Inlägg

Inlägg som dblade har skrivit i forumet
Av dblade

Ibland bara händer det. Oväntat med en artikel som det här. 👍👍

Av dblade

Nu börjar det bli intressant. 2st 32" 4K känns optimalt men 240Hz känns onödigt. Det är lika tungdrivet som att köra 8st 4K@60Hz.

Det starkaste grafikkortet man kan köpa (RTX 4090) har inte DP2.1, men hursomhelst, skärmen är ju helt klart framtidssäker.

Den finns att köpa på Inet, men jag hittar ingen recension och den finns inte på Samsungs hemsida att köpa heller. Weird.

Av dblade

x brukar jag välja som namn när jag inte kommer på något bättre. det är förmodligen mitt vanligaste variabelnamn, från matematikens ekvationer? Kommer ju knappast gå att googla på x. Det blir det mest anonyma namnet man kan tänka sig.

twitter varju associerat med verbet tvittra (tweet)

Ska man x:a ut en post nu då? Tycker det hade varit bättre han döpt om sig själv till Mr.X i så fall.

Av dblade

Alla snackar alltid om att nVidia har för lite minne på grafikkorten och jämför oftast med AMD's grafikkort men i praktiken har det ingen större betydelse. Detta är ytterligare ett bevis på att mängden minne snarare bör balanseras till minneshastigheten!

Det är faktiskt ganska enkelt att förstå för en del av sanningen har att göra med att man hämtar texturer från minnet för varje bildruta som ska beräknas. Hur mycket minne kan grafikkortet hinna hämta ut på en bildruta med den minnesbuss som finns på kortet? En stor buffert är dock bra för att cache:a texturer som inte används för tillfället och är ju bra om man inte optimerar mjukvaran (drivrutinerna/spelmotorn/spelen).

Att lågbudgetkort ofta får för mycket minne är ju bara en del av marknadsföringen. De flesta som köper grafikkort vill ha mätvärden och mängden minne är ju enkelt att jämföra.

Nåja, ett bra budgetalternativ för AI/ML beräkningar.

Av dblade

Enkelt byggprojekt-test - Frågan jag ställde till både Bard och GPT4:
Kan du räkna ut totala virket jag behöver om jag ska bygga en trähylla med 21x95 paneler? Tänkte mig 120cm bredd och 2 meter i höjd. Vill veta hur många längder jag behöver, det finns 2.70m 4.20m och 5.40 meters längder. Jag tänker mig 4 paneler i bredd per hyllplan.

Chat-GPT4
För att beräkna mängden virke du behöver för att bygga din hylla, behöver vi mer specifik information, särskilt antalet hyllplan du planerar att ha och om du även tänker bygga stödramen med samma paneler. Men låt oss göra några förenklade antaganden för att ge dig en ungefärlig beräkning.

Låt oss anta att du vill bygga en hylla med 5 hyllplan, varje hyllplan bestående av 4 paneler som är 120cm långa. Dessutom antar vi att du använder paneler för att bygga två vertikala stöd på varje sida av hyllan, också 2 meter höga.

Först beräknar vi längden för hyllplanen:

5 hyllplan * 4 paneler/hyllplan * 120 cm/panel = 2400 cm

För de vertikala stöden:

2 stöd * 200 cm/stöd = 400 cm

Så totalt virke behöver du:

2400 cm (för hyllplanen) + 400 cm (för stöden) = 2800 cm eller 28 meter.

Nu, beroende på längden på de paneler som är tillgängliga (2.70m, 4.20m och 5.40m), kan du avgöra vilken kombination som skulle vara mest kostnadseffektiv och minimera avfall. Till exempel kan du köpa:

6 x 4.20m paneler = 25.20m och 1 x 2.70m panel = 2.70m, totalt 27.90m (lite mindre än behövt, men kanske du har lite extra virke någon annanstans?)
eller
5 x 5.40m paneler = 27m, och en 2.70m panel = 2.70m, totalt 29.70m (lite mer än behövt, men ger lite utrymme för misstag)
Observera att detta är en mycket förenklad beräkning och kanske inte tar hänsyn till alla faktorer i ditt projekt, såsom bredden på sågsnitten, eventuella felmarginaler vid skärning, etc. För mer exakta beräkningar, bör du kanske konsultera en erfaren snickare eller använda en professionell virkesberäkningsverktyg.

Bard

Visst, jag kan hjälpa dig med det. Här är en lista över det virke du behöver för att bygga en trähylla med 21x95 paneler:

2 längder på 2,70 meter för bakstycket
2 längder på 2,70 meter för sidorna
4 längder på 5,40 meter för hyllorna
4 längder på 4,20 meter för hyllorna
Om du vill ha en hylla med 120 cm bredd och 2 meter i höjd behöver du 4 paneler i bredd per hyllplan. Det innebär att du behöver 4 längder på 5,40 meter för de två övre hyllorna och 4 längder på 4,20 meter för de två nedre hyllorna.

Du behöver också skruvar och spikar för att montera hyllan. Hur många skruvar och spikar du behöver beror på hur stor hyllan är och hur ofta du vill montera den.

Här är några tips för att bygga en trähylla:

Använd en linjal och en penna för att markera ut hålen för skruvarna och spikarna.
Borra försänkta hål för skruvarna innan du skruvar i dem. Det gör att skruvarna inte sticker ut och skadar hyllan.
Använd hammare och spik för att montera hyllan.
Slipa ner kanten på hyllan med sandpapper för att få den jämn.
Måla eller lacka hyllan för att skydda den.

GPT4 verkar tro att man bara behöver 2 stöd men jag tror nog man kan behöva 4 stöd, men Bard är helt fel ute och börjar svara med linjal och penna osv, och det var ju inte det jag frågade om.

Av dblade

Jag har säkert ställt över tusen frågor till Chat-GPT då jag använder den dagligen som premium-användare. Har tidigare kört Bard med VPN och det är ju nice att man nu slipper VPN för se hur långt efter Bard ligger. Tyvärr är ju kvalitén inte ens i nivå med den äldre GPT 3.5. GPT är ju uppe i version 4 och känns mångdubbelt bättre!

Det hade varit trevligt om Google kan uppdatera Google-assistenten för "intelligensen" på assistenten är ju snarare på mask-nivå. Måste säga exakt ord, som enligt mig låter fel, för att den ska klara av en så avancerad funktion som att dimma min belysning.

Det som är bra med Bard är prestandan. Man slipper sitta och vänta på att tecken för tecken ska skrivas ut!

Av dblade

Det är en del saker som blivit sämre med tiden.

- Paypal? Vad hände där?
- En snygg logotype. Den gamla kändes mer "personlig".
- Ny butik mitt-i-mellan era nuvarande butiker.

Av dblade

Dreamhack 2023

I vanlig ordning så finns det inga nyheter eller artiklar om Dreamhack på Sweclockers. Hände det något kul där i helgen?

Av dblade
Skrivet av katerina:

Väldigt bra exempel. Du är en av få som ställer denna mot ett vettigt headset. Anta att du skulle köpa en Varjo XR-3, Vad skulle du använda den till? Nämn gärna användningsområden med specifika program. Du kan inte spela på den i någon stor utsträckning fötär den stödjer inte steamvr. Kanske man har nytta av den i vissa jobb? Någon här som äger en XR-3?

Jag har testat XR-1 och man får deras SDK som man kan använda för att utveckla egna produkter. Jag tror nog den är kompatibel med SteamVR om du nöjer dig utan mixed reality, vilket borde fungera bra i spel. De har ju annars Varjo Aero för det och den kostar ju "endast" €2000 i dagsläget.

Av dblade

Sweclockers Dagens Fynd

Ser att det finns en dropdown/kategori men när man väljer något där så blir det i princip alltid "Inga rader hittades"

Vad är anledningen till att den här finns, om det ändå bara filtreras på dagens eller gårdagens fynd?

TLDR; Öka tidsspannet!

Av dblade
Skrivet av Reefer:

Kommer bli en total flopp. Publiken skrattade när det här presenterades.
Flera företag har försökt med samma sak innan Apple och det misslyckades. Det här blir inget undantag bara för att den har ett bettbitet äpple som logga på sig.

Varjo är väl de som har en produkt lanserad som ligger hyfsat nära med sin Varjo XR-3

Det har knappast floppat eftersom de nu är uppe i version 3 - Deras pris är €6495 (+ subscription) och då krävs det en stark dator + externa bas-stationer för att driva den. Jag skulle våga påstå att Apple nu utklassar detta headset då hårdvaran (M2+R1) är inbyggd.

Av dblade

Och det finns två sidor på ett mynt.

Å ena sidan, AI-utvecklingen har lett till mer sofistikerad och effektiv antivirusmjukvara. Genom att använda maskininlärning kan antivirusprogram nu bättre identifiera och reagera på nya hot. De kan anpassa sig och lära sig från tidigare erfarenheter för att skydda system från skadlig programkod på ett mycket effektivare sätt än tidigare.

Å andra sidan, illvilliga aktörer använder också AI för att skapa mer avancerad skadlig programkod. Detta innebär att virus och andra skadliga program kan bli smartare, svårare att upptäcka och mer skadliga. De kan lära sig att kringgå säkerhetssystem och anpassa sig för att bli mer effektiva i sina attacker.

Sammanfattningsvis innebär AI-utvecklingen inom cybersäkerhet att det finns en ständig kapplöpning mellan de som försöker skydda system (genom antivirus) och de som försöker attackera eller exploatera dem (genom skadlig programkod). Båda sidor använder sig av de senaste framstegen inom AI för att få övertaget, vilket gör att det är viktigt att ständigt vara uppmärksam och uppdaterad inom cybersäkerhet.

Av dblade

Hmm.. Meta har försökt bygga så billiga headset dom kunnat (Åtminstone Quest och Quest 2) men lämnade en lucka för de som vill ha lite mer. Apple går från andra hållet och tar i på alla plan på en gång. Meta Quest Pro verkar hamna någonstans mitt-i-mellan där.

Två stycken 4K+ OLED skärmar + en stark dator in your face. Den drivs av en M2 CPU/GPU + alla dessa sensorer. Jag tror nog detta kan bli riktigt intressant. Gillar också att dom har batteriet externt. Varför är det ingen annan som tänkt samma tanke? Eller nu förstår jag. Apple har tagit patent på det långt innan den här enheten lanserades. 😅😡

Av dblade

Hmm.. 🤔

Kanske man kan ersätta en del pillande med telefonen när man sitter i TV-soffan. Kanske blir ännu svårare att hänga med i tv-serien, eller vad som nu rullar på tv-skärmen?

Av dblade

Hur får ni till mörkt tema på sweclockers? Jag vill helst undvika använda add-ons för dom gör att visa hemsidor inte blir så bra.

Jag tror fortfarande på premium idéen som jag nämnt tidigare. Hade lätt betalat 500 kronor för att få mörkt tema på sweclockers.

Av dblade

HTC One känner jag inte till men jag hade en HTC Desire som var min första Android-mobil så det blev nej på röstningen...

Skrivet av HazZarD:

Wow lever htc märket kvar alltså ? Vet inte hur dom ska slå igenom i mobilbranschen idag den är ju stenhård... deras tid är nog förbi sen länge tyvärr.

Ja med tanke på hur bra deras HTC Vive var 2015 och att de inte lyckats utveckla det vidare speciellt bra så är jag ganska skeptisk.

Av dblade

Tänkte direkt på Maxell kassettband när jag såg bilden på grafikkortskartongen..

Snyggt och spännande färgtema med guld, rött, svart och vitt!

Av dblade
Skrivet av kaput:

Hehe, ja, "snygga" är ju förstås såväl relativt som subjektivt Ett rätblock kan inte bli så mycket annat än ett rätblock, oavsett hur man sminkar det. Min personliga syn på det är att en mindre låda inte märks lika mycket som en stor, och är därmed inte lika vanprydande.

Ett modernt datorchassi är väl mer som en modern lava-lampa?

Av dblade

Moore levde ändå ett långt liv men dog nyligen 94 år gammal. RIP

Av dblade

Tror helt enkelt Sony inte är tillräckligt motiverade att optimera för PC, men jag ser inte riktigt problemet här. Några misslyckade ports? Bryr mig inte och jag skulle aldrig igen köpa en konsol ändå då jag tröttnat på causal-gaming för länge länge sedan. Om jag spelar något så är oftast SteamVR igång