Inlägg

Inlägg som pratrik har skrivit i forumet
Av pratrik

@jookeer:

Det låter som om vi är helt överens, tror jag fixat bilderna nu.

Av pratrik
Skrivet av jookeer:

Har oxå gjort en del tester med ett knippe äldre 50:ior. Dock missade jag, som du, test av flare/ghost (ströljus) vilket är viktigt då jag upptäckt att somliga gammelgluggar är känsliga för ströljus (kan till viss del mildras med motljusskydd).

Vissa tester har jag gjort med en stark ljuskälla i motivet för att hitta ev. ghost.

En annan notering jag gjort är att antireflexbehandlingen på gammelgluggar är inte i klass med nya/moderna. Ett sätta att motverka detta är att använda ett högklassigt filter med multicoating.
Dock kan somliga budgetfilter ge sämre resultat.

För att vara "rättvis" i tester kan man köra utan filter men med motljusskydd för att se om/hur en stark ljuskälla från sidan påverkar.

Tack för tipset om att testa hur gluggarna hanterar ströljus/motljus. Det bör jag absolut göra i mån om tid och ork som en "part 2"
Dock har jag en kommentar på området att motverka detta med filter.
Nu är jag inte expert på området men jag läste runt lite när jag skaffade ett jätteroligt objektiv med exceptionellt dålig coating och hade samma tanke, att skaffa ett bra filter (soligor 135mm f2)
Jag skall försöka formulera den info jag då fick in och som jag tycker låter logisk. -Som jag förstått det hjälper det nämligen inte alls med ett filter med bra coating.

reflektioner försämrar bilden på 3 vis:

1 den agerar ett o-önskat ND-filter dvs en viss del av önskat ljus studsar bort och kommer inte in till sensorn.
2 Den minskar kontrast genom att interna glasytors reflektioner studsar ut från glasytan, träffar nästa glasyta och sedan tillbaka igen massa gånger, det blir då en svag dubbel-exponering där reflekterat ljus återkommer i en annan vinkel. Upprepa detta mellan alla glas-luft passager i ett objektiv så blir det altså kanske en huvud exponering och kanske 12-minidubbelexponeringar med 1-3% styrka. Detta är altså den minskade kontrasten
3 ljus från sidan träffar väggarna på innsidan av optiken som reflekteras tillbaka och träffar sedan träffar sensorn, man får altså en jättesvag bild av objektivets insida på sensorn. Därför är dett väldigt viktigt att objektivet (och adaptrar) är väldigt mörka och gärna har en struktur som speglar bort ljus ut ur optiken. Denna punkten kan nästan helt minimeras av motljusskydd. Se detta exakt som en stor-svag lensflare.

Ett filter utanpå alltihopa ger altså en extra reflektions passage. och en extra nd-filter nivå. har filtret extremt bra anti reflexbehandling är det altså endast ett extremt svagt ND-filter+kontrastförsvagning. Som jag förstått det är just frontlinsens antireflexbehandling mindre viktig än de som är internt inne i objektivet då den ändast påverkar punkt 1. Dvs agerar Nd-filter och minskar totalt ljusinsläpp.

I samband med att jag läste runt på detta gjorde jag ett experiment.
Jag fotade en glasbit från ett gammalt isärplockat ryskt objektiv med usel antireflex. och sedan la jag ett filter med jättebra antireflex framför (mina svindyra glasögon med antireflexbehandling)

https://lh3.googleusercontent.com/-qDjkGZbMn8w/VhLMvFgxgzI/AAAAA...

https://lh3.googleusercontent.com/-N7bsmptu1fY/VhLMvA9xEkI/AAAAA...

Man ser enkelt att glasögonen inte förbättrar bilden genom linsen men inte heller bidrar med en speciellt stark reflektion då de är väldigt bra behandlade.

Jag gjorde även ett test från andra sidan så att kameran tittar igenom glas+glasögon istället för på med samma effekt.

Kortfattat: Ett jättebra filter har i bästa fall ingen negativ inverkan på bildkvaliten utöver den önskade effekt filtret skulle ge så som polarisering uv-skydd etc.

Har någon en mer korrekt bild av det får ni gärna dela med er detta då jag tycker det är intressant. Kanske kan man göra ett blogginlägg någon gång på detta med jämförandetester.

Skickar som bonus med en bild från sagda glugg som hara usel coating, det går att använda som egenskap också:

https://lh3.googleusercontent.com/SqMd0QZZWCyiXyAq6H0cqzfpYyyVMF...

Av pratrik
Skrivet av Laine:

Vilken rolig tråd! Blev biten av intresset i våras och det har spårat lite sedan dess, det är ju så billigt att leka runt med!

Samlingen hittills är följande;

M42 Helios 44-2 58mm F/2.0
M42 Soligor 135mm F/2.8
CCTV Fujian 35mm F/1.7

Vad tycker ni fattas? Funderar på ett 50mm F/1,4 av något slag. Någon speciell att hålla utkik efter?

@Laine
Hur är fujian objektivet? Jag saknar bara ett snabbt 35mm objektiv till min lilla samling.

Tänkte även återkoppla till mitt lilla test, canon fd 1.4 har visat sig vara fantastiskt bra. Bättre än minolta och konica, även testat pentax 1.4 tidigare. Även jämnbra med zeiss c/y 1.4 för 3-5ggr pengarna som möjligen bara har marginelt bättre coating, byggkvalite och microkontrast.
Jag änvänder dock mer en äldre canon fd 1.2 utan scc som inte är speciellt dyr på ebay. Det är något speciellt med färgerna från det objektivet, känner aldrig att jag behöver post-processera de bilderna. Och så är det grymt med möjligheten att gå ner till 1.2 på kvällen. Dessutom har det en väldigt lång focussträcka så det är jättelätt att pricka fokus på 1.2, bra för film-makare.

https://lh4.googleusercontent.com/-LOaVm6GC_wc/VA39fX3XCmI/AAAAA...

Av pratrik

Gjort ett litet test på 16 olika gammelgluggar i 50mm format.

Tjo.

Glömt av den här trådet ett tag nu men den är ju fortfarande igång. Jättekul!

Iallafall, Jag har tagit mig i kragen och passat på medans jag har haft en bekants gamla planar 50mm 1.4 att göra ett monstertest av alla mina 50mm gluggar. blogginlägget är inte helt klart och testmetoden är kanske inte jättebra då jag mest ville få det gjort ganska fort, men jag har länkat till alla testbilder med i fullskala iallafall.

Blogginlägg
Fullstora bilder

För att sammanfatta kan jag snabbsumera:
Bästa skarphet:
contax G 45mm f2

Bästa 1.4
canon fd 50mm eller (zeiss planar t 50mm 1.4 c/y) (jag har ett mer omfattande test som jämför just de två)

Bästa bokeh
canon fd 50mm

Bästa snorbilliga
Petri 55 1.8 eller minolta 50 1.7

Av pratrik
Skrivet av jookeer:

Tjusigt!

Mer feedback:
1. När man klickar på länkarna skrivs din sida över isf att poppa upp i en ny tab
2. Kanske du kunde ha en annan textstil eller färg på länkarna

Fler länkar:
http://www.mflenses.com
http://phillipreeve.net/blog/
http://www.verybiglobo.com
http://www.canonclassics.com
http://www.vintagelensesforvideo.com
http://slrlensreview.com/web/

Lista med data över gammelgluggar:
http://www.addicted2light.com/wp-content/uploads/2015/01/35mm...

Sen finns ju en hel del YouTube som kan vara av allmänt intresse.

Hämtade ut en Canon FDn 28/2.8 på posten idag - har fått hyfsade omdömen, dock ingen värsting, får testa framöver.

Stort tack för feedback! Jag är wordpress amatör och har svårt för att justera i temat ang färg på länkar men skall försöka. Grymma länktips!

Av pratrik

Jag har köpt på mig 50mm glugg av de flesta gamla märken nu för att testa, md, fd, konica, pentax, Zeiss. Min favorit var FDn 1.4. Liten lätt och smidig. Skärpa omkring 30mpix ovanför f2 och god kontroll av all aberration. Mycket prisvärd. Har en fd 55 1.2 som jag föredrar något mer om jag orkar släpa på den. Avsevärt mycket tyngre och något dyrare. Jag vet inte riktigt vad men något subtilt i dess bilder får mig alltid att gå tillbaka till den när jag kan. Pentax smc 1.7 är också mycket fin. Väldigt charmig bokeh om man gillar swirly.. Köpte nyligen Zeiss 45mm f2 för contax g. En gammal hyllad rangefinder glugg i titanium. Den är helt fantastisk i över hela bilden. 25mpix minst i hörnen helt öppen. Och kostar som din budget. Omkring 3000. För mindre sensorer skulle jag nog också rekommendera konica 40 1.8. Den är jättebra på allt i mitten men bedrövlig i kanterna. Kostar max 200kr

Av pratrik
Skrivet av jookeer:

Bra sajt du har där - uppskattas! Kanske kan du lägga in en lista på sidan med länkar till andra gammelgluggssajter med tester, har inte sett någon som har det, fixar du det 10-dubblar du antal besökare.

Tjo Nu har jag uppdaterat hemsidan med en länklista på högersidan som leder till olika testsidor.
Kommer uppdatera den löpande och kanske göra en post om det senare.

Av pratrik
Skrivet av jookeer:

Har liten erfarenhet av tele, är nöjd med FDn 80-200/4. Läst en del om Leica Telyt som många anser hålla hög klass, helt manuella så stativ är en fördel. Tele är relativt lätta att göra och blir ofta bra. Skulle ev. överväga prova nån Canon EF med "smart" adapter så får du AF, antiskak och automatbländare vilket är bra vid telefoto. Min erfarenhet av "smart" adapter (CommLite) på A7 är att den jojjar efter fokus och är långsam i svagt ljus, troligen än värre på A7r? Googla efter tester eller hellre prova innan köp, dom kostar ju en del (från 800:- och uppåt) och man vill det ska funka hyfsat.
Om du Googlar "Canon FD", "Minolta MD" eller liknande hittar du sajter med tester vars länkar du kan lägga in på din hemsida. Sen är jag nyfiken på din testmetodik, några bilder på utrustningen + hur du går till väga skulle vara trevligt.
Jodå, jag är överlag nöjd med A7:an, plåtar mest manuellt. Provade Sony FE 55mm F1.8 ZA Carl Zeiss Sonnar T* å den "krossar sensorn", dyr men spöar upp allt utom Otus som kostar 4 ggr mer. Köp beggat så kan du spara in upp till 3 papp.

-Jag var med och budade på ett zeiss 55 1.8 men det går lite för högt för att motivera till köp. Kanske går de ner lite närmaste året så får vi se.

Jag har testat en smartadapter och min gamla canon ef glugg innan jag sålde den. Autofokus var nästan obrukbar på A7r. Sedan kostade adaptern ganska mycket och det känns som pengar man inte får tillbaka.
Jag valde att sälja ef objektivet och avvakta ett bra sony, funderar på SEL 55-210 för apsc, oftast vill man kanske ändå croppa ner lite för att komma närmre så det är inte så farligt att den inte täcker FF tänker jag. Dock är den långsam som en som en rullatortant.

Jag har massor med bra sidor jag kollar om tester så det är en lysande ide att sammla allt. Det kommer komma inom kort!

Bra ide med att lägga upp hur jag gör tester. Det står i mitt första inlägg tror jag men kanske bra att uppdatera. I början var jag ganska ambisiös men har blivit latare med tiden. Om trafiken hoppar upp kanske jag höjjer ambitionsnivån igen. Kortfattat kan jag dock säga att jag testar skärpa och abberation genom att använda en testbild på min högupplösta telefon med exakt samma ljusnivå. Sedan matchar jag med viewfindern så att det blir exakt samma mängd med pixlar på sensorn som täcks av telefonen. Då får jag jämförbara 100% crops. Efterssom telefonen är LED skärm är det oändligt bra kontrast mellan ljus och mörker vilket väldigt tydlig visar alla former av abberation och coma. Tar också alltid ett test över staden från samma plats i ungefär samma ljus. Detta är bra då objektiv kan vara lite olika bra på olika avstånd. Samt ger ett mer igenkännbart test. Också intressant om man vill jämföra faktiskt förstoring och skärpa. Typ 85mm med crop mot ett oskarpt 135mm.

Sedan brukar jag då såklart ta med lite blandade exempelbilder och några Bokeh-test, typ trädkronor och blom-macro. Svårt att standardisera över årstider bara.

Av pratrik
Skrivet av jookeer:

Bra sajt du har där - uppskattas! Kanske kan du lägga in en lista på sidan med länkar till andra gammelgluggssajter med tester, har inte sett någon som har det, fixar du det 10-dubblar du antal besökare.

Kör en sunken A7:a sedan drygt ett år - väntar på A7rII (50+ mpx) om den blir bra+prisvärd->KÖP. Har provat 10+ Canon FDn/FD/FL + ett knippe Leica M/R å några andra. Canongluggarna är av genomgående hög kvalitet optiskt såväl som mekaniskt (särskilt de äldre FD å FL).

Bland mina FDn favvisar hör macro 50/3.5, 35/2.0, 50/1.4, 24/2.0, 80-200/4.0, Vivitar Series 1 macro 90/2.5 (dock ej Canon men FD-fattning).
På önskelistan: FDn 100/2.0 - tycks vara helt omöjlig att få tag i - sägs vara Summicron 90 kvalitet. Minolta AF macro 100/2.8 - detta sägs från många håll vara bästa gluggen någonsin.

Brukar sällan köpa på enbart lågt pris, hittar jag en sällsynt pärla hugger jag direkt även om priset ligger nån hundring för högt. Är ingen samlare som betalar 3-dubbelt bara för att det är en "mint" å lägger på hyllan, föredrar att använda/testa å då duger "bruksskick".

Vill inte framstå som nåt Canonfan, råkar bara kunna dom bäst av historiska skäl, det finns guldklimpar från alla de stora tillverkarna: Nikon, Minolta, Konica, Pentax, Zeiss, Leica mfl.. Svårt hitta nåt dåligt från dessa, dock är inte allt guld som glimmar även om märket är "fiiiiiiint".

Sen gillar jag Leica-M: små, lätta, kompakta, otroligt välbyggda med hög optisk kvalitet. Vilken känsla, man blir lyrisk. Dyra? Japp. De lär inte sjunka i pris om du köper beggat, tvärtom. Zeiss ligger nära i kvalitet med lägre pris men är större, å en Leica är en Leica är en Leica... Prova en sån å du är fast. Om inte, sälj å du får tebax pengarna. Gratis hyra sas. Kan man lägga 300 000+ på en bil som är slut om 25 år så kan man lägga nåra tusingar på en bra glugg som barn-barns-barnen kommer att ha glädje av.

Har med svart tejp tejpat över "Sony" och "A7" på min så ingen ser vad det är - heffaklumps-DSLR-folket ser ut som frågetecken när jag är ute å gatufotar, "vafan ere för kamurra den där gammelgubben har, å titta han fokuserar manuellt, måste vara nån bortglömd neandertalare från KGB-tiden". Jojo, dom vet inte det vi vet.

Tack för feedback! Och bra ide. Jag sitter med en 30 styck objektiv jag inte orkar lägga upp test på då det tar sådan tid för så lite trafik.

Tror inte du skall gråta över a7-an har funderat lite på ett byte från a7r då den är ganska bedrövlig i autofokusen men efterssom jag nästan uteslutande använder gammelgluggar får det vara. Det är något jäkligt fint med högupplöst sensor utan aa-filter tillsammans med superskarpa gammelgluggar. Svårt att inte pixelpeepa och jäkligt praktiskt när man kan använda en skarp 50mm som ett 50-150zoom genom att beskära. För normalt web-användande är en sådan beskärning utmärkt.

Det som kvarstår för mig nu är ett riktigt bra långteleobjektiv. Jag har inte velat lägga stora summor på något gammalt då jag alltid kör handhållet och behöver bild stabilisering. Har någon något tips om ett riktigt skarpt 2-400mm för en lagom peng.
Har idag hyfsade runt 200 men inte så bra att jag kan beskära eller sätta på tele-extender för att komma riktigt nära.

Av pratrik

Shit vilken nice tråd!
Vi borde träffas för en objektivbytarträff någon gång så man kan göra sig av med lite gluggar man inte använder och kanske få något nytt spännande!
Jag bor i Göteborg, bara hör av er om ni vill träffas

Har själv totalt snöat in på detta när jag skaffade min spegellösa sony a7r.
Har faktiskt startat en hemsida där jag testar såna här gamla godingar.
http://lenshound.iblogger.org/

Men kortfattat kan jag säga att jag verkligen gillar canon fd objektiven, inget av de jag köpt har gjort mig besviken.
Speciellt grymt om man gillar skärpa är 85mm f1.8 Det rent utsakt krossar min 36mpix sensor och producerar långt skarparen än den kan hantera.

För er som vill ha ett litet smidigt objektiv till en crop-sensor kamera rekomenderar jag dock Konica 40mm, 1.8 Litet och smidigt. Grym centerskärpa och fina färger.

Ett annat viktigt tips för er som köper billiga sovjet objektiv. Kolla på stämpeln vilken fabrik de gjordes i. Detta är sovjet-tidens varumärke och kvaliten kan skilja avsevärt mellan olika fabriker tråtts att det är samma objektivtyp. Lite som om man jämför zeiss med yashica kopior. Försök att hitta från tex KMZ

http://cameras.alfredklomp.com/logos/kmz.gif

Tänkte lägga upp bilder men jag orkar inte, men här är några godingar i olika prisklasser

Jättebilliga:
Helios 44 50mm f2
Jupiter 8 50mm f2 (har blivit lite dyrare på sistonne)
konica 40mm 1.8
pentax smc 50mm f1.7
quantaray 28mm 2.8
Tamron 24mm 2.8
canon fd 70-210
yashica 135 2.8
konica 200 f3.5

Halvbilliga:
Canon fdn 35mm f2.8
Canon fdn 50mm 1.4
Orion 15 28 f6

lite dyrare:
canon FD 55 1.2
canon fd 85 1,8
soligor 135 f2

Dyrt:
Köpte tillslut ett Zeiss planar T 45mm f2 till contax G rangefinder vilken är förträfflig! Brukar landra runt 3000kr på tradera vilket är mycket pengar men väldigt prisvärt i förhållande.

Skrivet av Nisse-Tuta:

Nån som har en susning om vad detta är för fattning?
Objektivet är tillverkat av Soligor.

http://forumbilder.se/DD41G/mount.jpg

Det ser ut som ett canon FD

Av pratrik

Jag köpte med från offgamers idag men min kåd visade sig vara ryssk, den togs iof emot men jag laddar nu ner en rysk version.

Hoppas man kan ändra språk i spelet. Annars har ni förslag på hur det kan lösas?

Av pratrik

om man får göra lite reklam kan jag rekomendera min annons på en 24tums spelskärm från benq http://www.inet.se/artikel/2203190/benq-tft-24-xl2410t-120hz.

Annonsen ligger här på sweclockers och är på 2200kr

mvh
Patrik

Av pratrik

ssd lagring och prioritering

Tjena!

Jag har just märkt att relativt snabba ssd diskar har börjat landa under min smärtgräns 1000kr.

Problemet är att jag endast kan installera nån del av mina viktiga delar på datorn på en sådan 60gig disk och vet inte vilken jag skall välja

windows (40gb) (vet ej varför windowsmappen är så jävla stor)

Mina viktigaste program ( 50gig)

snabbåtkomstfiler till 3d program (ca 10gig)

min user med cache filer och sånt (ca10gig)

nu till frågan:
Vilket är viktigast för upplevd snabbhet. Det jag bryr mig om är inte uppstart av dator utan snarare användandet så som snabbstarade program, mappar och även thumbnails och sådant då jag ofta bläddrar runt i texturbibleotek och fotoredigeringsmappar.

Extrafråga: finns det några specifika delar i operativsystemet som är viktigare för snabbheten som går att lägga på en annan plats?