kan göra HP som LP på samma process, en process där kunder klagat skyhögt över att HP inte funkar, bara LP. Standard corporate BS, ingen trodde på dem då, ingen tror på dem nu. Nvidia gick ut 2012 och sa i princip samma sak då som nu, 20 nm planar duger inte. Peka gärna på någon industrikälla som säger att det kommer gå bra att göra HP på TSMC 20 nm planar. Det finns lite marknadsföringsmaterial ifrån TSMC, som ingen trott på. Eller varför inte citera din egen länk:

Citat:

TSMC’s 20nm fabrication process has always been a strange one. Typically foundries offer several versions of manufacturing technologies aimed at different application: high-performance-chips, low-power chips, low-cost chips, etc. In case of 20nm TSMC only offers only one version of the process aimed at everything from low-cost system-on-chips for ultra-portable devices (such as smartphones) to high-performance processors (such as GPUs).

TSMC ska alltså levera något som i princip ingen tidigare kunnat göra. Samtidigt vet vi att de har stora kontrakt med folk som endast är intresserade av Low Power. Vad kommer att hända tro? Har de en ny helt fantastisk process som ignorerar fysikens lagar, eller snackar de bara skit?

Den här artikeln skrevs förra året för att försöka förklara för alla som hela tiden frågar varför det inte finns några 20 nm GPU:er.
http://www.pcper.com/reviews/Editorial/Next-Gen-Graphics-and-...

Citat:

22/20 nm processes can pack the transistors in. Such a process utilizing planar transistors will have some issues right off the bat. This is very general, but essentially the power curve increases very dramatically with clockspeed. For example, if we were to compare transistor performance from 28 nm HKMG to a 20 nm HKMG product, the 20 nm might in fact be less power efficient per clock per transistor. So while the designer can certainly pack more transistors into the same area, there could be some very negative effects from implementing that into a design. For example, if a designer wants to create a chip with the same functionality as the old, but increase the number of die per wafer, then they can do that with the smaller process. This may not be performance optimized though. If the designer then specifies that the chips have to run as fast as the older, larger versions, then they run a pretty hefty risk of the chip pulling just as much power (if not more) and producing more heat per mm squared than the previous model.

Precis som tidigare så behövs FinFETs för att få vettig prestanda på mindre processer, dock är det inte heller utan problem som bekant.

Av Pholostan
Skrivet av SeF.Typh00n:

5960X kommer överklocka som ett monster, det är det ingen tvekan om.

Men vad bra att du har en pålitlig kristallkula att titta i
3.0 Ghz standardfrekvens, får man alla kärnor på 4.0 Ghz stabilt så är det en rätt ordentlig överklockning, 33%. Kommer fortfarande få spö i typiska spel-laster av en vanlig 4790K som då är helt oöverklockad.
Men men, den som lever får se. Spekulationer i all ära.

Av Pholostan

För ett par dagar sedan postade Swiftec's rep detta på OCN:

Citat:

The H220-X will be available in the EU within the next week or so.

http://www.overclock.net/t/1367654/swiftech-h220-h320-h220x-a...

Av Pholostan
Skrivet av Zotamedu:

Fast är inte det en efterkonstruktion? Det har ju länge pratats om att de kört två olika designer för 20 nm

TSMC själva gick ut och tydligt markerade att det inte skulle bli något "High Performance" variant av 20 nm planar. Det är flera år sedan nu, början av 2012. Se tex: http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1261566

Av Pholostan
Skrivet av imagine9:

vad är HPET

High Precision Event Timer. Du behöver en sorts klocka för att hålla reda på saker. Modernare moderkort har en bättre klocka, HPET. Den brukar vara påslagen per default i BIOS. Sök i din moderkorts-manual vetja, jag har ingen MSI-moderkort här hemma längre. Om den är på kan du testa att slå av den, då ska du få den äldre (och sämre) klockupplösningen. Microstutter kan ibland vara kopplat till klockupplösningen, Windows 8 stödjer och använder den högupplösta klockan och burkar inte ha de problemen, men kan vara nåt att testa. Blir det bättre kan det vara hårdvarufel hos moderkortet, men kan också vara dåliga drivare. Lite av ett långskott, men kan vara något att testa när man testat mycket annat redan.

Få du dåliga värden i LatencyMon så starta Device Manager (win+x och M) och deaktivera en i taget saker som ljudkort, nätverk etc. Testa sedan igen och se om det blir bättre, då är det antagligen drivaren för just den enheten som behöver uppdateras. Ta drivare direkt ifrån tillverkaren, Intel, Realtek et al. Jag har varit med om att tex drivare för det integrerade ljudet varit dålig och introducerat latency, en ny drivare ifrån Realtek och problemen försvann.

Med MSI Afterburner brukar jag plotta CPU och GPU-frekvens, sedan spela ett spel en stund (~10-20 min) och titta på om de håller den nivå de ska, dvs inte throttlar. Du kan också plotta Frame Rate och se om dippar i FPS sker samtidigt som dippar i GPU:s frekvens eller CPU-frekvens etc. Inte så konstigt att FPS går ned om GPU:n klockar ned, eller hur? Sedan kan man titta på tex GPU-temp för att försöka få en förklaring till varför den klockar ned. Klockar den ned utan att den är högt i temperatur är det förstås något fel.

Av Pholostan

Kul att de försöker hänga med Samsung. Alla är iofs efter Intel, men men. Det roliga med FinFet är ju att går göra saker som högprestanda GPU:er och dylikt. Något som bekant aldrig var tanken med TSMC 20 nm planar.

GloFo har ju licensierat Samsungs process, får se vem som kommer först med fungerande produkter. Eller vem som är mest försenad kanske

Skrivet av Aloysius:

Tur att Jacob kan kinesiska, annars hade vi aldrig fått veta det här.

Ja eller så läser man Digitimes. Eller nåt Mac-forum för den delen.

Av Pholostan
Skrivet av tvelander:

Köper jag CPU för 10k då kan moderkort kosta 5k utan problem

Det köper jag helt klart

Dock har Gigabyte släppt SOC-kort som varit lite opraktiska för vanlig användning. Får se hur deras X99 blir, men de har ju tex släppt en Z97-kort som inte har hålen runt sockeln för kylaren. Allt för att få bättre banor till minnet osv. Det som är på bilden ser ju dock inte ut som ett sånt extremt kort utan som ett mer påkostat vanligt kort, likt deras vanliga SOC för Z97.

Av Pholostan
Skrivet av WoG:

Har läst på flera ställen som hävdar att det kommer vara en komponentbrist på processorer av någon anledning, men eftersom att inte alla moderkort görs på samma ställe så tänkte jag att de borde vara mindre komponentbrist där.

Skulle vilja veta vilka källor de har på att det kommer bli komponentbrist. Känns som vanlig hajpande för att trissa upp försäljningen. Köp nu! Det kan ta slut imorgon! Osv.

Är det något man ligger sömnlös över så går det säkert att förbeställa nånstans. Jag har svårt att tro att det blir allvarlig brist på CPU:er, när hände det senast?