Inlägg

Inlägg som Sisyfos har skrivit i forumet
Av Sisyfos
Skrivet av Traumklang:

Jag tror jag har aldrig betalat med kort eller betaltjänster när jag handlat i fysiska butiker.
Beställer jag på nätet, är det klassisk banköverföring eller PayPal jag använder.

Men redan 2018, när jag åkte till Sverige, blev det problem på vissa ställen.
Dom vägrade ta emot kontanter i ett bistro och jag har inget kort jag kan betala med heller.
Det är väl olagligt att vägra ta emot kontanter har jag för mig. Eller har dom ändrat på det?
Det slutade med, att jag la pengarna på bordet och gick där ifrån.

Hehe, jag noterar att du bekräftar den tyska stereotypen om att älska kontanter Men jag kan förstå det sentimentet. Hur som helst så är det dock helt upp till näringsidkaren i fråga att hantera kontanter eller ej i den privata sektorn. Om man nu har bestämt sig för att inte göra det så blir det ju en avsevärd besparing jämfört med att hantera kontanter för att tillfredsställa några få kunder som absolut vill ha det (i Sverige).

Se: https://lawline.se/answers/ar-det-lagligt-att-vagra-ta-emot-k...

Av Sisyfos

Jag har inte använt kontanter på säkert 2 år men däremot har jag burit upp till 500 kr i plånboken och förvarat cirka 2 000 kr hemma i flera år. Att ha kontanter som alternativ om skiten verkligen skulle träffa fläkten någon gång är ovärderligt. Det handlar inte bara om zombieapokalyps och krig utan ett ordentligt strömavbrott eller andra otaliga "tekniska fel" som uppstått de senaste åren.

Med det sagt borde man inte förvara mer än cirka 5 000 kr hemma av flera anledningar, och man bör definitivt inte skriva om det på ett internetforum vid högre belopp Dels så täcker inte hemförsäkringen mer än ungefär så mycket vid t.e.x brand/inbrott och dels så är det ju tråkigt att låta allt för mycket pengar ligga och ätas upp av inflation.

Skrivet av Ozzed:

Att banker har teknikstrul är ju knappast det kontantlösa samhällets fel. Det är som att säga att "Alla borde ha häst och vagn hemma ifall bensinpumparna skulle balla ur eller om det blir en ny oljekris".

Jag ser det istället så att bankerna borde ha som krav att bli bättre på teknik om de ska fortsätta få verka, dvs staten borde ställa hårdare krav på bankerna, inte att man ska behöva gå runt med en förlegad lösning "utafall" det blir problem.

Fast det underlättar för hela samhällsapparaten om alla skulle ha en viss mängd kontanter i försäkring. Man kan aldrig helt och hållet skydda samhället från strömavbrott och tekniskt strul, oavsett hur bra man bygger upp det. Det är av samma anledning man som svensk medborgare förväntas ha cirka två veckors förnödenheter i form av medicin, vatten, och mat etc "om krisen kommer".

Det behöver inte bli undergång för att man ska ha rejäl nytta av sin försäkring så att säga.

Av Sisyfos

Bjuder 6 250 kr + upphämtning

Av Sisyfos
Skrivet av Vapo:

Finns ju flertalet utsagor om de dåliga villkoren här i tråden. Men. Hur ser det ut då? På riktigt..i Sverige?

Hur ser arbetsvillkoren ut för Amazons anställda i Eskilstuna kontra Inets i Göteborg/Elgigantens i Jönköping/valfritt annat storlager?

Här finns en bra tråd på Reddit gjord av en anställd på lagret i Eskilstuna angående det: https://www.reddit.com/r/sweden/comments/j9obls/jag_arbetar_p...

Lite kort:

- Anställd via bemanningsföretag. Tydligen ska ingen vara direktanställd av Amazon på lagret.
- Lönen för personen i fråga är 157 kr/h på dagtid.
- Man gör sina behov på toaletter (inte i flaskor)
- Gratis kaffe

Av Sisyfos
Skrivet av Jackbob:

Jag hade nog investerat om man fått med en större mängd råttor.

Två ton råttor

"Då får duuuuu...!"

https://youtu.be/AQIxZMUWUpU?t=292

Av Sisyfos
Skrivet av Wiczor:

Googlade Amazon Swedish translation för att se om det blivit en nyhet utomlands. Hittade denna länken, kan bara säga cudos till personen som lyckades bullshitta ihop ett CV och ljuga sig igenom anställningsintervjun.
https://www.workwide.se/jobs/swedish-translation-specialist-e...

Hehe, nu har brittiska The Telegraph uppmärksammat spektaklet i alla fall Med en replik från Amazon till Aftonbladet.

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/10/28/amazon-launches-s...

Citat:

In a written statement to the Aftonbladet newspaper, the US company said that it was in the process of correcting the mistranslations.

"We would like to thank everyone who is bringing these issues to light and so helping us make changes and improve Amazon.se," a spokesperson wrote. "We are very happy to have launched in Sweden, but this is only our first day and we are determined to improve our customers' experience."

Av Sisyfos

Jag fattar på fullaste allvar inte hur det kunde gå såhär pass snett med så pass många produkter, på så många olika vis! Hur kunde detta inte upptäckas vid någon form av internt Beta-test?! Det är ju så oerhört lågt hängande frukt så det är inte sant!

Snacka om att de måste ha fullt upp på Amazons svenska filial just nu!

Av Sisyfos
Skrivet av PuMaH:

Nja! Det är vad de säger... Kan skilja sig åt.

Fast, nja? För om de genuint trodde på högre räntor säg de närmaste 5 åren så skulle de ju inte erbjuda bundna produkter (bundna räntor) till dagens rörliga ränta. Deras handlingar säger indirekt vad de tror. Annars skulle de ju medvetet erbjuda för låga räntor jämfört med vad de själva spår om framtiden

Ta Danske Banks 30-åriga bolån från 2,89% ränta till exempel: https://danskebank.se/privat/produkter/bolan/bolan-stabil Inte skulle de erbjuda den produkten om de inte genuint trodde att de skulle tjäna på det. Som bolånekund spelar det ju i så fall mindre roll vad banken tror eller inte tror om framtidens ränta när man redan har signerat ett 30-årigt avtal!

Det hade givetvis varit en annat läge om bankerna kommunicerade framtida låga räntor utåt. D.v.s att kunderna inte ska oroa sig och sitta still i båten med rörlig ränta, medans de erbjuder höga bundna räntor över längre tidsperioder. Då hade man ju givetvis varit skeptisk! Men just nu så agerar bankerna precis som om det vore som Riksbanken säger; Att vi kommer ha ett lågt ränteklimat i många år framöver!

Skrivet av downup:

Hur mycket gör dessa små procent i pengar?

Har nu ett huslån på Swedbank 1.75% lånet är på 782000 kr låste det på 3 år. Vad handlar det om för pengar ifall man får ner räntan med låt säga 1.5 % ifall man låg i och sökte bättre avtal?

Kan ju inte vara många kr per månad?

Med din relativt låga belåning är det helt korrekt. Det är inte många kronor och ören i förhållande till andra utgifter. En belåning på ynka 782 000 är dock antagligen inte genomsnittet i Sverige 2020

Men för att svara på din fråga så är det ju bara att tillämpa gammal hederlig matematik subtraherat med det statliga ränteavdraget. D.v.s att du med en nominell 1,75% ränta betalar 1,225% årlig ränta av 782 000 kr. Det blir cirka 9 580 kr om året. Eller med andra ord så skulle en sänkning till 1,5% ränta spara dig ungefär 1 200 kr om året.

Av Sisyfos
Skrivet av PuMaH:

Vet inte i vilken mån detta stämmer, men jag har väldigt svårt att tro att den låga räntan är här för att stanna. Känns minst sagt som ett torn byggd på en dålig grund.

Ptja, det är i slutändan vad bankerna själva tror på medellång/lång sikt. Om man på riktigt tror sig se bättre fram i tiden än bankerna så är det fritt fram att betta emot dessa och välja en bunden ränta. Men jag är ödmjuk inför att min, din och många andras magkänsla kring hur länge nollräntan ska stanna är betydligt svagare än de som jobbar heltid med att förutspå sådant här i finansbranschen

Men visst känns det abstrakt med långvariga negativa eller obefintliga räntor, det kan jag hålla med om som lekman!

Skrivet av PuMaH:

...Även om bankerna tjänar mindre när räntan är lägre...

Det låter intuitivt men sanningen har faktiskt varit den motsatta. Bankerna har täljt guld på bolån de senaste åren, och marginalerna är fortfarande goda idag! https://fi.se/sv/publicerat/statistik/bankernas-marginal-pa-b...

Av Sisyfos

Man kan diskutera länge kring varför det är såhär men faktum är alltså att kalenderåret 2020 kan gå till historien som en av de minst dödliga åren per capita hittills sedan mitten av 1800-talet i Sverige. https://cornucopia.cornubot.se/2020/10/september-2020-least-d...

Det finns ju fortfarande utrymme för djävulskap i vinter med den utvecklingen vi ser nu som skulle kunna ändra på det, men det är ändå fascinerande måste jag säga. Då har jag ändå förlorat min farmor på äldreboende i COVID-19 i våras och jag sitter och skriver det här med bekräftat pågående infektion av COVID-19. Så jag är inte på något sätt opåverkad eller likgiltig inför viruset och dess konsekvenser.

Jag antar att folks generellt högre standard av hygien och relativa sociala distansering hittills har undvikt annars "normala" dödsfall i samhället. Fascinerande, hur som helst.

Av Sisyfos

2 800 kr + frakt

Av Sisyfos
Skrivet av hypergrizzly64:

Nej, inget skärmskydd.

Hmmm. Då får jag tyvärr dra tillbaka mitt bud. Har själv en iPhone 8 som jobbtelefon och vet hur snabbt den skärmen blir repig utan skydd tyvärr

Av Sisyfos

3 200 kr + frakt. Bud tillbakadraget

Antar att skärmskydd har använts för övrigt?

Av Sisyfos

ISK är vad du vill ha, absolut. Börsen har hög sannolikhet att gå upp över tid och den schablonmässiga beskattningen är i det "korta" perspektivet (upp till cirka 30 år d.v.s) är mycket fördelaktigare än 30% skatt på vinsterna vid försäljning.

Om man ska vara riktigt krass så säger forskningen att man ska spara främst i en global indexfond med en oproportionerligt stor vikt mot hemlandet vid sidan av (cirka 10-20%), samt en indexfond för tillväxtmarknader på 10-20%. That's it. Så tråkigt enkelt är och ska det vara att över tid slå den genomsnittlige aktie/fondspararen! Men många tror givetvis att man är kapabel till att själv hitta bolag eller aktiva fonder som kommer gå bättre över tid och då är det upp till var och en att ta det beslutet. Man har dock statistiken emot sig där och jag skulle inte lägga en större del av mina pengar i något annat än indexfonder personligen.

Sedan finns det ju helt klart en tjusning med att ha lite "lekpengar" öronmärkta för mer aktiva val

Av Sisyfos

Ja det var ju onekligen mycket telefon för pengarna (inte minst batterierna!) över hela brädet, men jag måste säga att det är märkligt att panelen gick från AMOLED --> LCD från 9T till 10T Lite. Rent prismässigt är det nämligen den direkta ersättaren verkar det som. I övrigt är det nog väl värt att ha i åtanke hur pass tunga och otympliga de här telefonerna kan vara om man inte är van eller har små händer.

Jag ägde en Xiaomi Mi 9T ett tag och den var både lite för tung och stor för min smak, och jag har väl kanske strax över normalstora händer. Den vägde 191 gram och mätte 15,6 cm på längden. De här telefonerna mäter alltså 16,5 cm och väger upp emot 218 gram... Jisses! Snacka om phablets

Av Sisyfos
Skrivet av Mithras:

SBAB är den enda bank jag känner till som faktiskt godkänner blancolån för insatsen, och ja, de gjorde dem. Jag flyttade sedan privatlånet fort som fan för att få det billigare på annat håll. Alla andra banker tillåter ej privatlån för insats vad jag vet.

Har tidigare ansökt om lånelöfte hos SBAB med privatlån för ett "kap" till bostad som jag absolut ville försöka få tag på där och då. I slutändan blev det ingen affär men jag fick grönt ljus att gå in i budgivningen med cirka 8% av insatsen som privatlån. Dock måste jag fråga av ren nyfikenhet var man eventuellt kan hitta en bättre ränta än SBAB:s när det kommer till privatlånet? Har för mig att jag fick 4,69% och det var svårt att hitta något bättre någon annanstans.

Angående privatlånets vara eller icke vara när det gäller bostadsköp så kan jag personligen tycka att det inte är några problem om man t.e.x har fast inkomst, inkomstförsäkring och är beredd att leva som en student för att betala av det i några månader Om det tillåter en att slå till på ett kap på bostadsmarknaden eller undvika en hyresrätt med ockerhyra man inte vill betala för så är det givetvis värt det. Men man bör vara konservativ med hur mycket man budar.

Av Sisyfos

@Elvis_z89 Bjuder 400 kr + upphämtning i Linköping om det är möjligt?

Av Sisyfos

Kan tyvärr bara beklaga angående det här specifika ärendet... Tror dessvärre inte det finns mycket du kan göra utan skriftlig bekräftelse/inspelning. Men det är just p.g.a sådant här som det är så viktigt att kräva ett skriftligt, digitalt kvitto eller spela in alla samtal på telefon.

Bara hotet om att jag hade en telefoninspelning som bekräftade att jag sa upp mitt förra elavtal i tid besparade mig en straffavgift på 500 kr som lades på vid bytet. Kundsupporten satte samtalet på paus och 10 minuter senare var det inga som helst problem att stryka avgiften ur slutfakturan.

Av Sisyfos
Skrivet av anon301768:

Tänk om räntorna helt plötsligt blev som på 90-talet, då skulle nog en stor del av Sveriges befolkning få de tufft.

Hade en ränta på 13,7% på mitt första lån som jag tog i början av 1990.

Många idag lever på gränsen och de behövs nog inte så stora förändringar för att många inte klarar av att betala sina lån, idag så köper nästan ingen saker kontant längre utan allt går på avbetalning.

Jag kommer att vara skuldfri innan jag går i pension och de känns skönt, kommer betala klart mitt lån innan dess,

Det man ska ha klart för sig är att bankerna själva inte tror på en högre ränta under de närmaste 3-5 åren, varför de erbjuder kunder att binda räntan till dagens rörliga ränta på den horisonten. Det man alltså gör om man t.e.x undviker bostadsmarknaden enkom för att man är rädd för 90-talsräntor är att man bettar emot bankernas samlade kompetens om ränteklimatet framgent. Dessutom grundar ju sig alla bolån från banker på att man någon gång ska betala tillbaka hela beloppet.

Med andra ord tycker jag det vore mycket djärvt att sitta kvar i hyresrätt som ung och vänta på det gyllene läget på bostadsmarknaden om man nu ändå vill in och är kreditvärdig. För då kan man säga att man indirekt förklarar bankens samlade kompetens om ränteklimatet som felaktig. Är man nu riktigt riskavers trots det kan man ju alltid betala förrsäkringspremien och binda sitt bolån på 10 år till runt 2% ränta.

Lite mer on topic: Är det möjligt att få ett tillfälligt handpenningslån från banken på studs om man behöver det vid kontraktskrivning? Det var nyligen ett tillfälle där jag hade pengar som höll på att likvideras från aktier som inte hade hunnit fram om jag vann budgivningen nämligen. Så till nästa tillfälle kan det vara bra att känna till om det går eller om man riskerar att gå miste om kontraktet? D.v.s att banken prompt kräver att handpenningen ska betalas med egna medel eller att utbetalningen går för långsamt.

Av Sisyfos
Skrivet av Kenneth:

juste... hela helgen på oss... självklart att vi kommer bencha hela helgen... *host*....

"Men snälla Kenneth!"