Inlägg

Inlägg som Landmark90 har skrivit i forumet
Av Landmark90
Skrivet av pixolar:

Jaha, tänkte att jag skulle uppdatera lite. Vilken jäkla resa det har varit hittils och än är det inte klart *suck*

Niu minns jag inte exakt vad jag skrivit innan och orkar inte läsa. Vill bara prata av mig

Jag har efter många olika experiment lyckats få något att fungera.

Skaffade ju ett annat moderkort, ett prime b350-plus. Köpte även ett AMD pro A6 för att uppdatera bios. Här funkar nu saker. Jippi!

Så, nytt moderkort och ny CPU + min RTX 3080 bootar nu upp i windows. Allt är perfekt förutom att A6 är riktigt dålig CPU.

Beställde ett Ryzen 7 3800X som jag ivrigt väntat på. Idag kom det på posten så hem och koppla in.

prime b350-plus + Ryzen 7 3800X....svart skärm igen. Vad i! Kopplar in mitt A6 igen och allt bootar normalt.

Misstänker att bios behöver uppdateras så kollar den. 5602 säger den och i ez flash när jag försöker uppdatera via internet så säger den att det är den senaste. På hemsidan finns dock 6203.

Försöker installera denna 6203 genom usb men får bara "this is not a valid bios".

Jag har alltså 3 cpuer hemma nu

Ryzen 7 2700x som jag misstänker är paj
AMD A6 som fungerar fint men är seg
Ryzen 7 3800x som jag tror fungerar men kan vara för nytt för vissa bios.

Jag har absolut ingen aning om vad jag ska göra härnäst. Jag har bytt moderkort, processor, testat uppdatera bios. Jag kommer ingenvart.

Till råga på allt så råkade jag klämma på min ultrawide-skärm mitt i allt meckande så den är paj nu med. Idag har varit en sån där riktigt trökig dag där inget varit medvind.

Om du har försäkring så är det dags att kontakta dem 😅

Men Prime B350-plus ska stödja processorn du köpt, men du behöver en nyare bios version som du redan nämnt.

https://www.asus.com/supportonly/prime%20b350-plus/helpdesk_b...

Dubbelkolla att du hämtat bios från ovan källa, och försök igen.

Du kan även pröva ladda ned bios 6042 samtidigt och se om den funkar (klicka på "Show all" för att se denna bios en bit ner), kan eventuellt vara att du behöver uppdatera moderkortet i 2 steg, aldrig stött på det själv, men kanske är något?

Av Landmark90
Skrivet av HazZarD:

fungerar inte ?

gratis Streamable är bara tillgänglig i 2 dagar så är nog därför 😅

Av Landmark90
Skrivet av pixolar:

ok, uppdatering. Köpte ju det där moderkortet som var på annons. Prime b350 gaming

Kopplade in saker bare minimum och försökte starta. ABsolut inget händer. Det lyser på moderkoret men inget går igång.

Killen jag köpte av säger att jag har för ny processor så jag måste flasha biosen. Jag kommer ju inte åt bios för flashning. Det verkar som alternativet är att koppla in en processor som fungerar på moderkortet och flasha.

Stämmer det att datorn blir helt oreaktiv när CPU inte är kompatibel?

majoriteten av moderna moderkort har så kan man flasha dem utan cpu, man kopplar helt enkelt in ett usb-minne flashat med rätt bios i en specifik usb-port, så uppdaterar den till senaste.

Googla om moderkortet har stöd för "bios flashback"
Google även hur de funkar, men superenkelt om moderkortet har stöd. Krävs dock en fungerande dator för att få bioset till usbet, men kanske kompis/jobb

Av Landmark90

Rekommenderar även varmt att köpa begagnat om möjligt, priserna är mkt mer behändiga där igen än de var för ett tag sedan. Inte lika mycket mining heller

Av Landmark90

@pixolar Btw, om du har ett B450 ROG STRIX moderkort så borde den absolut ha LED-lampor som lyser när du startar datorn, om inget lyser upp när du startar datorn så låter det absolut som att moderkortet antingen är dött eller inte får ström av någon anledning.

https://rog.asus.com/se/motherboards/rog-strix/rog-strix-b450...
Osäker om det här är moderkortet du har, men om det är rätt och du går in på den engelska versionen på sida 24 av 88 så hittar du var LED-lampan sitter och vad det betyder när det lyser grönt/vitt/gult/rött. Ibland kan det vara flera fel. Men lyser det inget alls så är det rätt sannolikt att moderkortet fick sig en stöt i något av fasen och dog.

Av Landmark90
Skrivet av pixolar:

Tack för svar. Det är lite mörkt hemma nu men har tagit ut moderkort och kopplat in allt essentiellt på nytt. Samma sak just men gillar imorgon när det är ljust.

Kan ett trasigt cmos batteri göra så att det inte blir bild?

Har nu testat alla 3 pci express och alla ram-m7nmen i olika hållare

Njae, ett dött CMOS batteri kommer absolut ställa till med problem, men bör ändå få boot iaf, men batterierna är rätt billiga så kan vara värt att testa.

Av Landmark90
Skrivet av pixolar:

om det skulle behöva bytas, har ni tips på "likvärdiga" men budget moderkort? Köpte detta en av arbetskamrat för något år sedan så är inte så insatt i am4 osv. Om man tittar på det billigate man hittar, vad skulle kunna vara nackdelen med den?

Någon i närheten säljer denna, skulle den fungera som substitut?

https://www.proshop.se/Moderkort/ASUS-PRIME-B450-PLUS-Moderko...

Japp, om du hade ett B450 Strix så kommer det där att fungera, inte lika bra som det du hade, men troligen inget direkt du kommer märka av.

Av Landmark90

@pixolar
Vad har du för nätagg btw? Inte helt ovanligt att nätagg ballar ur en del när de går från att ha gått på en viss ström ett längre tag till ett helt annat.

Mycket av det du gjort är det man brukar göra, samt att om möjligt kolla i en separat dator, precis som du planerat.

CPU:n skulle inte överhetta så pass snabbt att den inte hinner ta sig till BIOS, optimalt vore om du kunde filma medan du startar datorn så man ser vilka LED-lampor som blinkar och vilka färger, brukar kunna säga en hel del.

Som andra skrivit redan men kolla så du inte råkat dra ur någon kabel i moderkortet också medans du pillat, t.ex. har du 2 strömkablar till moderkortet, ena uppe i ena hörnet som är en 4-pin och sedan en större som normalt är i mitten, men i utkanten på moderkortet. Tryck in dem rejält. Samma sak med strömkablarna till grafikkortet, det ska inte finnas ens 0.1 mm mellanrum, tryck i rejält, haha

Eventuellt ta nå tryckluft eller liknande och blåsa ur PCIE-slotten, typ aldrig stött på det som problem, men drar efter halmstrån nu

Och åter igen, dubbelkolla så att skärmarna du använder är inställda på rätt display, så oavsett om du testar HDMI eller DP, bläddra igenom alla källor och vänta några sekunder och se om den vaknar till liv. Kolla gärna så grafikkortens fläktar snurrar, dock är många passiva på lägre grader, så inte säkert det är fel bara för att det inte snurrar.

Av Landmark90

Vad har du för processor? Tänker bara så att den har ett inbyggt grafikkort,
Kolla även alla kablar till skärmarna och bläddra igenom alla sources på skärmen (HDMI; DVI, DP, etc)

Av Landmark90
Skrivet av DJTaz:

tangentbord har jag några stycken men den där "möblen" eller vad man ska kalla det, vad heter den och var finns den?

Den på bilden är en variant av Couchmaster,
Vanliga söktermer brukar vara typ "Knäbord, laptopbord, sängbricka" gärna lägga till tyg/textil för att få mjukare varianter. Soffarmstöd är ganska nice också om man vill ha mer stabilitet på armstödet

Av Landmark90
Skrivet av mrqaffe:

Och glöm inte att kontrollera länkhastigheten på alla portar som är inblandade i den väg trafiken tar när det strular, om du har en halvdålig länk nånstans så kan den startas på 1000 Mbit men upptäcka att det uppstår för mycket fel och så ställs den ner till 100 Mbit.

Japp! Jättebra input som jag även noterat. Har tänkt att koppla in 1 enhet i taget med långa mellanrum för att se om hastigheten sjunker X antal tid efter att en ny enhet kopplats på.

Av Landmark90

Ska ta bild på kablaget & fiberdosan och lägga till om problemet kvarstår efter felsökningen ikväll

Skrivet av julgranen:

Eftersom du/hon får 250mbit ibland låter det tveksamt att det är inställt på 100mbit på wan/lan. Bahnhof kan väl se sådant också om man är ansluten på 100mbit.

Precis, Bahnhof har bekräftat att det är 250 Mbit enligt vad de kan se, och eftersom de kan få 250/250 efter att de väntat i 24 timmar direkt via fiberdosan och under en kort period därefter när en av routrarna blir involverade. Ska dit senare idag och felsöka vidare.

Skrivet av KAD:

Bra råd.

Om du har testar minst två olika trådade klienter, tre olika routrar och har verifierat kablarna så är det rimligen i överlämningspunkten eller utanför den problemet sitter.

I normala fall är överlämningspunkten en mediaomvandlare som tillhör nätoperatören. Jag tror inte det framgår av tråden hur det ser ut i detta fall. ”Fiberdosan” kan vara lite vad som helst. Ladda gärna upp en bild på hur den ser ut eller kolla vad det är för modellbeteckning.

Visar det sig att du har 100 Mbit/s-länk så får du väl rackla lite i kontakten och se om det hjälper. Jag tvivlar dock på det eftersom hastigheten på nyttotrafik brukar hamna norr om 90 Mbit/s på en 100 Mbit/s-länk.

Knepigt problem.

Man skulle kunna tänka sig att köra pingplotter eller liknande för att se om det är paketförluster som drar ner hastigheten, men jag tvivlar på det också. Bonus om du orkar göra det med lite olika paketstorlekar.

Det låter inte heller troligt att det är någon traffic shaper som får fnatt, en sådan borde hamna på någon mer ”rund” siffra. Men du skulle kunna mäta tiden tills hastigheten sjunker. Om du kan återupprepa fenomenet flera gånger och alltid få samma tid så kanske det skulle säga någon något om du någonsin når längre än första linjens support.

Det skadar inte heller att mäta på fler sätt. Dra ner en Linux-ISO hemifrån där du får >> 100 Mbit/s och testa det även från kompisen. Olika servrar (jämfört med bredbandskollen) skulle teoretiskt kunna ge olika resultat. Att använda både ett protokoll som kör en uppkoppling (HTTPS) och ett som kör flera uppkopplingar (torrent) kan få olika resultat, som kan ge ledtrådar.

Du har uppenbarligen ett internittent problem. Därmed kan man inte dra så mycket slutsatser alls om man inte testar samma sak flera gånger. Ja, det är jävligt störigt.

Precis, har testat med direktkoppling till 2 olika datorer med samma resultat, kommer involvera en 3:e stationär dator när jag svänger förbi idag. Prövat både med existerande och helt nya kablar, men har nu testat ett par av kablarna i mitt egna nätverk hemma som är 1000/1000 och bekräftat kapacitet över 250 som jag ska ta med mig för att ytterligare utesluta den typen av problem. Även testat portarna i routrarna så att de funkar som de ska.

Jag prövade köra lite vanlig ping mot Sweclockers ett längre tag men hade bara 2st paketförluster under en 30 minuters period på det testet.

De kommer strax koppla in fiberdosan till en stationär dator och köra nätverkstester via testmy.net/auto i några timmar tills jag dyker upp ikväll och fortsätter felsökningen. Ska pröva att dra ner lite olika filer också, var ett bra förslag, särskilt från olika källor och se om det hanteras nå olika.

Skrivet av mc68000:

Ytterligare en tanke: När du får 80/80, prova att jacka ur WAN-kontakten några sekunder och stoppa in den igen. Vad händer då? Steg 2 starta helt sonika om routern (bryt strömmen). Hur blir det då?

Jag tror inte att jag prövat att dra ur WAN-kontakten några sekunder och stoppa in igen, har däremot prövat att starta om routern, både kortare & och längre tider utan att det gjort skillnad, även testat att starta om fiberdosan (Kommer bifoga bild på denna senare idag) och göra om tester, men när de väl gått ner till 80/80 verkar det fast, haha

Kommer testa detta om andra saker inte funkar, tack! <3

Skrivet av Petterk:

Det är i allmänhet enkelt att kolla på mediaomvandlaren vad den uppkopplade prylen har för länkhastighet, går länken ner från 1000 Mbit/s till 100 Mbit/s kommer LAN eller WAN (kan också heta FX) att ändra färg.

Klona MAC för att undvika att routrar/datorer blir låsta när ni byter.

Om det är just WAN på mediaomvandlaren som tappar länkhastighet så är det bara att felanmäla till leverantören så kommer nätägaren kunna se problemet, då de i regel går att fjärrstyra eller övervaka och är det FTTH går det att kolla ljus/sfp.

Många routrar går det också att se länkhastigheten på om du loggar in i deras gränssnitt/app, men det är nästan irrelevant om WAN på mediaomvandlaren ändrar färg och börjar länka i 100 Mbit/s. Syns länkhastigheten på lamporna syns det också på lamporna för LAN.

25-30 Mbit/s är för övrigt normalt på 2,4 GHz WiFi (11n, WiFi 4). Använd minst WiFi 6 (11ax) om du ska köra något på 2,4 GHz, 11ac-grejer (WiFi 5) fungerar i regel dåligt när de tvingas ner på 11n (2,4 GHz, WiFi 4) så på många grejer är det 5 GHz som gäller.

Har i huvudsak försökt att testa saker trådbundet, men jättebra att du nämnde att 25-30 Mbit är normalt för 2.4 GHz WiFi då det inte alls är omöjligt att de råkat testa via WiFi när de fått de resultaten - och även att jag själv i tidigt skedde inte tänkt på att enheten kanske också var uppkopplad via WiFi utöver kabeln och inte märkt att den gått över på det när jag kört testet. I början så var man kaxig och tänkte man löser det på studs, nu är jag lite mer noggrann med att utesluta variabler, haha

Tror samtliga routrar har att länkhastigheten syns via gränssnittet iaf, så kommer övervaka det noggrannare när jag testar ikväll, de kommer även köra ett test via testmy.net/auto så vi kanske kan se "när" den sjunker till en lägre hastighet igen.

Skrivet av Radovic:

Jag har nog aldrig tänkt så mycket som jag har gjort idag. Tanke 💭 mönster av typen:

Vad kan det vara?
Vafan kan det vara? :S
*Kliar sig i huvudet* :S

Gick in/loggade in på min router och det finns ett CENTER För TV och ip telefoni tjänster.

Aktivdrade detta och DEN aktivationen stängde av internet totalt. SÅ jag tror att det är en dålig konfiguration som "blockar signalen lite halvt om halvt".

Och ni har den inte i bridge mode? Eller mesh?
Alla vet ju att det går att ge allowance till routerns portar och jag vet att detta har nämnts i tråden men men...

Det *enda* jag kan tänka mig är att det är något i IPS:ens utrustning som strular "innan/bakom" fiberdosan...i ISP's utrustning helt enkelt... Detta eftersom ni har provat flera gånger med flera routrar. 🕳️ 👀

Haha, känner igen mig så väl här, tror jag påskyndat hur fort jag blir skallig med ett par år av deras problem med dehär nätverket, haha

Den är inte i bridge mode och inte mesh heller, har dubbelkollat så att allt onödigt är avstängt inklusive QoS funktioner (kontrollerade igår och allt sånt var redan avstängt). Ska försöka övervaka hur länge nätverket stannar på 250/250 när de är direktkopplade mellan fiberdosan och en av datorerna, om den aldrig blir sämre så måste problemet vara kablarna eller routrarna även trots att man prövat med så många olika variabler, haha

Skrivet av tcntad:

Iom TV/IP-tjänster och såpass varierande hastigheter börjar jag fundera på om ni kopplat fel i tjänstefördelaren och inte kopplat routern till dess LAN1 (eller vad nu dedikerad port för internet är)

Har prövat i alla portar haha, routrarna har haft ganska logiskt vilken som är rätt port, men har testat i andra portar också bara för att se om det gör någon skillnad, haha

Men har nu testat en mängd kablar och portar hemma hos mig med mitt 1000/1000 nätverk och kunnat bekräfta att de får över 250/250 hemma hos mig iaf, så ska tillbaka ikväll till dem och se om jag kan återskapa det där också.

Åter igen, tusen tack alla för all rådgivning, återkommer förhoppningsvis med positiva besked ikväll.

Av Landmark90
Skrivet av RPGWiZaRD:

Har använt en del olika, Jabra Revolve 65, 75 och Evolve 2 samt Poly Voyager Focus och Focus 2 och tycker Poly Voyager Focus 2 är det bästa headsettet hittills både från ljudkvalité samt ergonomi och till viss del design kan jag tycka också. T.o.m. musik låter ju väldigt balanserat och klart i dessa. Jabra Evolve2 75 har lite mera bas men lite mera onaturligt ljud. Micen är ok i båda, Jabra lite mera kompression/hög volym medan Poly lite mera naturligt/klart ljud. Batteritiden så är bättre på Jabran typ 20(+) men duger helt fint på Poly med strax över 15 timmar ungefär.

Jag testade under ett tag Poly Voyager Focus (1:an, inte 2:an) och både ljud & komforten var legendarisk MEN mikrofonen plockade upp hela rummet på de 2 exemplar vi hade. Så hade man kollegor i samma rum som pratade så hörde kunderna dem väldigt tydligt. Har ni upplevt att Focus 2 var bättre där? På bilder så ser det ut som mikrofonen är lite längre och kanske därmed mer restriktiv. Just mikrofonen var enda anledningen att de föll som val för oss

Av Landmark90

Slår ett slag för Jabra Evolve 75 (inte modellen med dockan dock), vi har ett 20-tal av dessa på jobbet som har fungerat utmärkt i flera år nu. ANC som man kan aktivera om det är en bullrigare miljö och bra brusreducering på mikrofonen. Sitter bra på huvudet, batteriet håller länge och laddar fort. Tillhörande mjukvaran lämnar lite att efterfråga men fungerar helt OK.

Vi körde innan Jabra Evolve 65, men dessa ansåg vi som helt värdelösa och av otroligt dålig byggkvalité, dock har de vi köpt fasas ut för Jabra Evolve2 65 istället som vi inte testat.

Största nackdelen med Evolve 75 är att de ligger på öronen vilket om man har på sig dem konstant i många timmar kan upplevas som irriterande, särskilt om personen inte är van att ha hörlurar på sig i övrigt. Personligen föredrar jag Evolve 75 över 85 på jobbet då jag känner mig lite väl isolerad med 85. Dvs. att man fortfarande har viss koll på ljud från sin omgivning med 75 medans med 85 är man väldigt "instängd" - Men komforten är hög på 85, även om det som ovan nämnt kan bli lite varmt runt öronen vid längre sittningar - Främst för att kuddarna är av konstläder istället för tyg skulle jag tro.

OBS: Har inte testat Jabra Evolve2 75. Endast originalet. Tror dock när vi köpte originalet (utan dockan) så kostade de kring 1500 kr exkl. moms.

Av Landmark90
Skrivet av Dr.Mabuse:

Märkligt? Kanske men inte alls ovanligt. Tror alla ISP sätter mac-lås på tilldelad IP-adress. Men för att underlätta felsökning nästa gång;
I vissa routrar kan man gå in i gränssnittet för ethernet-uttaget och släppa låset innan man kopplar bort den. På så vis kan ny IP delas ut till din dator i samma uttag. Vill du sedan koppla in routern igen släpper du först mac-låset på din Windows-dator med kommandot ipconfig /release och kopplar bort den. Detta borde snabba upp felsökningen (rejält i ditt fall).

Ah ursäkta min otydlighet, menade inte att det var märkligt med MAC-låsningen. Menade mer allting annat.

Men tusen tack för tipset för att eventuellt kringgå låsningen om routerns gränssnitt kan släppa på IP-adressen!

Av Landmark90
Skrivet av sweisdapro:

ah, my bad, man ska inte bara läsa inlägget, man ska faktiskt LÄSA det också.
Låter som ett otroligt skumt problem i så fall. Håller med om att kolla över vad routern rapporterar på de olika portarna när problemet är närvarande

Mhm, är grymt förbryllad, tyckte jag var relativt tekniskt kunnig tills jag började bråka med det här problemet, haha
Aldrig stött på något liknande, och ännu mer irriterande att den faktiskt ger rätt hastighet direkt via fiberdosan efter man väntat de 24 timmarna men så fort en router, oavsett vilken, även med helt nya cat6 kablar blir inblandad så kommer problemet tillbaka.

Men ska kika på det som skrivits ovan, funkar det ändå inte så får jag försöka få Bahnhof att skicka mig djupare bland deras tekniker om fortsatt felsökning, haha <3

Av Landmark90
Skrivet av PajN:

Hade liknade bekymmer med min Asus-router. Då var det QoS som spökade. Det är något som ska kunna prioritera data, som spel, media, surf etc. Det gjorde att jag hamnade runt 80-100 mbit när jag skulle ladda ner filer. Kolla om det finns något liknande på de routrar ni har tillgängliga.

I deras fall så när den väl gått ner på kring 80/80 så är de fast där även om de inte gör något Men ska dubbelkolla att QoS inte är aktiverat, har för mig att jag kontrollerat att det är avstängt men ska svänga förbi ikväll och dubbelkolla för säkerhetsskull. Tack!

Skrivet av mc68000:

Logga även in på routrarna och läs av vilken hastighet den kör på WAN och LAN portarna. Dels initialt, och sedan när det går ner till 80/80.

Bra idé, har just nu i huvudsak utgått från bredbandskollen.se och speedtest.net, har kollat lite i routrarna också men oftast efter hastigheten redan sjunkit till kring 80/80. Tack!

Av Landmark90
Skrivet av sweisdapro:

Jag hade 100% testat med en annan router i detta läget, om inte hastighetstappet också uppstår efter någon timme med datorn direktkopplad så är routern den absolut troligaste boven i dramat.
Köp någon billig gigabit-router på typ Kjell för att testa, som sedan kan lämnas tillbaka för att antingen byta till något permanent, eller tvinga bahnhof att felsöka mer extensivt

Har som sagt prövat med 3st routrar, deras egna som jag ganska direkt uteslöt för att min tanke var liknande att routern var boven, men även de andra 2 routrarna jag prövat får samma resultat med hastigheten/etc.

Däremot när den väl gått ner till kring 80/80 så är den fast där (eller lägre) tills man väntat i 24 timmar och börjat om igen med hela karusellen, haha

Linksys är en jag använt tidigare med mitt 1000/1000 men var inte särskilt nöjd med Wifi:t på den och TP-Linken är den jag använder just nu hemma och inte har några problem med. Fabriksåterställde båda också innan jag kopplade upp mig hos dem för att minska på risken på konflikter - Men både med deras router vid ett tidigare tillfälle och häromdagen med en av mina routrar så lyckades vi få 250/250 under en kort period, men att det som sagt efter typ en timme gick ner till 80/80 trots att vi inte kopplat på några andra enheter eller att de ens använt internet, haha

Men ska kontrollera att alla portar och kablar funkar hemma hos mig och ger +250/250 och därefter göra ett 3:e försök hos dem, vi ska även låta datorn och fiberdosan vara kopplad ett längre tag (i nuläget har vi testat som längst 3 timmar, men ska köra en hel dag och se om hastigheten eventuellt sjunker)

Är väldigt tacksam för all hjälp!

Av Landmark90
Skrivet av mrqaffe:

Det ligger ett maclås med timer på anslutningen som gör att det tar tid när man byter inkopplad enhet, det är rätt vanligt att ha det så.

Hastighetsproblemet låter som om det bara blir kontakt över 2 par i nån kabel/kontakt och man får då en 100 Mbit länk, kolla därför länkhastigheten på alla använda portar när problemet uppstått, det kan vara en dålig kabel eller en dålig kontakt i routern.

Jag ska testa några kablar hemma hos mig så att de alla kan få över 250/250 och ta med dem till henne och förhoppningsvis se om det fungerar bättre. Netgear-routern är deras, men övriga 2 är mina, så ska testa så att det funkar med portarna också på dem och testa hos henne. Tack! <3

Av Landmark90
Skrivet av Javis:

Användes samma TP-kabel när ni kopplade datorn direkt mot fiberdosan som används mellan router och fiberdosa?

Japp, flyttade den från datorn till routern och kopplade sedan en annan kabel (som jag testat hemma och fått ~900/900 från mitt 1000/1000) mellan routern och datorn. Under en kort period fick jag då 250/250 även via routern, men när jag sedan 1 timme senare kollade igen så var det nere på 80/80 igen - Upp som en sol, ned som en pannkaka på 1 timme, haha