Inlägg

Inlägg som Idonoh har skrivit i forumet
Av Idonoh
Skrivet av Oneoff:

Jag är lite osäker, men om ingen ström ligger på i spolarna så finns det inget som belastar fläkten. Därför borde fläktarna kunna snurra obehindrat hur fort som helst utan mekanisk påverkning. Motbevisa mig gärna om jag har fel.

Istället för att blåsa in luft brukar jag använda dammsugaren för att suga ut damm som fastnat i filter eller åkt in i burken. När jag bygger dammsuger jag försiktigt i burken utan att vidröra några komponenter. När jag städar huset brukar jag damsuga genom burkens ventilationsgaller. Självklart bör datorn vara avstängd.

Har inget att motbevisa dig med, var bara den uppfattning jag hade. Men du låter så klok i din förklarning så jag ändrar nog uppfattning nu

Av Idonoh
Skrivet av Iwar:

Det är nog best o skruva isär och göra ren kylfläns o kolla så att fläktarna är ok. Annars kan man testa med o spruta in luft i på burk i luftintaget, men rekomenderar att man öppnar upp, man vet aldrig vart dammet tar vägen annars.

Rengjorde en 2 år gammal asus laptop, blev otrolig skillnad!

Rätta mig gärna om jag har fel men är det inte dumt att blåsa stark luft på fläktar som är avstängda om man inte håller fast dem, då man kan sabba motorn i dem då? Dette är vad jag har fått lära mig iallafall

Av Idonoh
Skrivet av caraffa:

Som rubriken lyder så blir min dator efter en relativ kortvarig användning av datorn, mycket varm och börjar låta. Jag sitter då på en ett år gammal, bra sådan, Hp dator. Jag har inte alls många processer igång, och heller inte krävande spel. Någon som vet vad det kan vara?

Använder du den kanske i knät ofta så du täckter för fläktar med låren? Brukar hända mig.

Av Idonoh
Skrivet av Fixxxer22:

Tråkigt att det fortfarande inte fungerar. Jag skulle tippa på att något hände med moderkortet men som alltid med datorer kan det va en väldig massa fel. Det låter inte som att du kommer kunna få någon mer hjälp från forumet om du inte har direkta frågor. Allt som kommer nu är gissningar vilket kanske förvärrar situationen. Hade jag varit du så hade jag bett om hjälp av någon fysisk person som är kung på att bygga datorer.

Hoppas det ordnar sig

Jo hoppas det med här, men känns som att det är helt säkert att moderkortet har pajat. Allt tyder ju på det iallafall. Det som skulle vara bra att veta nu är utifall andra komponenter kan gå sönder om moderkortet har kortslutits, t.ex. ram, processor och grafikkort. Men som du säger så är väl detta svårt att veta och antagligen inget som är hugget i sten.

Skrivet av Fragdeath:

För att ge bild överhuvudtaget behöver datorn ha Processor, Minnen samt en grafikkrets(Inbyggd grafik/grafikkort) i någon form monterat och inkopplat. Streckkoden och alla andra klisterlappar etc. på moderkortet föreslår jag att du lämnar på plats då borttagandet av dessa kan förstöra eventuell garanti på kortet.

Själv förstår jag inte riktigt hur du menade med att du måste slå på/av nätagget mellan varje försök till start av datorn, det låter ju inte speciellt bra men bör definitivt vara nätaggsrelaterat.

Vill du utesluta om nätaggregatet är felet kan du testa starta det utan att ha det kopplat till datorn genom att kortsluta (med t.ex. en kabel av något slag) PS_ON mot en COM(jord) anslutning.

http://www.smps.us/atx-connector-20-24pin.jpeg

Om du testat datorn utanför chassit på en icke-ledande yta med endast mobo/cpu/ram/grafikkort och nätagg inkopplat och datorn ej startar trots cmos-reset så kan man väl utgå från att någonting inte står helt rätt till såvida inte någon kabel sitter fel.

Tror inte att det är något fel på nätagget, sålänge det inte är möjligt att förstöra det genom att kortsluta moderkortet? Kanske inte heller så lätt att veta.

Av Idonoh
Skrivet av cirderf:

Rätta mig om jag har fel. Men kan det inte vara så att du satt cpu fel också? För jag vet när en kompis byggde sin dator och satte sin cpu fel (han bara tryckte i den sen på med fläkten) så startade datorn upp sådär... tog bort fläkten sen uppp med processorn och såg att massa piggar var snea....

Men prova modekortet först och jobba därefter, en sak i taget

Tror inte att det är problemet, var jätteförsiktig med den. Kollade först en film på hur man gör, tittade i manualen två gånger och efter det satt jag i processorn, tog upp den igen och dubbelcheckade piggarna för att sedan sätta i den igen. Men tack för tipset!

Skrivet av emon:

Kan vara en uppsjö av saker. Speciellt när man är ensam och försöker förstå sig på allting kan det lätt vara överväldigande. Finns inget som frustrerar lika mycket som en dator med ett okänt fel. Håll oss uppdaterade om vad som händer, Idonoh

Testade att starta moderkortet med bara 8-pinnaren och 24-pinnaren i medans jag hade den utanför chassit. Det gav samma problem ett par gånger där moderkortet startar fläktar med inga lampor i ca en sekund för att sedan dö igen. Dock på mitt fjärde test stannade fläktarna igång under en längre tid tills jag själv stänge av kortet, upprepade detta tre till fyra gånger och det fungerade. Så jag byggde ihop allt igen i chassit. Inga led-lampor tändas dock.

Väl färdig fungerade det lika dåligt igen så jag börjar plocka ur delar en efter en för att se om något i datorn skapade problemet. Tog ut DVD-läsare, ingen skillnad, tog ut hårddisk, ingen skillnad, använde bara ett ram, ingen skillnad, tog ut båda stickorna, ingen skillnad and so on. Efter varje sak jag kopplar ur testar jag starta om datorn såklart.

Tillslut hade jag plockat ut allt utom sladdarna fram till frontpanelen, när alla dessa även plockats ut och bara power switchen är inkopplad så testar jag igen och nu fungerar det igen tills jag stänger av den. Bestämde mig dock att koppla ur allt och prova moderkortet igen utanför lådan med bara ström till kortet. Tyvärr fungerade det inte nu heller och jag antar att moderkortet har gett upp helt. Känns skumt att det skulle vara nätaggregatet det är fel på då datorn fungerade bra ett tag i början. Vet inte om jag kan göra så mycket mer för att testa vad som kan vara fel?

Det som skrämmer mig just nu är, kan ett kortslutet moderkort döda min processor? Skulle bli så sjukt nedslagen om det visar sig att jag pajat den med.

Skrivet av Wiper3k:

Hade inte min fru jobbat ikväll och jag ska jobba imorgon så hade jag kunnat komma in och se om jag kunde hjälpa dig lite. Bor ju bara 1 mil ifrån Norrköping. Har eventuellt tid efter helgen om du inte har fått den att funka då och vill ha hjälp\\ Mvh Mattias

Otroligt snällt erbjudande, ska fundera på det.

Skrivet av ABEIDO:

gött att se att folk kan hjälpa till och speciellt när man ser i varje it-forum att det "så enkelt" att bygga själv. Ibland e det inte det och hoppas du får rätt på problemet. Vid snabb avstängning borde problemet ligga på kortslutning(felplacerade distanser/cpu/nättagg kopplingar samt trasiga delar).

Jo, alla har varit riktigt hjälpsamma!

Skrivet av kerbo:

Sådana här trådar är trista om det inte reder sig utan att man får handla nya prylar, lite märkligt ändå att ingen av oss frågade från början om distanserna. Jag har följt tråden från början men tanken slog mig inte trots att jag brukar ställa frågan. Många andra brukar ju vara snabba med det också. Vi får hoppas det fungerar i alla fall, var ju någon tjej för någon vecka sen som fick igång sin burk trots att distanser saknats.

Väldigt klantigt av mig absolut, väldigt taskig märkning i chassit dock tycker jag. Men absolut tycker att hjärnan skulle reagera på att jag satte ned elva distanser och bara nio skruvar.

Skrivet av M89:

Dock beror det på vilket moderkort vi pratar om, har haft detta innan (MSI GD-65 P55) och då fick man inte någon bild på skärmen när stickorna satt fel.

Mycket möjligt att det var det som spökade i början innan moderkortet bestämde sig för att dö.

Av Idonoh
Skrivet av zhrooms:

Prova få igång den utan chassit, låt moderkortet ligga på bordet, koppla in strömmen, 24pin och 8pin uppe, och stoppa i grafikkortet och strömkablarna till det.

Starta med knappen längst ner på moderkortet, den längst till vänster av dom 4

Jo, det hade jag ju kunnat göra, dum jag är. Spar ju massor med tid utifall det är sönder. Räcker det alltså med det. Går det bra att lägga på vilket bord som helst sålänge det inte är metall va?

Av Idonoh
Skrivet av mrqaffe:

Du ska ha distanserna där det finns hål på moderkortet, självklart ska du absolut inte ha några som går upp i kretsarna, oavsett hur plåten är märkt så utgår man från moderkortet, har du haft distanser som kortsluter moderkortet så är det stor risk att det gått sönder, du har åtminstonde 2 distanser felplacerade http://www.msi.com/uploads/5_pictures/five_pictures1_20100319...
Troligen har du förstört ditt moderkort, även jag ser bara 9 fästpunkter på moderkortet och du har monterat i 11 i lådan.

Detta blir tyvärr inte lika självklart då man bygger för första gången och då dem två som faktiskt var fel är markerade som ATX hål, vilket kortet råkar vara. Den som inte var markerad som ATX var dock en av distanshålen som skulle användas. Förstår att det låter självklart, gör även det för mig i efterhand, men vid byggnationen var det inte lika enkelt. Ska bygga ihop det hela nu igen och se hur stor skadan blivit.

Av Idonoh
Skrivet av emon:

Jag ser endast 9 hål för skruvar på ditt moderkort (även om bilden är lågupplöst). Samtidigt som du har 11 distanser för moderkortet i chassit. Är du säker på att alla används? Speciellt raden mellan Grafikkortet och sista raden ser suspekt ut.

Här är en bild på mitt mobo med skruvhålen markerade (småstjärnorna är hål för fläkten):
http://img188.imageshack.us/img188/3622/gigabytemoderkort.jpg

Och så här ser det ut väl på plats i chassit:
http://img34.imageshack.us/img34/6769/300vrda.jpg

Skrivet av M89:

Prova med en minnes sticka, ser ut som om minnena sitter fel se i din manual hur de ska sitta.

Ber om ursäkt för bilderna, tror flicker styckar dem för egentligen är dem väldigt högupplösta. Var också tvungen att ta bilden med ett objektiv för porträttfoton och det är inte speciellt optimalt just i det här läget. Synd att man inte kan zooma.

Tog mig en titt nu och du har 100 % rätt, jag har satt dit två distanser för mycket. Känns skit då jag vet att dem är jätteviktiga, fick nog lite tunnelsyn då dem faktiskt är märkta för ATX-kort. känner lite som att jag tagit mig vatten över huvudet med datorbygget, men förhoppningsvis lär jag väl mig av mina misstag. Vore det en bra idé nu att skruva ihop det hela igen och försöka igen?

Är lite nervös över mitt ram också, har satt dem i tredje och första slotten sett från processorn sett. Tittade i manualen men jag fattar inte om de menar från processorn sett eller bort från den.
Namnlös | Flickr - Photo Sharing!

Detta är allt som står om ram i boken, har inte klippt bort något. Jag ser att det står 1.5 V ramminnen men vad jag har förstått så ställer mina stickor in sig på 1.5 v och 1300 mhz och man måste ändra själv för att få 1.65 v och 1600 mhz. Är otroligt tacksam för att du tar dig tid att hjälpa mig, Sweclockers är verkligen en skitbra sida!

Update!

Tog mig en rejäl titt den här gången och såg att jag satt dem i fel gångar, upptäckte att dimmslotsen och dess nummer faktiskt var utsatt på moderkortet. Såg inte det då jag byggde första gången.

Nu när jag konstaterat att både minnen och distanser varit fel, tror ni det kan vara något mer som sabbat? Eller vågar jag bygga ihop det hela igen? Den här gången trippelkolla allt!
Kan moderkortet ha gått sönder om jag råkat kortsluta det med distanserna förresten, då blir jag riktigt nedslagen.

Av Idonoh
Skrivet av Fixxxer22:

Detta är inget illa menat men jag tror att det är värt att kolla igenom instruktionsboken och följa steg för steg. Det är väldigt lätt att missa en sladd eller liknande. Om du har missuppfattat hur man ska göra för att resetta cmos efter att ha läst instruktionerna så finns väl risken att du har missat något annat.

Du kanske kan ta en bild på moderkortet och lägga upp här. Då kanske det går att se om det är något du missat.

Senaste gången min dator inte ville starta så hade jag inte tryckt i ena minnet tillräckligt. Men jag har även haft många glömda sladdar osv under åren.

pc-speaker sitter i chassit om en sådan finns. Du kopplar in kablen från chassits frontpanel som det står speaker på. Den ska sitta i moderkortets kontakt för speaker som finns brevid power reset osv.

Här är bilder på mitt moderkort och hur distanserna satt, vet inte om det hjälper så mycket :/.

IMG_9652 | Flickr - Photo Sharing!

Den högra distansen på den näst nedersta raden var den som var märkt "A" men som ändå inte passade till någon skruv, detta tänkte jag inte på då jag följde instruktionerna.

IMG_9654 | Flickr - Photo Sharing!

Bilderna var tyvärr för stora för att postas i tråden så ni får följa länken istället. Sorry.

Hah Wtf?! Den satt en klisterlapp bak på moderkortet, denna måste/borde jag väl kunna ta bort utan problem. En lapp med streckkod och allmän info. Helvete, den lämnar ju lite klister bak på moderkortets pcb, den känns ju väldigt dåligt och dumt! Vem sätter en sådan lapp där?

Av Idonoh

Blev väldigt förvånad nu när jag skruvat upp hela datorn och tittat på mina distanser, då jag satt i dem så följde jag R3 Defines utmärkningar "A" där distanserna ska sitta för ATX-kort. Satte även in en extra för att jag upptäckte att jag hade ett tomt skruvhål på mitt moderkort. När jag nu öppnar upptäcker jag att den extra som jag satt in antagligen ska sitta precis som den gör, dock så hamnar en av distanserna som är märkta med "A" alldeles under mitt Intel p55-Chip.

Detta måste ju ha skapat ett fel om något, tror dock inte det kommer lösa sig så lätt. Hur förklarar det att datorn "fungerade" fast utan bild under en lång stund?

Ska alldeles strax lägga upp bilder på hur moderkortet och distanserna ser ut, ska även lägga upp en bild på hur mitt ram är ditsatt och hur konstigt det ser ut i manualen.

Av Idonoh
Skrivet av Fixxxer22:

Detta är inget illa menat men jag tror att det är värt att kolla igenom instruktionsboken och följa steg för steg. Det är väldigt lätt att missa en sladd eller liknande. Om du har missuppfattat hur man ska göra för att resetta cmos efter att ha läst instruktionerna så finns väl risken att du har missat något annat.

Du kanske kan ta en bild på moderkortet och lägga upp här. Då kanske det går att se om det är något du missat.

Senaste gången min dator inte ville starta så hade jag inte tryckt i ena minnet tillräckligt. Men jag har även haft många glömda sladdar osv under åren.

pc-speaker sitter i chassit om en sådan finns. Du kopplar in kablen från chassits frontpanel som det står speaker på. Den ska sitta i moderkortets kontakt för speaker som finns brevid power reset osv.

Tar absolut inte illa upp, men har verkligen följt boken till moderkortet till punkt och pricka. Men ska ta en titt ändå. Om jag ska lägga in en bild här måste jag då ladda upp den någon annanstans och länka därifrån eller kan jag lägga in den här direkt?

Jobbar med ett R3 define, vet inte om jag hittat någon sådan sladd. Det var en sladd som jag inte satt i sladden som skulle till ljudutgångarna som det stod AC 76 på men det verkade vara något som skulle till ett extra eventuellt ljudkort?

Skrivet av emon:

Angående CMOS situationen: Batteriet ger ström åt CMOS funktionen. Att sätta jumpern så att CMOS nollställs betyder att Moderkortet använder ström från batteriet och utför kommandot. Att ta ut batteriet helt och hållet ger samma effekt. Välj själv vad som passar dig.

Tackar!

Skrivet av kerbo:

Eftersom du behöver starta om agget så låter det som någon skyddskrets löser sig, skulle kunna vara nättaggregatet eller moderkortet som helt enkelt är trasigt från fabrik!

Men jag undrar eftersom du nu byggt den själv, har du satt fast distanser mellan moderkort och datorchassi? Om så, sitter de på exakt rätt platser? Sist men inte minst, du har väl inte satt in alla distanser som följde med så att det sitter någon extra som kortsluter moderkortet?

Vad menas med att en skyddskrets har löst sig, någon slags propp?

Satte dit alla distanserna, dock var det en distans som inte var märkt med ett "A" men som motsvarade ett skruvhål på moderkortet, denna satte jag även dit. Kan detta ha kortslutit allt kanske? Dock känns det lite skumt då datorn rullade på bra en lång stund medans jag inte förstod varför skärmen inte fick bild. Och det var då inga problem enligt Ledlamporna vad jag förstod.

Kanske det bästa vore att plocka isär hela datorn och göra om hela bygget igen? Är dock lite orolig för att förstöra något under bygget.

Av Idonoh
Skrivet av Nattmannen:

att bara sätta jumpern på en ensam pinne förstör inte din dator. Så där kan du vara helt lugn.

Har du en pc-speaker inkopplad och får du några pip vid uppstart av datorn? Om du inte har en sån inkopplad, koppla in den och starta datorn igen och lyssna efter en felkod!

Skrivet av Idonoh:

Fungerar det med vilka högtalare som helst? Har ett par som går på Usb. Trodde att mitt moderkort gav felkoder via ledlampor men hittar inget om detta i manualen. I vilket fall testade jag nyss att ta ut grafikkort och resetta cmos igen, men det hjälpte inte. Ska testa det med högtalarna nu.

Högtalarna fungerade inte, men det kanske inte var vanliga högtalare du menade? Systemet får nu ström i ca en sekund innan allt stänger av sig igen och jag måste starta om mitt nätagg för att testa igen.

Vet inte vilken slags felmeddelande den skulle hinna skicka på den korta tiden. Första gången jag testade datorn var problemet bara ingen bild så det är tyvärr sämre nu.

Av Idonoh
Skrivet av Nattmannen:

att bara sätta jumpern på en ensam pinne förstör inte din dator. Så där kan du vara helt lugn.

Har du en pc-speaker inkopplad och får du några pip vid uppstart av datorn? Om du inte har en sån inkopplad, koppla in den och starta datorn igen och lyssna efter en felkod!

Fungerar det med vilka högtalare som helst? Har ett par som går på Usb. Trodde att mitt moderkort gav felkoder via ledlampor men hittar inget om detta i manualen. I vilket fall testade jag nyss att ta ut grafikkort och resetta cmos igen, men det hjälpte inte. Ska testa det med högtalarna nu.

Av Idonoh
Skrivet av Ovard:

Vad är "felaktigt" läge?

Satte endast jumpern så den täckte den allra översta pinnen ensam, alltså en av dem den annars sitter på. Gjorde detta under ett par sekunder. Väldigt dumt av mig förstår jag men det såg verkligen ut som så i manualen.

Av Idonoh
Skrivet av emon:

Kan du inte starta datorn överhuvudtaget nu? Testa att rensa CMOS igen, lägg tillbaka jumpern ordentligt den här gången och se om det fungerar igen.

Kolla så att alla kablar är rätt ikopplade från nätagget, kolla så att grafikkortet sitter säkert genom att trycka in det ordentligt. Hade samma problem som du med mitt GTX 460 - efter att jag pressade in det lite extra (och nätagg kablarna som går in i det) så flöt det på som vanligt. Har läst en del om att [url=
http://www.sweclockers.com/forum/61-stationara-datorer-suppor... minnen behöver en speciell volt-setting i BIOS[/url] samtidigt som den gränsar på att skada processorn. 1.65 är det magiska numret som man ska hålla sig runt - håller du koll på detta? Iofs så leder detta till en BSOD, medan du inte får någon screen alls . . . något att ha i bakhuvudet kanske om det börjar mucka upp sig i framtiden.

Taskigt att din dator inte funkar. Hoppas det fixar sig snabbt . . .

Skrivet av panpo98:

Först måste du se till att sätta tillbaka jumpern rätt som den var innan du försökte.

Nollställa bios. Ta först bort ström kabeln från datorn så att allt är helt död. Några var även tvungen att ta bort grafikkortet om de haft problem med bilden förut medans andra kunde ha den kvar. Ta ut batteriet som ser ut som ett mynt ett tag (nån minut). Funkar den går du in i bios, ställ in det du vill och sparar.

Tack för svaren, det är mycket uppskattat. Ska absolut ta mig en titt på volten på minnena om jag kommer in i bios så småningom. en grej jag undrar över är om det spelar någon roll om jag använder mig av metoden att ta ut batteriet eller om det räcker med att flytta jumpern? OCh hur länge jumpern ska sitta i "clear" läge, några sekunder står det i manualen, men det skadar kanske inte att ha den så någon minut? Uppdaterar efter fler försök.

Av Idonoh

Förstört min nya dator med clear cmos?

Hej Sweclockers! Ikväll byggde jag min första dator, allt fungerade bra och flöt på någorlunda tills jag skulle starta datorn. Allting snurrade igång och moderkortet gav inga tecken om felaktigheter, jag fick dock tyvärr ingen bild på min skärm och efter jag dubbelkollat alla kablar så insåg jag att jag inte alls fattade vad som var problemet och surfade in hit för att hitta något svar.

I en tråd jag läste där en person haft samma problem fick han tipset att cleara sitt Cmos med jumpern och sedan pröva igen, jag tänkte att detta skulle jag med prova för att se om det hjälper.

Trots att jag tittade i manualen innan om hur jag skulle bära mig åt inser jag nu efteråt att jag gjorde fel och satt jumpern i ett felaktigt läge då jag trodde att jag resetade mitt cmos. Efter detta startade min dator i någon kort sekund innan den stänger av sig själv och vägrar starta. Hur jag sabbat mitt moderkort eller vad kan ha hänt? Har efter detta försökt resettat mitt cmos på riktig väg men det fungerar inte nu, datorn får bara ström ett par sekunder innan den dör igen.

Mina komponenter:
Moderkort: MSI p55 GD85
Processor: Intel i5 760
Grafikkort: Gigabyte Gtx 460
Nätagg: Fractal Design Newton 650
Ramminne: Crosair Xms3 1600 Mhz 1.65 V

Jag har inte haft en chans att göra något i bios ännu så jag har inte ändrat något där. Är otroligt tacksam för all den hjälp jag kan få.

Av Idonoh

Tänkte bara upplysa om att jag gjorde detta förra veckan, jag blev registrerad på MDSNAA efter tre dagar och hade inga problem efter det med nedladdningar eller något sådant. Det enda som återstår är att installera mitt Windows 7 på datorn som kommer till helgen! Jättenöjd än så länge, sparade många hundralappar där!

Av Idonoh
Skrivet av woobiin:

BenQ G2220HD 21.5" TFT - Inet.se

varsegod till dig som funderar på en ny skräm, otroligt prisvärd och helt ok skärm

även https://www.inet.se/artikel/6101343/fraktfritt-sweclockers-vi...

Något som gör mig lite förvirrad är dock att dem verkar ha samma skärm uppe för två olika priser, eller missar jag något?

BenQ G2220HD 21.5" TFT - Inet.se 999 :-

BenQ TFT 21.5" G2220HD - Inet.se 1290 :-

Är det inte exakt samma skärm?

Av Idonoh
Skrivet av nfskillen:

Evga är bra
Det där med kylpastan är jag inte 100 på.
Maila och fråga kompletts support.
Det följer med en mini hdmi till hdmi i grafikkorts kartongen

Ska bli höra med dem! Tack för all hjälp

Av Idonoh
Skrivet av nfskillen:

Nätkabel följer med.
Ja hur du gör med nätagg är svårt.
Ang 460 kolla http://www.sweclockers.com/forum/125-geforce/944180-svaret-pa... antar att du ska köra sli i framtiden?
Sen tror jag att det redan sitter kylpasta på intels stockkylare.
Du kanske vill byta ?

Antagligen blir det ett byte mot Evga Gtx 460, det enda tråkiga med det är att man måste ha en adapter för att få "vanlig" Hdmi, men det känns ju överkomligt. Har inte funderat mycket på hur jag ska göra framöver men det är ju en möjlighet att man kör sli senare. Vilken bra länk förresten, tack. Nej jag trodde att kylpasta saknades, vad bra att du visste det, sparade mig 100 kr. Hade inte tänkt att byta kylaren då jag inte planerar att överklocka min dator inom en överskådlig tid, och jag tror mitt chassi är bra på att strömma luft.