Inlägg

Inlägg som Sisyfos har skrivit i forumet
Av Sisyfos

Jösses... Vilken situation vi befinner oss i

Pendeln svingade minst sagt snabbt för GTX 1000/2000-serierna. Från att i höstas ha blivit till synes "värdelösa" över en natt till att återgå till prisnivåer på begagnatmarknaden som inte skådats på åratal. Måtte mitt GTX 1080 hålla ut till nästa generation! Men jag känner med alla förstagångssköpare av datorer idag... Snacka om att konsolerna är mer lockande.

Har dessutom haft köpsugna bekanta jag behövt uppmana att köpa övriga komponenter först nu under Black Friday/Mellandagsrea för att hålla ut till våren 2021 för bättre tillgång till grafikkort. Vilket jag tyckte var en konservativ prognos...

Av Sisyfos
Skrivet av jeppe109:

Men vafan, ingen tilldelning av fractal.
Då har ju 10k bara legat och gjort ingen nytta alls 😔

Samma här... Samt att de schablonskattas via ISK:t. Nu måste man ju köpa aktier för pengarna 😅

Av Sisyfos
Skrivet av Baxtex:

Så vad händer om man vunnit budgivningen men banken nekar lån? Tvåan i budgivningen?

Jajamän. Så länge man inte snabbt hittar finansiering på annat håll.

Budgivningar på bostäder är ju på gott och ont inte bindande i Sverige. Gott i det här fallet då man inte kan hamna i miljonskuld utan ett beviljat lån

Av Sisyfos

Bor ensamstående i en etta på 31 kvadrat. Värme ingår men jag står för elavtal och nätavgifter. Det blev en relativt saftig räkning för januari p.g.a elpriset och att det blev tal om mining med GTX 1080:t på förekommen anledning Tror det är en rekordhög förbrukning för mig på 176 kWh. Men jag har i alla fall kryptovaluta som väger upp den räkningen!

Totalt: 347 kr eller 1,97 kr per kWh.
Elnätsavgift: 105 kr
Elöverföring: 24 öre * 176 = 43 kr
Energiskatt: 44 öre * 176 = 78 kr
Rörligt elpris: 55 öre * 176 = 122 kr inkl. moms.

https://i.imgur.com/gbv0MHu.png

Av Sisyfos

Den nya hetsen fick mig att leta upp en gammal Ether-plånbok via en krypterad fil jag hade i mina backups... Roligt att äntligen få känna den där spänningen inför att dekryptera den och se mitt saldo! Men dessvärre var det bara motsvarande 50 kr

Har dock börjat bryta lite krypto igen då det gott och väl lönar sig med ett GTX 1080 till de här priserna. Efter elkostnader blir det runt 15 kr/dagen eller upp emot 500 kr i månaden. Det gör varken från eller till i ekonomin men nog infinner det sig en nördig känsla av att bryta kryptovaluta! Jag tänker dock inte spekulera i krypto då det fortfarande känns alldeles för vanskligt att satsa på en specifik valuta. För att inte tala om skatten på kapitalinkomsterna om man handlar friskt.

Av Sisyfos
Skrivet av Defender:

Finns ingen som helst anledning att tro att tekniksektor kommer stanna upp eller underprestera överhuvud taget.
Snarare tvärtom i såfall.

Tänkte bara öppna upp för lite tankespjärn angående just det här mantrat som inte bara lyfts i den här tråden utan nästan i varje investeringsrelaterad diskussion nuförtiden. Det är absolut sannolikt att tech-sektorn kommer att prestera bra de närmaste åren, inte minst p.g.a pandemin. Men betänk att t.e.x populära fonden TIN Ny Teknik har överpresterat OMXSPI med cirka 60 procentenheter det senaste året (!). Aktuella aktier i fonden ska inte bara överprestera de närmaste åren för att rättfärdiga de priserna utan även fortsätta att leverera ännu godare utsikter för framtiden ju längre fram vi kommer!

Det finns egentligen inget motsatsförhållande mellan att tech-sektorn blir mer utbredd i samhället men att relevanta aktier underpresterar marknaden i stort! En sådan intressant tankenöt är till exempel att järnvägsrelaterade aktier i USA krympte något enormt som en del av globala aktieindex från år 1900 till idag, från 63% till 1% av index. Men trots det överpresterade dessa aktier mot nya teknologier och sektorer så som bilindustrin, flygindustrin och index i stort! Inte för att de nya teknologierna inte blev stora precis som förutspått, utan för att man övervärderade dessa aktier i förhållande till marknaden i stort!

Mycket mer information om detta kan finnas i följande video, som jag kan rekommendera starkt om man vill få ännu mer av sin världsbild omtumlad

Av Sisyfos
Skrivet av anon910:

Man ser det kanske inte som en investering då man köper det, och absolut inte om man i övrigt inte är intresserad att placera sina pengar. Jag såg inte heller våran 3a som jag köpte 1999 för 12000kr som en investering, men idag gör jag det, jag räknar med att sälja den om ca 10-12år och köpa en lägenhet utomlands för att lämna Sverige för gott.

Om det blir så, vet jag såklart inte, men det är tanken iaf. Ingen vet ju hur det ser ut om 10år på bostadsmarknaden men med största sannolikhet är boendet dyrare i inköp än idag, men säker kan man såklart inte vara.

Man kan väl säga som så att ett hus KAN vara en investering, det beror på hur man ser det.

Bostaden är bara en investering så länge markpriset går upp och om man själv gör eventuella renoveringar. För byggnader och lägenheter i sig faller ju bara i värde på grund av entropi och slitage. Sedan hjälper ju givetvis ränteavdrag och liknande med att tilta till ägarens favör.

Det är dock intressant att du nämner det där med att flytta utomlands och lämna Sverige så småningom. Jag tycker mig höra det allt oftare bland vänner och bekanta och man kan ju fråga sig hur det speglas på bostadsmarknaden om alla får samma idé...

Man ska också ha i åtanke att bostadspriserna föll i 70 år inflationsjusterat på 1900-talet. https://cornucopia.cornubot.se/2017/10/nordea-svenska-bostads... Jag skulle inte tro att det är omöjligt att det händer igen. Folk stirrar sig lite för blinda på de senaste 30-40 åren när det gäller bostadspriser.

Av Sisyfos
Skrivet av Boozfob:

Jag är inte super insatt men det har väl att göra med att det bara finns ett begränsat antal bitcoins

Jo jo, för all del. Det är jag mycket väl medveten om. Men jag tänker t.e.x på det faktum att Bitcoin antagligen användes mer i slutet av 2019 än slutet av 2017 i termer av antalet transaktioner. Ändå var värderingarna betydligt högre 2017. Samma sak gäller egentligen hur kursen stod mellan 2013 och 2016. Utan att ha någon konkret data på det så kan man ju gissa sig till att Bitcoin var ett mycket mer utbrett betalningsmedel 2016 jämfört med 2013. Ändå var värderingen betydligt lägre mellan de åren...

Så varför skulle då inte Bitcoin hypotetiskt kunna slå igenom brett som accepterad valuta och ändå falla pladask från nuvarande värdering? Historiskt har det inte funnits en motsättning där.

Av Sisyfos

Det som gör mig mest förbryllad angående spekulationen i Bitcoins värde är varför valutan prompt måste kosta $20 000, $40 000 eller för den delen $100 000 bara för att den slutligen blivit mainstream? Vad är det för grundläggande fundamenta som bestämmer vad en Bitcoin ska vara värd i förhållande till fiat bara för att världen hypotetiskt anammat den som ett giltigt betalmedel?

Jag ser inga motsättningar mellan att Bitcoin t.e.x kostar $1 000 samtidigt som den blivit den nya världsvalutan.

Av Sisyfos

2 600 + frakt för 9900KF bjudet.

Av Sisyfos

Hehe! Som lakritshatare förstår jag din poäng men kruxet här är nog snarare att det skulle bli för mycket administrativ overhead för Inet att plocka "rätt" pingvinstång efter användarens specificerade smak

Av Sisyfos

Det låter verkligen inte bra... Men å andra sidan för det tankarna tillbaka till när AMD satte ett medvetet temperaturmål om 95°C för grafikprocessorn på R9 290X i referensutförande. Men här handlar det ju om minnesmoduler vilket kanske är lite annorlunda.

https://www.sweclockers.com/test/17772-amd-radeon-r9-290x/19

Citat:

Vid första anblick är det säkert många som tappar hakan när de ser temperaturerna under belastning med Radeon R9 290X. Det finns dock ingen anledning att vara orolig då AMD själva har trimmat kortets fläktkurva att hålla GPU:n runt 95°C – vilket i sin tur ska resultera i en lägre ljudnivå.

Detta kan tyckas vara i högsta laget, men företaget försäkrar om att denna temperatur inte är skadlig och att GPU:n klarar av värmen vid kontinuerlig drift utan problem. Oroliga användare kan dock justera måltemperaturen i drivrutinens kontrollpanel, något som tas upp mer i detalj på nästkommande sida.

Av Sisyfos

Jajamän. Även om jag ligger efter i leveling så bestämde jag mig i sista sekund att hänga med på resan. För mig spelar det mindre roll vilken expansion det handlar om då Mythic raids och dungeons är ganska snarlika i upplevelse från expansion till expansion.

Några av mina bästa minnen är t.e.x från Warlords of Draenor som i övrigt anses vara en av de sämre expansionerna. Det kanske det var rent objektivt men har man ett aktivt raiding guild och andra sociala kontakter i spelet spelar det mindre roll! Dessutom är jag riktigt positiv till möjligheten att levla upp i ett och samma expansion från 10-50! Blir betydligt roligare att levla nya alts framöver på det sättet.

Av Sisyfos

Oavsett vad man tror om Bitcoins framtid så är det ju de facto bara en valuta och inte en produktiv tillgång. Samma sak gäller egentligen ädelmetaller och vanliga fiatvalutor.

Att ”investera” i Bitcoin är därmed felaktigt uttryckt. När det kommer till kritan så spekulerar man i dess framtida värde i förhållande till fiat. Man kan väl eventuellt kalla det för en hedge-position mot fiat, precis som att äga en viss mängd ädelmetaller.

Av Sisyfos
Skrivet av V1_Deluxe:

RedPhoenix117 -- 9900k, Z390-F, Vengeance LPX, PSU, M.2, HDD, HP Omen, EK CE280 6800:-

Vad kräver du för bud på 9900K + Vengeance LPX för att överväga det?

Av Sisyfos
Skrivet av V1_Deluxe:

Övriga ledande bud:
Broder Truck: 9900k+z390+Patriot viper 4*8gb+PSU+Direct Die Frame 5k

Bjuder 3 000 kr + frakt för 9900K + Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8GB

Av Sisyfos

Bjuder 2 500kr + frakt för Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8GB + 9900K.

Av Sisyfos
Skrivet av Yorg:

Japp, tog även vaccinet mot svininfluensa.

Allt har bieffekter, precis allt. Med de lärdomar vi kan ta med oss från vaccinet för svininfluensa är jag inte orolig för att ta det här vaccinet och jag vill göra precis allt jag kan för att skydda våra riskgrupper.

Håller med om det fetmarkerade. Det inkluderar att genomgå COVID 19... Man vet aldrig vad man kan få för långvariga symptom och oroväckande många har till exempel nedsatt smak/luktsinne i månader. För att inte tala om de problemen med lungorna många fortfarande brottas med månader efteråt.

Jag har haft turen att börja få tillbaka lukt/smak ordentligt redan en vecka efter avslutad infektion men jag var givetvis orolig när sinnena var totalt utslagna.

Av Sisyfos

Har för närvarande antikroppar efter bekräftad COVID 19-infektion. Så nja, såvida det inte kan bevisas att jag tappat antikropparna någon gång i framtiden

Av Sisyfos
Skrivet av Traumklang:

Problemet är inte personer/kunder som vill betala kontant, utan företag och butiker som vägrar ta emot kontanter.
Sen har vi bankerna ochså, som gjort det allt dyrare att hantera kontanter.
"Pirelli däck är inte bra att ha, för att jag har punkterat och hojde pris på dem. Kör med Michelin ist"
Det är på det viset det fungerar.
Och nu använder dom det som argument varför kontanter är inte bra att ha.

Att betala med kort, kostar för båda parter ochså. Och räknar man samman, kostar det lika mycket i avgifter och hyra för kort terminalen som kontanthantering. Det är effektivt inga besparingar där.
Och jag vet vad jag pratar om, då jag har ägt sammanlagt mer än 30 cykelbutiker i både Sverige, Tyskland och Frankrike.
Beror iofs på land, men Tyskland är väldigt dyr med kort terminaler. Där kostar varje enhet runt 80 Euro per månad. Och det är med rabatt för att jag hade mer än 20 av dem sammanlagd i våra butiker. Sen att skiten inte fungerar tre gånger i veckan är en annan detalj som retar mig fortfarande.

Absolut. Korttransaktioner och kortterminaler är inte gratis. Jag är inte egenföretagare själv och har aldrig varit det heller så jag har mindre insyn i det. Men Swish är ju däremot ett till synes kostnadseffektivt alternativ såhär långt att hantera betalningar i Sverige i alla fall: https://cornucopia.cornubot.se/2020/09/gar-det-bra-att-swisha... Har du några spontana invändningar mot det som skrivs i den artikeln?

Skrivet av Ozzed:

Nu börjar vi närma oss politiska diskussioner, men att "förvänta" sig att alla ska ha möjlighet att ha pengar som "bara ligger och skräpar" känns som man har rätt så tjocka skygglappar. Det finns många som tyvärr lever från lön till lön och knappast har kapacitet nog att "krisspara" oavsett om det sedan är kontanter eller pengar på kontot. Den hållningen, vem det nu var som kom på det, känns lite som "Jamen kära människor. Har ni inget bröd så är det väl bara att äta bakelser istället?" Ja jag vet. Både upphovsmannen till citatet och översättningen är egentligen fel men slagkraften är tidlös.

Ja nu börjar vi gå en aning off-topic. Men oavsett politisk syn på saken så kan det ju nämnas att det är en skyldighet av Sveriges hushåll att ha en sådan krisberedskap. Har man inte det bör man se varje dag som en existentiell kamp för att skrapa ihop den där krisberedskapen.

Skrivet av Ozzed:

Sen funderade jag på en annan sak. Om strömmen går är det väl rätt kört även med kontanthantering då det nuförtiden mrest är elektroniska automater.

Det har jag faktiskt ingen aning om. Men i värsta fall får man väl förvara den dagens kontanter i en separat låda tills vidare. Vid en kris hittar människor lösningar

Skrivet av Ozzed:

Dessutom tycker jag kontanter känns rätt ofräscht även ur ett hygienperspektiv. Såvida man inte tar ut nypressade sedlar ur automaten så vet man ju inte vem som hanterat dem innan, vilka patogener de har etc. Särskilt i dessa tider känns det direkt farligt att handskas med kontanter som man inte vet var de har varit innan.

Absolut. Det är nog få som förespråkar kontanter som primärt betalmedel av många anledningar som exempelvis hygienen. Det handlar som sagt om en försäkring man förhoppningsvis inte behöver använda.