Inlägg

Inlägg som DavidtheDoom har skrivit i forumet
Av DavidtheDoom
Skrivet av AB42:

Hej!

Såhär har jag det senaste läsåret sökt och fått utbetalningar av CSN

30 poäng
20 veckor, år 2023 vecka 35 - år 2024 vecka 02, studietakt 100 %

30 poäng
20 veckor, år 2024 vecka 03 - 22, studietakt 100 %

Angående studierresultat

Nedan kan ni se de instruktioner jag fick i "Beslut om studiemedel" vad gäller studieresultat och krav för att söka studiemedel på nytt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Studieresultat
För att du ska kunna få studiemedel igen behöver du klara dina studieresultat
- under den period du nu får studiemedel och
- under övriga perioder du fått studiemedel men där vi ännu inte prövat dina studieresultat.

Du behöver klara 75 procent av det antal poäng du studerat med studiemedel. Det innebär
exempelvis 45 poäng om du har studiemedel under 40 heltidsveckor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag behöver alltså klara 45 hp för att få studiemedel på nytt.

Jag räknar med att hamna på 42 hp vilket kan ställa till det för mig när jag söker mer studiemedel till hösten. Men så jag tolkar det så kan man läsa ikapp de poäng man saknar för att få CSN på nytt.

Nu till min fråga: Är det någon som vet om dessa poäng måste komma från kurser som är registrerade under den perioden jag sökt CSN (alltså fram till juni). Eller kommer dom acceptera att jag kompletterar poängen jag saknar genom att läsa sommarkurser? (Självklart söker jag då inte studiemedel för sommarkurserna)

Tack på förhand!

Spelar ingen roll, du har fått betalt för 60 HP, motkravet är att ha 45 HP godkända, oberoende av vilka kurser.
Läs lite kurser, få 45 HP och du kan ansöka om CSN för ny period.

Det kan även vara värt att nämna att för första läsåret på eftergymnasiala universtitetsstudier så gäller 62.5% godkända poäng och inte 75%.

Citat:

Universitet och högskola

Under de första 40 veckorna med studiestöd måste du klara 62,5 procent av högskole­poängen (hp). Det innebär att om du har fått studiestöd för 40 veckor (60 hp) så är kravet att du måste klara 37 hp.

Efter de 40 första veckorna med studie­stöd ökar kravet på studie­resultat. Kravet är då 75 procent. Det innebär att om du fått studie­stöd på heltid för 40 veckor (60 hp) så är kravet att du måste ha klarat 45 hp. Om du studerar på deltid får du behålla det lägre kravet på studieresultat (62,5 procent) under fler veckor, se nedan.

Kravet på studie­resultat utgår från det antal poäng du får studie­stöd för. Om du exempelvis har studie­stöd i 40 veckor på heltid, ställer vi kravet utifrån 60 hp även om du läser fler poäng. De krav som vi räknar fram avrundar vi alltid nedåt till närmaste heltal.

Av DavidtheDoom
Skrivet av sweuser:

Hej! Har nyligen bytt bredbandsleverantör till Bredband2. Enda skälet var att minska mina månadskostnad. Tecknade 10/10 för 206 kr/mån i 12 mån (kampanj) och därefter 229 kr/mån. Ingen bindningstid. Startdatum 16/3 dvs. endast 5 dagar och nu får jag meddelande om prisförändring. 279 kr/mån och ev. kampanjrabatt dras av på det fr.o.m. den 1/5. Det är lika mycket eller mer än jag hade tidigare dvs. jag hade aldrig bytt då. Dessutom tillkommer en startavgift. Är detta verkligen tillåtet? Antar att jag bara kan avbryta/säga upp men ska jag behöva betala startavgiften då? Beställningen lades den 1/3 för att jag inte skulle glömma när den gamla sades upp men jag hade valt den 16/3 som startdatum.

Tips och råd mottages tacksamt. Känner mig bra lurad.

Iom det inte är någon bindning och det som är överenskommet är en rabatt på ordinariepris så har de all rätt att ändra priset. Däremot har du rätt att invända dig mot denna förändring och avsluta din tjänst. Detta ska stå i ditt mail. Att du ska komma undan startavgiften låter osannolikt då du har haft tjänsten sedan 16:e och det är idag den 20:e.

Av DavidtheDoom
Skrivet av KungKantarell:

I år fick jag min deklaration den 7 mars, med en summa jag skulle återfå. Men idag när jag loggar in för att deklarera kan jag se en ny summa att få tillbaka, högre än den tidigare och ser också att ett låneinstitut har den 14 mars korrigerat en felaktig summa av betald ränta, 2 siffror saknades, istället för 487kr hade de först skrivit 4kr.

Innebär detta en ändring som gör att jag då inte får skattepengarna förns till midsommar istället?

Korrigering av uppgifter från andra institut ska nog inte klassas som en ändring utan det är om du gör ändringar som behövs granskas som det försenar utbetalningen. Däremot kan jag ha helt fel!

Av DavidtheDoom

Nu tycker jag vi släpper sidospåret om hyresrätter, det har tagit över tråden och dess primära ämne.

Av DavidtheDoom

Zenfone 11 är ju bara en ROG phone utan gaming-joxet. Hela grejen med Zenfone var att de var best in class bland små kompakta telefoner. Superkass utveckling.

Av DavidtheDoom
Skrivet av jan-banan:

45w räcker väl inte för en dator 100w är väl minimum

Min laptop kom med en 65W laddare, gnäller på "långsam laddning" på en 45W laddare, i fullt blås drar nog laptopen kanske 25-30 W så det handlar ju mer om att tillverkaren vill "värna om upplevelsen" snarare än att det behövs några enorma laddare.

Skrivet av tojt:

Jag har en extremt liten 30w Anker laddare som ledigt laddar allt man stoppar in i den.

Vissa laptops gnäller om att den är "långsam" då de förväntar sig 65W eller 90W+ men om man inte belastar datorn så laddas de alla, om en lite långsamt. Skulle men belasta en dator som kan dra upp mot 100W, kommer den såklart att laddas ur, men så långe laddaren kan ge ut rätt volt bör i stort sett alla datorer ladda med en 45W laddare.

Hade en situation när en macbook användes för att spela CoD, där kunde man spela i kanske 2-3h innan batteriet var helt urladdat trots laddare i-pluggad. 😅

Av DavidtheDoom
Skrivet av Swedishchef_90:

Bostadsrätter har också hyra?
Årets höjning är inte med hos scb ännu

Bostadsrätter har inte hyra, de har en avgift för att täcka (förhoppningsvis) driftskostnader.

Av DavidtheDoom
Skrivet av kotz:

Jag ger aldrig råd till en specifik aktie eller fond.

Enda rådet är att gå in när aktien/fonden ligger på ett lågt värde.
Inte tvärt om som många gör LOL

Köp högt, sälj lågt! Check! 😁

Av DavidtheDoom

Sluttrollat!

Av DavidtheDoom
Skrivet av Jocke W:

Så om man inte har det i själva apparaten så kan man ha någon typ av signaltransformator mellan två ethernet kablar?
Apparat -> ethernetkabel -> signaltransformator -> ethernetkabel -> uttag i väggen.

Det uppfyller nog inte kraven med skärmning ordentligt i medicinsk miljö. En korrekt ethernetport löser dock problemet även med en vanlig ethernetkabel. (Det sitter som sagt redan signaltransformatorer i ethernetportar). Det centrala är att veta om det är funktionell eller sanna galvanisk isolation som krävs.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Druid_john:

Låter logiskt. Jag vet hur jag kan tvinga fram felet nu, en public surf bana i cs2 som ger svart skärm efter några min . :D. Ska testa att koppla in datorn till tvn och se vad som händer.

En sak till, felet uppkommer oavsett dp eller hdmi så det kan mycket väl vara utgången på gpu:n eller skärmen som stökar till det. Återkommer vad som händer med tvn inkopplad. 4k 60hz är väl likvärdigt 1440p 170hz.

En teori kan ju vara att skärmen får spelet med en viss kombination av signal som gör att den skickar ut en strömspik till gpun som klipper signalen för att skydda kortet.

Och, skärmen kom trasig från Inets fyndhörna och där är displayen utbytt men det kan också ha funnits något mer fel i nätdelen, bildakärmsprocessorn... Hur nu det funkar. Kanske ett intermittent fel som bara blivit värre och jag misstar det för ett fel i gpun.. jaja bara gissningar än så länge.

Tycker det centrala här är att du lämnar in hela datorn till Webbis, hänvisar till reklamationen, avgiften du betalat och hur du återskapar problemet i datorn. Då kan du kanske komma undan med att bara betala felsökningsavgiften på den nya inlämningen, få tillbaka pengarna för den tidigare nekade reklamationens avgift.

Har du tur så tar Webbis ärendet på goodwill om det bekräftas att det just är GPU:n som är orsaken till felet. Är det något annat så är det såklart svårare att se något annat utfall än avgift både för den tidigare nekade reklamationen + ny felsökningsavgift.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Jonas79:

Lödkolv är köpt från handelsplats Teemu från Kina.
https://share.temu.com/WOGTwzJmRRA

Detta paketet som jag äger med utbytbara spetsar.

Mycket litet förtroende till den där rackaren men om du monterar mejsels- eller bladpetsen så har du iaf någon sportslig chans. De två längst till vänster i bild kan du slänga.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Leiri:

Mailade in till telenor om uppsägning för 1 och en halv vecka sedan. Inte ett pip. De försöker väl tvinga folk att ringa, eller? Har ej bråttom. Man har väl såvitt rätten att säga upp via mail brev och telefon?

Ja, en skriftlig uppsägning anses vara levererad det datum det är skickat.
Det är även lag på att man ska lika lätt kunna säga upp en tjänst som det är att signa sig. Dvs, kan du skicka mail/klicka lite på en hemsida så måste det vara lika lätt att säga upp. Att kräva telefon/chat är inte legalt då.

Jag brukar vara superövertydlig i mina uppsägelsemail med att det är:
• En uppsägning
• Att dagens datum anses vara dagen uppsägningen är leverantören till handa (CC:a dig själv så att mailstämplar och dylikt går finns på ett mail som även du har tillgång till).
• Eventuell annan relevant information så som kundnummer, fakturanummer etc är med
• Du förväntar dig en bekräftelse snarast när ärendet är hanterat.

Har du fått en bekräftelse på mottaget mail är nog #1 att kontrollera, mycket lättare när det finns ett service-nummer stämplat på ärendet.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Jocke W:

Hej,

När det kommer till galvanisk separation på en transformator t.ex. så förstår jag konceptet på grundnivå. Men i det här fallet så har jag snubblat över konceptet när det kommer till nätverks koppling.

Följande scenario. Det är en apparat som används inom vården, det ställs krav på att den ska vara galvanisk separerad nätverkskoppling, alltså ethernet sladd. Man har tidigare löst det genom att man använder WLAN men det är inte acceptabelt att inte kunna använda ethernet sladd om WLAN går ner. Ni behöver inte snöa in er på att det används inom vården då det finns massor med olika regler för tekniska prylar där.

Hur fungerar Galvanisk separation vid ethernet kabel?

Nästan alla ethernet-system har redan funktionell galvanisk separation, detta sköts med en signaltransformator och är antingen inbyggt direkt i kontakten som löds på kretskortet eller som en egen liten kapsel.

Ska man ha sann galvanisk isolation så är det egentligen samma princip men lite högre krav på avkoppling, skärm mm. Vill man vara riktigt trygg så är optisk fiber egentligen det "lättaste" sättet att lösa problemet iom det är sanna galvanisk isolering iom mediet är en isolator till att börja med.

Det finns utrustning som felaktigt byggs utan vettig signaltransformator men det förekommer nog nästan uteslutande i okunniga hemmabyggen eller typ snik-Wish-byggen där det är skitsamma om kund får något som saknar galvanisk isolering eller får en påse med sand.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Jonas79:

Har inställbar penna från Teemu med tillbehör inklusive lödtenn och försöker löda en led lysramp inklusive kretskort L & N.

Ställer in den på 450 grader och värmer ytan men får inte tenn och smälta även om jag lägger denna mot ytan med pennan ovanpå för varm lödning men om jag har lödtenn ca 2 cm smälter det men vill inte få kall lödning.

Är helt ny och har även testat och värma en 0.75 koppar kabel och ha tenn på andra sidan men smälter inte.

Har ni tips och råd

Bifogar bilder
[/img]<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk> <Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk> <Uppladdad bildlänk>

Låter kort och gott som att du har en dålig lödkolv och kanske även bristande teknik. Vad är det för lödkolv du använder?
Vad är Teemu för märke, menar du den kinesiska handelsplatsen "Temu"?

Skrivet av xc:

Litet tips, tenn smälter vid ca 150-200 grader..450 grader då är du i krokarna av en gas svets.
Är ytorna rengjorda så du inte har en massa lack och grejor på kortet.
Förtenna en kabel ska inte vara några problem, om du inte har en riktigt dålig penna som inte kommer upp i smältpunkten för tenn.
Har du testat att använda lite fluss på ytorna?

Här har du en riktigt basic genomgång av hur det går till.

https://www.youtube.com/watch?v=X6vbhvkMU6o

Bly-tenn smälter 185-200 °C beroende på blandning, RoHS smälter närmare 215 °C men finns kopparlegeringar som inte smälter förrän närmre 260 °C.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Karim:

Hej alla,

Tack för ett fantastiskt stöd.

Jag har nu dokumenterat ned allt i detalj och skickat till ARN.

Jag har även eskalerat det vidare genom att kopiera in NoN VD och Kundombudsman.

Håller er uppdaterade.

Skrivet av zOlid:

Nice. Kolla om det inte är så att du måste polisanmäla också.
Jag kan ha fel, men mitt minne säger mig att ARN kan ta lite tid, och i slutändan måste du polisanmäla ändå.
Men kanske är vettigt att vänta på Kundombudsmannen på NoN först. Så länge den återkommer inom rimlig tid.
Ju mer tiden går, ju krångligare blir nog allt, och en polisanmälan är nog bra och få gjort så tidigt som möjligt, med tanke på bevis osv.

ARN tar 6-9 månader innan de plockar upp ärendet och börjar se om de ska ta emot ärendet eller lägga ned det. Om de tar upp ärendet så begärs information från motparten och även anmälande part (konsument) har chans att ge replik om det behövs. Detta tar ytterligare någon månad eller två innan det tas upp för beslut och utfall (rekommendation från ARN).

Av DavidtheDoom

Jag skulle säga att 2009-2013 någon gång så var det som roligast. Stora framsteg inom teknik, många budgetalternativ, (t ex Phenom II, Bulldozer och Core fanns samtidigt ett tag där 2011) samt en billig dollar!

Av DavidtheDoom
Skrivet av GPUan:

Måste det vara ett kreditkort? Det går väl att reklamera ett kortköp med betalkort?

Som skrivet nedan olika regler och lagar. En kortreklamation är inte samma sak som invändningsrätten i konsumentkreditlagen där kreditgivaren juridiskt får ansvaret för att se till att affären slutförs korrekt.

Skrivet av Mullvaden83:

Det är olika regler på kreditkort o debitkort. Dom har olika villkor oxå.

Av DavidtheDoom

😅😅😅

Eller vad säger man.

Av DavidtheDoom

NetonNet har även en kundombudsman att vända sig, kan inte hävda att min upplevelse har varit speciellt bra med dessa, men det är en väg till att eskalera ärendet.

Handlade du på kredit (faktura/kreditkort) så kan du även använda dig av invändningsrätten och låsa eventuella pengar.