Inlägg

Inlägg som Cryptomast3r har skrivit i forumet
Av Cryptomast3r

CAT6 indraget i lägenhet är minst lika bra som fiber. Slipper man konverter och kan haka på sin utrustning direkt.
Fastigheten matas generellt sett alltid med fiber endå, det är bara att det blivit lite "hype" kring FTTH (FiberToTheHome)

Av Cryptomast3r

Skulle kört multimode på så kort avstånd, svetsningen av fibern ställer inte lika höga krav som singel.

En sådan här i varje ände:
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=623112#info

Av Cryptomast3r

SSH alla gånger, riktigt smidigt

Av Cryptomast3r

Ett kort klarar du dig idag på pci-e2 gott och väl, beror iofs på moderkorten hur dom fördelar kanalerna.

4x pci-e3 är lika snabbt som 8x pci-e2.

Men det är återigen endast när du börjar pressa upp upplösningar och köra fler kort som detta blir intressant.

Av Cryptomast3r

Med vissa moderkort får du ju t ex pci-e3 med Ivy bridge

Av Cryptomast3r
Skrivet av Dallebull:

F.ö har jag för mig att Värmesystemet till elementen och Dryckesvattnet(dushen) är olika system. Kan inte tänka mig att det är samma vatten som pumpas runt i våra 30 år gamla element som kommer ut från kranen.

Dom är väl med största sannolikhet galvaniskt samma system. Antagligen ihopkopplat via varmvattenberedare eller dyl.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Cryptomast3r

Som elektriker i grunden och jobb på elfirma så kan jag säga direkt att det är stort "Nej" att jorda i elementet.
Det är flera som kan få sätta livet till om det blir något fel, att vattensystemet är korrekt jordat är inget man kan lita på.

För att svara på TS fråga;
Komponenterna i datorn kommer inte att ta skada av att den är inkopplad i ett ojordat uttag.

Det har postats schema på nätfilter tidigare i tråden och det är exakt därför man får en "pulserande ström genom kroppen" om man nuddar "jordad" punkt samtidigt som chassiet.

Jag vet ingen seriös elektriker som bara skulle gå till närmsta jordad ledning och koppla på sig, det ställer till det ordentligt vid framtida felsökning.
Jorden skall följa gruppen tillbaka till centralen.

Av Cryptomast3r

Hade även jag valt XFX'en, mycket agg för pengarna.
Har samma modell fast 750watt fungerar väldigt bra och är tyst.

Av Cryptomast3r

Ledsen för bump här nu men för att knyta igen historien lite.

Har nu fått fatt i företagets IT-Policy. Visst fanns den, bara man får prata med rätt person som vet
Den omfattar att trafiken kan granskas för att se att IT-Policyn följs.

IT-Policyn accepteras så fort du skriver på anställningsavtalet.
Vad jag skall ordna är att vid anslutning mot trådlösa gästnätverket skall man vara tvungen att acceptera IT-Policyn innan man kan nyttja nätverket.
Detta för att inte ha någon gråzon om nyttjaren vet om policyn eller ej.

Tack för alla svaren jag fått !

Av Cryptomast3r

Däremot borde ju Pul gälla, helt logiskt, om man kommer över personuppgifter vid felsökning ?

Edit:
Företaget regionalt har en it-policy, som tillämpas företagets riktiga nätverk. Denna policy borde ju gå att tillämpa på vårat lokala nätverk som vi gjort ?

Av Cryptomast3r
Skrivet av mrqaffe:

Erat nät faller under PUL, finns det ingen it policy eller andra avtal så lär det vara lagen som gäller rakt av och då får ni inte lagra/snoka personuppgifter hur som helst, ni borde fixa en it policy och informera användarna, för troligen är nätet inte ok enligt PUL idag.
Ni är ute på juridiskt osäker mark här, och att ni ansluter med privata enheter gör det inte enklare, ni kanske även överför info som bryter mot era anställningsavtal eller andra avtal.
www.datainspektionen.se/Documents/faktabroschyr-pul-arbetsliv...

Dold text

Tackar, där hade vi en hel del nyttigt i PDF'en. Har letat på datainspektionen tidigare men lyckades inte med att hitta den.
Känns som att PUL skyddar rätt bra för dagens användning faktiskt, skyddar båda parter så att säga.
Något som jag kan tänka direkt såhär är ett avtal som måste godkännas innan användandet av det trådlösa nätverket, det är ju där man ansluter med sina privata enheter.

Av Cryptomast3r
Skrivet av Whippoorwill:

Det kvittar vilken ISP etc. Det väsentliga är vem som äger nätverket och det gör uppenbarligen företaget även om det är ett separat nät.
Du har därmed full rätt att felsöka och sniffa och snoka i nätet. Hur företaget sen har rätt att hantera informationen beror på hur generella formuleringarna i IT-policyn är , dvs om delar är så pass generellt formulerade att de gäller även för det nätet

Dold text
Skrivet av Whippoorwill:

EDIT: Enda restriktionerna för ett företag -om det inte finns reglerat i IT-policy eller anställningsavtal - är alltså uppenbart privat data, dvs data som företaget inte har något med att göra. Men nättrafik som surf är aldrig så privat i den bemärkelsen eftersom trafiken genom IP:n kan spåras till företaget och det alltså kan påverka företagets anseende.

Dold text

Jaha, bra du sa det, då är jag med lite mer hur det ser ut. Nu fick jag lite mer vinkling på situationen och med den paketanalysen jag gör i felsökningssyfte är inte i närheten av att ge några juridiska problem. Om det genereras uppenbart privat trafik så är det väldigt ointressant för mig och företaget. Det kan knappast uppta så mycket bandbredd att det skulle vara ett problem av det skälet.

Av Cryptomast3r
Skrivet av Whippoorwill:

Om det är företagets nätverk som du felsöker med dess godkännande har du solklart rätt att kolla utgående trafik hursom helst och rapportera vidare till företaget vad du hittar. Därutöver, om företaget har en nedskriven IT-policy som är tillgänglig för anställda så kan företaget göra vad den vill med sina ettor och nollor inom vad som sägs i policyn. Däremot, om det inte är uttryckt i någon policy så finns det begränsningar för vad företaget aktivt får snoka i. Tex så kom ett domstolsutslag för några år sen att företag inte får genomsöka en enskild anställds epost av uppenbart privat karaktär, även om det är på företagsmailen. Osäker på om lagen kan ha ändrats sen dess (typ fem år sen). Det är också (enligt min icke juridiskt skolade tolkning) i såna fall tveksamt i vilken grad du får aktivt söka igenom en viss användares surfning tex genom sökmotorhistorik.

Men hursomhelst så har du i det fall du beskriver med generell genomsökning av nätet på nätägarens uppdrag/godkännande full rätt att söka igenom internettrafiken och rapportera det du hittar, och sen är det inte ditt ansvar (antar jag ) vad företaget sen gör med den informationen inkl kunskap om vilken användare det är knutet till.

Dold text

Det finns ingen IT-Policy för detta nätverk, det började i princip som ett "hemmanätverk" mellan ett fåtal datorer, tänk i princip en D-Link 655 + 8-port switch, den storleken på det. Idag är det lite större då företaget har system för CCTV och Digital Signage bland annat.

Min tanke är ju lite att det är ingen som blir "påtvingad" att använda nätverket, man tar t ex och ansluter med sin privata mobiltelefon för att komma åt att surfa internet på raster osv.
I och med att man inte tvingar in folk att använda nätverket utan det är på eget initiativ (i jakt på internetuppkoppling då) som man använder detta, så är det ju lite av ett okänt nätverk för användaren, man har ingen vetskap om vad det sitter för utrustning och dess syfte i nätverket, eller tänker jag fel ?

Känns som att generell felsökning skall kunna göras på detta nätverk utan att bli stämd av en "gäst" som kommit och lånat internet.

Av Cryptomast3r
Skrivet av Tanis:

Som ägare till LANet har du fulla rättigheter att lagra, logga eller göra vad du vill med trafiken. (att det sedan finns etiska aspekter på det är en annan diskussion). Har du ett uppdrag av ägaren är det inga problem.

Precis vad jag tänkte, förstår ju helt klart det etiska med det och det finns inget mindre intressant för mig än vad folk surfar på eller deras lösenord.
Alla användare är både nära vänner och arbetskollegor till mig.

Skrivet av mrqaffe:

Företaget bör ha en it-policy som reglerar det här, de bestämmer där vad som är tillåtet och inte, att ni har ett eget nät låter väldigt konstigt i mina öron, är nätet på företaget och använder företagets hårdvara ? Eller vad menar du egentligen med ett eget nät ? Vad har ni ett privat nät till på företaget ?

Det är ett nät med egen ISP. Egen aktiv utrustning. Ingen koppling alls till det riktiga företagsnätverket.

Skrivet av mrqaffe:

Ni har alltså ett annat fysiskt nät med helt egen hårdvara i stället för vlan? Hur ansluter ni till nätet, har ni separata hostar ?

Precis, helt egen aktiv utrustning, och separat ISP från stadsnätet på orten.

Av Cryptomast3r
Skrivet av Svensktiger:

Finns ju oftast en företagspolicy som reglerar vad man får använda företagsnätet till, inklusive internet.
Och jag kan garantera att ett företag får kontrollera att policyn efterföljs då företaget i princip kan göras ansvarig för eventuella olagligheter som pågår.
Om du däremot inte har som jobb att just felsöka nätverket så ligger du risigt till

Detta är inte vårat "företagsnätverk", där finns det policy's och väldigt hårt reglerat.
Detta är ett nätverk som vi byggt upp vid sidan av för att kunna arbeta, väldigt mycket av kärnverksamheten har sådana krav att vi inte kan utföra dom över företagsnätverket. Ja, det är mitt jobb att felsöka nätverket

Skrivet av Tanis:

Vad betyder det? Vem äger LANet?

Det är företaget, lokalt, som äger nätverket. Det är jag som ansvarar för konfigurering och underhåll. Monterar all aktiv utrustning, samt drar kompletterande kablage.

Av Cryptomast3r

Ja det är på företagets order jag utför felsökning så den biten är klar.

Jag är lite fundersam på punkterna som nämns efter olovligen:

Citat:

ändrar, utplånar, blockerar eller i register för in en sådan uppgift

Detta är det ju inte, jag analyserar bara, för inget register.

Du kanske menade mer på den här ?

Citat:

bereder sig tillgång till en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling

Det låter ju väldigt nära faktiskt, men just om datorn gör en broadcast, så är det ju faktiskt den automatiserade behandlingen som ger mig tillgång till den informationen.

Av Cryptomast3r

Lagar angående lokalt nätverk

Har lite funderingar angående lagar och deras tillämpning i lokala nätverk.

Vi har ett mindre nätverk på jobbet, som är fristående från företagsnätverket.
Har idag runt 40-50 klienter anslutna, och upplever lite problem i nätverket.
Broadcasts som fullkomligt regnar ut över nätverket osv, i min felsökning använder jag wireshark för att få en blick över trafiken på nätverket.

Idag fick jag frågan av en kollega vad jag gjorde, jag visade på några datapaket i wireshark, endast trafik mot min dator, ingen "ManInTheMiddle" eller så.
Då frågade han om jag kunde se vad "folk gjorde på internet". Ganska löst taget uttryck men i alla fall.
Då svarade jag att i princip tiillåter ju tekniken det, (pfsense router), så möjligheten finns ju.

Man kan ju säga att det tog skruv, massa påhopp om hur olagligt det var, fast det var mest antaganden att det skulle vara olagligt.
Hittar inget bra om detta, hittar en lag som känns som det närmsta jag kommer:

Citat:

§ Den som i annat fall än som sägs i 8 och 9 §§ olovligen bereder sig tillgång till en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling eller olovligen ändrar, utplånar, blockerar eller i register för in en sådan uppgift döms för dataintrång till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som olovligen genom någon annan liknande åtgärd allvarligt stör eller hindrar användningen av en sådan uppgift. Lag (2007:213).

Någon som har lite mer kött på benen angående detta ?

Vänlig Hälsning
/Tobias

Av Cryptomast3r

3G Repeater fungerar, den du länkar till kräver dock att du har täckning i "fönstret".

Det krävs även tillstånd av PTS att sätta upp en repeater, bara så att du vet om det.

Av Cryptomast3r

Du skall ha en "Router", jag kan rekommendera Cisco E4200, Asus RT-N56U, Netgear WNDR3700 står sig rätt bra också.

Av Cryptomast3r

Det absolut säkraste är väl att plocka ur disken och köra den i en annan dator och ta backup på det man vill ha kvar.