Inlägg

Inlägg som tobbie94 har skrivit i forumet
Av tobbie94
Skrivet av morper:

Vart kan man se köstatusen?

I produktbeskrivningen på deras produktsida:
https://www.webhallen.com/se/product/326490-AMD-Ryzen-9-5900X...

Köstatus:
15:00-15:02 0-11
15:03 11-257
15:04-16:00 257-519

Av tobbie94

Damn, 15:05 gick min lyckade order för en 5900x igenom på Webhallen. Två misslyckade försök innan det gick igenom vilket var lite segt... Med tanke på köstatusen som nu syns så vet i fan om det är värt att ligga kvar med beställningen... 257-519 där det i intervallet dessutom finns minst en hel minut av beställningar innan min, lär väl hinna bli 2021 med en sån backlog. Hade man väl kanske kunna räknat med dock efter hur Webhallen skött 30x0-releasen jämfört med resten; att trycket just där kanske skulle vara extra högt... Får hoppas någon annan butik har en lite mindre backlog och börjar få in processorer för spontanköp snabbare än Webhallen hinner arbeta av sin backlog. Tack för transparensen dock @Webhallen, enormt jobb du gör och utan tvekan att du bär ensamt ansvar för att i mina, och många andras, ögon blir Webhallen årets datorbutik 2020.

Av tobbie94

Tips/råd kring köp av ramminne (64 GB) till nytt datorbygge med en 5900x

Hejsan!

jag sitter, som förmodligen extremt många andra, och knåpar på vinterns nya datorbygge men har fastnat lite på valet av ramminne och söker därför tips/råd... Har väl mer eller mindre bestämt mig för följande processor, moderkort och processorkylare (alla länkar är till Inet):

  • AMD Ryzen 9 5900x [länk]

  • MSI X570 MAG TOMAHAWK WIFI [länk]

  • Arctic Cooling Liquid Freezer II 360 [länk]

Datorn kommer att användas väldigt mycket för programmering (bland annat C++, appar, databaser, hemsidor, machine learning med stora dataset) och har på senaste upplevt att de 32 GB jag har idag börjar vara på gränsen för det arbete jag utför lokalt, så vill ta nästa steg till 64 GB. Den kommer även att användas för en hel del spelande (Escape from Tarkov, CoD, RDR 2 som exempel) så vill inte ta en allt för stor performance hit genom att gå upp till 64 GB...

Utifrån detta har jag försökt leta runt lite efter minnen med som högst CL16 och minst 3600 MHz. Som väntat är valen då väldigt få, speciellt om man ska försöka göra Ryzen-processorn nöjd genom att bara utnyttja 2 stickor, och informationen om de val som finns är väldigt knapp. Valet jag funderar på just nu är följande (länken är till Crucials hemsida), som jag kan få tag i för runt 3600 kr:

Enligt Crucial själva så är "This part is 100% compatible with MAG X570 TOMAHAWK WIFI", men verkar inte finnas så många exempel runt om på nätet med folk som testat? Jag vänder mig därför till SweClockers och försöker se om det finns någon här som sitter på råd kring mitt nuvarande val eller om det finns tips på alternativa ramminnen som skulle funka lika bra eller bättre? Skulle CL18 men 4000 MHz vara bättre eller skulle det kanske gå att överklocka modellen från Crucial på det moderkort jag valt till högre än 3600 MHz om det nu visar sig att 5000-serien från AMD föredrar 4000 MHz? Kan det vara värt att gå på 4x16 GB istället även om det verkar vara sämre för Ryzen?

Av tobbie94

Nytt HTPC-bygge, hjälp med komponenter!

Hej!

Funderar på att bygga mig en HTPC som jag ska installera XBMC på.

Så nu behöver jag hjälp med att bygga ihop en HTPC med bra delar som kommer orka ett par år framåt. Det den kommer användas till är då Spotify, Surfande, XBMC, 3D filmer, Full HD filmer, HD TV-Serier (iso-filer, mkv-filer, mp4-filer, osv.) och även vanlig DvD-kvalité men antar den bör klara det om den klarar Full HD. Den ska även fungera som lagring där av de två 3TB hårddiskarna jag slängt med i min kundvagn, se nedan.

Har själv byggt ihop denna HTPC men är osäker på exakt allt egentligen...
Länk - Inet

Ska man köra på AMD eller är det bättre med lite dyrare Intel?

Tacksam för hjälp på alternativa byggen eller förbättringar av det jag satt ihop!

Edit: Kan väl tillägga att prisklassen ligger som mest runt 6000-7000 kronor.

Av tobbie94
Skrivet av bud_bundy:

Tidigare problem

Hej igen!

Har lite nya problem med samma kod som jag hoppas du kanske skulle kunna hjälpa mig med, eller någon annan förstås också!

Nu är det så att jag har vissa fält i column B som innehåller formler (använt VLOOKUP) men vissa av dessa fält kommer bli #N/A och då skulle jag vilja få koden att leta igenom dessa rader efter dessa #N/A och tömma innehållet i cellerna men denna kod fungerar inte just nu för det... Förstår att jag skrivit ngt fel så skulle vara väldigt tacksam om du skulle kunna veta vad som ska ändras för att den ska radera innehållet i de celler som har en formel men

Dim h As Long For h = 1 To Worksheets("Rights").Range("B1").SpecialCells(xlCellTypeLastCell).Row If (Worksheets("Rights").Range("A" & h).Value Like "*#N/A*") Then Worksheets("Rights").Range("A" & h).ClearContents h = h - 1 End If Next

Av tobbie94
Skrivet av bud_bundy:

Om jag förstår dig rätt så är felet bara så enkelt så att du tar bort en rad och då kommer koden att peka på fel rad.
Detta löses genom att ändra på variabel som pekar på raden som man ska läsa av.

Dim i, j As Long For i = 1 To Worksheets("Rights").Range("A1").SpecialCells(xlCellTypeLastCell).Row If (Worksheets("Rights").Range("A" & i).Value Like "*PERSON*") Then j = j + 1 Worksheets("Userlist").Range("A" & j).Value = Worksheets("Rights").Range("A" & i).Value Worksheets("Rights").Range("A" & i).Delete i = i - 1 End If Next

Att flytta markören efter delete är onödigt. (Delete shift)

Funkar perfekt, tack så jätte mycket!!

Av tobbie94
Skrivet av bud_bundy:

Ja standardproblemet i excel att man ska få funktionen att fungera generellt.

Om du vill att koden ska fungera emot alla kolumner så kan jag tyvärr inte beskriva något enkelt sätt att lösa problemet på, bara en massa knepiga sätt som vare sig är effektiva eller lätta att göra.

Koden ovanför är hårdkodat, där viss hårdkodning är enkel att lösa som att använda ActiveSheet istället för Worksheets("Blad2").

Jag förstår inte vad du menar här. Med egen sida så menar du excelblad eller excelfil, ska då fälten läggas till på slutet eller ska excelbladet tömmas varenda gång?

*edit*
Det vissa (avancerade excelanvändare) gör är att skicka in datan i en databas såsom access och sedan göra de databehandlingar som de vill där. Där de bara behöver kunna vanlig SQL, men del är en hel del arbete på vägen för att komma dit.
Nå som sagt, jag är tyvärr inte rätt person för att ge någon enkel lösning på ditt problem.

Hej!

Har gjort om lite så nu fungerar det att använda din kod där, tack så mycket!
Bara en liten fråga..

Jag skulle vilja att varje rad den kopierar data från raderas efter varje steg men just nu lyckas den bara med att göra detta för varannan rad och även bara varannan rad flyttas över... verkar som den plusar +2 eller något vet ej.. skulle du kunna se om det är något fel på denna kod...?

Dim i, j As Long For i = 1 To Worksheets("Rights").Range("A1").SpecialCells(xlCellTypeLastCell).Row If (Worksheets("Rights").Range("A" & i).Value Like "*PERSON*") Then j = j + 1 Worksheets("Userlist").Range("A" & j).Value = Worksheets("Rights").Range("A" & i).Value Worksheets("Rights").Range("A" & i).Delete Shift:=xlUp End If Next

För just nu flyttar den bara över hälften av datan som borde flyttas, tar jag bort den sista raden med Delete Shift så blir det perfekt men då är datan och cellerna kvar på första bladet fortfrande.. Vet du något bra sätt att lösa detta?

Av tobbie94
Skrivet av bud_bundy:

Det går att strunta i excels inbyggda funktioner och koda mer manuellt såsom denna kod nedanför:

Dim i, j As Long For i = 1 To Worksheets("Blad1").Range("A1").SpecialCells(xlCellTypeLastCell).Row If (Worksheets("Blad1").Range("A" & i).Value Like "*person*") Then j = j + 1 Worksheets("Blad2").Range("A" & j).Value = Worksheets("Blad1").Range("A" & i).Value End If Next

I koden ovanför ska du ha två blad som heter Blad1 och Blad2.

Fördelen med förutom att man slipper komma ihåg excel unika funktioner är att denna kod går att utveckla till att göra allt möjligt. T.ex om man vill kopiera resterande kolumner på samma rad.

Tack för svar!

Nu är ju jag som sagt inte absolut världsbäst på excel och makros någonstans, men denna kod måste man specificera vilka celler den ska kopiera va? första och sista?

Glömde nämna i första sidan att detta Macro ska fungera för flera olika filer där det är olika mängd rader och man ska slippa skapa ett nytt makro för varje fil. Därför jag försökt *PERSON då alla fält som innehåller det ska flyttas till en egensida, kan variera på vilka celler denna data ligger i nämligen och därför kan jag inte använda en funktion där man måste specificera celler...

Tack för svar i alla fall! Rätta mig gärna om jag förstått fel med att man måste ange celler där

Av tobbie94

Programmera Macro Excel - Find All och inte bara Find

Hej Sweclockers!

Sitter just nu och håller på och skapa ett Macro som ska hitta alla rader som innehåller *PERSON och sedan markera dessa för att sedan flytta dem till ett nytt sheet.

Jag lyckas lösa så att allt fungerar som det ska förutom att den inte kan hitta ALLA som innehåller *PERSON utan den tar endast första alternativet den hittar och flyttar över det...

Det som används är denna rad:

Cells.Find(What:="*PERSON", After:=ActiveCell, LookIn:=xlValues, LookAt:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext, MatchCase:=True, SearchFormat:=False).Activate

Är inte jätte duktig på Macros så om det går att skriva om denna simpla rad så att den inte bara tar ett value utan tar alla value skulle jag uppskatta detta enormt!

Av tobbie94
Skrivet av 4everapple1:

Jag gillar konceptet, enkelt men så smart!

Gillar verkligen att det finns korta frågor och sedan mer utförliga och det jag gillar mest är siffrorna på hur många svar personen har fått.
Det gör det väldigt lätt att se om man kan hjälpa till.

Har inte så mycket mer att säga, stilen på sidan är också fin. Påminner mycket om OSX vilket jag antar att ni försökte efterlikna?

Hej! Kul att du gillar konceptet!

Som du säger, det finns både plats för korta frågor men även mer utförliga för att man ska kunna använda iForum | Support till alla möjliga problem, små som stora. Tack för feedback på det som sticker ut och gör det extra bra, som med siffrorna. Kul att höra!

Stämmer bra det att designen ska försöka påminna om OS X och det verkar ju som vi lyckats i och med att du också drog den slutsatsen

Skrivet av Reyintaz:

Smakfull design och väldig intressant uppbyggnad.

Hoppas det kommer gå bra för er!

Kul att du gillar uppbyggnaden och designen. Målet är att ha innehåll som alltid är informativt och där av fungera väldigt bra som en support sida för alla typer av problem som på något sätt går att koppla till Apple och deras produkter.

Tack båda två för feedback och uppmuntringarna

Av tobbie94

Feedback på nytt koncept

Hej alla på SweClockers!

Ni har säkert sett att jag tidigare skrivit lite om mitt forum "iForum" här. Nu är det så att vi gjort om iForum ordentligt, tanken från början var att vi skulle bilda ett starkt forum för Apple-produkter. Men då vi här i Sverige redan har bra stora forum som är långt före, var det mycket svårt att få till någon större aktivitet.

Det här ledde till att vi tänkt om och det ordentligt. Vi startade med tanken "att försöka hitta något som inte redan finns" för att fylla ett behov som inte redan är fyllt av t ex MacWorld och 99Mac.
Vi märkte att majoriteten av det som skrevs på förra iForum var trådar där användare hade problem med sina Apple-prylar. Det kunde röra sig om allt från mjukvara till hårdvara. Det här ledde sedan till det nya iForum vi idag lanserat...

Där vi riktat in oss på att bli ett mer supportforum där användarna skickar in de problem de har. Dessa problem publiceras sedan på sidan och utifrån dessa kan andra användare hjälpa till med att lösa problemen. Så att problemen kan alltså lösas av både användare och av oss som arbetar på iForum, det här gör att vi får en stor kunskapskrets som i sin tur ökar chansen för att problemet löses. Vi har sedan utformat en lämplig och snygg design efter detta koncept.

Skulle vara väldigt glad om ni kunde kika in på iForum.nu och sedan skriva några rader om vad ni tycker här. Finns det något du retar dig på? Några grammatiska fel? Något annat du tycker ser konstigt/felaktigt ut? Självklart uppskattas det även om ni kommenterar något som faktiskt är bra!

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar,
Tobias
iForum.nu & nyheter.iforum.nu

Av tobbie94

Har börjat spela detta nu!
Har en del frågor som jag hoppas ni här kan svara på...
1. Idag har jag använt en av mina två biljetter för att åka till polen, är det så ni menar med "flytta" ?
2. Jag skaffade mig ett jobb i Polen som ger mig - 7.02 PLN (Economy skill 1.0) är det en bra första lön? Jag har gått upp till skillnivå 2 så jag kan skaffa jobb 8,40 PLN är det något ni rekommenderar?

Av tobbie94
Skrivet av Itchy Trojan:

Att sidan är såpas dynamisk kanske var lite av en överdrift, men jag kan förstå om det underlättar för mindre skärmar(läs: mobiler)

Hej!

Har du fått mobiltemat...? Vi har fått flera rapporter om detta nu och verkar inte fungera för alla att få det nya
Ser det ut som nedan?:

http://img72.imageshack.us/img72/526/iforumalltomapple.jpg

Av tobbie94

Hej alla här på SweClockers!

Nu har vi jobbat på med iForum ett bra tag och kommit lite längre än sist.
Vi har fått fler medlemmar och betydligt fler besökare vilket är roligt.

Vi kände dock att designen behövde sig ett lyft och efter många veckors arbete är vi äntligen färdiga med en ny!
Den är egentligen inte alls lik den design vi hade tidigare. Vi har försökt snappa upp vad som tidigare sagts i den här tråden och utifrån det få till en bättre design.

Så skulle vara snällt om några här på SweClockers skulle kunna ge kritik på iForum som sidan är nu, både positiv och negativ.
För att utvecklas mer inom webdesign behöver vi kritik på vad ni tycker om sidan. Man blir själv ganska blind efter så många timmars kodande.

Vi tar emot vilken kritik som helst, det spelar ingen roll om det är innehållsmässigt eller designmässigt. Finns det något du stör dig på så berätta gärna det!

Tack så mycket!

Av tobbie94
Skrivet av remru218:

Jag såg inget just nu men skulle inte blir förvarnad att Apple hittade på något bara för att få er webbsida om det visade sig var en bra tillgång eller resurs

Det är minst lika stor chans att Apple då skulle ge sig på något större forum istället, så som sweclockers.. Sker exakt samma saker här, nyheter & ett forum där det diskuteras allt och lite till.

Skrivet av dr slizer:

De skulle nog gå på t.ex. 99mac.se först isåfall, eller något av de stora internationella forumen… Eller varför inte sweclockers?

Jo, inte en chans att de skulle just ge sig på oss på iForum...

/Till er andra, passa på och vinn ett copter displayfilm skydd till er iPhone 4 eller iPad 2 - Bli medlem på iForum och delta i vår tävling!

Av tobbie94
Skrivet av remru218:

Ett bra tips: Akta dig så att apple inte stämmer dig.

Då kan du gärna förklara för mig vad de skall stämma oss för.

Skrivet av pscs3:

I call bullshit, vad får dig att tro det?

Håller med dig här, finns det ngt så påpeka gärna det som Apple skulle stämma oss för.

Av tobbie94
Skrivet av Dalton Sleeper:

Nja, jag ser fortfarande inga avgränsare för topics på framsidan etc, mellan iForum, Mac, iPhone etc och det vill jag gärna se, den grå färgen som nu är mellan inläggen skulle nog passa toppen där, eller ännu bättre (kom jag på nu) färgen på avgränsaren över signaturen. Avgränsarna mellan inläggen skulle jag vilja ha lite tydligare, gärna ända ut i kanterna och kanske av samma färg som den mörkgråa bordern ovanför (med titeln).

Men men, det är mina tankar

Hej, nu förstår jag var du menar att det "saknas" avgränsare! Vi funderar på att ha en svag skillnad på raderna 1 & 3 samma, 2 & 4 samma, osv. Färgskillnader alltså. Vi skall överlägga lite om hur vi skall göra med avgränsare osv på forumet i morgon.

Skrivet av pscs3:

Jag tror och tycker att sidan är tillräckligt välgjord för att det ska ge mer om ni fokuserar på att fylla den med relevant innehåll för målgruppen än att ändra detaljer in i oändligheten.

Men om jag nu måste kritisera så tycker jag ni ska jobba med mer kontraster och färger. Det är aningen svårt att urskilja vad som är innehåll (post-texter, trådar), vad som är relaterat till innehållet (profilnamn, liknande trådar) och "annat fluff i neutral bemärkelse" (välkomsttext, header, allmän kringinfo). Lite färg som gör att ögonen får lite lättare att hitta innehållet tror jag skulle vara positivt för besökarupplevelsen. (gillar den gröna färgen vis registrera / sök-rutan, exempelvis)

Breadcrumben är väldigt liten, smälter in med innehållet och ligger inte i relation till innehållet som man kan tänkas behöva navigera med hjälp av en breadcrumb. Jag skulle göra den lite större och överväga en ny position som är lite närmare själva forumsinnehållet.

Välkomsttexten tar aningen stor plats. Jag gör antaganden ur ingenting och påstår att de som besöker ett forum och internet i allmänhet har förstått att man brukar få registrera sig för att integrera med innehållet. Dessutom är den enbart intressant för förstabesökare, alla som bokmärkt sidan har redan förstått det. Du skulle kunna göra den tunnare med en text typ:

Välkommen, Gäst!
För att integrera med forumet behöver du registrera dig, det kan du göra kostnadsfritt [här]. Är du redan medlem? Logga in [här].

Annars tycker jag att ett dött forum är mycket, mycket värre än inget forum alls. Det verkar finnas runt 400 trådar uppdelat på 29(!) avdelningar. Det är enbart lite färre än Sweclockers, som trots allt är ett av Sveriges största forum. Ni har dessutom en kategori där det finns 0 trådar. Det är inte jätteinbjudande. Har ni övervägt att skära ner på antalet kategorier/strukturera om lite?
Jag tänker att det kanske räcker med iForum / Mac / iPhone / iPad / Utveckling / Övrigt och ett par lite mer dolda underkategorier (kika på hur det ser ut på Sweclockers underkategorier).

Sedan är den klassiska frågan, vad skiljer er från 99.se ? Lyckas ni framhäva det?

För övrigt är jag ett stort fan av den "fyrkantiga designen" och att det inte är en massa gradienter överallt. Keep that up!
Jag är dock en motståndare mot logon, känns som att någon tagit ctrl+t och dragit lite i kanten.. den ser inte så stabil eller respektingivande ut heller.

Är dock positiv till sidan överlag, så jag menar inte att såga sidan på något vis, bara lite observationer. Plus att sista frågan faktiskt är en riktigt viktig sådan då 99.se verkar vara en väldigt etablerad sida och forum.

Tack för din feedback!
Vi har nu istället för att satsa massor på innehållet på sidan för att locka fler medlemmar istället för att fixa med designen hela tiden! Den kommer med tiden, men innehållet måste in nu för att få användare.

Färgerna får vi nog jobba lite med när vi ger oss på att fixa klart hela designen.
Texten "välkommen till iForum" skall vi absolut göra kortare och mer lik det du skrivit.

Vi har nu minskat ner antalet kategorier på forumet efter hur du tipsade om, då vi håller med om att det var för många som var uppdelade förut! Hur tycker du det ser ut nu när det är betydligt färre??

Den vanliga frågan angående vad som skiljer oss mot 99.se -
Om du har kollat mycket på 99.se, ser man tydligt hur etablerat forumet är dock strävar vi efter en sak som de saknar dagligen. Nyheter vi på iForum strävar efter att ge alla de senaste nyheterna inom Apple-världen tillskillnad från 99.se

Sedan satsar vi på iForum att ha mycket detaljerade guider för allt och lite till om Apples enheter. Just nu satsar vi på att skapa guider för iOS och iPhone för att snart övergå till guider för Mac!

Vi har skapat en ny logga mot den förra som var när du skrev senast, som vi är mer nöjda med men vi skall ändra ordningen på orden i bilden så att de blir - iPhone. iPad. Mac. (Storleksordning) och även fixa så att datorn når hela vägen upp till det svarta högst upp utan att se avkapad ut på sidan som det är nu!

Tack återigen för din Feedback uppskattas verkligen! Har du några nya synpunkter, åsikter får du gärna skriva dem också :)!

Av tobbie94

Har kollat vidare lite och hittade en ny modell, exakt lika enligt mig förutom webcam på den

VE278Q - http://www.webhallen.com/hardvara/122082-asus_27_ve278q

VK278Q - http://www.webhallen.com/hardvara/134039-asus_vk278q_27_led-v...

Någon mer som vet någon annan skillnad mellan dessa två skärmar?

Av tobbie94

Asus VE278Q - Hur pass bra är den?

Hej!
Skall köpa mig en ny skärm till min rigg. Jag använder datorn till mycket surfande, film, redigering i Adobe suiten och så spelar jag en del olika spel en del snabba rörelsekrävande spel och en del mer "sims" liknande spel.

Är ute efter en 27" skärm som passar för mina behov, är inte direkt proffs på vad som gör en skärm bra för alla dessa saker och därför söker jag nu er hjälp här på sweclockers. Jag har kollat på skärmen Asus VE278Q och undrar om den är bra för mina behov?

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=713005

Jag är ute efter en skärm i prisklassen mellan 2500 kr och 3500/4000 ungefär, om det är någon som har ett bättre förslag för mina behov skulle jag uppskatta extremt om ni skulle kunna tipsa mig om den

Av tobbie94
Skrivet av Dalton Sleeper:

Tycker det ser väldigt bra ut, en ljusgrå separatorlinje eller något liknande är nog vad som fattas som sagt. Bredden ser ut att passa perfekt som den är. Sedan lite mer personligt kanske, men loggan med tangentbordet ser lite för komplext ut, ev om man kunde zooma in på ett tangentbord och få med ett par tangenter samt den vita färgen med en sned vinkel...

Mycket bättre än senast jag kollade, och inte är jag applefan heller

Tack för feedback igen!
Vi har lagt till en avgränsare mellan inlägg nu, säg gärna vad du tycker om den! Så bredden var det inget fel på tycker du, det var mest avgränsaren som störde och gjorde så att det såg konstigt ut :)?

Loggan har fler sagt borde ändras och det har vi bestämt oss nu för att göra!
Kul att du gillar det, även om du inte är ett applefan haha