Inlägg

Inlägg som Musicismydrug har skrivit i forumet
Av Musicismydrug
Skrivet av Modellören:

Aha ok... ja vad fixade problemet då?

Nä.. jag tycker du skall köra på det du har och fundera länge... har själv lagt kanske uppåt 150.laxar på en del prylar... Det är lätt att bara se efter det man eventuellt kan behövas sen köper man något som inte ens blir använt.

Köp det man behöver när man känner att man behöver det och vet att man behöver det. Ett par hyfsade monitorer på blocket köpte jag för strax under 3 tusen kronor att ha hemma och det duger fint. Det är bästa investeringen...Tycker jag personligen. Nästa grej blir nog en riktigt proffsig stol...Men det är ju nästan offtopic.

Låt din studio växa långsamt... men jag tänker då att skall man spendera över 8 timmar i bland så vill man kanske ha en bra skärm, och ett par bra monitorer just för bekvämlighetens skull. Personligen står jag inte ut med att ha lurar på öronen... Det gör ju fan ont efter ett tag rent mekaniskt så att säga. Sen så tycker jag att man blir trött att lyssna rent ljudmässigt... man kan jobba längre med ett par studiomotorer på lagom samtalsvolym.

mm man kan säkert hitta riktigt mkt fynd på blocket. ska kolla lite där

Av Musicismydrug
Skrivet av mrqaffe:

Jag blir snarare oerhört skeptisk av sån marknadsföring, en billig sluten hörlur för monitorlyssning låter för bra för att vara sant och det är det nog också.

mm låter rätt fint asså. ska kolla lite reviews för att se vad folk som använt den har att säga. men som sagt, man blir skeptisk.

Av Musicismydrug
Skrivet av Modellören:

Designen kanske guldfolie på kontakten och lite mjukare kabel och en jävligt snygg kartong och bra manual kanske? Nä jag vet inte men tycker itne att du behöver lägga så mycket nu på en budget som jag antar är rätt låg.... kan ju finnas annat som är viktigare ?

Hur är det med det jag sa här tidigare+ har du testat att kolla det där med 48V ? Finns det en knapp att trycka på där det står 48v?

OBS: Se till att sänka volymen något när du sätter i gång för det lär bli högt om det fungerar.

aadå, den har alltid varit på. men mickproblemet är dock löst. så vi är lite offtopic när vi snackar högtalare och så men lika bra och skriva om de här iställe för att starta en ny tråd

Av Musicismydrug
Skrivet av oyegie:

På en klubb spelar det kanske ingen roll bara det låter,sitter man däremot hemma framför sitt altare med högtalare å hela kitet så kommer stereobilden blir helt fuckad om du bara mixar med hörlurar.

ah okej. mkt utgifter med andra ord

Av Musicismydrug
Skrivet av mrqaffe:

Att ha återgivningssystem som är ofärgade är inget som har med personlig smak att göra, det är objektivt kontrollerbart.
Att mixa bara via hörlurar är svårt för ljudbilden blir helt annorlunda än när man spelar upp det via högtalare, det är ju ingen/liten överhörning mellan h&v med lurar dessutom så får man inte den fysiska känslan i kroppen från basen.

"if it sound good on the headphone, it will sound good on the club" säger han bland annat i videon, men det kan ju vara bullshit också såklart.

Av Musicismydrug
Skrivet av mrqaffe:

Att ha återgivningssystem som är ofärgade är inget som har med personlig smak att göra, det är objektivt kontrollerbart.
Att mixa bara via hörlurar är svårt för ljudbilden blir helt annorlunda än när man spelar upp det via högtalare, det är ju ingen/liten överhörning mellan h&v med lurar dessutom så får man inte den fysiska känslan i kroppen från basen.

aaah ok. har hört ngnstans att hörlurar är de bästa att mixa med (asså bra hörlurar) men är såklart bara ngt jag har av ngn som säkert ej har 100 % koll.
http://www.youtube.com/watch?v=WjnL-XD1j-k denna video gör ju att man vill köpa dom där men man vet ju inte hur pass bra dom egentligen är. det blir ju lockande för att en känd producer promotar dom.

Av Musicismydrug
Skrivet av Modellören:

Jorå det kan man... Det kräver lite tänk bara... En högtalare med kraftig bashörtalare gör att när du gör din musik då sänker du kanske basen något. Sen när du spelar upp den på ett par högtalare som inte har s kraftig bashögtalare så kommer det låta med lite bas... För du har ju sänkt basen (Eventuellt).

jag tycker att du skall skita i alla sådan här tips och hardcore sätta i gång och göra musik Det du har är inte bra eller optimalt men du kan göra musik... Sen när du kan mer så tittar du på dom där bitarna. bit för bit, det är mycket man skall kunna och det är bättre att börja nån stans än att börja kasta ut tusenlappar hit och dit.

aah jag förstår va du menar! undrar bara vad jag ska sätta liksom på min önskelista till julen liksom och hur stor skillnad det är på ett headset för 1.5 jämfört med liksom 3-5k.

Av Musicismydrug
Skrivet av buddaz:

Hörlurar är väldigt personligt lika dant gäller det högtalare. Däremot att sitta med billiga dator högtalare när man håller på med musik är bara no no. Du behöver inte ruinerna dig i svindyra genelec. Man kan få rätt så skapligt för 3-5k. En bra site är ordermusic som säljer allt inom musik. Där kan du hitta bra och billiga märken till riktigt svindyra märken.

Skickades från m.sweclockers.com

http://www.thomann.de/se/shure_srh_840.htm så dom dära håller inte om jag vill kunna mixa/mastra en låt så den kan spelas på "radio" liksom eller hur man nu ska uttrycka sig.

Av Musicismydrug

finfint. bra pris också. så med dom där så kan mixa/mastra till perfektion?

Av Musicismydrug
Skrivet av oyegie:

Om du gör det åt dig själv så är det väl okej,men det är liksom svårt att få ur nåt vettigt ur dem på grund av dess begränsningar så man måste ju mixa/mastra så det låter "bra" ur dem,lyssnar sen med ett par riktigt bra högtalare eller hörlurar så kommer det bara låta apa.

Edit:Vet tyvärr inget om lurarna du länkade men köp helst av nån känd tillverkare,Shure brukar ha ok studiolurar som exempel,viktigaste är att det låter neutralt och inte med massa extra bashöjning som finns på vissa lurar.

okok. vore schysst som fan ifall du kunde rekommendera/länka ngn i prisklassen 1-2k kronor.

Av Musicismydrug
Skrivet av Hundkex:

Hörlursutgången med en sån här (butik är förstås upp till dig). Observera att det är en stereoplugg - du vill inte ha mono output, bara input

okok! tack för detta

Av Musicismydrug
Skrivet av oyegie:

Du menar inte att du proddar musik med de högtalarna????
Ok din målgrupp är kanske de som sitter med liknande ljudsystem men vi audiofiler med vettiga ljudsystem vill ju ha lite kvalite på produktionen och då duger inte några plastburkar.
Vart är världen på väg?

är en pank student så har inte så mkt val. men du kanske tkr att jag ska sälja huset för att ens FÅ prodda eller? önskar mig däremot dessa http://solrepublic.com/shop/master-tracks-xc-studio-tuned-by-... eller dessa http://solrepublic.com/shop/master-tracks-over-ear-headphones... till julklapp ifall det skulle känna dig mindre spyfärdig. istället för att vara så otroligt jobbigt negativ så kan du kanske istället förklara varför den ena högtalaren e dyrare än den andra? e det stor skillnad? är det overall ett bra köp?

Av Musicismydrug
Skrivet av Hundkex:

Dom två på baksidan kan du använda, är två mono-utgångar - oftast inställda så att en är till för vänster kanal och en för höger (används till aktiva monitorer). De fyra RCA-portarna ska du endast använda till sådana kablar (komponentkablar brukar de kallas). Det som är kvar då, är hörlursutgången, som är en stereoport för t.ex. hörlurar eller datorhögtalare. Det är antingen de förstnämnda du ska använda, eller den sistnämnda, beroende på vad du har för högtalare hemma.

Anledningen till att man måste köra allt via ljudkortet, är för att ASIO går in och "highjackar" ljudströmmen för en applikation, då windows audio session api inte är så väl lämpat för flera kanalers input med låga svarstider. Vad det innebär, är att (om applikationen är korrekt inställd) du endast kommer kunna spela in och upp från enheten du laddar asio med. I ditt fall din Focusrite. Om du får ljud ur ljudutgångarna på datorn, så har du inte ställt in korrekt ; )

edit: grammar, people.

jag har dom här:http://www.edifier-international.com/products/edifier-multime...
vilken ska jag då använda?

Av Musicismydrug
Skrivet av Hundkex:

Du har en hörlursutgång på framsidan av ljudkortet. Enklast är att köpa en 1/4" -> 1/8"-kontakt och stoppa högtalarna där. Den pluggen följer med de flesta hörlurar, men finns förstås att köpa också.

Som hemmamusiker har man ett dedikerat ljudkort för att komma åt asio, vilket tillåter bättre svarstider (och lite annat lull lull). Asio är lite special, så med tillverkarnas egna drivrutiner kan man bara använda ett ljudkort i taget. De flesta ljudkort har dock även betydligt bättre ad/da-konvertrar, så det är ingen förlust.

RCA-utgångarna (röd/vit) är en annan sorts anslutning för slutsteg.

aha ok. spelar de ngn roll var man kopplar in dom? asså där framme eller dom mindre där bak?

Av Musicismydrug
Skrivet av Wh1sp:

Du har RCA utgångar på baksidan dit du kan koppla (röd + vit för höger + vänster kanal), om högtalarna ansluts med 3,5mm kontakt måste du ha en splitter emellan (3,5mm --> 2x RCA).

okok. finns splitter att köpa på typ ica eller mste man till clas ohlsson?

Av Musicismydrug
Skrivet av Hundkex:

Jag har inte hört talas om Audiocity, men däremot Audacity.

Om du ska spela in nytt, kan du se på raden under play/pause/record osv. Där har du

  • driver/drivrutin - SKA heta något med ASIO (antingen bara ASIO, eller focusrite ASIO eller nåt - inte WASAPI eller DirectAudio osv,

  • output - din Focusrite - där du kopplat hörlurar/monitorer,

  • input - också från din Focusrite. Mest troligt heter den Input 1/left eller något liknande,

  • input channels/kanaler - det är här du väljer om du ska spela in mono eller stereo; vilka kanaler som ska finnas med i ljudspåret helt enkelt. Sätt denna till 1 (mono).

I ditt befintliga spår, kan du trycka på "Audio track" bredvid radera-knappen längst upp till vänster i spåret. Där kan du antingen ange att det ska vara mono, eller dela upp stereospåret till ett monospår (sammanfoga kanalerna), eller två monospår (vänster kanal i ett spår, höger i andra).

Då bör du kunna få en centrerad kanal du kan panorera.

Enda negativa åsikten jag har om audacity, är väl att det inte direkt är en DAW, utan mer en multi-track audio editor. Den har inte inbyggt stöd för vst, kan inte hantera midi osv - många funktioner som krävs för att det ska vara ett fullt DAW.

en fråga bara. har mina högtalare ikopplade till datorn. kan dom vara ikopplade till focusriten alltså? ser inget uttagen som matchar. kanske dom vita iofs men då mste man nog ta i en aning.

Av Musicismydrug
Skrivet av Hundkex:

Dur hör ganska snabbt om mikrofonen är felriktad. X1:an är även ingen stereomikrofon, så enda effekten av att vrida på den blir att den plockar upp mer ambient ljud och mindre av din röst. Vilket kan vara bra om du väser värre än Kaa... (pop-filtret skyddar endast mot explosiva ljud och inte sibilans)

Exempel på hur en X1 kan låta:
https://www.youtube.com/watch?v=kVSgKY64c7I (låg kvalitet)
https://www.youtube.com/watch?v=w2R1mTK8CwU (två budgetmikrofoner - höger kanal är X1:an)

den första du länka låtar verkligen skitbra. den andra också (även fast jag mest lyssnar på vocals)

Av Musicismydrug
Skrivet av Titane:

Tjingeling,

Har du kollat så att du inte råkat montera mikrofonen åt fel håll?

Dold text

den är på rätt håll ifall bilderna på den stämmer.

Av Musicismydrug
Skrivet av mrqaffe:

När du spelar in sången så blir det bara en kanal, den panorerar du sedan till den position du vill ha sångaren, du har lagt sången enbart i v kanal på det färdiga resultatet.
dessutom kan det där inte vara ett oprocessat sångspår, det blir reverb på några ställen, hur ? Och det låter även som det är nån mer i rummet.

aa är klippt en gång (slutet) då jag inte var nöjd med sånginstatsen på den ena inspelningen och ville ha in ett bättre. blev lite rörigt men tanken är att jag ändå ska börja om och spela om vocalsen från scratch då jag inte var så nöjd med dom.

Av Musicismydrug
Skrivet av Hundkex:

Har inte läst igenom hela tråden, men då det är svår BS-varning i denna tråd, känner jag att jag måste gripa in lite snabbare.

Kolla på youtube vad andra lyckas med.
Se till att spela in med 24-bitar sampling/bit depth och att hålla inspelningen mellan -18 och -6 dB, (-6 absolut högsta) så har du bästa förutsättningarna för att få ett så naturligt ljud från mikrofonen som möjligt. Bitrate är mindre viktigt i det avseendet, så du får avväga om du vill ha låga latencies, eller högre sample rate.

Det är för att du spelar in mono på ett stereo-spår. Om du byter input på ljudkortet kommer det bara att höras i höger kanal. Lösningen på detta är att ändra till mono output på spåret, eller helt enkelt lägga dit ett nytt monospår och dela stereospåret dit, så blir det centrerat.

Det är klart att en dyr tubmikrofon kommer att ha ett ljud som ligger närmare det vi letar efter när vi spelar in, men faktum är att många billiga dynamiska mikar och transistorkondensatorer låter riktigt bra. Skillnaden på transistor och tub är att man får ett mer ofärgat ljud med en transistor och får manipulera ljudet själv.

tack för detta givande svar. ahhh okej. som sagt är lite trög inom detta ämne då jag är väldigt ny inom musikinspelning. hur byter jag så att man får den i centrum? gör man det genom inställningar på ljudkortet eller gör man det i sin DAW?

ah okej. ska försöka hitta ngn givande video. om du har ngn som du tänker på här på rak arm som skulle hjälpa mig så länka gärna!! vad tycker du förresten om att spela in vocals på Audiocity?