Inlägg

Inlägg som Mazdah har skrivit i forumet
Av Mazdah

Förstärkare till Audio Pro Black Diamond

Tjena alla monsterdiggare!

TLDR längst ned.

Jag har nyligen ärvt ett par Audio Pro Black Diamond V1 högtalare som jag vill försöka få ljud ur. Ljudet kommer komma från min PC på en 3.5mm kabel, vilket jag kan tänka mig begränsar ljudet jag kan få ut, men det är det jag har att jobba med. Jag har inga planer på att bygga en hemmabio utan vill få ut ett OK ljud (som inte vanärar högtalarna) på en minimal budget.

Jag har noll erfarenhet av ljudanläggningar men har rett ut att jag behöver en förstärkare som passar till högtalarna. Det verkar nästintill omöjligt att hitta specifikationerna till högtalarna jag har och Audio Pros sida visar bara för V3, men från vad jag hittat ska mina V1 ha en impedans av 4ohm och ta 20-150W.

Jag har fått en äldre receiver modell Onkyo TX-DS838 av en vän, den har dock några skavanker(behöver antagligen repareras) och från dess specifikation ska den ge 100W per kanal i 8ohm, vilket från vad jag då förstått kan den högre impedansen bli ett problem då högtalarna är 4ohm?

Jag har kollat runt på att köpa en förstärkare och de verkar ligga på 2500kr och uppåt innan jag hittade denna på Elon för 990kr https://www.elon.se/ljud-bild/hifi/forstarkare-receiver/avin-.... Rent spontant verkar den perfekt då den är relativt liten och ser inte ut att ha en massa onödiga extrafunktioner. Dock lite oroande att jag inte hittar några recensioner och det utstickande låga priset gör en fundersam. Impedansen ser bra ut men blir den för klen med sina 2x50W när högtalarna tar 25-150W?

TLDR;
Saknar kringutrustning till passiva högtalare (25-150W, 4ohm)
Ljud från PC via 3.5mm, låg budget
Alternativ: lånad receiver (2x100W, 8ohm)
- Blir fel impedans ett problem?
Alternativ: köp förstärkare (2x50W, 4ohm) https://www.elon.se/ljud-bild/hifi/forstarkare-receiver/avin-...
- Inga recensioner, utstickande lågt pris => Dålig kvalitet?
- 50W för lågt?

Av Mazdah

Ok! Ska ha det i åtanke

Jag har lagt en beställning med ASUS GeForce GTX 1070 8GB Expedition OC som grafikkort, dock verkar 1070 vara bristvara för tillfället.

Har kikat på de andra 1070-modellerna men de är antingen en bra bit högre i pris eller har sämre specs, så jag kikade runt lite på andra butiker.

På Elgiganten hittade jag MSI GeForce GTX 1070 Armor 8G OC Edition för 4390 kr (5299 kr på Inet). Dock har jag svårt att hitta benchmarks mellan Armor och Expedition. Den enda sidan jag hittade (specshero.com) så såg Armor ut att prestera bättre i samtliga kategorier. I värsta fall väntar jag in att Expedition kommer in, men tänkte kolla om någon vet om det vore ett bra byte?

FK: Detta blev vad jag beställde

Av Mazdah

Läste på lite kring SLI och ryzen 5 vs i5 och kom fram till det som ni skriver

Tror jag har bestämt mig, ska bara låta beslutet mogna lite! Tack för all hjälp!

edit:
En sista sak jag noterade;
Jag ser att moderkorten har 2400MHz standard som minneshastighet. Minnena som nämnts i tråden är 3000MHz respektive 3200MHz. Förstår jag fel eller vad är meningen med att titta på minnen över 2400MHz? Behöver jag då överklocka moderkortet för att få ut något?

Av Mazdah

Det har du rätt i angående kylaren, det missade jag.

Okej då förstår jag bättre. Vad gäller nätdelen; om jag kör på en 650W, kommer jag ligga nära max då eller har jag möjlighet att ex. i framtiden köra SLI på 2 st 1070:s?

Borde jag i såna fall köra på typ https://www.inet.se/produkt/6911773/corsair-cs650m-650w?

edit:
Såg att moderkorten inte verkar stödja SLI utan jag behöver gå upp en 400kr för det?

Av Mazdah

Tack! Ser ju bra ut

Har hört Ryzen nämnas mycket nyligen. Försökte söka runt lite men verkar lite tvetydigt vilken av CPU:erna som är bäst? Finns det någon märkbar skillnad mellan dem?

Ser också att Intel-bygget har en CPU-fläkt men inte AMD, vilket jag då behöver lägga till väl?

Av Mazdah

Stationär gaming-dator ~12000-14000 kr

Hej!

När min nuvarande station nu går in på sitt 10:e år i tjänst så börjar jag känna av behovet att uppdatera mig. Dels för att den inte hänger med vissa program, att jag ständigt får slåss mot minnesanvändningen och att jag har spel ~7 år tillbaka att ta igen.

Min budget har jag tänkt ligga på 12 000-14 000 kr med viss marginal.

  • Mitt behov:
    Förutom spelande så sysslar jag inte med något särskilt krävande. Jag behöver inte kunna spela nysläppta spel på Ultra, men om möjligt skulle jag gärna ha något som klarar den övre halvan av grafikskalan. Jag äger inget VR-headset men skulle gärna vilja att nybygget klarar VR någorlunda. I annat fall att kunna uppgradera någon del för att få den möjligheten vore schysst.

    Nya spel jag tänkt vilja köra inkluderar Witcher 3, Doom, Prey. Om jag kan köra spel som släpps inom närmsta året (typ nya Metro, Shadow of Mordor 2) över medium känner jag mig nöjd . Tanken är att inte köpa nya delar närmsta åren såvida inte något blir trasigt. Hårddiskar finns risk att jag kommer vilja bygga till. Jag har redan 2 i nuvarande dator jag antagligen kommer vilja flytta över.

  • Nuvarande rigg:
    - Gigabyte GA-X48-DS5, s775
    - Core 2 Duo E8500
    - 2x2GB DDR2 PC6400 Corsair XMS2
    - Gigabyte GeForce GTX 660 Ti OC 2048MB

    Grafikkortet är någorlunda nyinförskaffat. Om jag kunde få någon användning för det i nya maskinen skulle det vara en extra bonus.

  • Vad jag tittat på:
    Jag har kikat runt lite på olika byggen i samma prisklass. Ramlade nyligen på redaktionens Årets Vinterdator 2016 hos Inet som visserligen ligger något över min budget men som såg intressant ut. Skillnaden mot Inets 2000 kr billigare paket ser ut att vara en 3TB hårddisk, större SSD, högre watt på nätagget och en i5 7600K istället för i5 6600K.

    Jag har dock ingen bra koll på delarna på marknaden idag så jag har svårt att mäta dem mot varandra i relation till min kravspec. Jag har läst lite om i5 vs i7 men hur är skillnaden mellan 6600K och 7600K? 500W låter spontant också lite lågt om jag skulle ta det billigare alternativet? Är som sagt dock lite dåligt insatt på dagens strömkrav

    Jag har inga preferenser vad gäller märke eller annat. Pris/prestanda är prio 1. Finns det andra förslag på byggen (kanske hänt något sen vintras?) så är jag helt öppen för det.

Tacksam för all hjälp!

Av Mazdah

Intellimouse 1.1 gör sista andningen

Hej!

Jag skaffade min nuvarande mus, Microsoft Intellimouse 1.1 (Eller 1.0? Lite osäker), för 10 år sedan och har använt den dagligen fram till idag. För drygt en månad sen började vänsterknappen ge sig och idag är det inte hållbart längre.

Jag kikade runt och hittade att bl.a. MaxFPS säljer Intellimouse 3.0 vilken jag hört gott om och känns som ett bra val, men från vad jag kan hitta har dom nu en nyproducerad variant som inte håller samma kvalitet, så jag tvekar lite.

Jag undrar om någon vet mer om saken eller vad annars för mus som skulle kunna vara ett likvärdigt val för mig. I det alternativet är jag inte intresserad av led-lampor eller mängder med knappar, en sidoknapp på var sida duger. Jag skulle önska att den var i samma storlek och förde sig likt min 1.1:a. Från vad jag kan hitta använder jag "tip grip" på den för referens. Prestandamässigt är jag nöjd om den matchar min nuvarande, gärna att den håller bra/länge (mindre än 10 år är OK.. ).

Tack på förhand för svar!

EDIT:
Glömde nämna prisklass. 3.0:an på maxfps låg vid 400kr vilket är vart jag gärna vill ligga, men kan tänka mig gå upp i 500kr, ogärna mycket högre än så.

Av Mazdah
Skrivet av Bruski:

Fråga, går det att öppna upp så man kan använda custom skins på servern? =D

Swordfish är lite upptagen under helgen, men jag har kollat på saken. Jag kan se möjligheterna med att göra sitt utseende mer personligt, så det skulle klart enligt mig vara kul så länge det inte innebär några för stora kostnader. Jag ska ta upp det med Swordfish och höra vad han tycker så kan vi se om vi tycker det är något vi kan lägga in på servern.

Kul att folk är inne och spelar! Min dator är lite sub-par så jag kan inte riktigt vara inne så mycket, men jag håller ett öga på chatten utifrån ifall det är någon som behöver hjälp. Jobbar för tillfället på ett skript så spelarna kan tagga meddelanden in-game om dem behöver kontakta en admin. Förhoppningsvis kommer ni då kunna nå oss enkelt även om vi inte är inne i spelet för tillfället.

// [IS] Mazdah

Av Mazdah

Jag satt precis och redigerade in lite nytt jag hittat (bla. det ni nämner). Då vet jag i alla fall vad problemet är!

Jag lade även till frågan om möjligheten att få in en tredje skärm,. Är det möjligt eller är jag fast på 2 som max?

Tack för svaren!

Av Mazdah

Radeon HD6870 Dual-monitor

Hallå!

Jag beställde nyligen ett Radeon HD6870 kort då mitt gamla kort säckat ihop. Kortet har 2st DVI uttag samt 1 HDMI uttag.

Efter montering och uppstart märker jag dock att en av de två skärmarna jag har inkopplad inte går igång.
Båda skärmarna är kopplade VGA till DVI med konverter och fungerar separat inkopplade .

Efter lite googlande hittar jag följande relevanta tråd.

Det verkar som att flera har problem med det undre uttaget på kortet (samma uttag som jag har problem med).

Tillägg:
Jag hittade även den här tråden som verkar beskriva ett liknande problem. Man nämner här att DVI-portarna är "single link" samt "dual link" och att det skulle orsaka problem med VGA-kopplade skärmar.

Skulle det därför hjälpa om jag ordnade en ren DVI-DVI kabel till ena skärmen?

Är det någon som vart med om eller känner till det här problemet? Och går det att lösa?

Jag undrar även om möjligheter att koppla in en tredje monitor (TV) till HDMI uttaget. Vad jag fått fram kan man endast som max köra två skärmar samtidigt. Men det skadar ju aldrig kolla om det finns någon som vet!