Inlägg

Inlägg som akn3 har skrivit i forumet
Av akn3

Vart köper jag kabel för fler SATA-anslutningar?

Hej

Har en RM650 PSU. Använt alla SATA kontakter (tror det är 7 eller 8 medföljande). Behöver åtminstone ansluta ytterligare 4 diskar i datorn. Men hittar fasen inga fysiska eller nätbutiker som har i lager. Det är Type 4 enligt corsairs hemsida.

Tipsa gärna om nätbutik eller fysisk butik Göteborg med omnejd.

Tack!

Av akn3
Skrivet av serverfel:

Vad är det du egentligen försöker förmedla med ditt inlägg?

Om jag tolkar det rätt, menar du att du personligen inte piratkopierar, men att du försvarar dem som gör det?

Jag läser ditt inlägg och det verkar som att du har en hygglig ekonomi med tanke på att du är husägare, anlitar arbetare, och har råd att köpa energidryck för ca 1000 kronor i månaden samt har en relativt högkvalitativ dator. Så ur mitt perspektiv verkar det inte som att du har några större ekonomiska bekymmer.

Med det sagt, kan jag bara dra slutsatsen att du försvarar andra piratkopierare, men att du själv inte känner att du behöver göra det, då du har ok ekonomi.

Det är en ganska nobel inställning, om det är det du försöker förmedla?

Däremot förstår jag inte riktigt vad ditt krigstjänst har med diskussionen att göra.

När du refererar till din tid i krig, kan det vara ett sätt för dig att visa din moraliska auktoritet eller styrka i diskussionen? Det kan vara ett omedvetet sätt för dig att föra fokus från piratkopieringsfrågan till din egen personliga integritet eller moraliska karaktär. Genom att dela med dig av din tid i krig kan du försöka väcka medkänsla eller respekt för din personliga bakgrund och därmed förändra tonen i diskussionen. Det verkar desperat och rätt vågat av någon som formulerade sig såhär:

"Så jäkla korkat skrivet av dig. Och dina argument är också helt efterblivna "mer för pengarna", "lättare och snabbare". Det där tror jag inte stämmer överhuvudtaget. Kanske för 10 år sedan när det enbart var Netflix och Spotify som fanns.". Du fick till och med tillsägelse.

Men om vi ser på dagens medielandskap så har streamingtjänster som Netflix och Spotify gjort musik och film mer tillgängligt och prisvärt än tidigare. Dessutom har digital nedladdning och delning av filer gjort att människor kan ta del av ett brett utbud till lägre kostnader än att köpa fysiska kopior. Så jag skulle säga att det finns gott om bevis för att ditt påstående inte riktigt stämmer överens med dagens verklighet.

Tack för ditt inlägg och värdefulla reflektioner. Jag vill inleda med att påpeka att jag är skeptiskt till att det faktiskt är "du" som skrivit texten. Det är inte ofta som man ser den här typen av kvalité i en text på Internet, framförallt inte när vi i sak verkar vara oense. Så det här blir mitt sista inlägg till dig serverfel - för jag har ingen lust att diskutera med en AI.

Jag svarar dig i punktform:

Om jag tolkar det rätt, menar du att du personligen inte piratkopierar, men att du försvarar dem som gör det?
Det är korrekt av dig att anta att jag personligen inte piratkopierar. Du har däremot fel i att jag försvarar dom som gör det. Jag tycker det är självklart att följa lagstiftningen i alla lägen. Det jag menar är att; om vi tillsammans i diskussioner kan skapa en gemensam förståelse till varför __andra__ piratkopierar, kanske vi tillsammans kan utveckla tjänster som är tillgängliga för alla. En faktor är ekonomi. Jag misslyckades i att förmedla det budskapet tidigare.

Jag läser ditt inlägg och det verkar som att du har en hygglig ekonomi med tanke på att du är husägare, anlitar arbetare, och har råd att köpa energidryck för ca 1000 kronor i månaden samt har en relativt högkvalitativ dator. Så ur mitt perspektiv verkar det inte som att du har några större ekonomiska bekymmer.
Det är upp till var och en att ha en personlig uppfattning om vad som är en "hygglig" ekonomi. Jag vill inte gå in på några privatekonomiska detaljer, för den här diskussionen handlar inte om mig. Återigen, du gör antaganden och föreställer dig saker som inte nödvändigtvis stämmer. Har du funderat över följande: Jag kanske bor på landsbygden. Jag kanske har fått ta över mitt gamla föräldrahem som är i stora renoveringsbehov. Jag själv inte är hantverkare och således behöver jag köpa den tjänsten. Min dator kanske är de lägsta specsen för det var det jag hade råd med - eller jag kanske rent av har köpt den begagnad igår för jag har sparat i fem år.

1000kr för energidricka? Återigen gör du en ett antagande på en supermärkligt sätt. Jag köper två energidrickor för 35 kr (á 17,50 kr). Jag dricker en (1) energidricka om dagen måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag. Det är fem (5) dagar. 5*17,50 = 87.5kr per vecka. Vi antar att det är fyra (4) veckor i en månad. Om vi ställer upp matematiken får vi följande: 87,5kr * 4 = 350kr.

Med det sagt, kan jag bara dra slutsatsen att du försvarar andra piratkopierare, men att du själv inte känner att du behöver göra det, då du har ok ekonomi.
Jag försvarar ingen.

Det är en ganska nobel inställning, om det är det du försöker förmedla?
Nej

Däremot förstår jag inte riktigt vad ditt krigstjänst har med diskussionen att göra. När du refererar till din tid i krig, kan det vara ett sätt för dig att visa din moraliska auktoritet eller styrka i diskussionen? Det kan vara ett omedvetet sätt för dig att föra fokus från piratkopieringsfrågan till din egen personliga integritet eller moraliska karaktär. Genom att dela med dig av din tid i krig kan du försöka väcka medkänsla eller respekt för din personliga bakgrund och därmed förändra tonen i diskussionen. Det verkar desperat och rätt vågat av någon som formulerade sig såhär:
Det var någon tidigare som menade på att jag var curlad. Jag vet inte vem du är och jag bryr mig egentligen inte heller. Vi är antagligen så olika så vi skulle inte ha något gemensamt. Kul att du gör sån stor sak av min kommentar om krig! Gillar analysen, men den stämmer inte.

"Så jäkla korkat skrivet av dig. Och dina argument är också helt efterblivna "mer för pengarna", "lättare och snabbare". Det där tror jag inte stämmer överhuvudtaget. Kanske för 10 år sedan när det enbart var Netflix och Spotify som fanns.". Du fick till och med tillsägelse.
Vem bryr sig om en tillsägelse utifrån påhittade regler? Sweclockers är en fin samlingsplats och jag har haft mycket nytta av forumet framförallt, men det här är inte verkligheten.

Men om vi ser på dagens medielandskap så har streamingtjänster som Netflix och Spotify gjort musik och film mer tillgängligt och prisvärt än tidigare.
Ja det är din uppfattning återigen. För 10 år sedan absolut. Nu är det fler tjänster med flera olika betalningsmodeller. Jag hävdar motsatsen till ditt påstående.

Dessutom har digital nedladdning och delning av filer gjort att människor kan ta del av ett brett utbud till lägre kostnader än att köpa fysiska kopior. Så jag skulle säga att det finns gott om bevis för att ditt påstående inte riktigt stämmer överens med dagens verklighet.
Ja det är väl jättebra att fler människor kan ta del av populärkulturen! Det finns många länder i världen där censur är en central del i statsapparaten.

Av akn3

399 kr månaden för 1000/1000

Tycker det är gränsfall om det verkligen är värt det.

När bindningstiden går ut kommer jag att övergå till 5G obegränsad.

Av akn3
Skrivet av Quling:

Så du menar att det är en mänsklig rättighet att prenemurera på streamingtjänster. Jag arbetar och tjänar pengar en får ändå prioritera då det inte går att köpa/ha allt jag skulle vilja ha. Det märks att du är den nya generationen. Jag kan sätta slantar på att du sitter med en hfsat bra dator, dricker en hel del enegridryck och köper alkohol..men att betala för andras arbete..nej det vill jag inte. Er generation verkar inte ha en aning om hur man förtjänar någonting. Söndercurlade.

Tyvärr förstår jag inte vad du menar men skall försöka svara.

Ja jag antar att det är en mänsklig rättighet till att prenumerera på streamingtjänster? Jag håller med dig om att de flesta (även jag) behöver prioritera vart pengarna går, som du säger - det går inte att köpa allt man vill ha (trodde jag var tydlig med det i mitt resonemang). Nya generationen vadå? Titta när min användare är skapad. Jag levde när piratkopierar var helt lagligt och i skiftet när det blev olagligt. Jag har en okej datormaskin, en macbook pro M1, dricker celsius 1 gång per dag (köper två burkar i stöten på Coop för 35 kr). Angående alkohol är jag nykterist. Jag är husägare och har ofta hantverkare hemma och betalar således för deras tid och arbete. Jag konsumerar kultur för mina hårt intjänade kronor. Jag brukar dricksa på resturang osv osv

Och vad menar du egentligen med att jag inte vet hur man förtjänar något? Jag har varit i krig för bövelen 😆

Av akn3
Skrivet av serverfel:

Jag har slutat helt. Trodde inte så många idag fortfarande orkade sitta och tanka hem skit.

Gör rätt för dig och betala vad det kostar. Man får mer för pengarna än någonsin tidigare. Och det är lättare och snabbare än någonsin tidigare.

Du avslutar ditt inlägg med "gör rätt för dig och betala vad det kostar", men du inleder med "jag har slutat helt"... Du kanske är på en plats i livet där du tjänar bra med pengar, inga barn, tid osv osv. Du har helt enkelt råd att gå på bio, netflix, hbo, tv4 plus och vad fasen allt numera heter. Tänkt på dom som inte är där du är just nu i livet.

Av akn3

Skribenten till artikeln är helt ute och cyklar... För företag kanske tekniken är billig, men för hemmakonsumenten är den ohört dyr!

Som någon nämnde tidigare i tråden; att hyra en maskin 1-2 gånger/år hade sannolikt varit mer ekonomiskt för oss dödliga.

Av akn3
Skrivet av mrTLU:

Det var en ny förkortning för mig, men jaja.
Amazon-länk

Köpte en sån häringa som extra HD-utrymme till min NAS.
Funkar utmärkt, dock startar den inte sig själv vid strömavbrott. Mindre problem iofs.
Kopplar min via USB, men E-SATA finns.

Direct attached storage 🤩 är ”extern lagring” mer rätt på svenska?

Bra prisklass! Tack för tipset

Av akn3

Förslag på DAS

Tjena

Jag letar efter DAS enheter med två, fyra eller åtta fack för 3.5” hårddiskar. USB 3.2. När jag söker själv så hittar jag bara QNAP för väldigt mycket pengar och dessutom så är enheterna skitfula.

NAS är inget för mig.

Av akn3

Hur skall jag tänka nu när jag behöver uppgradera min infrastruktur hemma?

Hej

Min nuvarande infrastruktur är enligt följande:

  1. En Filserver. Moderkort Supermicro A2SDI-8C-HLN4F-B, med en Atom processor (inget Quick Sync/iGPU).

  2. En bladserver som i huvudsak kör docker. Processor Intel Xeon E31230. Ingen quick sync.

Mina problem är:

  1. Lagringsutrymmet är slut i min filserver.

  2. Filservern förbrukar sannolikt en hel del kraft.

  3. Jag använder filservern i realitet som mest 50 minuter varje dag.

  4. Min bladserver förbrukar den också en hel del kraftt.

Tidigare i vår gick jag i tankarna om att helt ändra infrastrukturen till en (1) maskin som gör allt. Så jag köpte mig ett Asrock Challenger Intel Arc A380 ITX 6GB OC GDDR6 (A380 CLI 6GO) så jag skulle kunne njuta av 4K HDR och transcoding. Men den har blivit liggande på hyllan, mest för att det är svårt att hitta komponenter till ett rimligt pris och ECC minnen och antal sata-portar osv. Men framförallt för att jag har insett att jag använder sakerna så lite varje dag.

Som kuriosa så köpte jag mitt Supermicro moderkort 2018 för 4300 kr nytt. Nu verkar mullet sälja samma kort för 6200 kr.

Men nu funderar jag på att:

  • Behålla filservern

  • Köpa nya dikskar

  • Byta ut bladservern till en sån där minidator med Quick Sync.

  • Sälja grafikkortet.

  • Köra DAS till minidatorn och synca innehållet till filservern när det behövs.

Med minidator och en DAS (kan använda 2 eller 4 av de gamla diskarna tänker jag, så kan jag sälja 6 eller 4 diskar), då kan jag ju transcoda och köra alla mina docker containers jag behöver. Det är bara jag som använder sakerna i hemmet, resten av familjen är helt ointresserade. Det är inga tunga saker jag gör heller. Det tyngsta skulle vara kolla lite film.

Det hade vart nice med 10GBE eller 2.5GBE mellan minidator och NAS.

Vad säger experterna?

Av akn3
Citat:
  • Använd starka lösenor som Ke5S#1ekX4i./3

Diskuterar gärna citatet ovan.

För en dator så spelar det ingen roll om du använt tecknet "#" eller "e" (kanske för en människa som försöker gissa sig till ett lösenord). Det är egentligen längden på lösenordet som är helt avgörande, inte om du använt specialtecken och siffror.

Men som sagt. Använder du en lösenordshanterare spelar det ingen roll.

Av akn3

Tack för alla svar!

Skrivet av diizzy:

Dock är de gamla som gatan så tveksamt om det ens är värt tid och pengarna.

Okej misstänkte det 😔

Av akn3

Byte ut processorn till en med Quick Sync

Hej

Har ett Supermicro moderkort X9SCM-F (socket LGA 1155) med en Xeon processor i dagsläget.

Tyvärr vet jag inte exakt vad det är som sitter i, men tror att jag köpte den runt 2014. Men vilket som så har den inte quick sync.

Fråga till er som kan; kan jag köpa en intel med Quick Sync, samma socket, och sätta in i mitt supermicro moderkort? I så fall har ni några förslag på en lite nyare prolle än xeon från 2014? Kanske lite energisnålare?

mvh

Av akn3

Minne till ett gammalt server moderkort från Supermicro

Tjena

Jag har ett gammalt Supermicro moderkort, XSCM9-F (https://www.supermicro.com/manuals/motherboard/C202_C204/MNL-...) med två åtta gb stickor av modellen kvr16e11/8.

Jag skulle vilja köpa två 8gb stickor ytterliggare, men på prisjakt hittar jag inte den modellen som jag redan har. Så jag undrar om någon av er vet vart jag kan köpa dom stickorna, eller ett alternativ som passar till mitt moderkort.

Tack.

Av akn3

Nu snackar vi! sata to sata, eller vad är söktermen?

Av akn3
Skrivet av mrqaffe:

molex to sata, loose all your data.

Av akn3
Skrivet av Chibariku:

https://www.inet.se/kategori/595/nataggregat-psu?filter=%7B%2...

Man får gå upp lite i pris men det finns en hel del med 13+ SATA

Corsair RM850x, i produktbeskrivningen står det följande:

Citat:

Egenskaper Corsair RM850x (2021)

Effekt: 850W
Garanti: 10 års tillverkargaranti
Inspänning: AC 100–240 V
Ingångsström: 10A–5A
Frekvens: 47~63Hz
1x 24-pin ATX (24-pin)-kontakt
2x ATX 12V/EPS12V (4+4-pin)-kontakter
6x PCIe (6+2)-kontakter
10x SATA (Straight)-kontakter
4x PATA-kontakter

Kan man utöka antalet SATA-kontakter till fler?

Av akn3

Nätagg med fler än 10 st kraftuttag för sata?

Hej

Försöker bygga mig en filserver med 8 till 12 3.5 " diskar och dessa behöver givetvis kraft. Sen så behövs ett kraftuttag för operativsystemdisken också. Så 13 uttag hade vart perfekt (minst 9 då jag vet att jag kommer ha 8 3.5" och SSD för os), alternativt modulärt. Jag har ett Supermicro X9SCM-F moderkort om det spelar någon roll.

Av akn3
Skrivet av Mayhem SWE:

Enligt andra trådar har Fractal Design mycket leveransproblem nu, så kanske inte finns att få tag i någonstans.

Kollar du sortimentet hos en riktig datorbutik kanske de åtminstone finns listade iaf, till exempel Inet:

https://www.inet.se/produkt/6903950/fractal-design-hdd-tray-k...

Trist att det är så långa leveranstider..

Kollat runt på deras hemsida och det är svårt att utläsa max antal 3.5" platset.

Typ som den här torrent compact, skall jag tolka det som att den har en (1) plats för en 3.5" hårddisk?

Av akn3
Skrivet av Mayhem SWE:

Alltså, det är väl ändå inte svårare än att du läser specarna på Fractals egen hemsida…?

Till att börja med, alla chassin med suffix Compact har bara hårddiskplatser under plåten som döljer nätagget. Således får du aldrig in så många diskar om du inte bara staplar dem löst på varandra.

Fullstora Define 7 och Meshify 2 har upp till 14 möjliga monteringsplatser för 3,5" men du får inte med så många slädar utan kommer behöva köpa till extra. Den billigare serien Focus har bara två monteringsplatser för 3,5".

Ja du har rätt. Testade fråga ChatGPT samma fråga, fick följande svar:

Citat:

Based on your requirements for a file server with 8 3.5" hard drives, the best options from the list you provided would be either the Fractal Design Define 7 or the Fractal Design Define C.

The Fractal Design Define 7 is a larger case and can accommodate up to 14 hard drives, while the Define C can accommodate up to 7 hard drives. Both cases have good airflow and cable management options, which are important for keeping your system cool and organized. Additionally, the Define series from Fractal Design is known for its sound-dampening features, which can help reduce noise levels from your system.

Overall, the Fractal Design Define 7 would be the better choice if you plan on expanding your storage capacity in the future, while the Define C is a more compact option that can still accommodate your current needs.

Som kompletterade fråga till dit ursprungliga svar: Vart köper jag slädar? Får inte upp något på netonnet.

Av akn3

Vilket Fractal Design chassi frå netonnet passar mig?

Hej

Jag har ett Supermicro X9SCM-F moderkort (micro ATX board?) som behöver någonstans att bo mer än i en plastlåda på skrivbordet med nätaggregatet liggandes utanför. Jag letar efter ett billigt chassi som jag kan köpa över disk, då jag inte har riktigt tiden att vänta på postorder... Jag vill inte heller ha en massa LED-ljus.

Jag har en netonnet butik hyffsat nära där jag bor och funderar lite på Fractal Design: https://www.netonnet.se/search?query=chassi+fractal+design

Jag har också Kjell och Clashohlson ganska nära.

Kanske något av följande från netonnet?:

  • Define 7

  • Meshify C Blackout

  • Meshify 2 Compact black Solid

  • Define C

  • Focus 2 Black solid

Men jag vill också kunna stoppa i åtta (8) st 3.5" diskar. Har något av Fractal Design chassina en 8 bay (eller två 4 bay?)? Eller hur fungerar egentligen den expansionen?

Tack för återkoppling