Inlägg

Inlägg som pirpen har skrivit i forumet
Av pirpen

Metallgrejerna på I/O plåten, brukar man få böja lite så det passar ihop med moderkortet. Och som andra redan sagt, så brukar man få med fler skruvar än som behövs. Chassi fläktar kopplar man till sysfan uttagen i moderkortet. Hoppas du får till det!

Av pirpen

Byggde min tredje dator för ett tag sen och alla har startat på första försöket. Det är enkelt och roligt att bygga sin dator själv, men man får inte stressa, vara noga och läsa instruktionerna (moderkorts manualen).

Jag började med att kolla denna guide: http://www.nordichardware.se/Guider/datorbyggarskolan.html Där lär man sig vad en dator består av och vad dom olika delarna gör samt hur dom ska sitta (generellt sett). Sen kollar jag alltid moderkortets manual, hur minnen ska sitta och det elektriska ska kopplas. Gör man detta, så påstår i alla fall jag, att bygga dator inte är svårare än att bygga lego!

Sladden från cpu-fläkten ska i kontakten på moderkortet märkt: cpu fan. Men detta står i moderkortets manual, läs den. Har du ingen manual/bruksanvisning? Sen när man frågar om hjälp, kan det vara bra att upplysa om vilka grejer man har samt om man köpt nytt eller beg.

Av pirpen

Har samma moderkort som dig och uppdareade nyss mitt bios till V2.8. Stoppa en usb-sticka i datorn, som jag formaterade till FAT32. Ladda ner biosen från MSI och la in filerna på stickan. Starta om datorn och gick in i bios. Uppdaterade med m-flash. Det var enkelt och tog en backup på gamla bioset först.

Hade egentligen inga problem, men ville ha senaste bioset, då det har stöd för mer saker!

Av pirpen

Tog backup på det jag hade på datorn och gjorde en systemåterställning (som mrqaffe förslog). Det fixade problemet. Tack!

Av pirpen
Skrivet av lorgix:

Med HWmonitor eller CPU-Z kan du kolla hur hög spänning din CPU får. Testa sedan hur hög multipel som är stabil med "+0.0"-inställningen. Kolla temperatur och spänning, om allt är OK så kan du klocka ännu högre. Höj spänningen när det blir instabilt, om det inte blir för varmt.

Prime95 funkar bra. Det kan ta lite längre tid innan vissa svagheter märks, men det funkar.

Du behöver inte låta datorn stå över natten varje gång du ändrat ngn inställning lite. De flesta "fel" upptäcks fort. Först när du tror att du hittat dom inställningar som du tror att du kommer vilja köra på 24/7 - då är det idé att stresstesta en lite längre stund.

Det här är inte svart eller vitt. Många instabila överklockningar avslöjar sig på några sekunder eller ett par minuter. Ju längre tid du testar, desto mindre är risken att du får en blåskärm eller annat strul längre fram. Visst kan man invänta blåskärmarna på "naturlig väg", men det är ganska bekvämt att ha det överstökat.

Det här är egentligen inte så svårt. Det är bara att börja testa. Ställ frågor om det behövs.

Tack igen för din hjälp!

Nej, det kanske inte är så himla svårt. Jag väntar dock ett tag nu och ser vad som händer...

Av pirpen
Skrivet av lorgix:

Det finns en viss poäng med flera av påståendena ovan.

Jag rekommenderar:

  • Kör IntelBurnTest för ett snabbt stabilitetstest. Det funkar också bra när man vill generera maximal värme.

  • När du gör små justeringar så kanske du kör stresstest i några få minuter, för att se om du kan klocka vidare/sänka spänningen.

  • När du tror att du börjat hitta rätt så kan du köra typ en timme eller så. Givetvis bör du testa ngt spel också, om det är vad datorn ska användas till.

  • Det är först när du testat dig fram en del som 24h-test kan komma på tal. Generellt sett så skulle jag rekommendera att det sista testet är Prime95 - Blend. Då bör du redan ha bekräftat att systemet är stabilt igenom 5~10 runs av IBT på High.

Om du av ngn anledning har väldigt ont om tid så kan du nöja dig med en timme. Men bli då inte förvånad om du får bluescreen inom ett par veckor. Personligen är jag hellre lite noggrannare, för att sedan vara säker på att systemet är stabilt.

Vad jag tror är en vettig middle ground för många är att låta testet gå över natten, och om det är stabilt så bumpar du upp spänningen ett litet steg ändå (marginal).

Tack för svar!

Som jag sagt förut, så är jag nybörjare inom att överklocka. Tänkte prova på det nu, då jag köpt denna dator med en cpu som ska kunna klockas en del. Ville se om jag kunde få bättre flyt i spelen. Har läst mig till att en I5 3570K ska klara 4.2-4.4GHz utan större problem. Dom flesta skriver dock att volten måste höjas lite för att det ska vara stabilt. Nu är ju mitt moderkort som det är och p.g.a. så lät jag volten stå på auto. Jag vet helt enkelt inte vad +0.000000, +0.020000, +0.040000 osv gör/ger för volt?????

Prova stabiliteten med Prime95, då dom flesta verkar göra det. Dessvärre har alla olika uppfattning, om hur länge man ska testa. Jag har ingen lust att ha stresstest igång på datorn när jag sover eller inte är hemma. Kanske bör jag bara köra på och skulle jag få nån bluescreen, så får jag ställa ner/tillbaka klocken då. Jag är nöjd med 4.4GHz och 64 grader som mest. Hade velat vara säker på att det verkligen är stabilt och allt rätt inställt, men det får vara som det är...

Av pirpen

Trodde det var grafikdrivaren förut och installera om den. Fungera inte. Prova nu igen, men först tog jag bort allt nvidia...funka inte heller.

Kommunikation mot en server????? Får upp nått att jag ska installera om programmet, står dock inte vilket program!? Systemåterställning har jag fobi emot. Prova det en gång (för länge sen) och det försvann filer...

Av pirpen

Problem vid start, filer saknas

Har helt plötsligt fått en error-ruta när jag kommer in i Windows, som säger att nvxsync.exe ej kan startas och att filen OpenLDAP.dll saknas. Klickar jag bort detta, kommer nästa ruta, som säger att filen curllib.dll saknas. Klickar jag vidare, så verkar det som datorn fungerar ändå sen. Men vad är detta? Har sökt på nätet och hittar inte dessa filer som saknas. Inte heller vad dom gör för datorn???? Men googlar jag på nvxsync.exe, får jag fram en massa nvidia-sidor. Men inget exakt om vad detta är heller!? Snälla hjälp mig! Går detta att fixa eller måste jag installera om Windows?

Av pirpen

En del säger att tester är skräp och andra att man ska köra tester. En del säger att man ska köra test ett par timmar och andra säger minst 24 timmar (jag har även läst att 10 min skulle räcka). En del säger att är datorn stabil i testen, så är den stabil i spelen också och andra säger att även om datorn är stabil i testen, så kan det krascha i spelet. Vad ska man tro på!?

Jag körde Prime95 (Small FFT testet) nu i runt 90 min och inga problem. Max temp 66 grader...

Vet inte hur man ställer in volten, så därför har jag den på Auto (som även han i guiden jag länka till har). Våra moderkort har ju tyvärr inte alla inställningar, som dom dyrare korten har. Men tog en bild på hur det ser ut i bios:

http://img62.imageshack.us/img62/2115/image3fpg.jpg

Av pirpen

Ställde tillbaka till default och kolla favoritspelet med fraps. Klocka sen som tidigare och kolla spelet med fraps igen och då fick jag 9 FPS mer. Så vad jag fattar, så funkar vissa spel bättre med klockad cpu!

Av pirpen

Tack för svar!
Men när ni skriver testa i Prime95 några timmar eller en längre stund... Vad är några timmar? Vad är en längre stund?

Att testa medans man använder den är jag lite osäker till. Inget roligt om det kraschar mitt i ett spel! Om jag bara inbillar mig att spelen funkar bättre, så är det ju absolut ingen idé att överklocka. Då kör jag hellre 3.4GHz...och stabilt och svalt!

Av pirpen
Skrivet av terrakowski:

Du drog upp volten också va? 4.4 GHz utan volt känns väldigt mycket annars.

Som jag skrev följde jag guiden på sidan jag länka till. Han har samma moderkort som jag.

Har inte fått några problem än med detta, men på er så låter det som det inte ska fungera!? Hur ska jag då testa att detta verkligen är stabilt? Är det inte med Prime95? Vilka inställningar? Hur länge?

Skulle det inte fungera så grinar jag inte för det, då går jag bara tillbaka. Men tycker spelen flyter lite bättre nu, så...

Edit: När jag startar Prime95, så kommer det fram en ruta som heter Run a Torture Test. I den så är Blend (tests some of everything, lots of RAM tested) ibockat. Jag ändrar inget utan klickar bara på OK-knappen och testet startar. Gör jag fel?

Av pirpen
Skrivet av DavidtheDoom:

Verkligen inte.
En Intel ATOM "klarar" prime95 och de klarar då inte spel vidare bra

Om processorn är stabil i Prime95 under en längre tids stresstestning under bra temperatur så kommer du kunna spela.
Just nu är det inte Processorn i din burk som kommer flaska spel utan det är ditt grafikkort.

Vilken setting använde du för att stresstesta och hur länge?

Skrev att jag var nybörjare och har verkligen inte koll på detta. Ville dock testa och få lite mer fart i datorn. Ändrade inget i Prime95, utan körde bara igång testet. Skulle jag ändrat nått? Körde i 40 minuter. Jag tycker spelen rullar på bättre nu, men kanske inbillar mig det?

Av pirpen
Skrivet av mini-z1994:

sitt kvar på det du har nått ^^
kika dock ifall du klarar spel osv också som är cpu tunga.
min cpu överklockad till 3.5 klarade prime 95 men inte Bf3

Så som jag fattat det, så klarar datorn Prime95, så klarar den också det tyngsta spelet!? Men har just börjat spela Bioshock Infinite och det rullar på fint på ultra...men det kanske inte är cpu krävande?

Av pirpen

Överklockade min cpu

Är nybörjare inom detta och undrar om allt är ok!?

Började med att ändra cpu ratio till 44x och slog av Turbo Boost och Overspeed Protection. Starta om datorn och sen gick den i 4.4GHz hela tiden med temp runt 40 grader i Idle och runt 60 grader i Load. Tycker spelen flyter på mycket bättre nu än förut!

Hitta sen en guide för överklockning, där man har kvar Turbo Mode och cpu´n således inte ligger i 4.4GHz hela tiden (utan bara när det behövs). Här är den guiden: http://forum-en.msi.com/index.php?topic=165655.0 Ställde in enligt guiden (förutom att han kör sin på 4.3GHz) och körde sen stresstest med Prime95 i 40 minuter. Inga problem och max temp (enligt Real Temp) var 64 grader och 4.4GHz. I Idle ligger tempen på max 35 grader och cpu jobbar i runt 2GHz.

Är detta en lyckad överklockning? Ska jag nöja mig eller försöka komma lite högre?

Av pirpen

Se på f.., tack för länken! Fast det gäller ju ghz edition versionen av HD7970...

Skrivet av shawn882:

men det är alltså hd 7970 som gäller? och jag menar då den vanliga inte ghz edition. och det där med mitt chassi om kortet får plats äre någon som vet?

Hittar inga uppgifter om ditt chassi och max längd på grafikkortet. Men du kan ju mäta i chassit!

Skrivet av shawn882:

men referns kylare är väll dom som kyler bäst? den skickar väll ut luften ur chassit så att den inte gör som en vanlig fläkt bara blåser ut den varma luften i chassit?

Referens blåser varmluften ur chassit och det är bra, men har man ett par chassifläktar och bra luftflöde spelar det ingen roll. Jag tycker dock referens låter alldeles för mycket och kommer aldrig köpa det någe mer...

Av pirpen

Ditt moderkort och ditt nätagg klarar ett HD7970 eller GTX670, men kolla att det får plats i chassit! Ditt chassi, klarar väl inte hur långt kort som helst?

Jag har sett flera här på forumet skriva att ett HD7970 med dom nya drivrutinerna är jämförbart med ett GTX680. För mig låter det väldigt konstigt, då HD7970 knappt nådde upp i GTX670 prestanda innan!???? Är HD7970 uppklockat till max då eller oklockat? Skulle vara kul att se nån test/bevis på detta!

När jag byggde min nya dator (sign) stod jag i valet och kvalet mellan ATI/AMD och Nvidia. Det blev ett Gigabyte GTX670 och det har jag inte ångrat. Nvidia har ju också cuda och physx! Dock skulle jag absolut köpt ett HD7950/7970 (mer minne och buss) om jag skulle spelat på flera skärmar (jag har en LG 55" lcd-tv som skärm)...

Vad du väljer är självklart upp till dig, men köp inte ett kort med referenskylare, då dom oftast låter som fasen.

Ang. cdon och 15% rabatten, så är den några dagar i slutet på varje månad och gäller endast på vissa utvalda delar. Däremot 5% rabatten har vi hela tiden på alla delar. Bara skriva in koden i kassa, så har vi/du rabatten!

Av pirpen

Tack för alla snälla kommentarer, roligt att ni gillar datorn och tycker det ser bra ut. Jo du Jesper, jag har nog tagit lite inspiration från din dator och andra R3/R4 i galleriet. Finns ju så otroligt många fina datorer i galleriet!

Av pirpen
Skrivet av Focal:

12 GB minne? Dualchannel minne? Har jag fått något om bakfoten?

Hej!
Jo, det låter nog lite konstigt. Men jag har 2x2GB + 2x4GB nu. Tänkte köpa nya 4x4GB 1600MHz minnen först, men blev 2x4GB av samma minnen jag redan hade 2x2GB av.

Av pirpen

Pirpens dator

Hade gått i tankarna på en ny dator ett bra tag. Den gamla (AMD Ph2 X2 555, 4x2GB Corsair 1333MHz, Asus M4A785TD-M EVO, XFX HD5850 BE, Samsung F1 7200RPM 1TB) räckte inte till längre...

Och i slutet av augusti i år, så fick jag äntligen lite pengar över och bestämde mig för att köpa ny dator. Jobbade en månad i juli, annars är jag arbetslös! Hade nu runt 4000kr att handla för, så jag köpte cpu, moderkort, cpu-kylare, dvd, nätdel och chassi först. Tänkte sedan köpa ssd, lagringsdisk och grafikkort, när jag sålt min gamla dator.

Fick hem dom första grejerna och tog 2 minnesstickor från gamla datorn och satte sedan igång att bygga. Började med att ta bort hårddiskburen ur chassit, för att få bättre luftflöde. Tog mina Scythe chassi-fläktar från gamla datorn och satte FD-fläktarna i den istället. När den var klar, var det tyvärr bara att vänrta ett par veckor tills jag kunde köpa en ssd-disk. När jag fick hem ssd´n, installerat Windows och testat datorn, åkte den gamla ut på Blocket.

Efter ett par veckor fick jag den gamla datorn såld och kunde köpa grafikkort, 2x8GB minne och en till ssd. Jag fick mer för den gamla, än jag trodde jag skulle få, plus att jag kunde lägga till lite. Var annars meningen att jag skulle köpa ett HD7870 eller HD7950 och en lagringsdisk. Men nu blev det istället ett GTX 670 och det är jag riktigt nöjd med!

Jaja, efter allt detta svammel, så kommer här en sammanfattning av innehållet:

Fractal Design Define R3 Titanium
Corsair GS 600W 80 Plus
Samsung DVD Recorder Black Bulk
Cooler Master HYPER 212 EVO
Intel Core i5-3570K 3.4GHz
Corsair 12GB (2x2GB + 2x4GB) CL9 1333Mhz
MSI Z77A-G43 Intel Z77
Gigabyte GeForce GTX 670 OC
2st Samsung SSD Basic 830-Series 128GB
4st Scythe 120mm Gentle Typhoon 1150rpm

Nu saknas bara en bra extern hårddisk, sen är jag nog nöjd!?

Pirpens dator