Inlägg

Inlägg som steelrich har skrivit i forumet
Av steelrich
Skrivet av oyegie:

Men du snackar om en massa spakar med vad för slags spakar?
Hifi-betyder på svenska hög naturtrogenhet dvs det ska låta så naturligt som möjligt,sen har det blivit lite missbrukat.
High end är ljudanläggningarnas svar på supersportbilarna.

Ohh där ser man, tack!

Njea kanske uttyckte mig fel, men det jag menade var att det systemet jag har, är ändå inget jätte billigt och den har flertal inställningar, allt ifrån sorrounds, till super bass och bas reglage utöver super bass. Men i regel så finns det inte så många spakar/reglage på dyrare utrusning?

Av steelrich
Skrivet av oyegie:

Det var kanske lite dåliga exempel,

Varför?

haha egentligen vet jag inte ens vad vi "tjaffsar" om, jag är sjukt tacksam för hjälpen jag fått och njuter nu av mina "pro" högtalare, och min kunskap om ljud är inte ens en tiondel av ert, så blir inte så intressant diskussion tyvärr, vet inte vad varken HIFI eller HIGH-end står för.. Men börjat tycka ljud är kul så ska läsa på och lära mig lite, sen får jag återkomma haha

Av steelrich
Skrivet av buddaz:

Det är billiga system som ej bör benämnas som high-end. Bose är dyrt eftersom det är marknadsfört till lifestyle folk som inte bryr sig om priset.

Följande exempel är ett high--end system som kostar skjortan. Orkar bara inte gå in på de speciella modellerna vilket man själv kan googla sig fram till.

Burmester + Audio Physic

Ja.. Alltså klart det finns elit saker, men menade mer att BOSE osv måste vara välidgt mycket bättre än elgigantens högtalare för 300kr. Självklart finns det bättre än bose, finns säkert system som är gjorda av diamanter för flera miljoner...

Btw, är Cerwin vega bra grejer? Som högtalare alltså..

Av steelrich
Skrivet av oyegie:

Länka nåt bose,jamo-system med en massa spakar.
Nej det är inte det dyraste.

http://www.audioscope.net/images/bose4401-6.jpg

http://images.sc1.netdna-cdn.com/D/ASC-RA-JSS6-VC2-detailed-i...

Jag kan vara ute o cykla, rätta mig gärna om jag har fel.

Trodde inte ens det fanns något system som inte har bas/diskant/balans reglage.

Av steelrich
Skrivet av oyegie:

Ge ett exempel på dyrare system med en massa spakar.

Ber om ursäkt ifall jag hade fel, men tex BOSE och JAMO har spakar på sina enheter, och vad jag vet är de bland de dyraste?

Av steelrich
Skrivet av oyegie:

Du vill alltså ha mer tryck så basen känns då får du helt enkel öppna pengapungen och köpa nya större högtalare och förstärkare,tonkontoller är satans verk,det förvränger ljudet,du kan även köpa en subwoofer om du vill ha lite mer biokänsla i filmer.
Ljudbild har med intrumentens placering att göra,tex sång i mitten,gitarrister till höger och vänster osv.

I see

Vad tror du anledning är att det finns massa spakar på dyrare system?

Någon som vet vad "volume preset" knappen gör? Google har ingen aning verkar det som. Trycker jag in den börjar volym displayen att blinka, men inget mer händer..

Av steelrich

Jag förstår vad ni försöker säga, att om man tex avgudar Michel Jackson och lyssnar på honom, men sätter på en massa bas, så är det egentligen inte han man lyssnar på.. Utan sin egna "mix"

Och jag förstår även att jag självklart ska lyssna på det sättet som jag tycker det låter bäst på, men på nått sätt så vill jag sträva efter att " lära mig vad som låter bra på riktigt"

Min mormor tex, har max kontrast på sin tv, jag kan knappt titta på den för att det gör ont i ögonen av all färg, medans hon gillar det. Men skulle hon visa en bild expert sin bild skulle hon bli utskrattad, och det är detta jag inte vill bli, inte för att jag e rädd för att folk skrattar åt mig, utan för att jag vill bli " bra på ljud"

Sen förstår jag inte hur man kan tycka 0 på allt blir bra, nu vet jag inte om FILM hamnar under samma kategori, men det bör va samma princip? att producenten har bestämmt hur mycket bas som ska höra till under en explosion.. Men vrider jag på volymen utan att höja basen när en explotion sker så rycker jag inte ens på ögonbrynet, medans om jag vrider på lite bas så sitter jag och skakar framför tv... ja ni fattar vart jag försöker komma.

Och sen är det lite som hoski säger, Jag ska inte tävla på något sätt, så har inte tänkt bygga om huset för att nå den perfekta ljud bilden, utan undra bara hur man rattar på spakarna, men börjar inse att det är högst inviduellt..?

Skriv gärna ett par låtar som med tex infected mushroom eller liknande som sätter spelarna på prov

Av steelrich
Skrivet av Obligatorisk:

Du ska koppla in hörlurarna i förstärkaren i stället. Då får du allt förstärkaren har att erbjuda även för hörlurarna. Du stänger bara av högtalarna på förstärkaren om du bara vill ha ljud i lurarna - eller det kan vara så att den gör det automatiskt när du kopplar in dem.

Om ljudet blir sämre i förstärkarens DAC jämfört med ljudkortets - det är inte alls troligt. DAC:ar har generellt ingen skillnad på "ljudkvalitet" eftersom det är så pass simpel teknik. Folk brukar dock "höra" skillnader ändå, helt enligt prislappen.

"Bra ljud" ligger nästan helt i högtalarna (konstruktion / placering) och rummet. Övrig utrustning påverkar sällan ljudet på ett hörbart sätt.

Tackar för tipsen boss! Du verkar kunna din grej!

Av steelrich

Jag kanske inte har nämnt det, men jag lyssnar mer på elektronisk musik än tex opera/Klassisk musik där det kanske är viktigare/bättre att inte mixtra med basen?

Av steelrich
Skrivet av oyegie:

Du gillar hängmatteljudet helt enkelt,du får börja vänja dig vid rakt.

Orkar du utveckla den där meningen, förstod inte riktigt

Av steelrich
Skrivet av oyegie:

På förstärkaren menar jag i första hand,har man dåligt inspelade skivor kan man använda dem annars inte.
Hur ska det låta då,vad är dina referenser när det gäller högtalare?

Andvänder spotify och youtube, inga skivor

Well, som sagt så är jag ingen expert, och vet nog inte ens hur det ska låta. Men när jag sitter och dunkar hardstyle och vrider på båda bas och diskanten så får jag mycket mer adrenalin samlat i kroppen än om allt är nollställt. Är det fel på mig?

Av steelrich
Skrivet av mrqaffe:

Delarna börjar dista innan de går sönder, du ska alltså aldrig spela starkare än att det låter bra, börjar karaktären på ljudet ändras så ska du minska ljudnivån för det brukar vara ett tecken på att något börjar dista.
Vanligaste felet är att man har för lite effekt och driver förstärkaren i klipp och då brukar diskanterna gå sönder först, men ljudkaraktären har i regel ändrats innan det händer och man ska som sagt aldrig någonsin spela starkare än att det låter bra.

Tack för tipset! Skall försiktigt testa mig fram.

Skrivet av oyegie:

Tonkontroller bör man undvika att använda,en riktig bra eq har man mer nytta av men som sagt i din andra tråd ska den användas på rätt sätt,man får helt enkelt mäta upp rummet så man ser vilka problemfrekvenser som ska sänkas,oftast är det stående vågor i basen man vill ha bort,det är alltså inte till för att få ett visst sound utan för att motverka akustiska problem i rummet.

Tonkontroller menar du är reglagen på förstärkaren eller inställningarna på datorn?
Nollar jag allt på förstärkaren blir det riktigt tråkigt ljud enligt mig, e jag så tondöv? Mäta upp rummet och liknande är litegranna över mina ambitioner

Av steelrich
Skrivet av SmOOthy:

Normen är att försöka stänga av alla funktioner som går och/eller sätta alla reglage (tex bass reglaget) på nollan. Detta borde minska belastningen på förstärkaren och ge ett renare ljud. Men tycker du själv att det låter bättre med något påslaget så kör på, finns inga exakta regler. Det är du som ska lyssna, inte vi interntmänniskor.

Surround funktionen finns troligen för att skapa en bredare ljudbild, spontant borde du lämna den avslagen.

Det var detta jag misstänkte. Men varför vill man minska belastningen på förstärkaren? Så att den håller längre?

Sedan tänkte jag även fråga, hur högt vågar man spela dessa saker? Mina förra högtalare ( 300 kr från elgiganten ) körde jag ständigt på absolut MAX utan att de tog skada.

Men vågar inte vrida på max för e rädd för att nåt går sönder, och precis fått de av min pappa så är väldigt rädd om de, finns det några riktlinjer på den punkten?

Av steelrich

Ett par frågor angående ljud inställningar på förstärkaren

Har 0 kunskap angeånde ljud, men fick nyligen ett par bättre högtalare än vad jag tidigare haft ( Technics sb-cs 90 ) tillsammans med en förstärkare
(Technics SU-X502).
Tycker att det låter riktigt fett men det finns flertal inställningar på förstärkaren som jag inte riktigt förstår vad de gör. Finns det några " grund regler" i ljudets värld, eller är det helt upp till lyssnaren om vad som är "bra" ljud?

Såhär ser enheten ut
http://www.chilenoseninglaterra.co.uk/Aparte/Technics/SU-X502...

Och tänkte fråga ifall någon där ute vet vad dessa knappar/inställningar gör och när man bör använda de.

super bass lever / S dynamic sound / surround/ volyme preset.

Sedan finns det balance/bass/treable spakar, men om det redan finns en "bas" inställnings, varför skulle det finnas en till med super bass?
surround vet jag vet det betyder, men kan man verkligen dra nytta utav den när man endast har 2 par högtalare?

Ska mest använda ljudet till att lyssna på hårdare musik så som hardstyle. och utöver insällningarna på enheten så kan man ställa massor i datorn, bör man nolla alla inställningar till " standard" på enheten och enbart tweaka i datorn, eller tvärtom? Finns det något program som rekomenderas för att leka lite med ljuded? Just nu har jag något som kallas Realtec HD Audio manager.

Av steelrich

Har fått igång ljudet och mitt nya namn är Dj Tiesto, tack som fan grabbar <3

Av steelrich
Skrivet av Obligatorisk:

Ja, det ska fungera. Det ser ut att sitta en optisk kabel i förstärkaren redan, så då är du ju redo att köra!

Gör du detta kommer du att använda förstärkarens inbyggda DAC, och inte ljudkortet i datorn. Bara så att du vet.

Leder det till bättre eller sämmre ljud? Jag vill självklart ha så bra som möjligt

Tänkte även passa på att fråga de högtalarna jag har idag sitter kopplad mot datorn med en grön kabel, och jag har kunnat bytt mellan högtalarna och hörlurarna i " playback device" i windows, kommer jag kunna göra det med de nya högtalarna också?

Av steelrich
Skrivet av Obligatorisk:

De där New Class A-förstärkarna från Technics var alla väldigt bra. Vill du ha likvärdig kvalitet i dag får du betala några tusenlappar.

Grejen med ljudreproduktion är att utvecklingen inte gått framåt, till skillnad från de flesta andra teknikområden. Vi använder i dag samma teknik som fanns på 70-talet och t o m tidigare. Det är relativt simpla grejer som inte kan förbättras, och man visste redan då hur man gjorde dem. Det enda som förändrats är att marknadsföringen är mycket mer omoralisk och fylld med lögner nuförtiden (magiska komponenter och kablar ger bättre ljud och liknande påhitt).

Allt du behöver är en RCA-sladd med 3.5mm plugg i ena änden. Koppla in den på CD där bak på förstärkaren, och koppla in högtalarna till den också.

Färdigt!

Tack för ett sjukt bra inlägg! Gjorde mig mycket glad att höra!

http://i.imgur.com/X18wn92.jpg

Jag såg att du frågade vilka kablar du kunde dra ut. De svarta på bilden. De röda/vita måste sitta där, annars blir det tyst i förstärkaren.

Skrivet av oyegie:

Det ser man ju på framsidan av processorn,det finns Eq-mjukvara till datorn med mätmic om man vill skaffa det,men kör utan till att börja med.
Ser att försärkaren har digitalingångar,har du optiskt ut på din dator kan du köra med optiskt kabel,de andra kablarna som sitter i kan du nog skippa.

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34....

Pluppen bredvid den gula ingången lyser rött i mörkret, är det en optisk utgång? borde jag köra på den och inte RCA kablarna?

Av steelrich
Skrivet av oyegie:

Det är ju en slags equalizer,om man använder den på rätt sätt och inte bara ställer in efter vad man själv tycker så kan det bli bra,sen om den är nåt att ha kan jag inte säga nåt om,skulle dock skaffat nåt bättre med fler frekvensband.
Om inte högtarna är skit så lär den vara bättre än sp2500.

Kan du se på bilden att den inte har så många frekvensband?
För att göra livet enkelt för migsjälv så borde jag bara andvända förstärkaren och hoppas på att det låter bra?

Såhär ser baksidan ut på förstärkaren

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34....

..
..

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34....

Vilka kablar behöver jag, och vilka kan jag dra ut?

Av steelrich
Skrivet av oyegie:

Du har nog bara nytta av förstärkaren,det andra behöver du inte om du inte vill använda radiodelen förstås.
Det är inga highend-pryttlar utan mer standard-hifi som det verkar vara.

Tack för svar, är inte "sounds processor" något som bör andvändas för att kanske göra ljuded bättre? eller den har något helt annat syfte?
I see, men tror du att de spelar sämmre/bättre än Corsair sp2500 som du rekomenderade?

Av steelrich

sådär, nu har jag varit och hämtat grejorna.

Dessa tre delar sa pappa har med ljuded att göra

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34....

Nu e frågan, vilka av de 3 delarna behöver jag ha? eller är det så att alla 3 kan andvändas?

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34....

Såhär ser de ut.

Och fotade bakom ena högtalaren

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34....

Någon som vet ifall detta är bra grejer?

Något som mer som behövs köpas än "Använd adapterkabel med RCA i ena änden, 3,5 mm phono plugg i andra änden" som Eqon nämner i ett tidigare inlägg.