Inlägg

Inlägg som Sidju har skrivit i forumet
Av Sidju

Ljud, fast på udda väg.

Jag har ett mixerbord för att mixa ihop ljudet från mina olika datorer (klart man har flera) och styra fritt mellan enheter som går till hörlurar resp. högtalare som kostade en del. Sedan när jag hade det uppsatt kunde jag ju likväl köpa studio mikrofon, ordentliga hörlurar och studio-monitorer till högtalare. Kan erkänna att jag inte mixar ihop så mycket med det, men det är smidigt att inte behöva koppla om ljudkablar när man växlar mellan datorer.

Sedan var tangentbord på väg att komma ikapp ett tag när man byggde egna och beställde group-buy keycaps för massa tusen, men jag lugnade mig i tid för att ljudet ska trona kvar.

Av Sidju
Skrivet av Molotov:

Så du vill inte byta ditt Meta headset mot ett nytt Meta headset?

Precis! Glad att du förstår!

Snarare att jag inte vill ge pengar till Meta. Har funderat på Valve Index för att gå ifrån Meta, men det ger inget jag egentligen saknar (även om handkontrollerna är frestande) och mina principer av att inte använda Meta produkter är inte riktigt så mycket värda

Av Sidju

Jag är rätt nöjd med det gamla Oculus Rift jag har och hade nog spelat mer VR om jag bara hade spelat mer. Optiken hade väl kunnat vara mer raffinerad och bättre komfort relativt värme och svett vore bra (hörs det att jag spelar BeatSaber?), men det är helt fine enligt mig. Är bara nöjd att jag inte har Vive handkontroller, de kändes aldrig bra för mig.

Den största begränsaren för mig är kabeln och låsningen till sin dator. Mycket synd att Meta gör de trådlösa headsets som är etablerade, annars hade jag bytt till något sådant för att bli av med kabeln.

Av Sidju

Filter tar jag väl typ en gång i kvartalet. Och städ av innanmätet kan bli när jag byter ut något, om datorn har tur. Om jag inte ser dammtussar städar jag nog inte då heller.

Tycker det oftast är mer besvär än fördel att städa insidan av datorn. Finns risk för statisk urladdning om man dammsuger och tryckluft på burk luktar hemskt (och är säkert lagom bra att andas in). Om inte kylprestandan påverkas märkbart är det bra nog rent, vilket tar ett bra tag innan det blir problem när man har filter på alla inlopp. När det verkligen behövs lider jag tryckluft efter att ha petat loss möjliga dammtussar ur flänsarna och fläktar med ett buntband.

Av Sidju

WIFI borde inte ha något med kontakten mellan hubben och enheterna att göra. Iom. att du har problem med programmerade handlingar borde inte WIFIt ha inverkan alls. Något i kedjan hubben -> trådlösa signaler -> enheterna strular, och ur min erfarenhet brukar enheterna inte vara källan till problem.

(Vill också styrka att uppdatering av diverse Firmware kan hjälpa. Borde iaf. inte skada.)

Av Sidju

Jag kör Home Assistant på blandade lampor från Philips Hue, Ikea och något annat hyfsat billigt jag hittade.

Ur mitt perspektiv fungerar lamporna bra, de har bara bråkat en enstaka lampa två gånger under det senaste året. Sedan har det varit lite stökigt kring strömavbrott och när jag körde 6 lampor med individuell styrning i en armatur (när jag gjorde dem till en "grupp" blev det bra), men det känns inte orimligt att det blir lite konstigt då (i synnerhet då strömavbrottet bara tände alla lampor, inte krävde ny-anslutning eller något).

Kan vara att räckvidden på hubben är en svag punkt. Om man inte har flera smarta produkter i samma kontaktnät, som då kan stärka upp varandra, kan det bli svårt att få fram signalerna.
Verkar som att de smarta uttagen du har använder protokollet Thread medans jag tror att Ikeas lampor fortfarande kör ZigBee. De olika protokollen gör att de inte kan hjälpa varandra med att langa meddelanden, så de kan nog ha svårt att skicka och ta emot kommandon om till exempel den närmaste lampan relativt hubben är ett par rum bort eller förbi en tjock vägg.

Hoppas det kan hjälpa.

Av Sidju
Nytt bud: 2 500 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Sidju

Bahnhof gigabit för 629 kr/månad. Antar att nätoperatören är bland de dyrare

Av Sidju

Det var en massa HDMI passthrough... Har de inte stöd för HDMI Audio-Return-Channel (TV / display skickar)? Saknas stöd för det i moderna spelkonsoler, eller antas man använda dem med en datorskärm som inte har stöd för det? Skulle gärna har mer inblick i varför enklare lösningar än 6 st portar inte passade.

Av Sidju

Instämmer med dlq84 men vill specifikt tillföra att kolla app tillgängligheten på dina enheter och hur de fungerar.

Jellyfin hade ett tag en iOS app som inte kunde spela i bakgrunden eller någon sådant (då den körde i en webbläsare och iOS har brutala restriktioner på att köra i bakgrunden som default). Jag tror det mesta i den stilen är fixat nu, men även nu har de inte appar till lika många enheter som Plex.

Av Sidju

Ny url, om någon bryr sig

Skrivet av Sidju:

Archive.org levererar. Jag lägger upp en mirror av filerna på min server om det bråkar.

https://svdvorak.sidju.se/
(64 bitars vista fungerar på windows 10)

Här finns även kommentarer filer till äldre windows varianter.
http://web.archive.org/web/20141121104123/lundqvist.dyndns.or...

(Jag kanske sätter upp en site en dag om jag orkar, tills dess bör detta räcka.)

Jag har gjort om min server några gånger sedan dess, men nu finns de omnämnda filerna här:
https://sidju.se/shared/svdvorak-drivers/

Vill påtala att jag har övergått till US dvorak med compose-key (finns inbyggt i linux X11/Wayland) för å,ä,ö; så detta är inte något jag använder längre.

Av Sidju
Skrivet av Söderbäck:

Ja det låter rimligt när det gäller WANanslutningen.

Min fråga gällde väl mer varför det skulle vara intressant att konvertera ens LAN här.

Den största fördelen är att du kan ha publika IP addresser på alla enheter i ditt nätverk. Generellt ger det ingen jättestor fördel nu när allt är anpassat för NAT, men det ger bättre möjligheter för effektiv p2p kommunikation mellan nätverk och hosting av flera servar i samma LAN utan port-forwarding för att skicka runt trafiken (men fortfarande brandvägg).

Många av fördelarna kan man få genom att mappa igenom publika IPv6 addresser till interna IPv4 addresser, men tanken är också att IPv6 ska configurera sig självt och oftast finnas parallelt med IPv4. Så det är inte så mycket en fråga om att konvertera sitt LAN som det är en fråga om att sätta upp IPv6 också, för att få de prestandafördelar som påtalats i tråden och ge bättre möjligheter för att hosta servrar hemma. I synnerhet räcker det i princip alltid att slå på en inställning i routern (om den inte redan är på), om bara ISPn gör sitt, så det är vinst utan riktig kostnad.

Av Sidju
Skrivet av clnr:

Detta plus en rundringing till våra största nät- och tjänsteleverantörer för att fråga efter deras syn på saken.

Tror den rundringningen är det viktigaste. Många intresserade har inte möjlighet till IPv6 pga. sin nätverksoperatör, och desto fler ointresserade hade kunnat flyttas över till IPv6 obemärkt utav sin operatör.

Av Sidju

Jag har en extra fin situation kring IPv6. Jag har IPv6 från Banhof, men fiberleverantörens infrastruktur hanterar inte det så jag har bara IPv4 i uttaget.

Av Sidju

SidAR

I nutiden där AR och VR är det hetaste och raspberryPI är den smidigaste energisnåla datorn är det givna att bygga ett AR och VR headset utav en raspberryPI, så det gjorde jag. Det är lite bråkigt och jag har inte fixat någon riktigt snygg mjukvara som nyttjar det, men bara att ha en terminal på ena ögat ger mycket stora möjligheter.

Ursäkta de suddiga bilderna. Det är svårt att ta bra bilder igenom headsetet.

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_131023.jpg

Bild med användarnamn.

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_131211.jpg

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_131110.jpg

Hur det bärs.

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_123315.jpg

Kameran är utan IR filter och dioderna är IR, så det ger en grad av mörkerseende.

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_123331.jpg

Då dioderna styrs från en GPIO pinne kan de moduleras och skicka IR signaler. Jag har hittils testat det på diverse RGB slingor.

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_123244.jpg

Bild på vad det vänstra ögat ser, kameraflödet. I detta fallet ser man igenom kameran på det trådlösa tangentbord jag använder till headsetet.

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_123226.jpg

På andra ögat har man en helt vanlig terminal. i3wm används då muspekaren är svår att följa på de avstånden (och mellan ögonen) samt för att fullskärm är det enda som riktigt fungerar (då skärmen har 800x480 totalt).

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_123216.jpg

Båda ögonens perspektiv med extra mycket reflektioner.

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_122921.jpg

Kärnan i det hela är, som ni nog kan ana, en raspberryPI 3B. Den är kopplad till en raspberryPI kamera utan IR filter, några IR dioder anslutna via transistor med egen strömförsörjning (så att potentiella kortslutningar inte dödar pajen) och en 5 tums USB driven HDMI display från eBay med egentligen för låg upplösning för jobbet (men inga vettiga alternativ har hittats).

https://web.sidju.se/shared/SidAR/IMG_20190710_123137.jpg

Hela paketet drivs med en powerbank och har en batteritid på ca 12 timmar (även om jag bara använt kontinuerligt i 6h).

Som en typisk linux nörd har jag desutom skrivit diverse scripts som kan aktivera kameran med eller utan att spela in (om den spelar in delas filerna upp och syncas till min nextcloud) och för att tända samt släcka dioderna. Detta istället för att skapa ett snyggt UI för det hela, då jag inte har tillräckligt bra upplösning på skärmen för att det ska kännas vettigt.

Av Sidju

Archive.org levererar. Jag lägger upp en mirror av filerna på min server om det bråkar.

https://svdvorak.sidju.se/
(64 bitars vista fungerar på windows 10)

Här finns även kommentarer filer till äldre windows varianter.
http://web.archive.org/web/20141121104123/lundqvist.dyndns.or...

(Jag kanske sätter upp en site en dag om jag orkar, tills dess bör detta räcka.)

Av Sidju

Nu har jag inte implementerat min plan än.... Men jag har tänk som såhär:

Jag ska ha ett gäng solpaneler som i första hand laddar upp ett par batterier som jag har stående för att driva ett 12v belysnings-system med något extra uttag (enkel förberedelse för strömavbrott som ger möjlighet för att ladda telefoner mm.) så att jag minimerar förluster igenom att transformera innan jag driver lampor med elen samt är lite mer självförsörjande.
När batterierna är laddade övergår jag till att sälja elen. (eller kanske balansera så att både och sker simultant). Detta ger ett överskott på solenergi över dagen*. Sedan tänker jag mig driva datorer mm. på nät-el då förbrukningen nog är för stor för att jag ska kunna driva det på batteri om/när solen går ner medans jag spelar.
Jag har spanat lite på vindkraft men uplever att det inte är väl förberett för gemene man än och riskerar kräva mycket service.

* (Jag strävar efter att inte lagra elen kemiskt pga. problem med batterier (gifter, förluster mm.)) Lösningen på överskottet över dagen görs lättast med ökad förbrukning under dagen. (som @kissekotten4 föreslår) Fabriker drar extrema mängder el under dagarna.
Sedan även om det kanske inte täcker upp helt men om man ökar max-effekten för vattenkraftverken (för vattenkraften är, som @svensktiger säger, det bästa) så att de kan täcka hela, eller störrre delen av, behovet under natten så kan man lämna det till solcellerna att driva dagen.

Har man en hyfsad överkapacitet för sommarhalvåret kan det nog räcka även under vintern. Denna överkapacitet kan då kanske anvndas för att producera vätgas för drift av bilar. Det är mest de norra delarna av sverige som inte får sol alls under vintern vilka är kluriga. Frågan blir där om man ska skicka sol-el från skåne. Då blir dock de energiförluster i ledningarna, som @svensktiger nämnt, stora...

Stick gärna hål på min vision eller föreslå förbättringar

Av Sidju

Den ser klart kapabel ut. Trevligt att jag inte är den enda sweclockaren som har routerbygge i tankarna

Om du vill köra server åtkomlig utifrån (t.ex. Owncloud) också ska jag dock föreslå att du tar en ordentlig server, slänger in några nätverkskort och routar i linux. Kan vara lärorikt, finns guider och ger möjlighet att göra flera saker med servern.
Då kan du även kräma på med en starkare processor och lite mer ram för plex transcoding eller liknande.
Det är min plan

Men för all del. Jag kan till fullo förstå att du gärna kör pfsense. Det är vacker mjukvara som fungerar bra och styrs lätt. Och den kommer säkerligen gå vackert på den datorn

Av Sidju

Jag har tänkt tanken själv nyligen. Jag tänker mig att hastigheten i huvudsak beror på hårddisken som det ligger på, anslutningen mellan och vad det är för caching på datorn som driver OSet. Med full gigabit borde hastigheten vara skaplig. Dock ger enkel matematik att det är en sjättedel av prestandan från ren sata 3 (6Gb/s) med gigabit anslutning, vilket är ganska segt. Kan avhjälpas med 10gigabits nätverk om man är beredd att lägga ut så mycket.

Min plan är att jag ska köra en VM från en lokal disk med den disken synkad mellan flera datorer. Bortsett från krav på lagring så har den metoden alla fördelar (utom att man kör en VM vilket jag ändå har tänkt)

Av Sidju

En kamrat till mig hade vid tillfälle problem med att grafikkortet inte startade ordentligt pga DP kabler. Tydligen någon inkorrekt koppling i skärmen eller kabeln som gör att grafikkortet får ström när det är av och inte stängs av ordentligt.

Oavsett: Har du display port inkopplat?