Inlägg

Inlägg som vexxan har skrivit i forumet
Av vexxan

”Smart” klocka till sexåring

Hej!

Någon som kan rekommendera ett enkelt armbandsur till en sexåring med ring-funktion?

Ska bara kunna ringa samtal till oss föräldrar, därav ”smart” klocka

Anledning är att hon är väldigt allergisk mot nötter, så det vore skönt att veta att hon kan ringa oss om något händer - även om hon alltid har med sig medicin.

Har själv kollat runt lite på olika klockor men det verkar vara lite av en djungel. Hade ju gärna sluppit lägga allt för mycket pengar på själva klockan - och gärna slippa något dyrt abonnemang.

Tack på förhand

/vexxan

Av vexxan
Skrivet av Mullvaden83:

Gött. Har din hjälp sagt nåt om vad som kunde varit fel? Eller menade du hjälpen härifrån forumet?

Tja!

Jag menar hjälpen från dig och andra här på forumet. Hade aldrig klarat det själv (och från internetleverantör/fiberleverantör fick jag noll support), tack!

Av vexxan
Skrivet av jocke92:

Ta en dator och koppla direkt i CTS. Helst direkt, men annars över nätverksuttagen eller homeplugs. Se om det rullar stabilt, för då kan du skylla på routern och köpa en ny router.

Annars, vet inte om du skrivit vilket operatör du har?
Om det är problem även med routern urkopplad. Låt din ny CTS sitta ett dygn med routern efter, så som du vil ha det utan att koppla ur o starta om något. Ring sedan wexnet och hör om de kan se något fel.

Tja!

Jag har haft nätet väldigt stabilt här nu någon dag efter att ha fått hjälp här!

Både linan och Wi-Fi.

Grymt tacksam 🙏

Av vexxan
Skrivet av Petterk:

Eftersom du kopplar direkt i skåpet nu så får du testa annan nätverkskabel först. Därefter kan du testa annan router eller direktkopplad dator om problem kvarstår.

Tack jag testade med några av de gamla kablarna jag har - kanske är någon av de jag köpte som nya som strular. Än så länge (efter 1h) så är det stabilare.

Hade varit gött att bara kasta pengar på problemet

Av vexxan
Skrivet av mrqaffe:

Börja med att koppla< bort allt vad wifi heter och felsök kablaget systematiskt, en kabel/uttag i taget tills du vet vad som ger Gbit länk och dessutom fungerar stabilt. Har du nått kabelfel kan det generera en massa felkorrektion och det kan påverka den aktiva hårdvaran så att den blir instabil så börja med att se till att allt funkar kablat.

Tack för tips, jag har gjort det faktiskt (även om det inte verkar som jag har någon koll haha).

Det är även ethernet som inte får koppling. Jag har bytt ut alla kablar (även fiberkabeln) och testat olika portar. Nätet funkar ett tag, sedan dör det och jag får felmeddelandet av dlink att jag ska koppla in en ethernet-kabel. Sedan efter kanske 5-10 minuter så börjar det fungera av sig självt igen.

Av vexxan
Skrivet av vexxan:

<Uppladdad bildlänk>

Och ja, jag har kopplat in internet - helt plötsligt börjar det fungera.

Det började strula så här mycket efter att jag gjorde en fabriksåterställning. Testade att uppdatera firmware också, men står att jag har senaste.

EDIT: Har testat både gamla och nya CTS, samma problem tyvärr

Av vexxan
Av vexxan
Skrivet av Mullvaden83:

Ja du kan stänga av wifi på Dlinken.
Kör bara unifi wifi.
Du har kopplat rätt.

Kan det va så att nåt av uttagen i nätverksfördelaren har dålig kontakt/trasig?
För så som du kopplat borde funka bra.

Dlink WAN till CTS.
Dlink LAN till nätverksfördelarens portar. A1 A2 osv.

Disconnectad? Både stationär och Unifi wifi? ELler vad blev disconnectad?

Alltså nu är det sjukt struligt, nätet dör stup i kvarten (har kopplat bort unifi så jag kör bara dlink och cts). När man går in till dlink-inställningarna och försöker "reparera" nätet så står det bara "plugga in en ethernetkabel" - man kan inte komma vidare från det steget. Sen helt plötsligt börjar det fungera igen.

Fattar inte riktigt, så här dåligt har det aldrig varit.

Ska jag bara köpa en ny router?

Av vexxan
Skrivet av mrqaffe:

Nått kan ju vara glapp i det fasta kablaget, kan du testa alla uttagen systematiskt ?

Ska testa när jag får snurr på internet igen. Nu dog allt.

Skrivet av Mullvaden83:

Ja du kan stänga av wifi på Dlinken.
Kör bara unifi wifi.
Du har kopplat rätt.

Kan det va så att nåt av uttagen i nätverksfördelaren har dålig kontakt/trasig?
För så som du kopplat borde funka bra.

Dlink WAN till CTS.
Dlink LAN till nätverksfördelarens portar. A1 A2 osv.

Disconnectad? Både stationär och Unifi wifi? ELler vad blev disconnectad?

Ja kanske något uttag är dåligt, ska testa lite olika. Men just nu så försöker jag fixa internet överhuvud taget.

Jag upplevde att Unifi var lite instabilt, så jag gick in i användargränssnittet för Unifi. Där står det ”Adoption failed”, har försökt att glömma enheten och adopta igen - men funkar inte.

Så jag kopplade bort Unifi och kör bara Wi-Fi via Dlink istället. Men det har också slutat funka nu haha. Det är aktivt i 1-5 min sen dör det. Både när jag testar med kabeln som är dragen från Dlink till stationär - och Wi-Fi. Har testat att fabriksåterställa men funkar inte.

EDIT: Nu började det fungera igen, men jag vet inte varför - vilket är lite störande

Av vexxan
Skrivet av Mullvaden83:

Det du borde göra då är att från CTS ->Dlink WAN -> Dlink LAN -> Nätverksfördelaren (patchpanel som det heter) -> Koppla in det du vill ha i respektive uttag. O sen sladd från Patchpanelen till Dlink Lan portar. Så du har Dlinken i nätverksskåpet.

Nu har jag kopplat ihopa det så här, och det verkar fungera med Wifi - får snygga till det lite innan frugan blir galen bara

Jag kopplade så här:

Två frågor om du orkar:

1) Jag får inte ethernet att fungera (eller vad det heter, trådat nätverk) till min stationära. Det står bara "identifierar nätverk" hela tiden. Något man behöver göra för att alla portarna i nätverksfördelaren ska funka?

2) Ska man stänga av wifi från dlink:en? Verkar vara stabilare med det jag får via Unifi

Tack igen <3

EDIT: Fan, stryk det - jag blev disconnectad efter 30 minuter igen...

Av vexxan
Skrivet av Mullvaden83:

Det du borde göra då är att från CTS ->Dlink WAN -> Dlink LAN -> Nätverksfördelaren (patchpanel som det heter) -> Koppla in det du vill ha i respektive uttag. O sen sladd från Patchpanelen till Dlink Lan portar. Så du har Dlinken i nätverksskåpet.

Ahhh fasen, smart! Det hade jag inte tänkt på. Skall testa direkt efter jobbet imorgon 🙏

Av vexxan
Skrivet av Mullvaden83:

Nätverkskarta.
Alltså. Rita upp precis som du har kopplat alla sladdar med varann. Det är lättare o kolla på en bild än att läsa förklaringar.

Börja med Fiber in.
Vart går den sladden?
Vart går nästa?
Rita i paint eller nåt.

Ahh okej då är jag med, så här ser det ut:

Av vexxan

Håller alla tummar att du hittar en spelkompis till din grabb <3

Av vexxan

Först vill jag bara säga wow, tack så otroligt mycket för all hjälp jag får här <3

Skrivet av Mullvaden83:

Men det är väl bara en patch panel? Nätverkskablar ut till rummen med RJ45 kontakter.
Det är väl bara att inte använda den där DSL anslutningen till vänster?
Eller har jag fel?

Skrivet av orginallinus:

Så kanske det är! Men personligen hade jag slitit ur allt ur det där skåpet, eftersom det är gamla grejjer. Och jag skrev väl crimpa om eftersom det ser ut på bilden enligt min gissning som BNC-kontakter i den där switchen eller vad den nu är längst upp till höger? Därför det ocskå är så bra att ha en ordentlig nätverkskarta, så slipper man sitta och gissa sig fram efter bilder (säger nu inte att du gör det) ... Patchpanelen ser enligt min gissning ut att bara vara koppad till en ADSL-splitter (den gröna längt upp till höger)...

Skrivet av cbtcp:

Snälla, tänk på att orden "Var" och "Vart" inte har samma betydelse. "Var" frågar efter plats, "Vart" frågar efter riktning.
Det blir väldigt förvirrande när någon blandar ihop dem. Sagt i all välmening!

Är det bara jag som reagerar på fiberkabelns dragning på första bilden? Framförallt hur det ser ut när den går in i CPE:n, den vinkeln ser helt galen ut! Å andra sidan är det lite svårt att följa kabeln på bilden...
Hoppas bara att luckan till skåpet aldrig stängs, gör den det lär fiberkabeln tryckas in med extremt skarpa böjar, inte bra alls!

Fick du verkligen byta CPE på egen hand? Då måste du åtminstone fått med produkter för att rengöra kontakten (Isopropanol och luddfria rengöringsservetter)?
Kan säga med stor säkerhet att det torde vara få leverantörer som tillåter slutkunden utföra såna byten på egen hand. Det innebär alldeles för stor risker för att det skulle vara normalt.

Jo men det fick jag göra, leverantören av fiber verkade inte direkt bekymrade. De sade att jag fick testa, om det funkar bättre med den nya kan jag behålla (och betala), annars kan jag lämna tillbaka.

Skrivet av cbtcp:

Håller med, det där skåpet borde rensas ögonblickligen av någon som förstår sig på innehållet!
Sen är det gissningsvis inte BNC-kontakter vi ser utan crimpade F-kontakter, sannolikt ett arv från ett lite äldre analogt TV-system.
Både det och ADSL-splittern borde åtminstone slitas bort omgående.

Haha, var hittar man en sådan superperson? Frågade Wexnet (som levererar fiber), men de visste inte ens vad det var för enheter.

Skrivet av Mullvaden83:

Ja såklart jag gissar (inget illa taget). Försöker bara hjälpa. Tror vi alla gissar XD
Ja fattar inte vad dem där BNC kontakterna gör där. Har sett andra hus med BNC oxå. Är det för TV kontakter i huset? Eller kör dem verkligen med BNC nätverk? Är inte det typ 1990tal?
Vore konsigt om dom vita patch panel kontakterna inte går rakt ut till väggutag. Menar så om man skiter i att koppla i det gröna kretskortet o bara direkt i dom vita att man då kommer till kontakterna i de olika rummen?

Ja som sagt. Allt är gissningar.

TS: Rita gärna upp en nätverkskarta och kolla oxå upp vart rummens kontakter tar vägen i det där skåpet.

Vad är en nätverkskarta? Jag har ganska bra koll på var alla uttagen sitter hemma. Men det kanske inte var det du undrade. Huset är byggt 2010 om det hjälper något.

Jag tror att Leviton-grejerna är till för telefoni och TV efter att ha googlat lite mera. Osäker. Jag har både

Skrivet av cbtcp:

Som sagt, sannolikt inte BNC-kontakter utan F-kontakter för ett, gissningsvis, analogt TV-system (annars möjligen parabol, men det känns som lite för många kontakter).

Kanske kan vara något kopplat till ett larm som tidigare fanns i huset? Har kopplat bort det nu, och kör en annan leverantör.

Skrivet av Petterk:

Känns som du vände dig direkt till de som äger eller driftar fibernätet. Internetleverantörerna själva kommer inte skicka något till dig. Kanske var det så att du hade en PacketFront som var begränsad till 100 Mbit/s? Vilken hastighet på abonnemanget har du? Har du inte felsökt och fibernätet sett fel fram till dig så gör det annars ingen skillnad att byta mediaomvandlare, förutom att du kanske kan få högre hastigheter nu.

Ja sorry, har vänt mig till dem som äger fibernätet - dålig förklaring av mig. Det är samma kapacitet på Packetfront och den nya. Det var fiberleverantören som rekommenderade mig att byta för att få ett stabilare nätverk, enligt dem hade Packetfront strulat för många andra av deras kunder.

Skrivet av Petterk:

Det finns ju tre patchpaneler och den som är för POTS/DSL är inte ansluten till någon nätverkskabel. Inget spår att förstöra tråden med.

------------------------------------------------

Om någon undrar så håller jag just nu på att experimentera med att koppla bort allting förutom CTS:en i skåpet. Sedan kommer jag bara koppla in routern direkt in i den, och Unifi LR in till routern för att använda det wifi-nätverket. Hoppas att det blir stabilare. Återkommer. Tack igen

Av vexxan
Skrivet av Petterk:

Sluta med det, alltså kör Homeplug/powerline direkt till mediaomvandlaren. I värsta fall kan den störa fibernätet (om du bor i lägenhet) och då blir du avstängd. Det kan också bli adresskonflikter i DHCP om du har flera saker kopplade direkt till mediaomvandlaren. Dator kan skicka nya förfrågningar när den startas upp/om o.s.v. och det är inte alltid det gillas av nätet.

Koppla datorn via routern.

Om det bara är WiFi som strular så har du ju en annan accesspunkt.

Skulle säga att ha bara DIR-859 kopplad till mediaomvandlaren, koppla allt annat på LAN-sidan. Fabriksåterställ din DIR-859 (om det är rev A3, om det är A1 håll in WPS/reset i 10 sekunder) genom att trycka in i reset-hålet på undersidan i 10 sekunder. Ställ in din DIR-859. Stäng av WiFi, om det inte går under själva wizard så trycker du bara på Wireless och kryssar ur Status så att det ändras från enabled till disabled. Koppla sedan in din UniFi-LR och ställ in den.

Du kan behöva testa olika inställningar i din UniFi-LR om du fortfarande upplever problem trådlöst men ej med kabel.

Din nätägare/kommunikationsoperatör byter inte dessa för intet. Hade du problem även med kabel tidigare?

Stämmer att den modellen inte har något enkelt sätt som att ändra "operation mode".

Inställningar > Wi-Fi sen letar du upp ditt nät och trycker på i-et med cirkel runt.

Bra, men du förklarar inte varför du använder Homeplug istället för nätverksuttagen som uppenbart är dragna runt om i hemmet.

I övrigt rekommenderar jag en ny router eller att du installerar en egen firmware som har uppdateringar då DIR-859 är utanför support.

1) Ahh okej, jag hade ingen aning om att homeplugs kunde störa ut sändningen. Tack så mycket för det tipset. Ska koppla om direkt när jag kommer hem från jobbet - och testa vad som händer. Jag bor i en villa förresten

2) Jag tänkte inte ens på att jag kunde testa att köra wifi via unifi, vad trög jag är. Jag har testat att koppla bort unifi helt, och bara kört wifi via router.

--> Så då kopplar jag in dlink till CTS, och sedan unifi till dlink och använder det wifi-nätverket?

3) Skall testa att fabriksåterställa dlinken - det har jag inte gjort på länge, tack!

4) Internetleverantören har ju inte direkt gett mig en ny CTS, jag fick själv betala 1500 SEK för den. Men jag får prova den i 14 dagar ifall jag upplever förbättring. Än så länge inget, förutom att det är roligt med ny teknik

5) Kanon, då vet jag hur jag kollar IP-adresserna sen.

6) Jag använder homeplug för att min stationära inte sitter jättenära något internetuttag. Frugan ville inte att jag skulle dra "fula kablar" längs listerna haha. Men det kan jag såklart göra om det fungerar bättre.

7) Det kanske är bättre att köpa en ny router istället för att byta ut CTS:en. Har inte märkt någon skillnad, mest att packetfront kändes allmänt ful och sunkig - men det påverkar ju inte nätet

Skrivet av Petterk:

Leviton är en router, så den ska mycket riktigt inte användas.

http://assets.twacomm.com/assets/pdf/12866.pdf

Själva fästet från den kan vara intressant att återanvända till CTS så att den sitter så du ser lamporna. Gör du det så kan du använda hyllan till din egna router med WiFi avstängt – lättare att använda nätverksuttagen då. Fästet kan flyttas runt i skåpet, den skruvas ju in i hålen. Hyllan du har går också att flytta.

Leviton är alltså begränsad till 100 Mbit/s, datum/släpp är anno 2003 eller så. För gammal för att användas, kan säkert användas som ren switch, men använd den som sagt inte.

Åhhh underbart, tack så mycket för förklaringen. Kul att du kunde svara på den genom att bara en en bild, har mailat fram och tillbaka med internetleverantören och de trodde att det var något kopplat till fjärrvärmen hehe

Skrivet av orginallinus:

Ser ju ut på virrvarret som om dessa är kopplade till det gamla systemet (ADSL?). Kanske skaffa en ny router till fiberkonvertern och en switch för att koppla in kablarna (får crimpa om dem med RJ45). Sen en ny acesspunkt om det inte går att ställa in den där gamla routern i AP-läge... Snål fastighetsägare?

Haha tyvärr jag som är fastighetsägare. Handlar mest om att jag inte vet vad jag ska köpa för grejer. Är egentligen inte helt tappad gällande teknik, men jag tycker att nätverk är svårt - särskilt nu när jag köpt ett hus med befintlig utrusning som jag inte vet vad det är. Den förra husägaren har inte svarat när jag frågat. Men nu har jag mycket bättre koll

Av vexxan
Skrivet av Petterk:

Hur ser uttaget på väggen ut? Är det också ett vanligt nätverksuttag? Har du TV via din leverantör och den kopplad till (CTS) tjänstefördelaren?

Det är ju en optisk fiberkabel som kommer ut från väggen, som jag sedan pluggar in till CTS. Det finns några andra boxar av märket "Leviton", men jag frågade min internetleverantör vad det var och de visste inte - så jag har kopplat bort dem

Skrivet av mrqaffe:

Dubbelnat innebär ofta men inte alltid adressproblem, man kan ju ha tur så att prylarna hamnar på olika privata nät eller att man aldrig behöver ta emot trafik som initieras från internet men ska man ha dubbelnat i sitt lan så bör man konfigurera det manuellt så att det fungerar för chansen är annars stor att alla förval är på samma nät och ofta identiska statiska adresser till admininterface och liknade och då brukar det skita sig på nått sätt.

CTS HES-3106BW2A ör en fiberomvandlare/tjänstefördelare.
Hur funkar det om du är ansluten med kabel i stället för att du blandar in wifi ?

Tack för svaret. Det funkar klockrent med kabel. Har testat via routern (och det fungerar), men just nu kör jag direkt in från CTS till stationär (via TP-kabel som går via elnätet).

Skrivet av Pan.Pan:

mrqaffe är på rätt spår.

@vexxan
Du behöver fokusera på att få internet via kabel att fungera ordentligt.
Wifi är ALDRIG pålitligt, inte ens med sjukt dyra företagsgrejer (Vi snackar 10-30tusen för en enda wifi-sändare, plus infrastruktur och licenser för lätt 100k).

Hur ser det ut där du bor? Bor du i lägenhet/villa? Mitt i stan/ute på landet? Trähus/stenhus?
Vart står routern? Vart hade du din Ubiquiti-sändare?

För att göra det lite lättare.

Koppla enligt nedan:
1 kabel mellan CTS'ens Lan1 till WAN på routern. Inget annat mellan de två.
1 kabel mellan din Dlink-router och din dator.

Fungerar det?
När du gör testet Måste du ha kopplat bort alla dina andra enheter, oavsett om de används eller inte.
Det som din internetleverantör ber dig ha inkopplat, låt det vara inkopplat.

Det som gör det svårt för oss just nu är att vi inte vet hur du hart kopplat allt eller vad dina enheter är för något.
Generell felsökning går i principen att du kopplar in så få saker som möjligt och sedan testar att lägga till en sak åt gången och ser om det fungerar eller slutar att fungera vid vissa kopplingar.

Min erfarenhet säger att det troligtvis är störningar i wifi-nätet. Kan också vara en udda koppling eller felkonfigurerade enheter.
Sonos kan absolut vara en av bovarna (har sett mycket skit med just Sonos när det kommer till nätverk.)

Om det fungerar att ha bara datorn inkopplad via kabel och du inte tappar någon anslutning efter detta, koppla upp allt förutom Sonos'en via wifi och testa igen i någon timme eller dag.

Märker du av några problem?
1: Vart
2: När
3: Vilken enhet strular
4: Vad har du inkopplat när det strular?

Tack så mycket för ett väldigt bra svar!

Först och främst kan jag säga att internet via kabel har alltid fungerat för mig, det är Wifi som strular. Internet via kabel fungerar genom routern, och det fungerar som jag nu kör - via elnätet och TP-kabel.

Men jag har nu testat allting som du har föreslagit. Det vekar egentligen inte spela någon roll hur många enheter jag har inkopplade till wifi-nätverket. Det som strular är själva stabiliteten av wifi. Först fungerar det någon timme, sedan dör internet (men wifi fortsätter att fungera) - det börjar fungera igen efter ett tag, ibland funkar det när jag startar om routern och ibland när jag hoppar mellan 5ghz och 2.4gzh (och ibland bara börjar det fungera av sig självt).

Jag lägger in lite bilder här:

Skrivet av Bagarbosse:

Varför då? Du hade ju redan en tjänstefördelare som heter Packetfront, om jag förstod det rätt. Man ska inte använda två tjänstefördelare. Vanligt folk ska (normalt sett) inte ha två saker som göra samma sak i nätverket.

Sorry för dålig förklaring, jag fick en ersätta av min gamla packetfront. Jag ringde internetleverantören och klagade på instabilitet, och deras lösning var en ny tjänstefördelare.

Skrivet av KAD:

Kan man ju undra. Att TS lyckas koppla in två fiberomvandlare samtidigt är ju teoretiskt möjligt, men det kan vi förhoppningsvis utesluta, det finns ju antagligen bara en fiber…

Tillbaka till det faktiska problemet…

Jag tycker Pan.Pans felsökningsinstruktion ovan är utmärkt. Det jag saknar där är en instruktion om att rapportera vilka IP-nummer som enheterna har när det strular. Vi vet ju att DLINKen har en strulig historia - den kan ju mycket väl vara felkonfigurerad.

I den förra tråden (från april) tyckte MrQaffe att DLINKen skulle ställas i AP-läge. Den kan så vitt vi vet vara ställd så fortfarande och i så fall är TS fortfarande utan router. I den tråden tycks det ha funnits ytterligare en router, men den namngavs aldrig vad jag kan se.

Tack för svaret, jag lyckades aldrig lista ut hur man satte dlink i AP-läget eftersom det inte var någon standardlösning. Man var tvungen att följa någon guide som var lite för avancerad för mig.

Jag använder ju mest wifi på mobila enheter, kan man kolla IP-adresser där? På iphone exempelvis.

Skrivet av orginallinus:

Papper och penna är också bra. Ta och rita en bild på A4 hur allt är kopplat, och ladda sedan upp i tråden!

Tack, jag laddade upp lite bilder på hur det ser ut ovan

Av vexxan
Skrivet av mrqaffe:

Vad har du skaffat från operatören, de brukar erbjuda routrar/gateways och då ska du inte koppla in en egen router efter den (om du inte stänger av routingfunktionerna i en av dem) och det du skriver om att hoppa mellan wifi låter ju som om du har anslutit 2 routrar med integrerad wififunktion och då har du nog adressproblem i lanet.
Skriv ut exakt vad apparaten du fått av operatören heter.

Tack för svar!

Det jag fått är bara en fiberswitch som heter CTS HES-3106BW2A

I installationsmanualen som man fick till så står det ”Koppla in din router från WAN porten på routern till vilken LAN-port i fiberswitchen (CPE) som helst”.

Det jag menade var att Dlink har två olika Wi-Fi (en på 2.4ghx och en på 5. Jag brukar kunna få tillbaka internet om jag byter mellan de olika styrkorna).

Av vexxan
Skrivet av Pan.Pan:

En packetfront är oftast vad man kallar för en CPE eller Mediaomvandlare. Det är bara en enhet dit du kopplar din router.
Ibland kan en Packetfront också vara en router... Jobbigt läge, jag vet Packetfront är bara en tillverkare , typ Apple, men de är mest kända för sina Mediaomvandlare/CPE'er/Tjänstefördelare (samma sak, olika namn).

För att du ska veta vad det är för något: Kontakta din internetleverantör eller fastighetsägare och fråga.
Har du internet via tex Telia så brukar de ha en mediaomvandlare eller bara ett hål i väggen. Detta är dock sanning med modifikation då internetleverantörer köper och säljer nät till och från.

SÅ: Vad är en router?
En router är en enhet som har lite olika utföranden om man kollar på privata eller företagssidan.
På privata sidan så är en "router" en samling med flera olika delar i ett enda paket. Du har en DNS, du har en brandvägg, du har oftast en wifi-sändare, du har oftast en switch i routern och du har en DHCP server. Det kan finnas lite mer i de kommersiella routrarna men det där är grunden i det hela.

En router i det här fallet kan ses som en flygplats
Det detta gör är att signalerna du får från den vida världen (Från hålet i din Packetfront), först går igenom en säkerhetskontroll (Firewall), ses signalerna som ofarliga så går de vidare till lite andra funktioner i din router. Om signalen ska till en telefon så tar den vägen via ditt wifi, annars går signalen till en port på din switch.

Ubiquiti kör på företagssegmentet där alla enskilda delar (eller de absolut flesta) delas upp i olika fysiska paket. Du har tex en router med väldigt basic DNS och oftast en ganska basic firewall.
Ibland kan du hitta routrar med fler portar, då har du en switch i det paketet också (exempel: Ubiquiti Edgerouter ER10x, där har du en router, brandvägg och en Switch för alla portar förutom WAN och LAN1-portarna.
Det du måste komplettera i det här paketet är en Wifi-sändare och förhoppningsvis en lite bättre DNS (En raspberry pi 4 med Pihole funkar kanon för detta).

Det DU har hemma är bara en enkel Wifi-sändare. Detta innebär att du inte har någon möjlighet att skicka data mellan enheter hemma, du kan tex inte se din tv och köra chromecast till den. Du har inga säkerhetsfunktioner och du kommer tappa signalen till och från utan att veta varför.

Det du behöver: En router. Väljer du något från privata segmenetet så får du oftast något väldigt enkelt att hantera men väldigt begränsat. Kör du på något från företagssegmenetet så får du något som kräver djupare insyn i tekniken men är väldigt robust och flexibelt.

Vill du ha en bättre förståelse än den jag kan ge klockan 22:40 dagen innan jobb: https://www.inet.se/kampanj/3345/inet-datorskola-routerguide

Lycka till! Och skaffa en Router, det är sjukt dumt att inte ha en och är typ som att köpa ett hus utan väggar.
DU är inte dum för att du inte har en router, VALET är dumt. Stor skillnad och du är inte en sämre människa för att du har råkat göra ett dumt val! <3

Hej igen!

Nu har jag försökt göra enligt boken.

Köpte en ny switch/modem från internetleverantören. Struntade i Unifi och kopplade bara en min Dlink dir-859 till modemet (WAN på dlink).

Nätet funkar, men ungefär en gång i timmen så slutar internet fungera (men jag når Wi-Fi fortfarande). Har testat både med 5GHz och 2.5GHz eller vad det nu är, men jag får samma problem. Sjukt irriterande…

Vad kan det bero på tror du?

EDIT: Det brukar funka när man hoppar från ena Wi-Fi till den andra 😅

EDIT2: Kan det bero på att jag har för många enheter kopplade? 2 mobiler, 1 surfplatta, 2 Apple TV, 1 Sonos, 1 laptop, 1 stationär PC. Alltså 8 enheter - fast alla brukar ju inte vara igång samtidigt.

Tack på förhand

Av vexxan
Skrivet av atego:

Du måste verkligen ha en router imellan! Jättevitkigt!

CPE/Mediaomvandlare-> WAN port på router->LAN port på router till->Unifi ROuter

Okej tack, jag får koppla in min dlink dir-859 igen, måste ha gjort något fel innan - för jag fick samma problem då (att man ibland bara kunde komma in på google/facebook/svt. Sedan slutade den fungera ganska ofta och krävde en omstart. Trodde jag löste det när jag kopplade in bara en Unifi hehe

Skrivet av Eazy:

Din packetfront_drg_23 är med största sannolikhet en tjänstefördelare. Till denna kopplar man in en router och från routern kopplar man alla sina enheter som till exempel din dator och din Unifi LR. Din Unifi LR, vilket är en accesspunkt, har ingen brandvägg i sig. Det betyder att som du kopplat just nu, är alla dina enheter kopplade öppet mot internet utan brandvägg. Nu finns det ju inbyggd brandvägg i ditt (jag förmodar) Windows, så helt oskyddad har du kanske inte varit. Skulle råda dig till att snarast möjligt köpa en router. Inte bara för säkerhetssynpunkt, det löser med största sannolikhet ditt andra bekymmer. Kan ju även för den skull vara en dålig kabel som strular...

Tack för bra förklaring, då ska jag koppla in min dlink igen i mixen. Måste försöka läsa på lite vad jag har gjort för fel innan. När jag bara hade packetfront och dlink fick jag samma problem med att jag ibland bara kunde komma in på google/facebook/svt samt att jag ofta tappade wifi helt (fick starta om dlink och packetfront för att det skulle fungera).

Skrivet av Pan.Pan:

En packetfront är vad man kallar för en CPE eller Mediaomvandlare. Det är bara en enhet dit du kopplar din router.

Vad är en router?
En router är en enhet som har lite olika utföranden om man kollar på privata eller företagssidan.
På privata sidan så är en "router" en samling med flera olika delar i ett enda paket. Du har en DNS, du har en brandvägg, du har oftast en wifi-sändare, du har oftast en switch i routern och du har en DHCP server. Det kan finnas lite mer i de kommersiella routrarna men det där är grunden i det hela.

En router i det här fallet kan ses som en flygplats
Det detta gör är att signalerna du får från den vida världen (Från hålet i din Packetfront), först går igenom en säkerhetskontroll (Firewall), ses signalerna som ofarliga så går de vidare till lite andra funktioner i din router. Om signalen ska till en telefon så tar den vägen via ditt wifi, annars går signalen till en port på din switch.

Ubiquiti kör på företagssegmentet där alla enskilda delar (eller de absolut flesta) delas upp i olika fysiska paket. Du har tex en router med väldigt basic DNS och oftast en ganska basic firewall.
Ibland kan du hitta routrar med fler portar, då har du en switch i det paketet också (exempel: Ubiquiti Edgerouter ER10x, där har du en router, brandvägg och en Switch för alla portar förutom WAN och LAN1-portarna.
Det du måste komplettera i det här paketet är en Wifi-sändare och förhoppningsvis en lite bättre DNS (En raspberry pi 4 med Pihole funkar kanon för detta).

Det DU har hemma är bara en enkel Wifi-sändare. Detta innebär att du inte har någon möjlighet att skicka data mellan enheter hemma, du kan tex inte se din tv och köra chromecast till den. Du har inga säkerhetsfunktioner och du kommer tappa signalen till och från utan att veta varför.

Det du behöver: En router. Väljer du något från privata segmenetet så får du oftast något väldigt enkelt att hantera men väldigt begränsat. Kör du på något från företagssegmenetet så får du något som kräver djupare insyn i tekniken men är väldigt robust och flexibelt.

Vill du ha en bättre förståelse än den jag kan ge klockan 22:40 dagen innan jobb: https://www.inet.se/kampanj/3345/inet-datorskola-routerguide

Lycka till! Och skaffa en Router, det är sjukt dumt att inte ha en och är typ som att köpa ett hus utan väggar.
DU är inte dum för att du inte har en router, VALET är dumt. Stor skillnad och du är inte en sämre människa för att du har råkat göra ett dumt val! <3

Haha, älskar din braiga förklaring - tack så mycket!

Men Dlink dir-589 är väl en router? Har haft den inkopplad innan (utan uni-lr), direkt till min packetfront. Jag måste ha gjort något fel när jag kopplade. Ska testa igen.

Av vexxan
Skrivet av maDa:

Du menar att du får 160.x.x.x och 80.x.x.x på dina enheter?

169.254.x.x är iaf. en sorts "jag lyckas inte få någon IP-adress"-adress.

Ja du har troligen kopplat helt galet eftersom du delar ut publika IP-adresser på ditt interna nät. Enorm säkerhetsrisk med.

Hmm okej det låter ju inte bra - fattar inte vad jag har gjort för fel.

Jag har en "packetfront_drg_23" som har den optiska fiberkabeln. Sedan har jag kopplat in en Unifi-LR till ett av uttagen i packetfronten.

Innan hade jag en Dlink dir-859 istället för Unifi-LR, men jag fick samma problem med att jag bara kunde komma in på vissa webbplatser. Så jag frågade här på forumet och fick tipset om att dlinken och packetfront försökte dela ut IP-adresser, så de störde ut varandra.

Skrivet av mrqaffe:

Menar du 169 på de som strular och 80 på de som funkar ? Det låter i så fall som om du inte har kopplat in altl på routerns lansida för 80 nånting är en publik adress som inte kommer finnas på routernnsd lansida och 169 adresserna är det win ger till enheter som inte får en adress av en dhcpserver. Betyder det att du bara nämner en accesspunkt och inte nån router att du bara har en AP och ingen router så är det avsaknaden av en router som är felet.

Exempelvis har en enhet 169.x.x. nu och funkar inte (min mobil). Min dotters ipad har 31.x.x.x och fungerar. Min frus mobil har 87.x.x.x och fungerar.

Innan hade jag en Dlink dir-859 istället för Unifi-LR, men jag fick samma problem med att jag bara kunde komma in på vissa webbplatser. Så jag frågade här på forumet och fick tipset om att dlinken och packetfront försökte dela ut IP-adresser, så de störde ut varandra.