Inlägg

Inlägg som Fubar81 har skrivit i forumet
Av Fubar81

32gb finns på lager, jag har inte ens tittat om den fanns för jag vill inte ha den. Jag vill ha 64gb och den finns inte att få tag i från Apple förrän i början på december. Jag har inte kollat överallt men hos dom flesta står det om ett par veckor, jag vill ha nu:)

Däremot har jagmöjlighet att köpa en 64gb privat från USA. Därav frågan.

Av Fubar81

@keyser:

Färdig att skickas om 4-5 veckor.

Av Fubar81

@Da mighty ajfån:

För att Apple TV 4K inte finns i Sverige än.

Av Fubar81

Köpa Apple TV från USA

Vad jag har förstått så ska det gå bra att köpa en Apple TV 4K från USA och köra den här med svensk Siri osv.
Är det nåt som ev inte skulle fungera eller kan man ställa in den precis som en svensk Apple TV?

Stämmer det?

Av Fubar81

En sak till. Vad jag förstår så kan man bara streama(airplaya) från min iPad till Mac mini med hjälp av Apple tv eller ett program som heter Reflector? Finns säkert fler men det är en som jag blivit rekommenderad.

Varför går det bra med en Apple tv men inte Mac mini?

Av Fubar81

Skulle nog säga att alla kan mer än mig om mac, så hjälpa mig gör du garanterat!

Citat:

1. Angående göra allting större så att det blir lättare att se på tvn från soffan så kan du gå in i systeminställningar -> skärm och ändra upplösningen. I systeminställningar kan du även gå in under hjälpmedel (Accessibility), där kan man bland annat ändra storleken på muspekaren.

Det ska jag prova för nu är det precis för litet för att det ska vara bekvämt. I affären visade säljaren mig hur man kunde gör ikonerna större i "dock" heter det väl, men jag mins inte hur han gjorde så det får du gärna berätta.

Citat:

2. Ja, det är skillnad på appar för iphone/ipad och för OS X. Anledningen till att playkanalerna inte har appar (program) för OS X är för att tanken är att man ska använda webbsidorna. Föredelen med Appstore på macen är att den kan uppdatera dina program i bakgrunden. Så när det kommer en uppdatering behöver du inte vänta på att den installerar när du startar programmet, den är redan installerad. Dessutom så kan man dela appar med upp till fem personer (har jag för mig) via deras appelid, så att inte alla behöver köpa dem i familjen tex. Nackdelen är dock att vissa program ibland är lite dyrare i AppStore än på nätet så det kan fortfarande vara idé att kolla det innan man köper.

Ok. Angående OS X, hur vet jag vilken version jag har. Antar att det är Yosemite, då macen är ny? Fungerar det som med Windows att man köper en dator med tex Vista sen får man leva med det tills man köper nytt os eller uppdateras det som på iphone så man hela tiden har det nyaste?

Uppskattar hjälpen!

Av Fubar81

Rookie på Mac, diverse frågor

Köpte min första Mac Mini igår och är smått förvirrad. Har kört med laptop med Windows, ipad och iphone under en längre tid och är det nånting som aldrig strulat så är det applegrejerna. Dom verkar vara sjukt stabila och det bara funkar, OM man vet Hur det funkar:) och det vet inte jag. Installerade den igår kväll och har knappt lärt mig att krypa, nu vill jag lära mig att gå också:)

Uppsättningen är en NAS där filmer, tv-serier och bilder finns. Där har jag även PLEX installerad för att enkelt och på en snyggt sätt titta på grejerna. Mac Mini som huvudenhet och tv:n som skärm. Datorn kommer främst att vara en mediaenhet och kanske slösurfas lite på. Men efter ett par timmar med tusentals försök och googlingar så har en del frågor kommit upp

1. Jag har ett trådlöst tangentbord och mus men skulle hellre spegla mini:n till min ipad, ungefär som teamwiever. Anledningen är att jag sitter typ 5 meter från tv:n och då blir allting ganska litet. Om ni vet hur man kan förstora allting så är det en bra början. Jag kan iofs airplaya när jag väl vill se på en play-app, websida eller spela musik men helst vill jag kunna administrera mini:n direkt, typ flytta mappar och program, använda utorrent m.m.

2. Är det skillnad på program och appar? i appstore på macen hittar jag knappt några av alla appar jag har i telefonen och på ipaden, typ play-apparna, spotify osv. Spotify laddade jag hem via deras hemsida men jag trodde att macen fungerade som en iphone typ, att visst går det att ladda hem saker via webbsidor men det mesta finns i appstore. Kanske är helt ute och cyklar och jag hittar ju allt på webben men vad ska jag då med appstore till?

Av Fubar81

Nu har valet blivit en HTCP iaf.

MEN

Vilken förslår ni:

Lenovo Q190
https://www.dustin.se/product/5010778130/ideacentre-q190
Har en Lenovo Thinkpad och är sjukt nöjd med den, nu tillhör visserligen inte den här Think-serien men ändå.
Sen är modellen 1-2 år gammal men det kanske inte spelar någon roll. Jag var väldigt sugen på den när den kom men nu kanske den inte är särskilt het längre?

Asus Vivopc
Nån av modellerna med I3 eller I5, blir galen på alla beteckningar men jag gissar att skillnaden inte är så stor.

Av Fubar81

Läste denna artikel http://www.pixelviking.se/2014/05/asus-vivopc/ och med vad jag läst här känns asus som det bästa för mig. Hade jag kunnat mer om datorer och själv meckat lite så kanske det hade blivit annorlunda. Men här får jag ett kit av en försäljare som jag litar på med support.

Men då dyker två frågor upp

1. Hur ser asus på Vivopc? När jag köpte boxxe tog det väl knappt ett år eller två innan allt arbete på den lades ner. Och innan dess hände inte mycket heller. Är det här nåt som asus redan slutat lägga energi på, den är väl 1-2 år nu? Fast en färdig PC med Windows kanske inte behöver så hjälp på traven, boxxen måste ju förlita sig på att andra vill utveckla appar som funkar.

2. Vilken version ska jag ha. Man får ju vad man betalar för såklart men måste jag köpa värstingen för att bli nöjd?

Av Fubar81
Skrivet av Langelus:

Helt ärligt så är alla de lösningarna på ett eller annat vis en kompromiss och du kommer garanterat få det mest smärtfritt/bäst upplevelse genom att helt enkelt bygga en HTPC.

Efter varje mediabox jag har köpt så har jag alltid sagt att nästa gån blir det en PC i vardagsrummet:)

Ursäkta en dum fråga kanske men är tex asus vivo PC en htpc?

Rasberry pi kollade jag mycket på förut. Verkar sjukt bra på många sätt men funkar det stabilt? Känns lite "byggsats a'la Clas Ohlson".

Av Fubar81

Vad är bäst för mig? ATV, cromecast, htpc...

Börjar bli smått galen på alla alternativ som ändå inte verkar passa mig. Tidigare har jag kört tvix, boxxe, asustor nas och nu återgått till boxxe. Nu vill jag ha något som jag inte blir besviken på och som kan göra följande

Spela upp Spotify på stereon
Se på play-appar, SVT, TV4, kanal 5 mm
Spela upp filmer på tv:n från min asustor nas

Idag har jag en nas som alla filmer ligger på. Asustor TE202. Tidigare körde jag Xbmc på den och gick till tv:n via hdmi. Funkade riktigt bra, men dessvärre var det ofta som texterna inte funkade och den verkade inte synca hela biblioteket. Vet inte om "minnet" är för klent eller om dom har begränsningar på hur mycket dom klarar av. Har en hel del filmer och serier. Men nu har jag gått tillbaka till boxxe som får spela upp materialet. Samma problem med synkningen men texter funkar iaf. Boxxe klara Spotify men en helt värdelös app. Går inte att köa låtar och den laggar och kraschar om vart annat. Och så klarar den inte playappar.

Jag är öppen för alla förslag och system. Har tittat på vivopc, atv, cromecast, mediaboxar, smart-tv. Min nuvarande tv är inte en smart-tv men en ny är på väg:) Men ingen av dom verkar klara alla grejer, verkar alltid falla på en sak. Jag vill gärna ha funktionen som finns på boxxe med miniatyrer på filmerna men grejar en smart-tv det utan hjälp från nån xbmc eller mediespelare? Funderar även på att köpa en padda i mindre storlek för att använda som fjärrkontroll till så mycket som möjligt. Apple, android eller vilken som, den som är bäst:) har idag en iPad 2 men den känns lite stor för det.

Jag är ingen expert på detta så nån av sakerna jag har kanske jag inte använder på bästa sätt.
Vad tycker ni skulle vara bäst?

Av Fubar81
Skrivet av Xcym:

Direkt när jag läste din topic så tänkte jag ca 30-35GB, så antar att det va hyffsat bra uppskattat. W7 tar mycket plats, och ännu mer efter uppdateringar och drivrutiner. Så för att ha basic med allt som tillkommer så är det väl runt 40GB diskutrymme.

Edit: min dator betedde sig likadant ett tag. Tog 20-30 sek att boota, sen helt plötsligt tog det 5 min att boota, Bara till att installera om windows och nu går det på ett nafs igen

Ok, så inte helt fel med 42gb om det varit installerat i 3 år då?

För att göra en lång historia kort så har jag installerat windows igen, gjorde troligvis helt fel men läget är som det är det är bara att utgå från nuläget när man försökte leka expert:)

Så här ser det ut idag.

När windows vart nyinstallerat hade alla gamla drivrutiner försvunnit, hade inget nätverkskort, inget ljudkort, ingenting. Kom till jobbet och kunde låna kollegans dator för att få hem drivrutinen till nätverkskortet sen löste det mesta sig efter över 150 uppdateringar från windows update och lenovo system update. Nu tar windows ca 25gb, superbra. MEN, under windows.old finns allt det gamla kvar, ingenting som jag vill ha kvar men datorn kanske behöver något därifrån? Så för min del skulle jag gärna ta bort hela mappen. Det jag ville göra från början var att återställa datorn till fabriksinställningar via lenovos egna "utgångsläge", kan jag göra det om jag tar bort windows.old? Eller är datorn i "fabriksläge" nu, om jag tar bort windows.old? Innan allt detta hände gick det inte att återställa till fabriksinställningarna av någon anledning.

Så frågan är, ska jag ta bort windows.old och var nöjd så här? Vad händer om det blir problem i framtiden? kan jag återgå till fabriksinställningar eller endast till gårdagens datum?

Eller ska jag på något sätt återställa allting till det som ligger under windows.old och göra om och göra rätt? Som jag förstår ska det gå att göra? Trots att jag inte har några gamla återställningspunkter kvar.

Hoppas du orkar/kan svara, eller någon annan:)

Av Fubar81

Hur stort utrymme ska windows 7 ta på hårddisken?

Är absolut ingen expert men det känns som att nästan 25gb är väldigt mycket utrymme för windows 7. Det mesta verka ligga under winsxs, installer och system32. Sist jag gjorde en diskrensning och rensade systemfilter försvann nästan 10gb, visste inte att man borde rensa systemfiltret ibland. Men nu görs det regelbundet. Finns det något som kan tas bort, gamla uppdateringar eller annat skräp som bara ligger där? Har hört att winsxs mappen växer med tiden men stämmer verkligen det? Datorn jag använder är en Lenovo T410s och den är ca 3 år gammal, jag har alltid upplevt den som extremt snabb i uppstarten men senaste 6 månaderna har den segat ner sig. Precis efter inloggningen är skärmen svart i 1-2 minuter sen kommer den igång, förr har den hoppat igång på 10-20 sekunder.

Enligt treesize ser det ut så här:

windows 7 25gb
winsxs 8,2gb
installer 4,9gb
system32 4,2gb