Inlägg

Inlägg som dblade har skrivit i forumet
Av dblade

När vi överväger SVT:s roll i den svenska medielandskapet och dess senaste rörelser mot att expandera sitt utbud, inklusive möjligheten att streama i 4K, är det viktigt att granska både finansiella och innehållsmässiga aspekter. SVT, finansierat genom en public service-avgift på upp till 1 300 kronor per person och år, samlar in en potentiell summa på omkring 13 miljarder kronor årligen från Sveriges 10 miljoner invånare. Denna finansieringsmodell väcker frågor om huruvida dessa investeringar ger tillbörlig valuta för pengarna till medborgarna.

Från ett innehållsperspektiv är kvaliteten på programutbudet kritisk. I en tid där tittarvanor och teknik utvecklas snabbt, kan det vara lockande att investera i tekniska uppgraderingar som 4K-streaming. Men den verkliga nyckeln till framgång ligger i att erbjuda engagerande, relevant och mångsidigt innehåll. För tittare spelar det ingen roll hur hög upplösningen är om programmen som erbjuds inte fängslar deras intresse.

En potentiell lösning på dessa utmaningar är att omstrukturera SVT. Genom att skapa en tydlig uppdelning mellan public service-verksamheten och en mer kommersiellt orienterad del, kan SVT fortsätta att tjäna sitt public service-uppdrag samtidigt som man ger utrymme för att utforska nya tekniska och innehållsmässiga arenor. Denna modell skulle innebära att skattebetalarnas pengar primärt används för att stödja kärnverksamheten inom public service, medan den kommersiella delen finansieras separat, kanske genom abonnemangsavgifter eller liknande modeller.

I den public service-fokuserade delen skulle SVT kunna koncentrera sig på att skapa och distribuera högkvalitativt, relevant och inkluderande innehåll som speglar de demokratiska och humanistiska värden som är centrala för dess uppdrag. Å andra sidan, i den kommersiella grenen, skulle SVT ha friheten att experimentera med nya teknologier och innehållstyper för att konkurrera med andra mediehus på en mer likvärdig marknadsplats.

Denna strategi skulle inte bara säkerställa en mer ansvarsfull användning av skattebetalarnas medel utan också möjliggöra för SVT att fortsätta vara en dynamisk och konkurrenskraftig aktör inom medievärlden. Genom att balansera sitt public service-uppdrag med kommersiella ambitioner på detta sätt, kan SVT bättre tjäna det svenska samhällets behov och preferenser.

Av dblade

Äntligen fick jag Bobo VR leverans.

Superenkel installation. Jag hade tittat en del på videos där det såg lite trixigt ut men allt var verkligen hur enkelt som helst.

Vilken skillnad från stock-strap! Nu sitter det ju riktigt bekvämt på huvudet. 760kr för allt med ett extra batteri, känns ju hus prisvärt som helst och jag kan verkligen inte begripa hur Meta kan kränga iväg Quest3 med en tygremsa? Visserligen sitter 3:an bättre än 1:an och 2:an men mitt Index kan jag bära på huvudet i timmar liksom. Quest 3:an gjorde ju riktigt ont i ansiktet efter ca 20 minuter innan jag lärde mig att ha bakbandet högre upp än något annat headset jag ägt.

Ser nu fram emot att köra lite längre sessioner. Jag får nog också kosta på mig ett extra bobo-batteri för 500 spänn om allt fungerar bra.

Av dblade
Skrivet av GuessWho:

Damn

Ett nätagg för över 4000kr (i ordinarie pris).

Med såna priser får man köpa ett nätagg och ett grafikkort så har man inte råd med resten av datorn.

Vilken normal människa köper ett kraftaggregat för dessa priser?

Jag har fortfarande ett par Cooler Master G750W agg i obruten förpackning. Jag köpte in dessa för 250kr för ganska många år sedan men dessa fungerar utmärkt i 99% av datorerna jag bygger ihop.

Alltså, om man nu känner att man har för mycket pengar över, finns det ju sexigare saker att bränna sina pengar på? Det är ju inte så att man märker av det på FPS-mätaren.

Sweclockers julkalender 2023 kvalar lätt in till den sämsta genom tiderna, så här långt.

Av dblade
Skrivet av andra94:

Känns helt klart som att ni hade kunnat tumma lite på komponenter för att knycka in en 7800x3d en vanlig AM5 i detta bygge är verkligen lite yikes :/

3D cachen gör verkligen under för low fps vilket är A och O för all gaming. Annars är det ett bra val av komponenter även om jag själv hade gjort andra billigare val

En sak som jag är lite fundersam på, varför gick inte redaktionen på en MATX burk? Särskilt då det finns bra mycket billigare moderkort om man tittar där. Antar att då ni kör sammarbete hos komplett är det deras utbud som gäller

Håller helt klart med. Skulle definitivt kasta in en tusenlapp till för att få en 7800x3d med tanke på hur mycket den droppat i pris på sista tiden. Jag brukar byta grafikkort flera gånger medans man behåller CPU + moderkort.

Efter en snabb granskning så står det att datorn är sponsrad av Komplett.
Lagersaldo och marginaler avgör komponentvalet. 🤣🤣🤣🤣🤣

Av dblade

Tills jag hittar en fixar en vettig ersättare till classic.prisjakt.nu så kör jag enbart på google för att söka efter mina produkter.

Av dblade
Skrivet av nima01:

Kostar ju 11200 kr om man köper den direkt av Varjo men jag har tänkt mig någonstans cirkus 6000 kr. Utan basstationer och handkontroller. Vi kan ta mer via PM.

Också intresserad 🖐️

Av dblade
Skrivet av Molotov:

Ja precis känner jag samma.
Från start känns det helt ok med original men efter ett tag blir man öm i ansiktet.
Det är ju samma med elite strap varianten att headsetet sitter som ett par skidglasögon men det blir mycket bekvämare och man kan ha den på länge utan att bli öm.
Ja BoboVR är populärt, själv är jag inget stort fan av Halo strap designen (har psvr2 också) så därför har jag inte köpt den.

För övrigt har jag nu märkt att man bör sätta bandet på Quest 3 på ett helt annat sätt än jag är van vid!

Det är av stor vikt att man inte ska spänna det lika långt ner på bakhuvudet! Som en positiv effekt så kommer heller bandet aldrig vidröra öronen.

Ni andra som har Quest3, testa det också och återkom till mig. För mig gjorde det stor skillnad i komfort.

Dagens VR/MR tips är [Miracle Pool](https://www.meta.com/en-gb/experiences/5796340207136099/)

Otroligt välgjort och jag hade grymt kul att köra det lokalt i mixed reality i vårt vardagsrum. Här ser man potential.

Av dblade

Okej, okej, OKEJ! Håll i er, för nu kommer det: MÖRKT TEMA är HÄR! 🚀🌌 Jag trodde aldrig att denna dag skulle komma. Det är som en dröm som blivit verklighet, som en saga som hoppat ut ur boken!

Helt galet, helt sjukt! Underbart! Det var på tiden! Våra bön har blivit hörda, och våra ögon kommer för evigt att tacka oss. 🙌 Det här är inte bara en uppdatering, det är en revolution! En mästerverk av design och användarvänlighet.

Är det jul redan? Känns som att jag precis fått den bästa julklappen någonsin. 🎁 Att växla från ljust till mörkt tema är som att gå från en solig dag till en sval och behaglig sommarnatt. 🌙

Tack till alla genier bakom detta! Ni har inte bara förändrat gränssnittet, ni har förändrat LIVET! Applåder till er! 👏👏👏

Så, vad väntar ni på? Dyk in i den mörka sidan, vi har kakor... och mindre ögontrötthet! 🍪😎

Och vet ni vad mer? Jag hade GLATT betalat för detta! 🤑 Ta mina pengar, bara ge mig det här ljuvliga, ögonräddande mörka temat. Det är som en oas i en öken av ljusa, bländande gränssnitt. Pengarna hade varit det bästa jag någonsin spenderat – bättre än varje kaffe, varje onödigt gadget. Det här är inte bara en funktion, det är en livsstilsförändring!

Men vänta, hur svårt var det att implementera detta underverk? @jreklund Jag kan bara föreställa mig att det var som att bygga pyramider! Det måste ha tagit åratal av utveckling, tusentals kaffekoppar, och otaliga nätter av kodande. Utvecklarna måste ha varit som moderna tiders trollkarlar, viftandes med sina magiska kod-slagstavar för att få fram denna mörka magi!

Jag ser framför mig hur de har kämpat med varje pixel, varje färgnyans. Det här är inte bara kod - det är konst. Det är som att Michelangelo har målat Sixtinska kapellets tak, men för våra ögon och våra nattliga surfvanor.

Så, kära utvecklare, vi hyllar er. Ni har inte bara givit oss ett mörkt tema, ni har givit oss en ny värld. En värld där våra ögon inte längre gråter i tystnad, en värld där varje natt-session framför datorn är en fröjd.

Tack, från botten av våra hjärtan och toppen av våra trötta pupiller. Ni är hjältar i skuggan. 🦸‍♂️🦸‍♀️

Frågan är också, hur många miljarder halebop betalade för detta?

Av dblade
Skrivet av Molotov:

Stog inte ut med huvudremen till Quest 3 och inga nyheter när Kiwi Design släpper sin "elite strap" till Quest 3 som jag hade till Quest 2.

Jag tyckte den satt mycket bekvämare på huvudet än min Quest 2 och den är väl hyfsat bekväm i 20 minuter. Vet inte riktigt vad som händer men den blir ganska snabbt grymt obekväm. På mig känns det som trycket mot ansiktet är för högt, trots att jag har den ganska löst.

Beställde en Bobo VR variant och hoppas på att det blir bättre för den ska ju ha halo-design så trycket flyttas ju istället mot pannan. Den kostade ungefär 700 spänn med ett batteri från deras hemsida. Får återkomma med recension.

För övrigt så finns fortfarande inget ännu som jag testat som slår min index i comfort både när det gäller HDM och kontroller.

Av dblade
Skrivet av andra94:

Låter mer som USB problem angående steamVR

Instämmer. Jag fick det att fungera bra med en äldre dator. Mitt nuvarande system rullar på ett Asus moderkort med B650 chipset så jag får kanske lägga mer av skulden på AMD/Asus på detta men det var inte helt trivialt. Har genom åren ändå haft en del problem med fönster och speglar med lighthouse tracking så det kräver ett hyfsat genomtänkt utrymme.

Av dblade

Kan vi inte istället ge upp prisjakt helt nu. Typiskt talk-to-the-hand 🖐️ beteende från deras sida. Jag önskar verkligen att de går under. 🪦

Kan vi bjuda in någon representant från pricerunner till tråden här och hjälpa dom att dra upp den sidan till lite bättre nivå istället? Med lite vilja så kanske de kan få tillbaka lite av det bästa från classic prisjakt?

Av dblade
Skrivet av andra94:

1. Quest trackingen är enormt mycket sämre

2. SteamVR trackingen behöver du ALDRIG ändra om du inte ändrar rummet medans på Quest så kan den få spader bara du ändrar ljusstyrkan med någon procent här och där för att den gör om rummet. Framförallt kan detta hända mid-game pga att ljuset ändrats.

50-100ggr, har du flyttat/bytt rum så ofta?

Håller inte helt med. Jag har haft en hel del trubbel och problem med SteamVR trackingen under åren. Aldrig helt kunnat hitta orsaken och göra något åt det. Kan vara att det blir reflexer från blanka föremål (T.ex. högglans-lack eller datorchassi av glas?) men det känns nog mer relaterat till något annat för det är ofta en specifik kontroll som är bekymret. Jag använder just nu 3st 2.0 stationer för att täcka upp mitt rum. Jag har ju två mindre områden, ett område där man sitter vid skärmen och ett roomscale ca 2 meter bort.

Att jag gjort om det 50-100 gånger är ju för man hållit på med det i 7 år och jag bara höftade till med en siffra. Jag har ju haft allt från HTC Vive till Vive Pro och Valve Index. Även små förbättringar med hur man konfigurerar upp rummet hade varit välkommet kan jag tycka men det fungerar fortfarande på exakt samma sätt som det gjorde för 7 år sedan? Hursomhelst, jag stökar inte rum och gör det så ofta längre som jag gjorde förr.

Men, ja Quest 2 trackingen är lite sådär. Det känns som till och med headsetet driftar ibland när man står stilla. Man behöver också konfigurera om rummet alldeles för ofta. Däremot Quest 3 verkar komma ihåg rummet mycket enklare och jag har inte märkt av någon drift.

Men hursomhelst, det är ju tur att utvecklingen går framåt, även om det går lite långsamt.

Av dblade
Skrivet av Olaeli:

Du gör konfigurationen en gång, så då är väl fem minuter inte mycket begärt?
Du ritar upp ditt spelområde med din handkontroll, sen lägger du den på golvet för att kalibrera var golvet är.
Och just det, du pekar på var du har din dator.

Vet inte om det ens tar fem minuter att göra de tre stegen ovan...

Jag har nog under åren kanske gjort det 50-100 gånger så jag vet exakt hur man gör och jag kan inte riktigt begripa att dom inte kan förenkla det. Den här processen tar ungefär 3 sekunder på senaste Meta Quest. Du tittar i ena riktningen lite snabbt och sen vänder du dig om och trycker på complete-knappen. Det är ju lite skillnad där hur Meta sprungit ifrån Valve, tråkigt nog för jag hade alla dagar i veckan valt att kasta mina pengar på Valve istället.

Det finns ju två kameror fram på mitt valve index som jag knappt aldrig ens använt - De är ju egentligen riktigt bra dessutom. Märkligt att Valve inte gjort någon vettig mjukvara för att nyttja dem bara. Sen placerades dom lite för långt ifrån varandra så allt ser ut att vara i miniatyr.

Av dblade

SteamVR är den applikation som ingen annan produkt kommer i närheten av när det gäller spel-tid. Man kan också fundera på varför det tog sådan tid att städa av den här mjukvaran? Hur kunde det ta 4 år?

Det är väl fortfarande så att det tar typ 5 minuter att konfigurera upp rummet, där man måste ta av headset för att också springa bort till skärmen och trycka på en knapp på desktop skärmen mitt under kalibreringsprocessen?

Tänker också att det känns som Valve liksom bara släppte utvecklingen någonstanns under 2019-2020 för att fokusera på nästa projekt (Steam Deck?)

Införskaffade mig en Quest 3 i väntan på Index 2, för ja, jag skulle betala nästan vad som helst för en riktig uppföljare till min Index istället.

Tack för att sweclockers fortfarande kan rapportera nyheter kring detta område 👍

Av dblade

Vem är det som sköter forum-trådarna här? Två gamla pinnade trådar har inte blivit uppdaterat på ett par år. Den här tråden känns som en het kandidat att pinna istället.

Av dblade
Skrivet av NodCommander:

Jag gillar inte att klaga på andras arbete, men alltså.. På vilket sätt är detta en nyhet som passar på SweClockers?

Datorer, hård/mjukvara, telefoner, teknikföretag, IT-politik...

Ja, det är tyvärr så mycket intressanta intresseområden som mer eller mindre saknas här på Sweclockers men det finns många medlemmar som gör den här till en intressant sida ändå.

Av dblade

Tur att den här forum-delen finns här på sweclockers, annars finns det ju INGET att hämta här på sweclockers när det gäller nyheter kring XR. Tack @halldin som håller intresset kvar här.

Av dblade

För att sammanfatta det lite (Tack GPT)
Många användare tycker att den äldre versionen av Prisjakt, kallad Classic, var överlägsen i användarvänlighet och funktionalitet jämfört med den nyare designen. Classic erbjöd en effektiv och detaljerad översikt, särskilt användbar för mer komplexa jämförelser, vilket gjorde den till ett värdefullt verktyg för många. Det finns dock de som anser att kritiken mot den nya versionen är överdriven.

När det gäller Prisjakt kontra Pricerunner, framkommer det att åsikterna varierar. Vissa anser att Prisjakt fortfarande erbjuder en bättre tjänst, medan andra menar att Pricerunner har förbättrats och nu är en likvärdig eller till och med bättre alternativ.

En återkommande frustration är att många inte ser ekonomisk logik i att helt överge Classic till förmån för den nyare versionen. Vissa förslår kompromisser, som att inaktivera inloggning på Classic eller att skicka användarna till den nya versionen via en omdirigering.

Det diskuteras även möjligheten att bygga en egen prisjämförelsesajt som en lösning på problemet. Detta skulle kräva en hel del arbete, från att definiera metadata och bygga en databas, till att skrapa data från olika återförsäljare.

Sammanfattningsvis är det tydligt att många ser ett värde i den funktionalitet och överskådlighet som den äldre versionen av Prisjakt erbjöd. Det uppstår en känsla av att företagets beslut att fasa ut den har skapat ett vakuum som användarna nu söker fylla, antingen genom att byta tjänst eller överväga att bygga en egen.

Av dblade

Jag är extremt besviken på det nya gränssnittet hos Prisjakt. Efter att ha varit en lojal användare i över tio år och skrivit otaliga recensioner, känns det som en rejäl nedgradering. Det nya UI:et gör det svårare och mer tidskrävande att hitta relevant information, vilket är frustrerande.

Jag är så missnöjd att jag överväger att helt radera min profil och alla mina användarrecensioner. PriceRunner framstår som ett mer framtidsäkert och användarvänligt alternativ. Det känns som att Prisjakt har stannat i tiden, medan konkurrenter bara blir bättre och bättre.

Trist.

Av dblade
Skrivet av marcusOCZ:

Varför skulle en 240hz skärm vara tungdriven? HDMI räcker gott och väl för 4K 240hz. Vilka program kör du om du behöver köra de i 240 fps på bägge skärmar samtidigt?

Jag vet att jag inte var tydlig där. Det är ju mer en markering på att det är en framtidssäker skärm därför det kommer ta många år innan hårdvaran finns på plats som kan pumpa ut 2x4K i 240Hz.