Inlägg

Inlägg som TimBod har skrivit i forumet
Av TimBod

Att dessa problem har bekräftats och att det fortfarande inte har åtgärdats eller kommunicerats ut till medlemmarna på ett tydligare sätt än i denna tråden är väldigt dåligt hanterat i mitt tycke. Att lämna funktionaliteten igång trots att det har bekräftats att den inte fungerar som tänkt är också något förvånande.

Jag valde därför att göra en anmälan till IMY mot Geeks AB för hanteringen samt bifogade denna tråd som handlingar i anmälan. Jag hoppas att ett fungerade system implementeras samt att ni på Sweclockers i framtiden tar det på större allvar när forummedlemmar i all välmening upplyser er om problem i er hemsidas funktionalitet.

Av TimBod
Skrivet av anon347081:

Jag har snart gått igenom Årskurs 9 på Matteboken.se då jag värmer upp inför Matematik 1B som börjar snart. Jag tror jag kommer stöta på en del problem då jag aldrig har varit så bra på på matte och har svårt ibland att förstå varför man gör saker och ting vid uträkningar av tal, exempelvis vilken andel är störst 9 / 20 eller 20 / 30 delar med mera. Matteboken.se är tyvärr inte så bra för att förklara saker och ting, det känns mer som att de bara, ja men gör bara så och så är det färdigt.

Om någon har en bra Youtube kanal på svenska som är väldigt pedagogisk så tar jag tacksamt emot tips. En del från Årskurs 9 kommer ju i Matematik 1B så har värmt upp där för att kunna ta in kunskapen från Matematik 1B sen. Tipsa gärna om Youtube kanaler när det kommer till procent, geometri med mera. Jag ska bara göra Matematik 1B sen är jag färdig på komvux.

Jag skulle varmt rekommendera Björn Runow, jag har personligen haft väldigt mycket hjälp av honom i flera tunga matematikkurser på universitetet och tycker han är extremt pedagogisk. Han har en hel spellista med nästan 70 videor som handlar om Matematik 1B som du hittar här: Matematik 1B (M-serien)
alternativt om du kommer använda boken Origo Matematik 1B (Origo)

Lycka till med kursen!

Av TimBod

Utökar skidparken lite. Nya lagg och bindningar, hemma och vänder bara innan de ska iväg och slipas om. Får hoppas på att de är snabba

Av TimBod
Skrivet av SiD:

Kia E-niro MY22

Avtal 4261
Nu 4959
Ökning 16.38%

Har verkligen Santanders kostnader ökat med dryga 16% sen Nov -21? Föga troligt. Man blir så j*vla r*vkn*llad så det finns inte. Ursäkta mitt utbrott.

Känns så surt att vara fast i ett avtal som man inte kan påverka ett skit. Som det känns nu var denna första och sista leasingbilen jag har. Har man finansiering via lån kan man alltid sälja men nu är man låst i knappa 2 år till. Kan bli många ökningar på den tiden.

Det är väl inte helt orimligt att anta att deras kostnader har ökat med 16%?

Bilen kostar ungefär 480k. Det ger antagligen ungefär 384k i lån på en bil från början. En höjning med en procentenhet av räntan ger då en ökad kostnad på 320kr per månad. Det skulle betyda att de har fått en ökning på runt 2-2.5%-enheter i räntekostnader om din månadskostnad har ökat med ungefär 700kr. Detta är självklart inte exakta siffror men visar iallafall på att det inte är någonting orimligt.

När du plockade ut bilen var reporäntan fortfarande 0% och den är nu på 2,5%. Då är det självklart att det kommer påverka det avtal med rörlig ränta som du har skrivit på.

Av TimBod
Skrivet av Lorault:

Tips på dammsugare? Inga robotar bara, föredrar alltid manuellt. Har fått ändrade arbetstider och kommer hem kväll och vill inte störa grannar.

Prisklass runt 1000-1500?

https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/dammsu...

Föräldrarna har denna och är riktigt nöjda, väldigt tyst vilket är ett stort plus!

Av TimBod

Även komplett har erbjudande på Sonos men har 30% på paketet du verkar tittat på. Priset blir då 6990kr.
https://www.komplett.se/product/1212329/tv-ljud-bild/hemmabio...

Av TimBod
Skrivet av RVX:

Känner också för att köpa robotdammsugare, även om jag bara bor i en liten 2:a på 61m²

Jag köpte en på rea i våras och det är ett av de bästa inköpen på länge. Då bor jag dessutom bara i en 1:a på 34kvm.
Den kör i princip varje dag i områdena som ofta blir skitigare (Hall och kök), samt varannan dag kör den hela lägenheten 2ggr. Att alltid ha rent och slippa plocka fram dammsugaren varje gång man tappar någonting eller går in med ytterskor är guld värt. Att kunna sticka ut och träna etc istället för att dammsuga är värt varenda krona

Av TimBod

Självklart bör TS anmäla detta till ARN, då gör de en bedömning och sen får man utgå efter det. Jag tycker personligen att det är rimligt med kompensation för vad produkten faktiskt kostar i dagsläget.

Alla ni som säger att "du har ju fått tillbaka pengarna, va nöjd". Hur hade ni reagerat om ni exempelvis köpt ett 3080 till lanseringspriserna, det sedan gick sönder 6-7 månader senare och butiken hade gett pengarna tillbaka, trots att dessa pengar nu knappt räckte till ett 3070. Hade ni accepterat att inte kunna få en motsvarande vara på grund av en defekt på er ursprungliga produkt för "ni hade ju fått pengarna tillbaka"?

Av TimBod
Skrivet av Supreme8001:

Om det tar 10 minuter att såga ett vedträ i sex delar, en bit i taget. Hur lång tid tar det att såga ett vedträd i tolv delar?

A) 20 min
B) 22 min
C) 24 min
D) 26 min

Frågan kommer från SVDs quiz: "Plikt- och Prövningsverkets test"

Jag svarade fel. Hur ska man tänka för att lösa problemet?
Bonus till den som visar hur jag lägger in korrekt svar "dolt". Dvs en spoiler tagg.

Att dela en vedbit i 6 bitar kräver 5 gjorda snitt. Detta sker på 10min -> 2min per snitt.

Att dela en vedbit i 12 bitar kräver 11 gjorda snitt. 11 snitt x 2min per snitt = 22min total tid.

Av TimBod

Ny cykel. Har letat ett tag och när denna kom ut till okej pris så slog jag till. Det är en BMC Teammachine ALR Two, Shimano 105 rakt igenom, hydrauliska skivbromsar. Kändes inte värt att kliva upp till Ultegra för prisskillnaden, inser ju även att begränsningen troligtvis inte är utrustningen utan användaren

Enda "nackdelen" var att leveransen gick så snabbt att jag inte hunnit få pedalerna än så kan inte testa den än. Hoppas på några fina höstdagar till så jag har möjlighet att ta nån tur innan vintern

Av TimBod
Skrivet av Pentav:

Så det blev alltså full poäng till alla eftersom bilarna fortfarande kördes hela tiden ut?
Vad hade hänt om de rödflaggat med 5 minuter kvar? Alternativt bakom Safety Car?

Trodde poängregeln skulle gälla endast beroende på hur många procent varv de kört, inte något annat..

Här är ett flödesschema på de olika alternativen som visar hur poängen delas ut.

Dessa kolumner som nämns är de som finns i reglementet kring avbrutna lopp:

Just formuleringen "If a race is suspended (...), and cannot be resumed" är det som gör att det alltid är full poäng då bilarna tar målflagg.

Av TimBod
Skrivet av pine-orange:

Det är inte så orimligt att göra en router obrukbar om den inte har fått några uppdateringar på länge, de blir en säkerhetsrisk.

Men det måste väl ändå vara upp till konsumenten som köpt produkten att avgöra?

Annars tycker jag vi använder samma logik på andra saker.

"Det är inte orimligt att göra din äldre bil obrukbar, det har släppts nya modeller med uppdaterad säkerhetsutrustning som din inte har, det blir en säkerhetsrisk."

"Det är inte orimligt att du inte får bo kvar i din lägenhet, nya byggregler har gjort att den inte hade godkänts idag, det blir en säkerhetsrisk."

Etc. etc...

Jag vet att det låter väldigt konstigt när man jämför med sådana saker men principen är densamma. En annan aktör ska inte kunna göra funktionella produkter som jag har betalat för obrukbara bara för att de känner för det.

Av TimBod

Med såna långa resor är mina tips att sova och äta bra inför resan så man är utvilad. Sen verkligen lyssna på kroppen, stanna och sträck på dig och få lite luft med lagom mellanrum, men känner du dig trött innan dina "tänkta pausplatser", stanna vid närmsta vägficka. Hellre en paus för mycket ännu en för lite. Käka med lite mellanrum och ta det lugnt bara.

Om du har passagerare så kommer dessa antagligen snacka och ha sig lite men efter ett tag somna då det är en längre resa. Här brukar jag behöva vara uppmärksam på extra pauser då jag tycker det är väldigt lätt att också bli seg och trött när alla runt en somnar.

Utöver det är det ju bara de vanliga praktiska tipsen, se till att ha tillräckligt med luft i däcken, spolarvätska uppfyllt etc. för att slippa tänka på sånt.

Och inte att glömma, åker man så långt, packa rätt! Sannolikheten att ni är med i en olycka är liten, men om det skulle hända är det onödigt att skada sig för att man fick en lös väska i huvudet. Lägg så mycket som möjligt i bagageluckan, ska man ha saker i baksätet, ställ dessa på golvet. Att lägga laptopen på baksätet kan vara bekvämt men i en olycka kan en 3-4kg laptop komma flygande och orsaka väldigt mycket skada. Det kan låta pessimistiskt att tänka på konsekvenser vid en olycka men hellre stanna och öppna bagaget en gång extra, då får man ju dessutom ens extra paus

Av TimBod

Mitt tips till mattekurserna är att inte nödvändigt lägga för mycket tid på att gå igenom föreläsningarna igen utan att fokusera på de gamla tentorna då de är väldigt typiga. Gör tentor, kolla vad du inte klarar, repetera det som behövs.

När det kommer till både TATA41 samt TATA42 (för misstänker att det är dessa envarrekurser som du har kvar) så är det viktigaste att lära sig några grundläggande saker som kommer på varje tenta, altid oavsett examinator.

I TATA41: Gränsvärden (Standardvärden), Integraler (Också standardvärden), samt ofta en funktionsanalys där du ska derivera en funktion och plocka fram grafen. Detta är saker som är ganska mekaniskt och lär du dig dessa saker kommer du sätta tentan och ha mycket gratis till Envar 2an. Vad som fungerade för mig här var att göra samtliga integraler på en tenta, sen hoppa till nästa tenta och göra samma sak. Helt enkelt banka in det tills det satt.

I TATA42: Lär dig Maclaurin-utvecklingarna och hur du tar fram dessa. Då är halva jobbet gjort om du har lärt dig standardvärdena i integraler och gränsvärden från TATA41. Utöver detta så kommer det nästan alltid en area eller volymfråga. Även detta väldigt mekaniskt.

Lägger du manken till så löser det sig galant, du har tagit dig igenom 4 år, du har uppenbarligen det som krävs och det är ju surt att ge upp så nära slutet.

Av TimBod

Jag läser också till ingenjör just nu men i Linköping, tänker att det ändå är jämförbart nog att dela med sig av.

Jag använder en MacBook Pro 15" och har gjort det sen starten. Jag gillar MacOS och kör det därför. Gillar du inte MacOS, då finns det inga anledningar att köpa Apple bara för sakens skull. Jag tycker även att 15" är på gränsen, det är skönt ibland men skulle istället rekommendera 13" som det optimala. Det är då bättre att köpa en docka eller koppla upp till riktig skärm när man sitter hemma och njuta av smidigheten när man har med den. Att ha en 15" dator och ett anteckningsblock på föreläsningarna kan man glömma, finns inte plats för det.

Gällande Linux och specifika program så är det ett problem som inte riktigt finns imo. Vi har läst några kurser där Linux har använts, då har jag bara nyttjat skolans datorsalar alternativt kopplat upp till samma system via distans.

Har kursare som sitter på allt från sprillans MBP till gamla HP:s samt allt däremellan. Alla är ganska överens om att batteri är viktigare än prestanda. Väldigt sällan (aldrig hänt än) så är det så tunga program att man begränsas av prestandan och det är onödigt att bära en tung och dryg dator med sig under 5 år bara för att kraften kanske behövs i en kurs. Då är det bättre att använda skolans resurser då det krävs.

Hade jag köpte en dator idag så hade det nog blivit en 13" MBP alternativt en 13" XPS då den senare är väldigt populär bland kursarna och många säger att den gör jobbet perfekt.

Summa summarum, lägg hellre pengarna på skärm och kringutrustning för att kunna arbeta optimalt med datorn även då du inte är på språng. Jag satt alldeles för mycket bara med laptop i början och man får ont i rygg och nacke efter ett tag om man sitter många timmar om dagen med en laptop.

Av TimBod
Skrivet av johanandersson:

Beställde precis en Svive Triton RGB Low Profile. Tycker det ser bra ut för 300. Är det någon som har erfarenhet med denna?

Skrivet av TANDEMCYKELN:

Har beställt. Valde röda brytare. Gillar låga tangentbord, så för det priset är det värt att testa.

Skriv gärna en rad hur det känns när ni fått det. Behöver egentligen inget tangentbord men villhöver ha ett smidigt trådlöst till arbetsytan så om det känns ok så blir det nog en beställning

Av TimBod
Skrivet av HenrikM:

Bonus malus påverkar dem som köper nya bilar. Dvs inga fattiglapp till att börja med.

Även om jag håller med i sak så har ju bonus-malus även förändrat beteendet på begagnatmarknaden vilket såklart påverkar dem som köper begagnade bilar också. Priser på äldre modeller trycks upp då det kan vara mer fördelaktigt att köpa en 4år gammal bil kontra en likadan modell fast 2 år gammal. P.g.a. skatten på den nyare modellen.

Sen är det svårt att bedöma vad som egentligen gjort att begagnatmarknaden ser ut som den gör just nu. Alldeles för många faktorer, elektrifiering av fordonsflottan, bonus-malus, leveransproblem på nya bilar, Covidpåverkan etc. etc...

Av TimBod

Hamilton diskvalificeras, inte helt oväntat.

https://www.fia.com/sites/default/files/decision-document/202...

Av TimBod
Skrivet av Microapple:

Fick precis mail att min order på airfryern har blivit annulerad

Samma här...

Men kanske ingen överraskning

Av TimBod

La också en beställning på Varmluftsfritösen. Värsta som händer så makuleras ordern. Även om jag inte riktigt vet vad jag ska med en sån till om jag ska vara helt ärlig