Inlägg

Inlägg som frank15 har skrivit i forumet
Av frank15

Annonsen är avslutad

Av frank15

Jag är ledsen men det gär blev inte rintigt bra, jag har beslutat mig för att dra tillbaka annonsen och

Av frank15

Hej,
Ledsen för mitt sena svar. Jag har funderat lite och jag inser att jag har missbedömt värdet på skärmen vilket gjort mig tveksam till om jag är beredd att släppa den såpass långt under det utgångpriset jag satt för budgivningen. Tyvärr lutar jag nu åt att behålla skärmen tills vidare

Av frank15

AOC CU34G2X 34"

34" AOC 144hz, 1ms. Välvd skärm. Funkar perfekt. Inköpt på elgiganten, digitalt kvitto finns samt originalkartong. Endast avhämtning i Stockholm.

Lite osäker på prissättningen, är det helt åt skogen så buda vad som känns rätt.

https://nya.elgiganten.se/product/datorer-kontor/skarmar-till...

Läs hela annonsen här

Av frank15
Skrivet av izzie:

Läst flera som kör Aqaras motorer med ett gummiband runt hjulet för att friktionen skall hjälpa det grabba tag i persiennsnöret. Inte provat själv dock.

Intressant tack, om du snubblar över en sån beskrivning så skicka gärna in en länk i tråden!

Av frank15

Jag började med HA för cirka två månader sen och allt är hittills rätt simpelt. Huvuddelen av mina automationer kretsar kring belysning. Målet är att aldrig behövs tända eller släcka en lampa själv. Jag påverkar mina lampor genom tid på dygnet, om någon är hemma, status på tvn, och i vilket rum jag är i.

Jag har tre rörelsesensorer som tänder och släcker belysningen i matrummet, hallen och sovrummet. Övriga lampor påverkas av tiden på dygnet eller rättare sagt hur ljust det är i lägenheten. Jag har Aqara rörelsesensorer som även mäter ljusstyrka, när de droppar under en specificerad gräns så tänds ett gäng lampor i lägenheten. Var solen står sköter lampornas färg (kallt vitt till varmgult) så att de har ett kallare sken mitt på dagen som blir varmare när solen försvinner. När tvn sätts på så släcks det ner och tänds sen upp delvis vid paus och helt när tvn stängs av eller varit pausad i fem minuter. Under natten har jag igång ett "nattläge" som dimmar ner allting ordentligt och endast tänder det jag behöver för att ta mig till toan eller köket. Nattläget triggas när jag startar eltandborsten och stängs av när mitt larm på mobilen går. När jag lämnar lägenheten så släcks allting ner och en telegram bot skäller olika mycket på mig beroende på hur många lampor som va på när jag gick.

Förutom lampor så har jag en robotdammsugare som sätter igång när jag går hemifrån och det var ett par dagar sen senaste städningen och en notifiering när tvättmaskinen är klar.

Det jag saknar är styrning av persienner. Jag har de klassiska svenska persiennerna som sitter mellan glasrutorna med ett snöre. Jag har sett att cleverio och Aqara har persiennmotorer men de verkar enbart funka på persiennsnören med kulor som inte dras upp och ner utan "runt". Har någon försökt sig på att hitta en lösning på detta?

Av frank15
Skrivet av ekhyddan:

Attans. Den kan vara så att du inte har satt en strömkabel 6 eller 8 pins mellan nätagget och grafikkortet . Får det inte ström så händer ju inte mycket.
Ramslotsen du bör använda är nummer 2 och 4 från vänster.

Grafikkortet hade en 8 pins som jag tryckte dit, kortet lyser upp när datorn startar och fläktarna snurrar om det har betydelse. Jag har tyvärr ingen möjlighet att testa att grafikkortet funkar i en annan dator.

Skrivet av Vinolik:

@frank15 Kollat att grafikkortet sitter i ordentligt? Händer mig varje gång jag reser med stationära att jag inte satt i kortet ordentligt i moderkortet

Tagit ur grafikkortet två gånger och satt tillbaka, tyvärr ingen skillnad.

Skrivet av Vzano:

@Nygards: Jorda sig till elementet kommer inte skydda mot ESD, som @Erik_T: säger så skall skall man ha samma spänningspotential som delarna för att undvika urladdningar.

Jag har tagit bort felaktig fakta om element och ESD så det inte cirkulerar på forumet.

/Vzano, Moderator

Tack för förtydligandet, jag köpte på mig ett ESD-armband som jag satte mot chassit under tiden som jag jobbade med byggandet. Så förhoppningsvis ska ingen komponent vara stekt på grund av det.

Lite villrådig för tillfället. Då jag ändå tänkt uppgradera grafikkortet under hösten funderar jag nu på att köpa ett 5700xt för 4000kr. Jag är medveten om att nya 3000 serien står runt hörnet men jag resonerar som så att mina behov är inte de mest krävande, det blir mestadels strategispel och kanske något enklare fps och allt ska drivas i max 1080p. Jag har aldrig tidigare haft någon värstingmaskin utan varit ganska nöjd med att lira på low eller medium, jag tror att det i vilket fall skulle bli ett lyft för mig och hålla ett par år. Förhoppningsvis är det grafikkortet som strular vilket då skulle bli avhjälpt, men visst, det är inte mer än en gissning från min sida men ett nytt kort var tanken i vilket fall

Av frank15

Så jag köpte delarna som föreslog. Kopplade ihop allting idag med mitt äldre GTX 1060. Datorn snurrar igång och lyser men jag får "no signal". Testat olika kablar (till grafikkortet och inte moderkortets utgång). Har provat ta ut och sätta in RAM-minnena, prövat olika slots. Plockat ut allting förutom det nödvändigaste men ingenting har hjälpt. Kan tyvärr inte prova om grafikkortet är boven men jag vet att det har slängts runt en del under en flytt. Någon som har ett tips på vad jag kan prova härnäst?

Av frank15

Kanon, stort tack allihopa! Då ska det läggas beställning

Av frank15
Skrivet av Erik_T:

Chassit ifråga klarar inte moderkort som är större än microATX format. De moderkort som var med i förslagen är i det formatet, så de passar utan problem.

Avmagnetiseras behövs inte, däremot skall man vara försiktig med statisk elektricitet vilket nog är vad du tänkte på.

Helst skall man ha en antistatmatta att jobba på och ett ESD-armband kopplat till den, men enbart ett ESD-armband anslutet till datorchassit räcker långt.
Det viktiga är att du och komponenterna ligger på samma elektriska potential innan du petar på någon elektronik.

Element skall du inte använda för att jorda dig, de kan ligga på en helt annan jordpotential än elurtagen.

Några tips på saker som kan vara bra att ha inför bygge - du behöver absolut inte alltihopa, det enda du faktiskt behöver är en lämplig skruvmejsel
https://www.inet.se/produkt/v100855/inet-monteringskit-bygga-...
https://www.inet.se/produkt/6902003/inet-esd-matta
https://www.inet.se/produkt/6901005/inet-esd-armband-for-mont...

Skrivet av Nygards:

@frank15: Nej det är fortfarande ett relativt stort chassi även fast det är "mini". Vill du vara helt säker kan du köpa ett ESD-armband för att ta bort all statisk elektricitet.

Okej, det ska jag nog kunna lösa. En sista fråga har jag innan jag trycker på köpknappen. Moderkortet var i miniformat, det finns ingen anledning att vara orolig för att det kan bli krångel att få ett 3070 att passa i framtiden om jag skulle köpa ett sånt? Och värmeutvecklingen är fortfarande hanterbar i ett mindre chassi?

Av frank15
Skrivet av Nygards:

https://komponentkoll.se/bild/ykuoh.png
Här har du ett väldigt prisvärt bygge med bra framtida uppgraderinsmöjligheter, om du bygger och installerar windows själv sparar du mycket pengar. Finns mycket guides på YouTube om det och det är väldigt lätt.
Alternativt ett Intel bygge som har bättre prestanda på en kärna om du vill köra på det:
https://komponentkoll.se/bild/amlkC.png

Tack!

Det var ungefär vad jag kikat på också, Ryzen kanske ger mer bang for the buck som jag förstått det så jag lutar mot det i dagsläget men jag är lite tveksam då det inte är allt för stor prisskillnad. Storleken på chassit är inga problem? Såg att det hette mini men det kanske endast är namnet?

Windows har jag en licens för så det behövs inte räknas in i budgeten. Bygga själv låter inte helt omöjligt, när jag var yngre och mer intresserad av att bygga själv så pratades det om att man skulle avmagnetisera sig med alla möjliga handskar och armband. Är det något som behövs inhandlas också eller räcker det att ta lite i ett element innan man sätter igång?

Av frank15

Förstabygge inför 3070

Hej,

Jag är i ganska snabbt behov av en ny dator då min bärbara segnat ner sig rejält. Jag har idag en skärm i upplösning 1080p och ett gtx 1060 grafikkort. Det kan hända att jag vill köpa en ny skärm i framtiden med högre upplösning och med största sannolikhet kommer grafikkortet bytas ut under hösten/vintern. Jag söker därför något bygge som kan hantera det jag har idag men också framtida inköp av 3070 eller ett 5700xt beroende på prestanda/pris.

Jag är inte alls kunnig på delar eller datorbyggande och uppskattar därför all hjälp och eventuellt kanske jag skulle föredra att datorn byggs av inet eller webhallen. Det jag använder datorn till är surfande, jobb som hanterar ganska stora datamängder och en del beräkningar, ofta är programmen jag använder begränsade till att jobba på en kärna så det är inte helt fel med bra hastighet per kärna. Jag spelar lite också, mest strategispel (typ från paradox eller civ serien) men även lite fps som pubg men kan även bli lite mer krävande om kraften skulle finnas. Ett mindre chassi vore bättre men är absolut inte något avgörande, däremot vill jag inte ha lampor/färger/genomskinliga sidor eller annat bling.

Från början hade jag tänkt byta ut grafikkortet direkt men jag inser att det kanske är värt att vänta och se vad nya 30x0 serien slutar. Då hade jag tänkt en budget runt 10-14k inkluderat grafikkort, då jag väntar med att köpa in det så kanske en budget runt 8-12k kan vara rimligt?

Tack på förhand!

Av frank15
Skrivet av Rugbyspelaren:

Till det priset tror jag inte du hittar mycket bättre än specen såg ut för samsungen, jag hade valt den tror jag, men googla lite omdömen!

De har båda fått bra omdömen för sin prisklass, förutom ett norskt test där de inte gillade samsungen. Jag funderar lite över skillnaderna i smart-tv funktionerna. Samsungen har en fyrkärning processer så de känns som att det ska vara ett bra flyt. LGn har däremot WebOS vilket verkar lite intressant som system

Av frank15
Skrivet av Swagger McJagger:

Länkarna funkar inte :L

Här är till prisjakts sidor.

Lg http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2577984

Samsung http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2584080

Skrivet av Lifooz:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1184841

Den är bara ett alternativ. Panasonic´s plasma slår ihjäl allt som heter LCD/LED.

Tyvärr kan jag inte se den i butik då jag bor i Stockholm, jag kan inte heller hitta någon på prisjakt som fyller de krav jag ställt. Verkar som att butikerna övergett plasma lite grann

Av frank15

Ska köpa tv idag - Hjälp mig välja mellan dessa 2 modeller!

Hej!

Jag ska köpa en tv idag och uppskattar därför lite snabb hjälp. Jag har hittat 2 modeller som jag väljer mellan. Jag har tidigare haft en 50" plasma och söker något mindre.

De krav jag har är:
Smart tv
3D
42"-48"
Skickar oftast filmer med chromecast, kollar lite vanlig SD och HD tv från comhem, vill kunna använda netflix direkt i tv:n
Budget på 8000 kr.
Vill kunna kolla på tv:n i butik innan köp.

Jag har kommit fram till dessa två modeller:

LG 47LB650V (http://www.mediamark...html?langId=-16)

Samsung UE48H6475
(http://www.netonnet....XE/202724.3114/)

Jag lutar för tillfället mer åt Samsungen men har inte bestämt mig ännu,

Av frank15
Skrivet av matte56:

ASUSn skulle jag tagit av dom där två :).

EDIT: Dock kan du läsa mer om 610M här: http://www.sweclockers.com/forum/125-geforce/1126667-nvidia-g...

Ja den läsning skapade inga fjärilar i magen men mina behov är kanske inte de högsta. Hur stor är skillnaden mellan 610m och 660m?

Av frank15

Ja ni verkar vara överens om att det inte blir så mycket för pengarna. Om jag höjer min budget till 5500 skulle det hjälpa? Vad kan jag få då? Helst någon som finns i lager i sthlm då det börjar bli lite väldigt akut... Tack för all hjälp!

Kikade på de här 2

http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/173478-samsung_400b4b...

http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/173463-asus_x75vd-ty0...

Dock inte säker på att jag skulle hinna få någon så andra rekommendationer är varmt uppskattade!

Av frank15
Skrivet av matte56:

2GB RAM är väldigt lite i dagsläget och för att få en duglig grafikkrets får du nog lägga på ett par tusenlappar minst skulle jag tro.

ok, verkar någon av de här duga?

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1330761

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1320613

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1220811

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1539277

Av frank15

hittade 3 stycken datorer till ett bra, tror ni någon av dessa skulle kunna passa mig?

http://cdon.se/hemelektronik/15inch_hp_compaq_presario_cq58-1...
bara 2 gb ram, räcker det? har 4 i min nuvarande.

http://cdon.se/hemelektronik/15inch_packard_bell_easynote_ent...
4 gb ram iaf.

Googlade lite om grafikkorten och folk verkar inte vara särskilt imponerade. Kanske krävs att jag går upp en prisklass?

Av frank15

Bärbar dator ca 3000

Hej!

Nu är det så fint att min gamla bärbara dator överhettas och stänger av sig själv av att skriva versaler i word. Därför söker jag nu en ny bärbar för runt 3000 kr, inte så mycket över det då jag är student och inte har alltför mycket pengar att slänga ut.

Datorn ska mest användas till att skriva med, surfa, kolla på film och spela lättare spel typ world of tanks.

Mina krav är någonstans mellan 14-16,5 tum. Storleken på hårddisken är inte så viktigt då jag använder mig av en extern. Jag vill gärna ha ett relativt snabbt trådlöst nätverkskort så jag kan få användning av min 200 lina. Idag är flaskhalsen mitt nuvarande nätverkskort i datorn som kan hanterna 70 mb/s (jag kan blanda ihop mb och mbit). Behöver jag ett dedikerat grafikkort för world of tanks? Jag vill gärna ha hdmi ut men det kanske är standard idag? Vore fint om den inte blir så lätt överhettad som min acer aspire 5739g som jag har idag. Vikten är oviktig, likaså batteritid. Gärna med numpad.

Jag har inte alls hängt med i utvecklingen de senaste 10 åren så jag är rätt vilse vad gäller allt. Jag kan även tänka mig köpa begagnat men är lite försiktig då jag inte vad vad som är värt att satsa på eller vad som är ett bra pris.

Jag tror det var allt.