Inlägg

Inlägg som snöapa har skrivit i forumet
Av snöapa

Passar mitt grafikkort i dessa sockets

Jag har ett grafikkort med AGP universal. Jag har ett moderkort med 32bit pci sockets, och pci express sockets. Går det att koppla in mitt grafikkort på någon av de portarna?

Av snöapa

Att sätta upp en openvpn server kräver en del konfiguration. Betydligt enklare om du bara vill surfa från en annan adress är att tunnla över ssh, och använda socks. På en vanlig linuxdator så görs detta helt enkelt genom att sätta upp en ssh server, och sen ansluta till den från klienten med ssh -D port server. Sen kan man konfiguera firefox att använda localhost: port som proxyserver. Här är en guide.

Det är möjligt att du måste installera openssh-server (istället för dropbear som är default), och/eller någon socks server på openwrt, för att få detta att fungera i routern. Ett alternativ är att bara låta routern vidarebefodra en port till en skrivbordsdator som agerar proxyserver enligt ovan.

Varför vill du koppla in ytterligare en router? Oavsett om du kör ssh tunnel eller openvpn server så klarar routern av att både routa och användas som proxy.

Av snöapa
Skrivet av dole_95:

Krav: Fungera i flera OS (Windows/Linux/(Gärna OS X))

Det enda filsystemet jag känner till som funkar för dessa OS är fat. Det är också ett gammalt filsystem som du nog inte vill använda.

Men varför behöver filsystemet fungera i flera OS? Om du delar ut från Fedora via ssh/sftp, samba, eller nfs, så kan du komma åt dina filer från alla datorer oavsett filsystem. Dom vettiga alternativen är zfs, btrfs, eller helt enkelt ext4.

Angående kryptering så kan du använda luks för att kryptera själva disken, och sen lägga filsystemet ovanpå detta. Då är filsystemet oberoende av krypteringen.

Av snöapa

Rutmönster på skärm

Jag har en några år gammal 1680x1050 skärm. Idag när jag startade upp datorn så såg jag ett rutmönster, ca 4mm breda och 7mm höga fyrkanter i delar av skärmen. Det ligger i bakgrunden och syns framförallt mot grå bakgrund. Är det mer troligt att detta är ett problem med skärmen eller med kabeln? Jag har en rätt lång kabel,med en förstärkare, men den har fungerat hittills.

Av snöapa

Ja, det kanske är bäst i nuläget. Nackdelen är väl att om man kör något program som krashar skrivbordsdatorn så tar man med sig servern också (särskilt illa med zfs nas). Eller så får man leva med två burkar.

Av snöapa
Skrivet av Edvin-89:

det var inte så lätt att hitta men hittade två stycken olika.

Intressant, tack för sökhjälpen.

Av snöapa

Exakt.

Av snöapa

Ja, passthrough verkar rätt krångligt. Jag undrar främst om det finns något sätt att få bra (eller ok) prestanda när man kör virtuella maskiner med output på samma grafikkort som host.

Är det någon som har testat att koppla upp en skärm till en esxi server, och exempelvis spela upp video från en virtuell maskin?

Av snöapa

Jag har testat Ubuntu, Debian och Arch på min skrivbordsdator men tycker fortfarande att Slackware är det enklaste att administrera.

Det är oundvikligt att en del av de program man vill ha inte finns i något repository. I Slackware är det alltid enkelt att kompilera själv, för att vettiga versioner av gcc och annat installeras som default. Min erfarenhet av andra distributioner är att det ofta blir problem med gamla versioner av gcc, och andra viktiga program. Dessutom splittar man ofta upp ett program i flera paket, vilket blir rörigt, och försvårar när man ska hitta en dependency för ett program som inte finns i repositoriet.

Slackware har ett väldigt enkelt pakethanteringssystem (men utan dependency resolution). Det gör att om jag vill installera något program som inte finns färdigt för Slackware, så kan jag kompilera det, installera till en temporär folder, och sen köra makepkg i den foldern. Så enkelt är det att skapa ett paket för slackware. Det har fördelarna att hela programmet kan avinstalleras med ett kommando, och att jag för varje fil i filsystemet vet vilket paket som installerade den filen. I andra linuxdistar har jag tvingats gå utanför pakethanteringsystemet om jag vill installera något som inte redan finns där.

Jämfört med Arch så tycker jag att Slackware är mer stabilt, och mer minimalistiskt.

Däremot saknar jag systemd, och det verkar inte som att det kommer att komma till Slackware på länge.

Av snöapa

Köra en virtuell maskin som skrivbordsdator

Jag funderar på om man skulle kunna köra exempelvis esxi, eller kvm/qemu under linux på en dator, koppla skärm osv till denna dator, och sen låta sin skrivbordsdator vara en virtuell maskin på den. Om man ansluter via vnc mot en server har jag märkt att grafikprestandan blir rätt usel. Men om man kör den virtuella maskinen lokalt som ett fönster, skulle det då kunna bli bättre? Skulle man kunna ha tillräckligt bra grafikprestanda för att exempelvis kolla på film i 1080p? Jag misstänker att det inte är så enkelt, men intressant om någon har testat, eller har ideer.

Fördelen skulle vara möjligheten att enkelt switcha mellan flera skrivbords OS, och att kunna köra både skrivbordsdator och hemserver i samma burk.

(Detta ämne kanske inte helt passar under server, men tänkte att jag lägger den här istället för under linux och övriga operativsystem, eftersom jag även är intresserad av input som inte kör linux.)

Av snöapa

Huvudanledningen till att jag vill ha en platta för tangentbordet är för att jag vill ha tangentbordet lägre, utan att sänka skrivbordet så lågt att jag stöter i knäna. Bakåttilt vore en bonus.

Av snöapa

keyboard tray

Ja, alltså en platta under skrivbordet för att lägga tangentbordet på. Jag skulle också vilja ha möjligheten att tilta tangentbordet så att bakre delen är längre ner en den främre. Och skulle vilja ha något som går att montera på ett ikea galant. Några tips?

Av snöapa

Truecrypt ovanpå ZFS

Jag antar att det vanliga är att göra tvärtom, att lägga zfs ovanpå ett antal truecrypt volymer. Men jag skulle gärna vilja ha en stor zfs pool med alla diskar, som jag alltid har mountad, men sen ha några truecrypt volymer ovanpå detta som jag kan montera ner och upp beroende på vad jag behöver. Jag skulle isåfall fylla hela zfs filsystemet med 3-4 truecrypt volymer. Är det någon nackdel att göra på detta sätt? Någon som har erfarenheter av detta?

Anledningen till att jag vill använda zfs är framförallt för att det skyddar mot bitrot, för att det skyddar mot trasiga diskar, men också för snapshot funktionaliteten. Kommer dessa funktioner skadas av att ha så stora filer i systemet? Jag behöver inga extrema hastigheter, det är en personlig nas så hastigheten är inte så viktig, den är ändå begränsad av mitt lan, för närvarande 100mbit. Möjligen att jag uppgraderar till 1gbit vid tillfälle, men det är fortfarande en tredjedel av sata2 hastigheten.

Tack på förhand.

Av snöapa

Hårddiskkabinett för chieftec dragon

Jag har ett gammalt chieftec dragon chassi, och har tappat bort en av lådorna som man sätter hårddiskar i. Nere till höger i denna bild. Kan man köpa sådana någonstans i Sverige, eller överhuvudtaget, och vad kallas de om man vill söka på nätet? Finns det någon standard som inte är specifik för chieftec?

Av snöapa

Köpte detta. Tack för tipsen.

Av snöapa

RoHS certifierat nätagg, gärna modulärt

Jag hittade gigabyte sumo platinium när jag googlade, men i de butiker som gigabyte listar som återförsäljare så hittar jag inga nätagg från gigabyte. Några förslag på var man kan köpa detta, eller tips på alternativ?

Av snöapa

ATX moderkort med ECC och vt-d

Funderar på att bygga en dator för att använda dels som filserver, med zfsonlinux, och dels för att köra några virtuella maskiner med kvm.

Har letat runt men inte hittat något moderkort som stöder följande:
* ATX formfaktor, möjligen någon mindre variant, men å andra sidan vill jag gärna ha några pci platser.
* vt-d. Gärna att någon har testat att det fungerar också.
* ECC minne. Som jag har förstått saken så är det viktigt för att zfs ska fungera

Jag antar att det lutar åt någon supermicro med xeon processor, det närmaste jag hittade var supermicro x8dt3-f, men det är för stort för att passa i mitt chassi.

Av snöapa

En stor del av poängen med mekaniska brytare för mig är att de är lätta att trycka ner. Upplevde du att tangenterna blev trögare med dämpare?

Av snöapa

Köpa dämpare för cherry mx i Sverige/Europa

Vet någon om man kan köpa såna här dämpare någonstans i Sverige eller Europa? De används för att göra mekaniska brytare lite tystare.

Av snöapa

Att partionera betyder att du skriver lite data i början av en disk som anger var varje partion börjar och slutar. På så sätt kan du lägga flera filsystem på samma disk. När ett OS:et vill komma åt data på en disk så kan det kolla i partionstabellen för att se var varje filsystem börjar och slutar. Det är fullt möjligt att skriva en partionstabell med bara en partition. Det är också som tidigare nämnt möjligt att lägga ett filsystem direkt på en disk utan partitionstabell. Isåfall börjar filsystemet i början av disken. Egentligen stöds bara 4 partitioner per disk. Dessa kallas primära. Om du vill ha flera partitioner på en disk så kan du skapa logiska partitioner. Detta är bara ett hack för att komma förbi de ursprungliga begränsningarna. I praktiken är det ingen större skillnad mellan logiska och primära partitioner men exempelvis grub kräver att vara installerat på en primär partition.

Är inte helt säker på följande men jag tror att det finns två olika sätt att boota från usb. Ett där usb minnet ses som en hårddisk. Då kan du partionera usb-minnet och installera grub på det etc. Ett där usb-minnet ses som en floppy. Floppies har inte partitioner så då ska du inte partionera usb-minnet.

Någon annan får svara på raid frågorna.