Inlägg

Inlägg som DavidtheDoom har skrivit i forumet
Av DavidtheDoom
Skrivet av Karim:

Hej alla,

Tack för ett fantastiskt stöd.

Jag har nu dokumenterat ned allt i detalj och skickat till ARN.

Jag har även eskalerat det vidare genom att kopiera in NoN VD och Kundombudsman.

Håller er uppdaterade.

Skrivet av zOlid:

Nice. Kolla om det inte är så att du måste polisanmäla också.
Jag kan ha fel, men mitt minne säger mig att ARN kan ta lite tid, och i slutändan måste du polisanmäla ändå.
Men kanske är vettigt att vänta på Kundombudsmannen på NoN först. Så länge den återkommer inom rimlig tid.
Ju mer tiden går, ju krångligare blir nog allt, och en polisanmälan är nog bra och få gjort så tidigt som möjligt, med tanke på bevis osv.

ARN tar 6-9 månader innan de plockar upp ärendet och börjar se om de ska ta emot ärendet eller lägga ned det. Om de tar upp ärendet så begärs information från motparten och även anmälande part (konsument) har chans att ge replik om det behövs. Detta tar ytterligare någon månad eller två innan det tas upp för beslut och utfall (rekommendation från ARN).

Av DavidtheDoom

Jag skulle säga att 2009-2013 någon gång så var det som roligast. Stora framsteg inom teknik, många budgetalternativ, (t ex Phenom II, Bulldozer och Core fanns samtidigt ett tag där 2011) samt en billig dollar!

Av DavidtheDoom
Skrivet av GPUan:

Måste det vara ett kreditkort? Det går väl att reklamera ett kortköp med betalkort?

Som skrivet nedan olika regler och lagar. En kortreklamation är inte samma sak som invändningsrätten i konsumentkreditlagen där kreditgivaren juridiskt får ansvaret för att se till att affären slutförs korrekt.

Skrivet av Mullvaden83:

Det är olika regler på kreditkort o debitkort. Dom har olika villkor oxå.

Av DavidtheDoom

😅😅😅

Eller vad säger man.

Av DavidtheDoom

NetonNet har även en kundombudsman att vända sig, kan inte hävda att min upplevelse har varit speciellt bra med dessa, men det är en väg till att eskalera ärendet.

Handlade du på kredit (faktura/kreditkort) så kan du även använda dig av invändningsrätten och låsa eventuella pengar.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Swedishchef_90:

Kikat runt lite och laptops är en röra, men är Lenovo de enda vettiga? Resten verkar köra någon celeron från medeltiden..

Intel N100 och N200 är faktiskt riktigt kompetenta (intel Atom), de har en IPC on par med Skylake-CPU så för rätt pris är de klart ett alternativ för lättare bruksmaskiner.

Av DavidtheDoom
Skrivet av veis:

Fick för mig att många sa att det gick att få ut max hz genom thunderbolt 4 till DP kabeln alltså inte thunderbolt till usb c.

Det borde inte göra någon skillnad, den analoga bandbredden är fortfarande begränsad i kabel och kontakt och då är det den "svagaste länken" som begränsar. (Generellt är det kontakterna som är problemet).

Däremot är 40 Gbps högre än det du behöver (som är 30 Gbps). Om du vill ha specifik en adapter-kabel som har USB-C/TB4 i ena änden och DP i andra så är det nog bara att köpa en sådan. Det gäller dock att bandbredden i kablaget är ok.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Druid_john:

Hej

Jag köpte ett RTX 3070 av Webhallen för 2 år sedan och det har börjat att strula rejält några månader tillbaka. Det som händer är att kortets utgång både HDMI och Displayport slutar att skicka signal efter ca 10 minuters spelande. Jag hör ljud men skärmen är svart. Jag får starta om datorn och ibland behöver jag plocka ur grafikkortet ur slotten så fungerar det igen.
Jag har testat allt, verkligen allt bios inställningar minnen mm mm. Nu har jag mitt gamla grafikkort och detta har inte hänt en enda gång så väldigt säker på att det är grafikkortet som strular.

Jag skickade in detta som ett garantiärende och fick nu svar att dom har testat kortet 32h i Valley, 72h i furmark samt en match lol.

Dom rekommenderade att jag skulle rengöra datorn. (edit, nytt chassi har jag Fractal design North) Detta kostade mig 250kr.

Vad tycker ni om detta? Har förut handlat på Webhallen och då var det en displayport kabel som började flimra men det var en sån dryg process att returnera denna så jag slängde den istället.
Hade det varit Inet så hade dom hittat felet tror jag och jag får en känsla av att Webhallen säljer 2a sortering till fullpris. Kommer iaf inte handla därifrån igen.

Att betala avgift för felsökning, även vid uteblivet fel vid reklamation är rimligt och är även förekommande hos övriga tillverkare, Inet tar i härrad samma summa om det hade varit samma fel.

Överväg att du lämna in hela datorn istället för felsökning om du kan återskapa felet pålitligt och således få hjälp med att hitta felet om du inte har komponenter att testa dig fram. Det är väl fördelen man får om man köper en hel dator där garantin täcker hela systemet och man inte behöver plocka ut komponenter på egen felsökning.

Om du lämnar in hela datorn till t ex på betald felsökning hos Inet och de fastställer att GPU är trasig så kan du begära stålar tillbaka från Webbis för felsökningsavgiften!

Av DavidtheDoom
Skrivet av veis:

Tjenare,

Är inne på att köpa ett thunderbolt 4 till DP som ska stödja 3840x2160 på minst 144hz men hittat flera olika kablar, då jag vill inte köpa fel kabel skulle jag uppskatta ifall nån kunde länka en kabel som skulle kunna stödja detta.

Stort tack på förhand!

4k + 144Hz är svårt att hitta kablar för, 120 Hz är nog lättare att hitta kablar för.
Nördic är duktiga på att faktiskt sälja kablar för rimligt pris och dessutom hålla bandbredd som de lovar.
https://noerdic.se/collections/thunderbolt-4-usb-c-till-c-100...

Just 4k + 144 Hz + 3x8 bit färgdjup kräver 28.66 Gb/s. Kablaget ovan klarar av 40 Gb/s vilket är inom spec så gissningsvis funkar det.

Av DavidtheDoom
Skrivet av b00kjo:

Tack alla för svaren. Jag trodde att köra 4G (och 5G kanske) var beroende av att det var en smartphone. Vad jag förstår nu så är det inte så, utan att jag kan leta efter en telefon, kanske liknande den jag har, bara den kan klara 4G. Och det finns det tydligen många av.

Min SonyWalkman är ju ingen smartphone och jag klarar mig ju gott med den. Vad jag förstår så lanserades den här telefonen (200i) cirka 2006.

Faktiskt så vet jag inte om den klarar 4G eller inte, jag läste bara att äldre telefoner, generellt de med knappsats, skulle sluta fungera när G2/G3 släcks ner.

Kan jag kolla på min telefon vad den klarar av, och i så fall hur?

Tack på förhand igen!

Din mobil är tyvärr inget som kommer fungera framledes, kika på en Nokia 110 4G (Obs, finns Nokia 110 2G only (GSM)).
Finns ju ett gäng till som fungerar men om du är nöjd med det du har och inte vill kliva in i smarttelefonträsket så kostar det inte många slantar att få en "dumbphone" som klarar av 4G.

https://www.clasohlson.com/se/TCL-onetouch-4041-mobiltelefon%...
https://www.elgiganten.se/product/mobiler-tablets-smartklocko...
https://www.elgiganten.se/product/mobiler-tablets-smartklocko...

Bra frågeställning ger ju som du märker utmärkta svar. Återkom gärna om du har fler funderingar eller uppdatera oss vad det blir för köp!

Om du vill kolla exakt vad du har för stöd i din mobil så är det lättast att söka på mobilmodellen (ibland behövs mer information än bara modellnummer).

https://www.gsmarena.com/ är en bra hemsida för att se CPU, RAM, radioband etc. Just nu är ju din mobil så pass gammal att den endast kan ha GSM (2G) så det är inte så mycket att söka på i detta fallet.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Naki:

Kände för ungefär ett år sedan att jag inte kunde ha det som jag hade det längre utan behövde komma ner i vikt. Har sedan dessa gått ner runt 20kg och ligger nu runt 100kg. Det mesta skulle jag säga sitter på magen och inte så mycket på andra ställen.
För min längd känner jag dock att jag skulle behöva få bort 20kg till ungefär. Har provat gym, men kände inte riktigt att det var min grej. Har funderat på att försöka komma igång med löpning för att också få igång konditionen, men gillar att cykla bättre.
Skaffade dubbdäck och har försökt vara ute lite under vintern, men har barn och har ibland svårt att komma ut.

Tittat lite på crosstrainer, men känner att det blir för stort för min lägenhet och eftersom jag gillar att cykla har jag tittat mer och mer på träningscyklar. Senast på:

https://www.biketown.se/sv/articles/2.4320.34607/titan-life-s...

Men när jag försöker läsa på ser jag att en del rekommenderar en trainer istället om man redan har en cykel. Nu är det visserligen en lastgammal MTB jag har. Men en trainer verkar billigare och lättare att ta undan när man inte använder den. Blir dock fundersam hur bra det kan fungera för mig. Vill ju inte t.ex. riskera att dra iväg över parketten, speciellt inte med dubbar.
Hittade denna:

https://www.bikester.se/elite-qubo-power-fluid-trainer-M15074...

i ungefär samma prisklass som träningscykeln.
Så hur ska man tänka?

Skrivet av bikerrog:

Om du nu har en cykel som funkar så tror jag själv att en smart trainer kan vara mycket motiverande. Alltså att du tävlar mot andra cyklister virtuellt. Swift tex är väl de mest kända. Bara byt backdäcket till någon slicks-variant så blir det bättre kontakt och funktion mot trainer rullen. Om detta är överkurs så kan en begagnad spinningcykel vara ett bra alternativ. De som brukar användas på gymverksamheter. Har själv en Bodybike som jag köpte för drygt 10år sen eller nåt.

Jag kör en trainer hemma under vinterhalvåret, att köpa en stor "dum" träningscykel tror jag icke på, antingen kör man en digitalt integrerad trainer eller en splutter avancerad komplett träningscykel. En stor dum tung variant tror jag mest man blir förbannad på.

En trainer är relativt snäll att plocka undan vs en stor träningscykel vilket såklart kan vara en faktor.

Av DavidtheDoom
Skrivet av b00kjo:

Hej. Använder en gammal telefon, Sony Walkman, idag för det vanliga. För mig är det att prata i den och skicka sms. För MobiltBankId och annat så har jag en smartphone hemma, också den till åren kommen. Jag tror den heter Samsung 2016 eller liknande. Nu läser jag att min Sony Walkman kommer att sluta fungera när 2g och 3g näten släcka ner. Trist. Så jag är tvungen att köpa något nyare. Det bästa med min Sony är att den är så liten. Alla nyare smartphones verkar vara mycket större och därför mycket bökigare att ha med sig.

Så till min fråga:
Vilken nyare (tillräckligt ny) smartphone är den minsta till formatet?
Jag bryr mig inte om fler funktioner än att kunna prata och skicka sms med den.Inget annat.

Kan någon ge förslag eller hänvisa till någon lämplig undersökning eller sida?

Tack på förhand.

Om du bara ska ringa och sms:a så behöver du inte någon smartphone... Då finns det massor av alternativ.

Sony, Asus Zenfone och IPhone mini är de tre varianterna som jag kikade på när jag ville ha en liten smartphone. Det blev en Zenfone 9 och hade köpt en tia om jag köpt ny mobil igen.

Av DavidtheDoom
Skrivet av cherson:

Tack för bygget! Men helt utan grafikkort? Du tänker att det räcker med det integrerade grafikkortet? Ja, kanske det.

Monte Carlo, ja. Exakt. Se nedan.

Tack för era svar. Jag använder just nu Matlab och Python för att skatta BVAR-modeller. Vill kunna loopa över ett stort antal variabler och kombinationer av dessa. Så matematiken i sig är inte jättekomplicerad, utan det handlar om mängden beräkningar. Problemet är att varje skattning kräver åtminstone 20 000 dragningar med en MCMC (Monte Carlo) sampler. Ska jag då skatta 5000 modeller över många tidsperioder tar det för lång tid. Det är möjligt att det som David är inne på ändå blir en flaskhals med olika beroenden men går det att optimera med starkare delar så känner jag att det är värt det.

Spontant skulle jag säga att Python är problemet här om du vill ha någon prestanda att prata om. Att kollera och plotta datan med python är ju fine. Att köra beräkningarna i python är lite som att springa upp för en backe med båda benen gipsade och dessutom bära ett halvt fotbollslag på axlarna.

Ska du har rejäl prestanda så hade jag tittat på pipelinen och hur du matar in datan och hur dessa körs i systemet.
Har du bekräftat att du använder alla trådar fullt ös i nuvarande maskin?

C++ är någonstans mellan 10-100 gånger snabbare än python för samma last. Däremot kanske det inte är körningarna som dominerar dina arbetsdagar utan kodskrivandet? Då spelar det så klart mindre roll.

Av DavidtheDoom

Jag hade också hoppat i7:an och kört något AMD dito eller möjligen en i5:a om det inte finns tydliga ambitioner att köpa snabbare och nyare grafikkort inom närtid.

Av DavidtheDoom
Skrivet av MrIzze:

Ja, det är jag medveten om. I mitt fall hamnar den slutliga skatten på ungefär 9000. Vilket var det som fick mig konfunderad från början i och med att det med andra ord finns ”utrymme” för att nyttja nästan hela avdraget från underskott av kapital.

Ja, det behövs nog mer info för att ge svar. Ring skatteverket så får du nog svar!

Av DavidtheDoom
Skrivet av DavidtheDoom:

Behövs ju lite mer info men du kan inte dra av skatt matchande underskottat på annat än kapitalvinster. Så har du inte massa kapitalvinster så blir det svårt att få ner skatten.

Skrivet av MrIzze:

Det stämmer väl ändå inte? 30% av underskottet av kapital dras väl rakt av på summan skatt som ska betalas? Betald ränta räknas ju till exempel som underskott av kapital.

EDIT: Vilket borde betyda att jag får en skattereduktion för underskott av kapital på ~56000*0,3=16800. Som jag ju är långt ifrån.

Ja, jo, jag tänkte fel, självklart är det så.
Däremot säger du att du bara jobbade två månader, hur många kronor total skatt blir det som svenska staten hämtar hem från dig? Du kan inte få pengar från staten, bara minska skatten som betalas in till "noll".

Av DavidtheDoom
Skrivet av cherson:

Hej!

Jag vore tacksam för byggförslag på en jävligt snabb arbetshäst som ska kunna ro i land ganska tung matematisk programmering. Grafik är i princip helt ointressant men det är positivt om man kan kolla Youtube utan problem. Har kommit fram till att jag bör prioritera CPU, minne och hastighet på SSD. Tänker mig

CPU: i7 eller i9 med 20-tal kärnor.
RAM: 128 GB
SSD: 1 TB räcker, hastigheter 10 000+
Grafik: Så lågt pris som möjligt men kompatibelt med moderkort.
Moderkort: Vet ej/Dålig koll
Kylning: Dålig koll, men maskinen ska kunna jobba hårt i ett dygn (om möjligt) utan risk för överhettning.
Chassi: Vet ej/Dålig koll

Byggnation via inet ska ingå i priset. Kommer jag undan med 25k?

Stort tack!

Skulle tro att arbetslastens typ är av största vikt här. Inte säkert att fler kärnor hjälper om det ändå är beroenden i koden. (Dvs du återanvänder utfall och svar från tidigare beräkningar). Kör du massa svep och plottar monte carlo-tester så är såklart många kärnor bra men undra om inte lite GPGPU-beräkningar är bättre då...

Av DavidtheDoom
Skrivet av MrIzze:

Jag har ett underskott av kapital på 56 635 men får endast en skattereduktion för underskott av kapital på 4320. Jag jobbade bara 2 månader i Sverige under 2023, kan det påverka? Det finns "utrymme" för en större reduktion innan jag hamnar på 0 så jag förstår inte riktigt varför det har blivit såhär. Någon med lite expertis på området som kan förklara?

Behövs ju lite mer info men du kan inte dra av skatt matchande underskottat på annat än kapitalvinster. Så har du inte massa kapitalvinster så blir det svårt att få ner skatten.

Av DavidtheDoom
Skrivet av Peterrrrr:

Gjorde en uppdatering av Bios och nu bootar inte datorn till Windows, Windows är installerat på en M2 SSD, hur/vad ska jag göra för att få den att boota in i Windows igen?

<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

"Sata mode selection" Från RST till AHCI.
Du startar systemet i RAID-mode men diskarna är inte satta i RAID.

Iof verkar du ha en PCIe-SSD då är det skitsamma men stäng av RAID om du inte använder det.

Gå till boot-sidan på moderkortet och forcera din OS-disks boot-partition.

Av DavidtheDoom
Skrivet av favouredhawk:

Oj, den var svår, jag vet inte hur höga krav man kan ställa. Halverad tid på rendering och transkodning?

Ryzen 9 5950X är nog det vettigaste då förutsatt din rendering + transcoding inte är avhängt på någon annan komponent i systemet än rå CPU-multicore prestanda.