Inlägg

Inlägg som Tobaya har skrivit i forumet
Av Tobaya

Någon som vet hur bra den reagerar på UV-ljus?

Av Tobaya
Skrivet av sorkan:

Har kollat på dom Noctua fläktarna, hur tycker du den står sig jämfört med den jag länkade förut? http://www.inet.se/produkt/5322019/be-quiet-darkwings-120mm-1...

Samma rpm, lite mindre CFM och mycket mindre dB på be quiet fläkten

Som sagt har jag bara kollat på ovan nämnda Noctua, de uppger att de har bra statiskt tryck. De flesta som gör CHASSIE-fläktar fokuserar på att göra fläktar som låter lite när de pluggas in på skrivbordet utan något som stör luftflödet. Ett kul experiment som ni alla kan göra är att hålla för en fläkt (akta fingrarna!). Ljudet går upp markant! Varför det tror ni? *Tankepaus* Jo, helt plötsligt slutar fläktbladen att transportera luft och istället "vispar" de luft runt i fläkthuset. Detta låter en hel del. Om man köper en chassiefläkt som inte orkar dra luften som den ska börjar den "vispa" och får som resultat högre ljudnivå, kanske högre än en fläkt som har högt statiskt tryck som vid samma ljudnivå gör ett fantastiskt mycket bättre jobb.

Hur ska man veta vilka fläktar som är bra då? Tyvärr önskar jag att jag kunde ge svar på din fråga kring be Quiet men det enda jag efterforskat är egentligen Noctua. De har tre serier som ni kan läsa mer om på deras hemsida (väldigt utförligt).
F - Högt statiskt tryck för täta radiatorer men lite högre ljudnivå
S - Renodlad chassiefläkt ljudlös
P - Universal mellan F och S
Det finns mycket att läsa på om på deras hemsida.

Nog med föreläsning, Sweclockare vill ha tips eller hur? Hade alla mina fläktar i datorn spontandött skulle jag gjort följande inköp:

H80 blåsande utåt, monterad i baksidan
2 x Noctua NF-F12 PWM 120mm

Front
2 x Noctua NF-P12 120mm

Botten
Noctua NF-P14 FLX 140mm

Om jag hade behövt mer kylning hade jag först installerat en Noctua NF-P14 FLX 140mm i den bakersta toppen, sen den andra. Men det ska inte behövas hoppas jag.

Av Tobaya

Jag har inte jättebra koll på just Gentle Typhoon men några tips från en annan Corsair H80+Fractal R3-ägare:

* Utnyttja filterna, damm gör snabbt att verkningsgraden i kylflänsar och radiatorer sjunker
* När det kommer till radiatorer så leta efter fläktar med högt statiskt tryck dvs. med förmågan att flytta luft när det dyker upp motstånd i luftens flödesriktning.

Jag har inte köpt dessa än men jag funderar på Noctuas F-serie: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1028057

"Luftflödesmotstånd" uppstår inte enbart i radiatorer utan även i viss mån i filtrerade intag. Detta tänk kan även appliceras i diskussionen kring övertryck och undertryck. Tänk på att axialfläktar generellt inte är jättebra på statiskt tryck och därför inte lämpade till att bygga upp varken över- eller undertryck.

Jag har lagt mycket pengar på att tysta datorer i mina dagar. Generellt tips: Kan du se fläkten kommer den låta. Därför köpte jag Fractal Define R3.