Inlägg

Inlägg som Radergummi har skrivit i forumet
Av Radergummi

Kanon då lägger jag 8500 kan hämta under veckan.

Av Radergummi

Hur funkar det med garantin om du lagt på ny kylpasta?

Av Radergummi

Kör med denna sedan ett par dagar, jag är supernöjd.

Har man dock styva pci-e kablar (typ som på mitt RM850x) så är det svårt att använda hållarens "kabelgömma" och man måste ställa den antingen längre in på kortet eller på kortsidan.

Av Radergummi

GPU (2080ti) + CPU bjuder 13000kr och jag hämtar snarast.

Av Radergummi
Skrivet av AplAy:

Grymt! Jag tänkte fråga baserat på vad jag hörde från en tandläkare som var med på en podcast:

1. Denna tandläkare rekommenderar att du borstar med mjuka tandborstar och med tandkräm som INTE innehåller kristaller då både en hård tandborste och kristalliknande material i tandkrämen ger slitage på emaljen. Tydligen är det också så att det är själva tandborsten som rengör munnen och tänderna från "skräp" medan tandkrämen endast är till att agera som skydd åt emaljen?

2. Denna tandläkare sade att skölja bort tandkrämen efter man borstat tänderna tar bort syftet med tandkrämen vilket är att skapa ett skydd åt emaljen, ungefär som munskölj. Så egentligen ska man INTE spotta ut/spola ur all tandkräm efter tandborstningen?

3. Denna tandläkare rekommenderade också att inte borsta mer än nödvändigtvis 2 minuter per omgång eftersom all tandborstning är slitage på emaljen och därför använder man tandkräm och/eller munskölj för att ge skydd åt emaljen efteråt?

4. (mer personligt för mig): jag har druckit kaffe sedan jag var 9 år så jag har väl rätt gula tänder. Är det möjligt att sluta helt och hållet med kaffe (och annat som ger gula färgningar på tänderna) och sedan ha god tandhygien för att få vita tänder igen (är 30 år)? Eller måste man vid sådan ålder och sådant långt kaffebruk använda sig av blekning om man vill få "TV-tänder"?

Tack för alla svar på förhand & tack återigen för att du tar din privata tid åt att besvara frågor här på SweC! / AplAy.

Jag är inte tandläkare men låt oss säga att jag har viss inblock i branschen.

Först, bara för att hen är med i en podcast skall man inte tro på vad personen säger, tandläkare är det yrket i Sverige som vi svenskar har störst förtroende för, vilket inte alltid är bra.

1. Emalj är det hårdaste du har i kroppen, skall du borsta bort din emalj får du använda det slipverktyg tandläkaren använder tillsammans med en slippasta. Tandkrämer med kristaller är väldigt ovanliga, det du kan känna i en tandkräm som "små klumpar" är ofta molekylkedjor som först reagerar med vatten i munnen, dvs helt ofarliga.
Vad gäller mekanisk och kemisk rengöring som det heter så är det en samverkan, det ena funkar inte så optimalt utan det andra.

2. Tandläkaren har fel, förmodligen har hen inte lyssnat på föreläsningarna de senaste åren. I vissa andra länder lär man ut att man skall behålla tandkrämen i munnen och inte spotta ut, det finns inget vetenskapligt bakom detta påstående. Sköljer du av tvålen från händerna efter att du har tvättat dem även om de innehåller aloe-vera?

3. Du skall borsta tänderna i minst 2 minuter, tittar du på en kurva över vilken skillnad det gör för munhälsan så går det spikrakt up till 2 minuter för att sedan efter två minuter inte röra sig lika markant. Påståendet att det skulle vara farligt för emaljen att borsta längre har jag besvarat i fråga 1.

4. Det beror ju på om det gula kommer från missfärgning eller om du har erosioner och dentintet har tittat fram, den senare har en gulare ton.

Av Radergummi
Skrivet av xxargs:

Detta kommer inte Seagate ta som garanti om du försöker - skadan hänger ihop att stiften för 12V och 0V har kommit över på varandra på något sätt och kortslutit lite lagom för att det skulle bli glödhett - det kan vara snett insatt kontakt eller kontakten i sig som har felaktighet i sig (dvs inte Seagates ansvar), en grad av koppar som är kvar etc. - dåligt krimpade kablar och en kardel hittat över mellan 12-0 Volt

det syns också att det hållit på en stund och gnittat och brännas av - vilket inte skulle ske om det hade varit ren kortis inne på HD:ns kretskort.

förmodligen har överledningen skett inne i själva kontaktdonet som trycks på disken och av hettan förstört 12-V ledarna på kretskortet till hårddisken - dvs. det du ser är resultaten av kortslutningen - inte orsaken av det.

Om data måste räddas ur HD:n så kan man prova med att löda in ledare för 12V matningen där det går skrapa fram blank koppar för 12V (eller löda in på undersidan men innebär att man måste lyfta kortet för operationen och sedan lägga tillbaka det) och separatmata denna med 12V. observera att 5V måste också applicerad på rätt pinnar för att disken skall snurra igång (och alla mot samma nolla/jord)

Gör det med delar från en en extern SATA diskcabinett och dess lilla 12V matning som ger max 2 Ampere på 12V och inte med den stationera datorns väldigt kraftiga nätaggregat.

Har du en tillräckligt färsk backup så slipper du givetvis ovanstående och det är bara att kassera disken

Då fick jag två svar i ett, seagate kommer ej acceptera det, samt hur jag får fram datan.
1. Ja antog nästa att det skulle vara något sådant när det tidigare i tråden framkom att det var kabeln som förmodligen var boven.
2. Det sjukt bra, tyvärr har jag aldrig lött en pryl i hela mitt liv har googlat lite på företag som gör det där men det verkar dyrt.
3. Färsk backup? Nja...

Skrivet av loefet:

Alternativ om du vill rädda innehållet på hårddisken är att låna ett kontrollerkort från en likadan hårddisk och montera på, för att sen starta upp och tanka av datan.

Det låter rimligare, skall bara hitta en likadan disk...

Tack för expertkunskapen!

Av Radergummi

@Phukkitt jag har inget att koppla den där sata kabeln i längre, den hdd är numera kasserad så det löste ju sig galant Kabeldragningen ser ju inte lika snygg ut och hela golvet är fullt med "kattstrypare" som jag fick ta bort för att dra om kablarna, alla utom sambon är nöjda.

Av Radergummi

@Phukkitt Jag har nog alla de kablarna liggande i någon låda (de flesta är nog använda och sitter på baksidan). Var ju "tema vit" så förmodligen därför de flesta kablarna är sleevade, jag tycker det är snyggt, funktion har jag ingen aning om. Jag har som sagt köpt den begagnad och inte haft några som helst problem med burken innan idag.

@johanruda Jag byter (eller jag ber någon som kan komma och göra det) alla kablar jag som sagt ett par liggande. Menar du garanti på hdd eller nätaggregatet?

Detta är baksidan så det är bara kablarna som syns som verkar sleevade, resten original ligger på baksidan ser det ut som. Jag har även en sata, vga och cpu kabel kvar i lådan till gpu.

https://thumb.ibb.co/hQfkqv/image1_3.jpg

Av Radergummi

Tack igen,
Jag är direkt okunnig vad gäller dessa prylar bara att vi har det som utgångspunkt

Kabeln är borttagen, var bara kopplad till den hdd. Som jag skrev så är det bara skada på den kontakten som satt i hdd de två andra (den på ena änden var ju vid branden så sleevsen är lite svarta) är oskadda. Även sata kabeln verkar oskadd. Tog lite fler bilder...

HDD har nog suttit i datorn sen den sattes ihop, hdd köptes juni 2015. Som sagt är jag inte första ägaren, köpte den dock inom någon månad efter att datorn var monterad. Prylarna är typ 1-6 månader äldre än mitt köp, har kvitto på allt så har bra koll på det.

Datorn hade kanske varit igång 15 minuter när det hände, inte stått igång över natten eller liknande.

Vad häller "hem sleeve" möjligt, inte jag som gjort det. Men borde det inte hänt tidigare i så fall, den har ju puttrat på sedan hösten-slutet 2015?

https://thumb.ibb.co/cEFXna/image1_2.jpg

https://thumb.ibb.co/hTJ7Lv/image2_1.jpg

https://thumb.ibb.co/cX0Mfv/image3_1.jpg

Av Radergummi

Tack för svaren.

PSU är ett EVGA SuperNOVA 750 G2, Länk

Glömde skriva att datorn fortfarande var igång när det brann, det var först när jag drog ur nätsladden som den "dog" (om det är relevant).

Av Radergummi

Brann i datorn - typ löst

Uppdatering: Jag har tagit bort alla sleevade kablar, det var bara förlängningar så det var bara att dra fram original kablarna. Har även monterat bort hdd och den kabeln med skada på. Har provat att startat datorn och den rullar på som vanligt förutom att jag inte kan komma åt hdd som brann upp (så klart). Skall låta den gå lite under övervakning sen förklarar jag den frisk.

Tack för all hjälp, ingen nämnd ingen glömd

Behöver lite stöd/support hur jag skall gå vidare med detta.

Bakgrund: Jag och sonen satt och pillade med mejl imorse och öppnade fönstret pga varmt. Det började lukta bränt och vi trodde det hade att göra med byggnation i vårt närområde, så vi stängde fönstret. Direkt blev det rökutveckling i rummet och vi tittade ner på datorlådan och såg genom toppen (där det sitter fläktar) att det slog lågor i den främre delen. Jag drog alla sladdar ur väggen, bröt strömmen på nätagget och drog ut datorn från sin plats under skrivbordet. Gick även och hämtade brandsläckaren om det skulle behövas (gjorde lite ont i mig att möjligen behöva skumma ner alla komponenter men vad gör man inte för hälsan). När jag efter några minuter tog bort sidopanelerna noterade jag att skadan var synlig på hdd samt på kabeln som satt i den. Utöver det var det så klart lite sot på fläktarna i toppen på lådan.

Jag har nu städat ut datorlådan så gått det går, monterat bort hdd samt den brandskadade kabeln (som bara vad skadad i änden som var i kontakt med hdd, den andra kontakten såg ut som ny). Jag har försökt felsöka resten och kan inte hitta några andra tecken på brandskada eller andra skador. HDD satt i ensam i fronten på datorn, inga andra diskar eller prylar i direktkontakt.

Det var en Seagate Desktop HDD 2TB 7200RPM (2-års garantin går ut om 4 dagar)

1. Vågar jag starta datorn? (För att se om den funkar eller är helt kaputt).
2. Skall jag lämna in hela datorn? (Var i så fall, är ett hemmabygge jag köpt på marknaden här på Sweclockers)

https://thumb.ibb.co/ncqOSa/image1.jpg

https://thumb.ibb.co/n8TXLv/image2.jpg

https://thumb.ibb.co/c91xna/image4.jpg

Av Radergummi

Användare: @xSWEDEx
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Möte + swish
Produkt: "Monsterdator"

Positivt:
Trevlig säljare
Proffsigt skött från första sekund till affär
Pedantiskt skött dator + alla kvitton fanns

Negativt:
-

Slutbetyg: 5/5

Av Radergummi

Nu får ni väl ta och klippa er och skaffa ett jobb eller i alla fall genomföra en ordentlig verklighetskontroll inifrån pojkrummet.
Om ni tror att det är gratis att titta på tv i USA så är ni helt fel ute.

Exempel:
A Game of Thrones, visas på HBO i USA. HBO är en betalkanal precis som Canal + eller Viasat.

Varför skulle de släppa avsnittet på en tjänst som kostar 70 spänn i månaden, och inkluderar hur många tittar som helst, inom 24h från premiärvisningen?

HBO skulle alltså gå miste om reklamintäkter från alla repriseringar under det år som går innan det släpps på netflix. De skall även strunta i intäkter från DVD-släppet som sker innan det släpps på netflix. Samt acceptera att försäljningen av serien utomlands och till andra kanaler typ syndikering minskas.

Jo tjena, det låter ju väldigt rimligt…