Inlägg

Inlägg som CmbIon har skrivit i forumet
Av CmbIon
Skrivet av zodiakonline:

Uppgradera PSU och GFX men också till en Corsair H50 vattenkylning (den sista kvalités-kylaren före de bytte OEM), den fungerar till S775 men även till nyare 1155 så när du bestämmer dig för att uppgradera resten av ditt system så är det bara plocka över de nya prylarna. Vänta med en SSD då ditt moderkort kör SATA2 och alla moderna har SATA3.

Jag har alltså SSD redan, och nja, kommer nog inte ge mig på vattenkylning, det känns som överkurs. Men tack.

Av CmbIon

Jag kommer inte köra SLI/Crossfire, så problem i den typen av setups behöver jag inte oroa mig för.

Men, kanon. Tack alla.

Av CmbIon
Skrivet av Deathdancer:

Mitt tips är att uppgradera systemet gradvis. En ny CPU-kylare kommer du ha nytta av i framtiden, så mitt förslag är att du gör som jag gjort tidigare. Prioriterade såhär:

1. Uppgradera CPU-kylare och grafikkort. Klocka upp CPUn till runt 3.2Ghz. - Kostar 2.000:-
(...)
Håll i CPUn en stund till, än är den inte urgammal

Skrivet av Deathdancer:

Tack tack.

Vågar man fråga om det är 560 man skall satsa på, eller 6950? Den eviga frågan, alltså, nVidia eller ATI/AMD

Av CmbIon
Skrivet av ggustavsson:

CPU kan ganska enkelt klockas till 3,4Ghz vet inte riktigt vilken zalman kylare du menar, men om det var nått i den här stilen http://www.inet.se/artikel/6308586/zalman-cnps-8700-nt-slim så förstår man att du inte kan klocka så mycket, den kylaren är ingen höjdare

Nej, det var en Zalman av modell solfjäder, med en massa koppar som spretar åt olika håll och ser ut mer som en medelstor sporttrofé, alltså. Något ganska seriöst, om än med kanske 3 år på nacken. Det låter ju som att folk kan pressa sina Q6600 ganska bra, så jag kanske skall ge det ett försök till, tillsammans med ett grafikkort modell tuffare.

Skrivet av ggustavsson:

Alternativet är väl en helt ny burk.

Jo det är väl så. Försöket till uppgraderingen ovan är nog värd att göra ändå. Går allt åt skogen får jag väl ge med mig och hosta upp en bunt stålar till.

Tack för hjälpen

Av CmbIon
Skrivet av Marcusk:

Vilka temperaturer fick du? Och vilken core voltage kör du på?

Minns inte det, tyvärr, inte mer än att Moderkortet började tjuta när jag körde lite testsviter. Det var länge sen (c'mon: Q6600 ) och de detaljerna har trillat ur huvudet. Det är möjligt att jag kan flåsa upp den i högre om jag får lite assistans t.ex från Inet-nissarna.

EDIT: Kan tillägga att jag inte är vidare road av att peta runt i burken i övrigt. Jag kan, men slipper helst. Annat var det förr. Nu är jag gammal och grå och vill bara att burkfan skall funka.

Av CmbIon
Skrivet av Söderbäck:

Du har haft värmeproblem med din q6600 innan vid överklockning. Detta var med originalkylaren?
Lägg 300 spänn på en bättre kylaren och 1800:- på ett 560 Ti så hamnar du fortfarande på ca 2000:-.
Dra upp processorn i 3 - 3,2GHz så är du i hamn.

Jag har svårt att se något mer prisvärt alternativ.

Jag körde med en Zalman-kylare som ser ut som ett rymdskepp, typ (minns inte modellbeteckningen), inte orginalkylaren. Det är givetvis möjligt att jag hade ställt till det med kylpastan på något sätt, men jag tror inte det, jag gjorde om ett par ggr. Men det är möjligt att jag kan kasta pengar på problemet och be någon på Inets butik (jag bor nära) kleta på kylpastan ordentligt samtidigt som jag köper nytt grafikkort ifrån dem.

Av CmbIon
Skrivet av Marticus:

Okej tack för det snabba svaret

Kan vara värt att nämna då också att även minnesbandbredden kan vara en flaskhals. DDR2-minnen på 800 MHz är inte lika roliga som nyare minnestyper men högre frekvenser. Hur man vet vilken del av systemet som begränsar är dock rätt klurigt, i alla fall om man inte har en testsvit som är anpassad för just det här.

Av CmbIon
Skrivet av FX9:

Beror lite på vilken prestanda du har som krav. 2.8 GHz borde kunna klara nyare spel med ett 6950 som grafikkort. Visst du kanske flaskar litegranna men jag är övertygad om att det blir spelbart. Vi sitter på rätt liknande burkar. En till sak att ha i åtanke är att om du köper ett 6950 nu och uppgraderar resten av datorn om säg ett år så kan du behålla grafikkortet ett tag till. Så ett grafikkort nu är ingen förlust i längden heller

Ok, intressant. Jag får mäta hemma och se om ett 6950 får plats i lådan. De ser rätt feta ut

EDIT: Eventuellt får jag skaffa ny PSU också då, minns inte hur kraftfullt min är.

Av CmbIon

Är inte jättesugen att klocka CPUn mer (har uppat den från 2.4 till 2.6-2.8 om jag minns rätt nu, ingen jätteboost, men jag vill inte pusha den högre, hade lite temperaturproblem då när jag gav mig på det)

Men, ja, det är väl så illa. CPUn är ju gammal, det händer ju "en del" på 4 år , typ.

Hade velat undvika att uppgradera hela kalaset. Kanske skall kolla på en helt "ren" spelburk istället, behålla den gamla för "civilt" bruk, surf osv, och bara köra en lean, mean liten fighting machine för bara spelen. Kan man få nån vettig prestanda ur tighta små barebones, typ Shuttles små avlånga burkar, utan att det kostar skjortan?

FX9: Runt 2000 spänn är ingen fara. Men, som sagt, en helt ny burk, med SSD, går ju på en hel del, och SSD är ju inget man kan klara sig utan när man väl vant sig. :;)

Av CmbIon

Gammal hårdvara, hur körd är jag?

Tjo..

Jag har en gammal stationär dator som jag använder för väldigt simpla saker. Det enda spel som spelas är på nivån Spore och Neverwinter Nights 2 just nu, och jag har inte hängt med i spelsvängen på flera år (sen Oblivion, egentligen)

Men det kommer en del lir i höst som jag bara MÅSTE ha. ( Skyrim, jag tittar på dig. )

Så, min fråga. Finns det någon möjlighet att systemet kan klara skyrim om jag hottar upp graffekortet, eller är jag helt körd? Jag hatar nämligen att installera om hela burken, varje gång jag behöver göra det dör jag inombords en smula.

Jag har en Q6600 CPU, 4 Gig sånt där gammalt DDR2-minne, en Intel 80Gigs SSD-disk som systemdisk, och ett lika urgammalt grafikkort 8800GTS, typ. Windows 7, osv.

Om jag köper nytt grafikkort, har jag någon chans att kunna spela nyare spel, eller är CPUn och minneshastigheterna åt h-e för gamla?

Tacksam för svar...

Av CmbIon
Skrivet av Nep:

Pga. XBMC finns till ipaden är den det självklara alternativet.

XBMX on Tegra 2-tråden på XBMC-siten finns här

http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=71297&page=6

dvs, det är på väg på Tegra 2 också.

Av CmbIon
Skrivet av sjuhundratjugo:

Jag kan ha helt fel men jag har precis för mig att jag läst att denna videon bara visar hur det KAN se ut om några år på konsoler. Och att den alltså inte är real-time.

Det är scriptad real time, men på hårdvara som inte är riktigt ute än.

EDIT: Ok, jag hade andra uppgifter, men andra verkar ha bättre detaljer ovan.

Av CmbIon
Skrivet av dunis90:

Hoppas verkligen att DX10/10.1/11 blir bra implementerat och ger prestandaförbättringar i spelet och inte tvärtom

Ett problem här är ju att geometridatat i spelet är annorlunda om man kör tesseleringsspåret, eller om man kör old-school varianten med fasta vertices i grafiken och bygger på förberäknad LOD.

Risken är alltså att stora mängder av grafikgeometrin kommer att skilja sig åt mellan DX9 och DX11 versionerna, och det är inte alls omöjligt att det här är en faktor som får utvecklare att tveka.

Det är ju inte förrän man faktiskt använder möjligheterna med tesselering på kortet fullt ut som vinsterna blir stora.

Av CmbIon
Skrivet av Snuffsis:

Hur som helst, det är 2011, det är otroligt lätt att produkttesta och ta in information om spel, få de att fungera som de ska innan release och göra allmänt bra spel.

Magicka må dessutom varit buggigt som fan, men så får man tänka på att det är ett väldigt litet företag.

Det är just det här som gör spelutvecklingen så svår idag: De små studios som vill göra egna spel har otroligt små möjligheter att göra detta och samtidigt ha möjlighet att konkurrera om kvalitet. När EA kommer och drämmer plånboken i huvudet på dem, så tappar studion även möjligheter att styra saker som t.ex sluttestning.

Det är inte lätt att produkttesta ett spel där releaseschemat pressas och där utgivarna (dvs de med pengarna) bestämmer allt om hur spelet skall vara. De enda produkter som får bra med utvecklingsstålar är, i 95% av fallen, licenser. Egna titlar är ett, i princip, dött koncept, om man inte är en bjässe som Blizzard, Epic eller iD. (Eller om man är en riktigt liten outfit som inte behöver betala lön till 10-50 pers varje månad)

Som "vanlig" dödlig spelutvecklare är det inte "otroligt lätt" att produkttesta, det är inte lätt att producera "det man vill", och de som säger att piratkopiering generellt sett hjälper spelutvecklare att få spridning på sina produkter har fel. Sverige har en lång räcka av nerlagda PC-spelsutvecklare som inte kunnat överleva i konkurrensen. Inte konstigt att folk fokuserar på enklare spel som farmville , eller fokuserar på att göra spel för samtliga plattformar.

Givetvis är det tråkigt.

Man kan ju tänka sig hur det hade sett ut om Minecraft hade lanserats med fokus på teknik: "Buu, jag kommer aldrig köpa det om det inte stöder DX11"

Sorry för en lång osammanhängande rant.

Av CmbIon
Skrivet av Thewiruz:

Roligt att läsa denna tråd faktiskt! Många skyller på att PC användare kopierar spel och då skrattar jag inombords!
Jag tror folk med kryssboxar,ps3or och wii står för en större del av kopiering!

När jag läste det här skrattar jag inombords.

Du tror fel, i alla fall givet tillgänglig data. En undersökning som riktade in sig på ett fåtal populära spel finns här:

http://www.tweakguides.com/Piracy_4.html

Citat:

Fallout 3 (released Oct. 30 2008):
PC Version:
(...)
I counted almost 90 individual torrents for the full PC version of Fallout 3. The small sample listed above adds up to 271,563 downloads in a one month period.
XBox 360 Version:
(...)
The sample listed above adds up to 19,988 downloads in a one month period.

De tar upp 3-4 spel där, och i varje exempel är andelen piratade PC spel ungefär 10 gånger så hög som andelen piratade 360 spel, eller konsoll-spel totalt. Detta för 2008.

Metodiken för hur undersökningen gjordes kan givetvis ifrågasättas, man kollar inte USENET, osv, men som ett par ganska tydliga samples är det inte helt fel ute. Kan du hitta något stöd för att konsollspelen piratas i större utsträckning än PC-spelen så läser jag gärna nyare artiklar.

EDIT: Fler länkar, uppdaterat för 2010:
http://torrentfreak.com/call-of-duty-black-ops-most-pirated-g...

Citat:

As can be seen from the three lists below, PC games are by far the most downloaded titles, with on average more than three times the number of downloads compared to Xbox 360 and Wii releases.

Av CmbIon
Skrivet av Sarevok:

Så har man bättre än q6600 och 8800 så har man plötsligt en fetting rig?

Nej, det var inte det jag menade. Har man en q6600 och ett 8800 så har man inte en fet rigg och kan därför inte spela nyare spel med en DX11 renderpath. Som spelutvecklare måste man då bygga en renderpath (och kanske ett content-träd) för äldre maskiner och en renderpath (med ett eget content-träd) för DX11.

Jag förstår varför spelutvecklare för PC avstår från den senare, även om jag (givetvis) tycker att det är synd.

Skrivet av Sarevok:

Jag kanske formulerade mig fel men det är inte den enda anledningen varför jag spelar.

Bra det.

Skrivet av Sarevok:

Ok värdelösa var kanske att ta i men som PC spelare förväntar man sig mer än exakt samma innehåll som konsol.

Jag kanske bara tog åt mig för hårt av forum-jargongen. Något som är "lite dåligt men relativt acceptabelt ändå" blir lätt "helt värdelöst" på forum.

Av CmbIon
Skrivet av Sarevok:

Vart har jag skrivit att PC versionen måste vara "fet optimerad för värstingriggar" ?

Du förväntar dig i alla fall att PC-versionen skall se mycket bättre ut än konsoll-versionen, korrekt? För att en modern PC klarar av mycket mer? Du vill alltså ha content som är specialanpassat för PC, korrekt? Content som gör att prestandakraven på PCn gör att spelet inte går att spela på en gammal Q6600 CPU och ett 8800GTS graffekort. Det handlar alltså om helt separata rendering-pipes för olika typer av hårdvara. Det är inte billigt att få till bra. Det är hela poängen.

Skrivet av Sarevok:

PCn klarar mycket mer än vad konsoler klarar av så när man som PC spelare får ett spel som är konsolportat så klagar man.

Vi kanske spelar spel av olika anledningar då.

Skrivet av Sarevok:

Anledningen varför konsol spel är dyrare är för att det är en större marknad(yes företagen utnyttjar det). Vet inte vad du försöker poängtera, ska jag som PC spelare vara nöjd med dåliga spel bara för att de är billigare än konsol spel?

Nej, men det kanske är onödigt att kalla dem "värdelösa" när de innehåller samma content som konsoll-spelen och är billigare?

Av CmbIon
Skrivet av Cwittler:

Konsoller hindrar utvecklingen som fan vilket är skrattretande, vi behöver mera företag som Blizzard vilket släpper kvalitets spel så som online tjänster och tillägg till sina spel.
Sluta skylla ert egna misslyckande på andra utan öppna ögonen och utveckla något hållbart!

Anledningen till att de stora PC-spelen är MMORPGs eller kör varianter av serverplay-system är såklart piratkopieringen.

Kolla hur många "traditionella" icke-online spel som produceras för PC-marknaden idag, och hur mycket energi som läggs ner på de få som faktiskt görs. Med några få undantag så har single-player spel där man bara spelar "mot datorn" helt dött ut, om man räknar bort titlar som "My Little Pony".

Själv tycker jag att det är rätt trist att de enda spel som det faktiskt satsas på är Online FPS-kloner där gameplayet knappt utvecklats sedan CTF-Quake, men nu känner jag mig bara som en gammal gubbe som kommer ihåg en tid när det fanns olika typer av spel.

Av CmbIon
Skrivet av Sarevok:

Då kan man ju inte skylla på piratkopiering utan att man hellre satsar på konsol och släpper ut värdelösa PC versioner till försäljning.

Om PC-versionen innehåller samma sak som konsolversionen (vilket inte ens det är sant oftast, kolla t.ex på Dragon Age som t.ex innehåller mer kamera-funktioner på PC-versionen) och säljs 100-300 kr billigare än motsvarande konsoll-spel (som ibland ligger på 650:- för en noob consumer) så kan man väl knappast säga att PC-versionen är "värdelös" bara för att PC-versionen inte är fetoptimerad för värstingriggar? Man får ju samma spel några hundralappar billigare på PC-sidan.

Men vi behöver inte diskutera det här mer. De som vill tro att piratkopiering är bra för spelutvecklarna kommer givetvis tro det, oavsett vad spelutvecklare säger.

Av CmbIon
Skrivet av Sarevok:

Så spelföretagen prioriterar inte PC-spelarna och som slutprodukt får vi en konsolportning eller ett knappt spelbart spel på PC och samma spelföretag/utvecklare undrar varför det säljs dåligt? Satsa på skapa spel med kvalité till PC så får du också se att siffrorna stiger.

Spelbolagen undrar inte "varför det säljs dåligt". De vet mycket väl vad problemen är, och om spelbolagen slapp göra spel till PC helt och hållet så hade det gjort att det kunde tjäna ännu mer pengar. Spelbolagen är nämligen ute efter att tjäna pengar.

Att göra spel till PC är väsentligen mycket besvärligare (dvs dyrare) än att göra spel till konsoller, eftersom man med konsollerna kan sikta på en enhetlig plattform. Enda anledningen till att man satsar på PC-exklusiva teknologier (som DX11) är att det ligger prestige i att ligga på den blödande framkanten av utvecklingskurvan.

Teknikdrivande företag (som t.ex id Software traditionellt har varit) kräver mycket mer pengar än att vara ett ekonomidrivet företag (och alla som hamnat under t.ex EAs kvävande blöta filt vet hur det känns)