Inlägg

Inlägg som Paddanx har skrivit i forumet
Av Paddanx
Skrivet av Hyperhorn:
Skrivet av Hyperhorn:

@SwedenVirre: Lagt in en bild i mitt inlägg ovan nu Har försökt köra lite olika program och reparera filer i datorn mm. Får se om han återkommer med fler bluescreens efter idag

Alla krasherna pekar på NTOSKRNL, som är Windows kärnan. Är det en drivare brukar de ofta iaf nån av gångerna vara med i krash-infon. Och NT kärnan kraschar inte utan anledning, utan det kan vara allt från hårdvaru-fel till drivare mm som tar ner den.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL är ofta tecken på minnes fel, och du har 2 andra som pekar på samma fel.

Jag hade kontaktat ÅF, visa dem denna bilden ovan.
Om du vet hur så kan du ta hem memtest86 och köra det via ett USB minne och testa minnet. Får du något annat än 0 antal fel så har du hittat felet. Det kan vara så enkelt att en modul sitter löst, eller är defekt pga tex ESD skada.

Se till att ta backup på hans filer, för risken är stor att de kan bli förstörda av minnesfel.

Av Paddanx
Skrivet av EliteSweden:

Har du t.ex ett ASUS Radeon RX 5700 i burken, vilket verka vara det som ingår i deras 14990:- config, så har ju kortet 3 års egen garanti. Nätagget Corsair TX550M har hela 7 år om du reklamera det separat. Så vet inte vart de får gränsen 3 års garanti ifrån.

Frustrerande och tråkigt hur som helst, men ändå bra att sånt här ser dagens ljus på ett forum.

Butiken kan sätta sin egen garanti, 1-2 år tex, även på 3+ års produkter. Skillnaden är att när Wellhallens garanti gått ut måste du kontakta tillverkaren direkt, och ev skicka in varorna på deras villkor.

I detta fallet dock råder jag också TS att stå på sig. Antingen ska de ge extremt tydliga instruktioner på allt som måste göras, eller så får de stå för reparationerna. Om de sätter pack skydd, och sedan sätter instruktioner att man inte får öppna lådan, brister det hela där. Att anta att deras tekniker gjort allt 100% är också galet, då om de gjort det hade inte grafikkortet varit defekt från början genom testerna.

Skrivet av crew seven:

Shit pommes räknar dom verkligen med att man ska behålla kartongen?

Om du vill ha garanti, som sker på butikens/ÅF/tillverkarens villkor, så får du följa deras regler.

Jag sparar alltid alla lådor tills garantin gått ut. Du kan dock skära upp tejpen och vika ihop dem och lägga frigolit mm separat så tar det inte så mycket plats. Ta en tusch penna och skriv vad det är för på sidan bara, så hittar du det lätt i förrådet.

Av Paddanx
Skrivet av Dumbullen:

Jag förstår bara inte varför folk nojjar över att det skapats en fungerande kvantdator, det är ju bara ascoolt.
Det finns antagligen betydligt mycket mer lukrativa användningsområden för detta än att lista ut vad jag mailar till mina kompisar och när datorerna väl är så vanliga och lätta att bygga så kommer det finnas kryptering som matchar.
Ett riktigt användningsområde sett till kryptering vore att ge sig på nationers militär, inte Jens i Sollefteå. En kvantdator trycker man inte bara på powerknappen och kör igång på 5 minuter

Skickades från m.sweclockers.com

Säger så här: NSA har kvantdator. (Flera tror jag tom, då de fått nyare gen över tid)

Tror inte det är för lekrums-skoj...

Av Paddanx
Skrivet av kaptenperre:

3,3 minuter vs "2,5 dagar om problemet utformas optimalt för det konventionella datorsystemets arbetsmetod" är ändå en markant skillnad. Det låter inte lika bra som vs 10 000 år förstås, men hur många dagar eller år det än kan ta med ett vanligt system så är det spännande att kvantdatorer till slut börjar komma igång. Lite skrämmande också pga hur kryptering fungerar.

Det är inte mer fantastiskt än en gammal P3a vs en 100+ trådar dual CPU monster idag.

Vi pratar en faktor 1000... dvs en utveckling du får bara genom vanlig utveckling av teknik. Och du kan ändå utöka detta med större kluster av hög trådiga CPUer, eller tom GPUer och vinna ännu mer.

Men det förutsätter att det du räknar på kan använda klustret... och att det är optimerat för det. Google har valt en uppgift som medvetet går att köra på sin leksak, och de har överdrivet siffrorna rejält genom att ge den "äldre" datorn ingen optimering alls.

IBM sa det rätt bra:
"Quantum computing is important and is going to change how computing is done. Let’s focus on the road map without creating hype"

Visa en bedrift som inte går att ifrågasätta så enkelt och överdriv inte resultatet, så kan man bli imponerad... annars är det bara fake hype.

Av Paddanx

Så... har de fixat buggen där man kunde bygga in fienden och AIn inte visste vad den skulle göra?

Av Paddanx
Skrivet av Dinoman:

Södra Sverige var en rätt grov generalisering. Jag bor i Södra Småland och har väldigt sällan strömavbrott. Vi snackar någon enstaka gång om året och då är det oftast en kabel som är avgrävd.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av SeF.Typh00n:

Ute på landet? Det var många år sen jag upplevde ett strömavbrott eller ostabilitet i Malmö. Senaste gången var säkert långt över 5 år sedan.

Pratar Malmö stad, men det är begränsning i hela skåne.
Vi matar ju allt från norr sedan barsebäck stängdes, och har du en UPS som loggar kan du se dessa ske nästan varje dag. Heleholm kraftverket står för en stor del av vår el, och den stängs pga koldioxid skatterna nu.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/skane-hotas-av-elbris...

Det är på nivån där de fått neka El-bussar (1 av 3 startar), företag i skåne har fått nej till El-avtal och när vi slår i 99%+ av kapaciteten får vi brownouts.
https://www.eon.se/nyheter/risk-foer-elbrist-i-skane-naer-kra...
https://omniekonomi.se/naringslivet-oroas-av-elbrist-i-skane-...

https://www.svegot.se/2019/09/18/elbrist-i-skane-under-manga-...

https://www.energinyheter.se/20190803/19765/elbrist-skapar-ta...

Så de som tror "allt är okej"... tänk igen.
Det räcker med ett mindre haveri, så riskerar stora avbrott och överlaster att ske pga där finns inga reserver kvar... Och lösningen ligger flera år bort.

Så UPS i denna trakten är ett måste om du vill skydda den från skadlig spänning och brownouts. Även om allt "fungerar", så kommer tex kondensatorer och andra delar i transformatorn till utrustningen att få enormt mycket mer ripple, som i sin tur sliter ut dem i förtid.

Skrivet av Argammon:

Jag kör Ups på vardera router och Nas. Mest mot strömspikar, Dock är drömmen att kunna installera typ liknande Tesla powerwall. Det kanske inte blåser lika många träd över elledningar längre men jag tycker det blivit fler "oförklarliga" avbrott, en del ganska långa. Där tekniker får åka ut och manuellt slå till ställverk som elektroniskt slagits ifrån.

Exakt dessa är pga vi ligger väldigt nära max kapacitet, så skydden slår till. Väntar bara på dagen där sk "Cascading failure" sker... sen sitter halva sverige med ficklampor ett tag.

"Cascading failure is common in power grids when one of the elements fails (completely or partially) and shifts its load to nearby elements in the system. Those nearby elements are then pushed beyond their capacity so they become overloaded and shift their load onto other elements. Cascading failure is a common effect seen in high voltage systems, where a single point of failure (SPF) on a fully loaded or slightly overloaded system results in a sudden spike across all nodes of the system. This surge current can induce the already overloaded nodes into failure, setting off more overloads and thereby taking down the entire system in a very short time."

Det är bara en tidsfråga, då vi konstant ligger nära max hela tiden numera.
och de kan slå stort o snabbt...

Av Paddanx

UPS är ett måste här i södra Sverige. Vi har så satans usel ström leverans att spikar och brownouts är nästan daglig händelse! Det är döden för en del elektronik över tid.

Att de ska vara flashy och trendiga skiter jag fan i dock. De ska stå gömda och stabilisera elen, inte leka disco...

Av Paddanx
Skrivet av Olegh:

Jag hade gärna sett fler alternativ i 12.5" segmentet istället.. Tyvärr så har ju tillverkarna satsat på 14":arna som ett alternativ till 13.3" istället.

Om jag förstår det rätt så är 14" ersättarna för 15,6" som var vanligt förr.

11-12.5" verkar vara det som ersätter 13.3", även om 13.3" är populärt än. Tror det handlar om du jobbar på den produktivt, eller bara ska ha något att konsumera data på. 14" är väl en mellanväg som blivit mer prisvärd, vs de mindre dock.

Skrivet av KplSteiner:

I ett 15-tumschassi? För det är det som är imponerande i detta fall.

Skickades från m.sweclockers.com

Dell XPS är imponerande, där de får in 13" skärmar i 11,9" maskiner. Det gjordes för ett antal år sedan...

Att göra en släpbar 16" är inte imponerande för 5 öre, med tanke på hur mycket plats du har för alla delarna.

Av Paddanx
Skrivet av talonmas:

Fast 200 sekunder jämfört med nästan 80 000 000 sekunder tycker jag är ganska Supreme.

Skickades från m.sweclockers.com

Tydligen var det ett typo (år vs dagar), och vi pratar 200 vs 216 000... plötsligt är det inte så Supreme längre. Då förstår man IBMs kommentar iaf...

Av Paddanx
Skrivet av Söderbäck:

Åkej. Du är inte nöjd med nuvarande användning av riktat span mot brottsmisstänkta generellt. Är det verkligen det som är problemet?

Jag tänker lite på ditt tidigare exempel också:
"Tittar man tillbaka 30-40 år så satt många och tyckte det var hemskt när man styrde allmänheten i Sovjet mm. Vi satt på sidan som tyckte det var oförlåtligt att KGB mer eller mindre dominerade folks frihet och rättigheter. Vi såg det kokande vattnet mao..."

Under den tiden för 30-40 år sedan var det rimligt att kritisera KFB för massövervakningen av ej misstänkta.
Under samma tidsperiod hade svensk polis samtidigt verktyg så som telefonavlyssning, öppning av post och placering av mikrofoner som hjälpmedel för att spana på brottsmisstänkta. Det var ju inte dåligt i sig då heller.

Det jag tänker här är att man ju faktiskt kan ha verktyg för spaning av brottsmisstänkta och samtidigt inte tycka att det är en så bra idé med massövervakning av ej misstänkta. Om man bara kan hålla isär begreppen.

Okej, förstår din poäng.

Svåra med att ha verktygen, är att förstå när det inte är rätt att använda dem.
Finns ex både på NSA och andra som inte stannar någonstans för att övervaka folk. Polisen i detta fallet vill officiellt använda det för grövre misstänkta, men när väl verktygen finns, vem har koll på hur de används?

Farliga är som andra påpekat ovan, när riktad övervakning övergår till allmän sådan, vilket jag håller med andra inlägg, har skett redan och verkligen inte är något man får eller ska ignorera. Jag litar inte på politikerna, gör du?

Personligen kommer jag dock aldrig gilla dessa verktyg, oavsett, men det är för när man väl måste använda dem har samhället redan misslyckats, och istället för att förhindra brott, är det bara en form av "jaga några skyldiga". Förstår dock att de behövs ibland.

Av Paddanx
Skrivet av Söderbäck:

Den term som används i sammanhanget verkar vara skäligen misstänkt. Den delen verkar vara på plats redan alltså
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.725305/polisen-hacka-m...

Skrivet av DasIch:

Hemlig avlyssning kräver skälig misstanke om brott med minst två år i straffskalan. Åtgärdsplanen nämner inget om att ändra misstankegraden. Det är domstol som fattar beslut efter ansökan av åklagare.

För skälig misstanke krävs att det är mer sannolikt än inte att den misstänkte begått brottet. Det krävs objektiva, individualiserade och robusta bevis som pekar åt att den misstänkte begått brottet.

Det är inte tillåtet att avlyssna någon som råkat klicka in på fel hemsida.

Åtgärdsplanen ger ingen anledning att anta att det kommer slå mot oskylda. Tvärtom är den tämligen riktad mot vissa grupper och problem. Det är snarare så att man kan misstänka att politikerna faktiskt lyssnat på de myndigheter och personer som arbetar med berörda frågor.

Om detta följs strikt, så är jag nöjd.
Så länge den nivå inte sänks eller ändras, för det behövs fler verktyg iaf.

Av Paddanx
Skrivet av Frispel:

Som sagts tidigare så lär det väl vara samma mekanismer som hindrar att husrannsakan, telfonavlyssning, öppning av misstänktas post osv inte missbrukas? Kan privata aktörer begära ut den informationen?

Avlyssning av telefoner och internet användning, ja.
Husrannsakan är nog lite svårare

Men du får anlita en advokat att samla en hel del info om dig, och övervaka dig, inför att du ska stämmas. Jag vet för jag har haft detta skit hänt mig. Du kan bli förvånad hur mycket info du får ta fram.

Av Paddanx
Skrivet av Söderbäck:

Den kritiken du framför handlar ju om massövervakning av ej misstänkta. Det finns rimlig kritik på den fronten. Det är ingen som säger emot.
Men detta lagförslag handlar om något annat. Alltså riktat span av brottsmisstänkta.

Ja - det väcker känslor och tankar åt hållet med massövervakning.
Problemet blir om man kokar ihop kritiken istället för att försöka hålla isär olika typer av verktyg och och lagar är att kritiken kan uppfattas som ganska ovässad. Det här blir lite av en fälla för dina egna argument.
Att visa missnöje med massövervakning av ej misstänkta är i sig rimligt. Men att använda detta missnöje för att kritisera riktat span av brottsmisstänkta kan leda till att kritiken rinner av som vatten på en gås. För din kritik om massövervakning gäller ju inte för lagt lagförslag. Det handlar inte om massövervakning.

Nu svarade jag på ett inlägg, och jag förstår att du vill få detta att bara handla om ett verktyg. Men det är faktiskt inte så skiljt som du vill få det till.

Problemet jag tar upp här är missbruk av dessa verktyg, något som sker redan idag. Så en lag som ger dem rättigheter att använda fler verktyg gör inte det bättre, utan att man förbättrar regleringen av verktygen i allmänt som jag påpekar tidigare.

Av Paddanx

Välkommen till nya boot failures... with bricked devices

Av Paddanx
Skrivet av Frispel:

Antagligen kommer det att vara samma mekanismer som styr var/när/hur polisen får använda telefonavlyssning, husrannasakan, öppna misstänktas post osv. Vad är det som i dagsläget garanterar att de befogenheterna inte missbrukas? Vad är det som hindrar ändamålsglidning där?

Inget verkar hindra dem, vilket är problemet. Och mer övervakning innan detta är kontrollerat gör det bara värre.

Finns fall där privata aktörer hämtat information som de inte borde, för att nästan köra utpressning av folk i "skydd av lagar". Det är mao inte ett problem som "kan ske..." utan det sker redan nu, och behövs tas kontroll över. Denna info måste skyddas, tills en åklagare eller domstol kan hantera det (inte valfri advokat).

Problemet är att vi i detta land får lov att anklaga vem som helst. Du får lov att dra mig till domstol, vilket ger dig rätten att använda en del av dessa verktyg. Detta är imho missbruk som riskerar skena ur kontroll.

Av Paddanx
Skrivet av Teicaus:

Problematiken med såna här lagar är att det normaliserar övervakning. Regeringen försöker väl göra det "normalt" med att polis och Säpo ska övervaka samhället, något som Sverige och det svenska folket varit ganska emot under långa perioder.

Det blir liksom en snöboll, nästa steg kanske de säger att verktygen inte räcker och då måste de göra något "effektivare" ex filmövervakning. Det är svårare att introducera övervakning när det inte finns någon slags övervakning, men med små steg och en viss ignorans så kan man få igenom mycket. Det jag ser med denna lag är att det är det lilla steget man börjar med och sen får man liksom se vad som kommer försökas genomföras de kommande åren och det är oavsett politik, både höger och sossarna är för mer övervakning.

Tror en liknelse är med att koka en groda.
Slänger du in den i kokande vatten så hoppar den ur direkt.

Om du istället lägger den i kallt vatten och sakta höjer tempen kommer den sitta kvar tills vattnet kokar.

Små ändringar är det svårare för folk att se konsekvenserna av, men även små ändringar i flera steg får stora konsekvenser över tid.

Tittar man tillbaka 30-40 år så satt många och tyckte det var hemskt när man styrde allmänheten i Sovjet mm. Vi satt på sidan som tyckte det var oförlåtligt att KGB mer eller mindre dominerade folks frihet och rättigheter. Vi såg det kokande vattnet mao...

Nu sitter folk och tar fram alla ursäkter de kan hitta, för att sätta ett kontrollsamhälle i Sverige istället, i små steg. Självklart måste lagar regleras och skyldiga tas, men om det sker på kostnaden av att vi alla ska börja oroa oss för vem som lyssnar, alltid... har vi förlorat och är i samma sits igen. Skillnaden är att vi nu är i det kokande vattnet och inte ser det.

Så det är viktigt att ifrågasätta, kritisera och verkligen förstå vad det är som vi offrar för dessa verktyg, och vet att de används rätt och inte ska påverka en som inte är skyldig.

Och för de som tror att "jag är oskyldig, inget sker mig"... har ni missat hur samhället är idag? Internet glömmer inte. Har du väl gjort bort dig en gång, kommer du få leva med det, även om du egentligen inte var skyldig.

Av Paddanx
Skrivet av DasIch:

Du tycker alltså inte avlyssning och övervakning ska få användas vid misstanke om övergrepp mot barn, terrorbrott, vapensmuggling, människohandel och annan grov organiserad brottslighet?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag tycker att du ska ha grova misstankar innan du börjar riskera folks rättigheter.

Det är väldigt enkelt att säga du vill använda dessa verktyg till detta, men var drar du gränsen för när detta är misstänkt? Om de tittat på fel hemsida, är de per automatik skyldig till detta då? Du behöver något riktigt konkret för att få lov att korsa denna gränsen, och du behöver ta ansvaret för att om det är felaktigt och sätta det till rätta.

Det har alltid varit svårt i samhället att kunna straffa skyldiga, utan att bestraffa en oskyldig. Men vem tar ansvaret när en oskyldig blir bestraffad? Vi alla är inte skyldiga till dessa brott... men vi alla påverkas av dessa lagar.

Av Paddanx
Skrivet av Söderbäck:

Well. Har man en trojan i mobilen så lär man väl se innehållet liksom ;). Innehåller avkrypteras ju av signal när det når fram till ens mobil. Annars kan inte slutanvändaren läsa innehållet. Så någon avkryptering mitt på vägen är det inte snack om. Det är avläsning efter avkryptering som är av intresse här.

Så... när nu misstanken visade sig vara falsk... hur återställer du detta?
Hur ser du till att inte en oskyldig användare får sina rättigheter brutna?

Problemet med all form av avlyssning är att du om du inte ska ha massavlysning ur kontroll... måste du också vara säker på vem du påverkar avlyssningen av. Och här kommer de inte lägga 5 minuter. Detta är varför jag aldrig kan anse detta okej.

En telefon som säljs vidare, får mao inte ha något sånt här installerat... och ansvaret ligger hos dem att följa "oskyldig tills bevisat skyldig" hos ägaren. Gör du en husrannsakan så tvingas du meddela personen att du utför den. Du bryter inte dig in på dagen och stjäl deras info från hemmet...

Av Paddanx
Skrivet av infigo:

Har själv tyckt att 14" är den optimala storleken. Det är baserat på äldre datorer med tjockare kanter och det finns 15" skärmar idag i samma fysiska diagonal storlek så att vi går upp ca en tum är trevligt. Blir som med smartphones där man kan trycka in 6+" skärm i gamla 5.2-5.5" storleken.

Håller med.
15.6" är för stort... 16"... aldrig.

14" fungerar, men även det är i största laget ibland.
Om jag måste sitta och jobba länge dock, är det 13.3-14" som ofta är mest passande. ca 12" blir då för litet att jobba mot.

Av Paddanx
Skrivet av Jacob:

Vi struntar i vad någon tillverkare tycker – AMD, Intel, Nvidia eller någon annan. Våra testsviter utformar vi helt på egen hand. Den enda feedback vi bryr oss om är att kolla av kommentarsfält och diskussioner i forumet om vad folk vill se.

Skrivet av tvelander:

Rätta mig om jag har fel... men sist jag kollade var 3D mark på dessa tester och ingen LN2 användes:
https://www.sweclockers.com/test/27760-amd-ryzen-9-3900x-och-...

Så... om nu de utformar testsviter baserat på vad vi vill se, antar jag att dessa är intressanta, även utan LN2, eller?