Inlägg

Inlägg som Baxtex har skrivit i forumet
Av Baxtex
Skrivet av Iskra:

Hur kan månadskostnaden på en 20 år gammal Volvo vara 4000 kr? Pendlar du 20 mil per dag?

Leasing är alltid en dålig affär jämfört med att köpa begagnat. Man betalar för bekvämligheten.

Ja jag trodde också pl var dyrare men när man räknar på det när det är kampanj priser på elbilar så ljuger ju inte siffrorna.

Såhär räknade jag min månadskostnad:
3200Kr bränsle (Drar lite mer än 1l milen)
131Kr skatt
189Kr försäkring
300Kr reservdelar ( 20 år gammal och gått 35k mil, det är mycket problem)

3200+131+189+300=3820Kr/mån
Såklart bara en estimering, ibland går inget sönder ibland går mycket sönder. 😂 Bilen är rätt skrotig också, centrallåset strular, ac funkar inte, läcker olja, går inte att köra på låga växlar med mera. Ingen bil man litar på. Sen har jag lagt otaliga timmar på att laga den med delar från Tyskland med hjälp av YouTube. Skulle jag inte gjort att själv hade det varit betydligt dyrare.

Ja det var sant förr men inte just nu, varit ganska heta diskussioner om det på rika tillsammans under sommaren:

https://rikatillsammans.se/forum/t/nu-har-min-v70-lagt-av-hja...

https://rikatillsammans.se/forum/t/nu-har-min-v70-lagt-av-hja...

https://rikatillsammans.se/kopa-bil-och-myter-vid-bilkop/

https://rikatillsammans.se/forum/t/hur-kan-privatleasing-vara...

https://alltomelbil.se/rea-pa-elbilar-nar-tillverkarna-spurta...

Lite dyrare blir det i slutändan för oss men tycker det är värt det att få köra en helt ny och säker bil, speciellt med barn på g. Känns bakvänt att köpa en ICE bil idag när malus blir hårdare, förbud är på ingång och för miljön förstås. Elbilar är väldigt dyra och även där vet vi inte vad andrahandsvärdet är än med tanke på batterierna. De begagnade som finns idag är redan föråldrade och har dålig räckvidd.

Givetvis tjänar bilfirman på leasing, ingen gör något gratis. Men just nu är det billigt att leasa elbilar. Det betyder inte att det kommer vara det om något år när regler kring bonus ändras. Sen är det ju så att. begagnat marknaden är het som tusan just nu. Sålde Volvon för 15k när vi köpte den för 5k för några år sedan, galet!🤯

Av Baxtex

Har du tillgång till laddning? Kia eniro pl kostar 3200kr/mån, sen är ju skatten 380kr om året, bränsle 2kr/milen och halvförsäkring för 300kr/mån. Eller en MG som kostar 2000kr/mån.

(obs det är billigare direkt hos bilhandlarna)

https://www.kia.com/se/kopa/Kia-privatleasing/privatleasing-o...

https://www.holmgrensbil.se/kampanjer/privatleasing/mg/zs-ev

Bekymmersfritt körande i tre år till en låg kostnad. Sålde nyligen vår 20 år gamla Volvo för att istället för att ta pl på en eniro då vår totala månadskostnad för Volvon var drygt 4000kr när man räknat med bränsle.(Som blir dyrare för varje dag)

Av Baxtex
Skrivet av Neon:

Hej,

Jag fick en bärbar dator från ett dödsbo som inte verkar varit använd på evigheter. Min första tanke var att installera om och ge den till barnen men när jag startar upp den så verkar den ha tillhört en kommun en gång i tiden. Dels kräver den inloggning i en domän och dels så ser BIOS ut att vara skyddad.

Datorn är en Dell Latitude E5440 och verkar vara från 2013. Är det lönt att göra något med denna eller är det bara till att kasta ut?

Sälj till ryska hackers?

Av Baxtex

Jag köpte några billiga tavelramar på rusta och fyllde med gamla handukar. Det var lite jobb men blev bra.

Av Baxtex
Skrivet av Chibariku:

Hittar ingen källa nu men piratkopiering för filmer och serier ska tydligen vara på uppgång igen.

Förvånar mig inte om det stämmer. Man får ju både större utbud och bättre bild och ljud - helt gratis. Plex, Kodi och liknande lösningar har ju gjort allt mycket smidigare också. Men det är nog framförallt för att folk inte orkar hålla på med 4-6 tjänster samtidigt.

Av Baxtex

Såg första avsnittet. Lite väl ytlig imo och berättarrösten var hemsk, kommer inte se något mer.

Av Baxtex

Det viktigaste för mig är säkerhet.

Av Baxtex
Skrivet av Ahlen:

Jag låtas som att spelet fortfarande är i beta och tänker spela igenom det för första gången tidigt 2022. Känns som att det kommer vara någorlunda polerat tills dess.

Ja för inte tala om att det kanske finns hårdvara att köpa.

Av Baxtex
Skrivet av NodCommander:

För en som bor långt ifrån hufvudstaden, vad är Skolplattformen? Öppna? Varför är polisen inblandad?

Finns en bra sammanfattning här: https://www.sweclockers.com/nyhet/32571-polisutredning-mot-op...

Av Baxtex

Bästa pris på Dum Och Dummare

Av Baxtex
Skrivet av Samsung:

Det är bara ren spekulation från min sida, men förra året dök det ju upp en hel del privatleasingkampanjer mot slutet av året. Sen är väl frågan hur snabbt du behöver bilen, kontra möjliga besparningar.

Behöver och behöver😁

Volvon ska besiktas senast 31 december så skulle vilja göra mig av med den ett tag innan dess.

Av Baxtex
Skrivet av Samsung:

Spontant så känns det som att priserna på E-niro kommer att behöva droppa lite när Ioniq 5 börjar levereras ut. Jag skulle nog skynda lite långsamt för egen del och vänta ut lite priskampanjer mot slutet av året.

Så kampanjerna på eniro kan bli ännu bättre? 🤔

Nu går ju den vanliga med en del utrustning och 1500 mil på 3300kr. Med extra utrustningen Advanced plus så kostar det runt 3700kr.

Men ska man sen ha extra mil, vinterdäck och försäkring så kommer man upp i runt 5000kr.

Om man vill köpa vinterdäck separat, kan man köpa vilka som helst givet att storleken och hjulbultshålen passar? Hur funkar det med TPMS?

Av Baxtex
Skrivet av Cooling23:

PlugShare

Skrivet av stgr:

Jag gillar https://chargefinder.com/se
De/han har även en app.

Tackar, blir att spara länkarna.

Provkörde en Kia Eniro igår. Första elbilen jag testade och den kändes som ett rymskepp jämfört med vår 20 år gamla Volvo :). Har räknat lite samt ringt runt för att få en tydlig prisbild på privatleasing på 2000 mil och vet inte om jag tycker det är vettigt.
Månadskostnad med, försäkring, skatt, bränsle, vinterdäck etc.

Nuvarande Volvo: 3600Kr
Eniro advanced paket: 4680Kr
Eniro advanced + paket: 5033Kr

Blir lite dyrare än vad vi har idag men såklart trevligare och säkrare med något nytt. Kostnaden för Volvon förutsätter ju också att inget oförutsätt fel inträffar, lägger i dagsläget runt 3000Kr om året på delar (har räknat in det i månadskostnaden här) men då den rullat 30 000 mil nu så kan ju lite vad som helst hända. Dessutom blir det bara dyrare och dyrare med bränslet.

Jag har även möjlighet med att ta förmånsbil via jobbet men privatleasing på elbilar verkar ju väldigt förmånligt just nu. Jag kan ju köpa kontant men jag tycker det är lite risky med elbilar då vi inte vet var utvecklingen barkar. Det kommer kanske en revolutionerande ny batteriteknik om några år och då är kanske nuvarande elbilar värdelösa. Det är bättre att mina pengar ligger på börsen än att knyta upp dem i en bil.

Av Baxtex

Vilka sidor/tjänster är bra för att hitta laddstolpar?

Av Baxtex

Philips TAPH805BK/00 Over-ear

777kr, billigaste hitintills.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5187164
Obs, mikro b och mycket plast.

Av Baxtex

Trägårdsjobb, målat om grunden, lagt plattor, satt upp nya hängrännor, klyvit ved.

Av Baxtex
Skrivet av Boomerino:

Jo, så här är det nu, att mitt telefonnummer är mitt liv. Inte på något överdramatiskt sätt, så som att "jag kan inte leva utan min telefon", utan mer så att jag har haft mitt telefonnummer i 20 år och nu ska jag flytta utomlands - alltså: hejdå svenskt telefonnummer.

Jag har oräkneligt många tjänster kopplade till mitt telefonnummer, bl.a. mejladresser m.m. för återställningskoder och inloggningsuppgifter. Så vad jag hoppas att, och undrar över, är om det finns något magisk sätt att snabbt ta reda på vilka tjänster det är som använder mitt telefonnummer.

Sanningen är väl att det säkert inte finns, och att det enklaste bara är att bita i det sura äpplet och gå igenom de mest kritiska tjänster, appar och hemsidor, en efter en, och se om de är kopplade eller inte. Men utifall att, om än chansen är minimal, atomiskt liten till och med, så lägger jag upp en tråd här, så kanske någon kommer och droppar en lösning på alla mina problem.

😭

Försök ta det som en lärdom och använd MFA appar istället för SMS. Det är både säkrare och enklare att flytta. 😀

Av Baxtex
Skrivet av AplAy:

Yes, såg nått YT-klipp där ryggkirurger debunka ryggmyter och en av dessa var att det fanns någon "optimal" ryggposition när de mena på att i princip alla ryggpositioner är dåliga när de förblir statiska länge nog - på grund av den statiska belastningen och sämre blodcirkulation.

Regelbunden/ofta rörlighet/byta position är tydligen nyckeln till att slippa besvären. Troligen leder den konstanta ofta rörligheten till att blodansamlingar förebyggs innan de blir för stora vilket i sin tur då kan minska riskerna för blodkärlsrelaterade sjukdomar.

Jag är absolut INGEN expert: möjligen kan det vara så att ergonomi försöker skjuta upp de negativa effekterna av statisk belastning genom diverse innovationer trots att dynamisk belastning är nyckeln till att slippa besvären varav saker som gåband verkar vara som en skänk från ovan.

Ja variation är nog inte fel. Jag fick musarm efter några års arbete och sökte vård. Efter mycket träning armbågeband etc så har det inte gått över. Köpte då en rollermouse samt en kensington kulmus. Numera använder jag rollermousen ibland och skiftar kulmusen mellan höger och vänster arm varje vecka typ. Visst det går lite långsammare men det hjälper faktiskt.

Spela spel med vanlig mus är bara att glömma, får bli handkontroll istället.

Förövrigt är det också ett bra råd att lära sig touch type ordentligt för att minska problem med fingrarna och att slippa titta neråt.

Av Baxtex
Skrivet av Jud1th:

Bytte ut min kinnarps mot en aeron i våras och kag sitter redan mycket bättre. Hade samma problem som några ovan att den stolen gjorde så att kag hamnade liggandes alldeles för ofta. En Aeron tvingar dig att sitta bättre imo.

Samma här, har Kinnars 6000 och man glider liksom ur den hela tiden.

Gåt aldrig rätt på armstöden heller. Vilande läge, visst men sen när man skriver eller använder musen så behöver man ju komma upp och då borde ju armstöden också gå upp. Rent krasst borde man göra en försänkning i skrivbordet där tangentbordet kan ligga.

Av Baxtex
Skrivet av danneee:

Det stämmer i och med att det är en mer vilsam position för ögonen. En större skärm betyder bara att det blir svårare att få till den positionen med tanke på hur nära skärmen oftast är. Så i praktiken blir det stört på omöjligt att ha en BRA ergonomi vid ett normalt skrivbord om du sitter med en 30” skärm.

Jag har 32". På höjden är den drygt 36cm. Delar man det på 3 så blir det 12. Mina ögon vilar i neutral position på den översta delen ungefär, typ 5cm från skärmens överkant. Sänker jag min skärm får jag böja nacken ordentligt neråt för att se taskbaren.