Inlägg

Inlägg som stoffe1100 har skrivit i forumet
Av stoffe1100

När vi har fiskat tillräckligt många personer på projektet så får vi börja diskutera spelmotorer etc. Som det ser ut nu är vi inte redo på ett tag

Av stoffe1100

Jag ställer upp som spelmotorprogrammerare i C++/OpenGL på windows då jag inte arbetat något alls med linux men jag kan väl ett och annat om windows

Vi kommer behöva folk som kan språk som typ C# där det är lätt att göra Tools till spelet då det är ganska mycket slöseri på tid att göra dom i C++

Av stoffe1100

Hade faktiskt varit kul om folk på sweclockers samarbetat och gjort ett spel. Inte för att jag tror på det men, hade varit grymt

Av stoffe1100

Jag har programmerat i C++ i ca 1.5 år. Jag håller just nu på med OpenGL 3d programmering. Kanske kan titta på det någon gång i framtiden. Jag antar att det är en självklarhet att med detta typ av spel så är det C++ som gäller?

Av stoffe1100

No more room in hell är det mest realistiska zombiespelet jag har kört. Inte grafiken men känslan på spelet. Du måste tex skjuta vänner som du misstänker är infekterade och börjar du blöda behöver du bandage osv.

Det är en gratis Source SDK base mod som vem som helst kan ladda ner

Av stoffe1100

Kan ju säga att butiken tog emot min hårddisk utan problem och jag fick en ny direkt. Alla problem löstes när jag fick tillbaka den

Av stoffe1100
Skrivet av jocke92:

Ja prata med butiken. Fungerar inte det så tar du det med tillverkaren. Du knappar in serienumret på deras hemsida och ser om du har någon fabriksgaranti kvar.

Underbart. Tack för hjälpen ska du ha!

Skickades från m.sweclockers.com

Av stoffe1100
Skrivet av Kott3n:

Har hårddisken skadade sektorer så är det ganska uppenbart att det är just det som orsakar problemen. Köp en ny hårddisk så ska du se att det ordnar sig.

Tror jag har garanti kvar. Kan man få ut nåt från den med dessa skador tro?

Skickades från m.sweclockers.com

Av stoffe1100
Skrivet av jocke92:

Det betyder att det finns fel på disken. Har det börjat komma fel kommer det lätt nya. Så en disk med skadade sektorer är opålitlig. Ta backup och köp en ny disk

Tror du att det är det som orsakat alla ovanstående fel?

Av stoffe1100
Skrivet av jocke92:

Ja det ska du göra

Skrivet av zeleni:

Börja ta backup av dina viktiga filer. Sen ladda ned och kör hd tune på disken.

Får ett fel.

Reallocated Sector Count
The drive has damaged sectors.

Vet inte vad detta betyder.

Kan tillägga att jag tänkte ändå köpa en SSD snart. är det värt att kanske göra det nu direkt?

Av stoffe1100
Skrivet av zeleni:

Börja ta backup av dina viktiga filer. Sen ladda ned och kör hd tune på disken.

Ska jag göra Health check på hårddisken?

Av stoffe1100

Datorn bara ger upp ibland.

Hej, det var ca ett år sedan jag köpte min dator och ni kan se vad som är i den i min signatur.

För ca 3-4 dagar sedan började den krångla. Har ingen systemåterstälningspunkt kvar.

När jag spelar Guild wars 2 så får jag 2-3 minuter långa fryslagg väldigt ofta och musiken fortsätter spela som om det inte vore något fel, när detta händer går min GPU usage ner till 0 och annars har jag 100+ fps. Och min högsta temp är 86 grader. Dessa fryslagg förekommer även under vanligt surfande. Men då är det betydligt kortare.

Ibland tappar jag mitt internetanslutning utan anledning. Det bara försvinner i någon minut sen kommer det tillbaka.

Min hårddisk har även börjat låta ovanligt mycket de senaste dagarna.

Kan förövrigt säga att mina CPU temps är helt normala, ca max 40 grader.

När jag skrev detta så fryslaggade datorn i ca 5 minuter sammanlagt.

Jag misstänker att det är moderkortet som knepar. Men jag vill veta vad ni säger. Är ju inte helt omöjligt att det är PSUn.

Var goda hjälp mig och tack i förhand!

Av stoffe1100

http://projecteuler.net/problems Här är en del riktigt bra övningar för att färska till ditt logiska tänkande inför riktiga utmaningar.

http://www.cplusplus.com/forum/beginner/75558/ Detta är en rätt bra tråd med många vettiga övningar. Den med circeln var riktigt rolig faktiskt när jag gjorde den för ett tag sen.

Lär dig STL containers (särskilt Vector och Map), gör en linked list, binary tree.

När du känner dig fräsch på ovanstående punkter kan du försöka göra ett spel där man bara ska plocka upp pinnar på marken tex. Det var mitt första spel och det kändes som ett bra första spel att göra, lagom svårt.

Jag skulle föredra att använda SDL för att göra enkla 2D spel. Det är så enkelt så det inte är sant. Sen när du känner dig säker på SDL går du över till SDL/OpenGL. Då kan du göra 3D grafik utan att fokusera på att lära dig hur man sätter upp ett OpenGL fönster med windows API, det är dödstråkigt enligt mig.

Finns många trådar om det här för övrigt.

Av stoffe1100

HAHA underbart ju <3

Av stoffe1100

Kände samma känsla när jag började som Norn warrior. Men sen efter ca 4-5 timmars gameplay (runt lvl 20) så fick jag en riktigt cool quest där jag skulle anfalla ett slott med en stor arme och döda större bossar osv. Kändes riktigt episkt. Det var då jag kände att gw2 var ett riktigt bra köp. Efter det flöt det på riktigt bra med fler såna typer av quests. Sen måste man ju inse att det är svårt att göra en quest till mycket annat än döda x och y

Av stoffe1100
Skrivet av kira9204:

http://blog.wolfire.com/2010/01/Why-you-should-use-OpenGL-and-not-DirectX
OpenGL har alltid varit bättre och snabbare än än Direct 3D. Tekniker som "tesselation" osv som Direct 3D utvecklare brukar skryta om fanns redan i OpenGL 3 år tidigare! Faktiskt så fanns det tekniker för det längre bak än så.
Draw calls är också ganska mycket snabbare i allmänhet i OpenGL.
Det finns 3st anledningar till att Direct X är såpass stort som det är:
1. Microsoft's tunga marknadsföring och attacker med FUD (fear, uncertainty and doubt) där man starkt attackerat OpenGL utvecklare. Dem har tom hotat om att ta bort möjligheten till APIt i och med lanseringen utan Windows Vista.
2. Ännu mera ful och falsk marknadsföring, låt mig citera:
"The launch strategies for Windows Vista and Windows 7 were both accompanied with an immense marketing push by Microsoft for DirectX, in which they showed 'before' and 'after' screenshots of the different DirectX versions. Many gamers now think that switching from DirectX 9 to DirectX 10 magically transforms graphics from stupidly dark to normal (as in the comparison above), or from Halo 1 to Crysis. Game journalists proved that there was no difference between Crysis DX9 and DX10, and that its "DX10" features worked fine with DX9 by tweaking a config file."

Jag vet inte hur ofta jag måste trycka ned alla Direct X fanboys med detta. DIRECT 3D ÄR ETT API. Om jag skulle programmera Tetris i Direct 3D 11 så skulle jag få världens snyggaste Tetris? Nej du, det funkar absolut inte så. Du kan göra spel x i D3D9 många gånger snyggare än y i D3D11, det handlar bara om hur bra du är på att programmera, optimera och använda APIt.

3. Dokumentation. Här har visserligen Microsoft gjort ett väldigt bra jobb, men det finns gott om dokumentation om OpenGL också. Köp en bok, läs guider osv osv.

Det är väl i övrigt ganska självklart att det är enklare att optimera någonting för något som är öppet än stängt? I OpenGL så har du ju total insikt i hur allt fungerar och kan optimera koden utefter behov.

Tack för att du skrev detta. Jag postade länken men orkade inte ta upp alla punkterna utan lät folk läsa.

Men om jag inte minns fel så är det väl ingen större skillnad på drawcalls sen dx10. men i alla fall.

Jag som programmerare letade efter bra nybörjardokumentation för dx och kom in på msdn. Förstod verkligen inte mycket, det var skrivit för de som redan kan exakt allt annat inom programmering och alla förkortningar, fraser, etc.. Sen hittade jag dokumentation för OpenGL. Och nu 3 månader senare jobbar jag på ett ganska avancerat Tower Defence spel.

Hoppas jag slipper lära mig dx

Av stoffe1100
Skrivet av Yoshman:

En sak som gjort denna artikel mer relevant idag än den någonsin varit tidigare är mobila enheter. DirectX fungerar på Windows och Xbox, inget annat.

Linux, OSX, iOS, Android samt även "vanliga" Windows har alla stöd för OpenGL, mobila enheter kör i.o.f.s. en variant som kallas OpenGL ES som är en delmängd av OpenGL. Så skriver man ett spel mot OpenGL ES så fungerar det alltså på alla moderna OS för konsumentbruk utom WP7 och Xbox 360. OpenGL kommer ju även fungera på x86-baserade Win8-plattor då dessa kör den "vanliga" versionen av Windows, däremot är det inte alls säkert att OpenGL kommer finnas på ARM-baserade Windows-enheter som kör Windows RT.

Givet hur bra det går för iOS, Android och OSX just nu så kanske man kan gissa att en och annan spelutvecklare sneglar på OpenGL för framtida titlar.

Är extremt positiv mot utvecklingen av linux och gl med. Hatar den här marknadsföringen som får alla att tro att D3D är det bästa API:et. Tror att det som gör att OpenGL inte är populärt idag är även att det är kostsamt för många företag att skicka folk på utbildningar+ konservativitet.

Men jag tror att GL är framtiden

Av stoffe1100

http://blog.wolfire.com/2010/01/Why-you-should-use-OpenGL-and...

Tror denna artikeln kan iaf stämma till en viss del och ge svar på många frågor som ställs i kommentarerna även fast den är lite gammal.

Personligen är jag väldigt positiv till en migration mot linux då windows 8 sakta påminner mig om apple. jag hoppas att det stämmer men självklart kan vi inte dra några slutsatser än.

Av stoffe1100

Tänkte säga att om man vill syssla med typ spelprogrammering så bör man inte välja inriktningen webbutveckling på gymnasiet. Det är bättre att välja programmering som individuellt val och välja något mer högskoleförberedande som teknikvetenskap. För Matten och fysiken är A - Ö inom 3D programmering generellt skulle jag säga

Av stoffe1100

Har hållit på med c++ i ett år nu. Jobbar just nu på ett relativt avancerat 2D Towerdefence spel med OpenGL. Tänkte bara säga att det tog mig ca 9 månader att göra pong. Men efter det flyter det bara på, ibland är det svårt att hålla motivationen uppe men man måste kämpa om man vill komma någon vart. Vill även tillägga att jag inte pluggat som en galning. Utan mer som normalt 0.5 - 1 timme om dagen normalt. Och ibland hela dagar när man har ett projekt.

Tänkte bara ge dig en bild av vad det tar för en "standard" människa att lära grundläggande C++ spelprogrammering. Har även hunnit lära mig grunden i Java under denna tiden. Dock är syntaxen i java och c++ nästan samma. Lite annan struktur på biblioteken och koncept på hur man "ska" programmera.

Tänkte även säga att SDL biblioteket var till stor hjälp för mig och den otroligt bra dokumentationen. Särskilt har TheCplusplusguy på youtube hjälpt mig osannolikt mycket. Hans engelska är hemsk men sicken lärare. Helt otrolig.

Aja lycka till