Inlägg

Inlägg som Snuuben har skrivit i forumet
Av Snuuben

Vad är meter priset på singlemode fiber?

Av Snuuben
Skrivet av Petterk:

Du vet att Malå ligger 5000 meter bort va?

Jag skulle nog dubbla den längden

Av Snuuben

De drog fiber 5 km bort för typ 5-7 år sen och vi tänkte då dra hit då men ännu en gång bara en person som ville ha men jag kan nog få med byn och grannbyarna om jag säger att det finns porn på nätet

Av Snuuben

Gta 5 på PC

Är gta 5 till datorn något att ha. Fördelar och nackdelar.

Av Snuuben
Skrivet av EyeNEye:

Dra en vals om att det ökar värdet på bostaden med X procent. För det är sanningen.

Jag tror de inte de skulle bry sig för de flesta ska nog äga huset tills döden

Av Snuuben

Hur skulle man kunna övertala gamlingarna i byn om att skaffa fiber då.

Av Snuuben
Skrivet av mrqaffe:

Ja det kan man väl om man vill, jag förmodar att några av dem som anslöt VA tagit lån, det är ju en investering i fastigheten och har en förmodad livslängd på minst 50 år innan det ska behöva renoveras så det går ju att få bra villkor på såna lån.
Jag tror att bra bredband blir allt viktigare och snart så kommer ingen att vilja köpa hus utan det, byar som inte nås av bredband kommer nog snart inte att locka till sig permanentboende utan det blir sommarstugor eller tomma hus.

Folk nuförtiden brukar ofta ha bra bredband långt upp på listan när de ska köpa hus så ett sånt hus ute på landet är nog en jackpott.

Av Snuuben

Man kan väll köra på avbetalning så man slipper betala allt på en gång

Av Snuuben
Skrivet av mrqaffe:

Det är brunnarna som är problemet, de förbjuds på fler och fler ställen och man behöver ett minireningsverk eller motsvarande för att klara de skärpta kraven, många passar då på att ansluta sig till det kommunala avloppsnätet i stället för att slippa köpa och installera reningsverk, man brukar då dra vatten och fiber och ibland även el samtidigt för att få allt gjort på en gång även om kraven bara gäller avloppsrening. Förr eller senare så lär kraven på minskade utsläpp från avloppet nå er och då blir det förmodligen viten om ni inte löser det.
Du får väl höra med kommunen om de har några planer på landsbyggdsutveckling och ev bidrag eller om nån av nätägarna har nått intresse av att dra bredband.
Mobilt bredband är ju inte användbart idag pga löjlig låga trafikgränser och nås ni inte av dsl teknik är det nog bara att hoppas på fiber eller radiolänk.

Det ser ut som att du kan en del om det här

Av Snuuben
Skrivet av mrqaffe:

Det kanske kommer så småningom när ni får tvång på att lösa avloppsreningen, då lägger man ju lämpligen ner en fiberslang samtidigt som VA.
Vad är det för terräng? är det åker så behöver det inte bli så våldsamt dyrt men att ensam stå för det kommer att kosta ändå, däremot 5km åker på 5 hushåll kan bli överkomligt, är det däremot sten blir det dyrt. Vi kunde dra 800m på en dag som bäst på åker i vår förening, då var det VA och fiber och bara fiber går ju snabbare än så.

Är det möjligt att få fri sikt så kan ju en radiolänk vara ett realistiskt alternativ.
Glöm inte bort att det kan gå att få bidrag för installationen och kolla som sagt hur det ligger till med krav på avloppsrening för när det kommer så plockar det ju ofta iväg 100 000 kr eller mer per hushåll vare sig ni vill eller inte och då kan det bli intressant att dra in kommunalt VA och samtidigt lägga fiber.

Det är skog här och jag tror inte vi kommer ha någon avloppsrening för alla här har egen brunn.

Av Snuuben
Skrivet av PowerNet:

-> Hänga i stolparna: Ja, det görs redan idag av olika nätägare.
-> Inte troligt att du skulle få igenom det själv, du måste söka tillstånd för att gräva på andras marker, etc, och sedan gräva, lägga slang etc så är du uppe i enorma kostnader för den anslutningen.
-> Binda sig till en operatör kan få ned priset på installationskostnaden något, men räkna ändå med en kostnad på några hundra tusen minst.

Nej, aldrig till en enskild person, utan då är det att flertalet gått ihop i en förening, och gjort en upphandling mot ett företag som sköter det hela, och då det är många som är med och installerar samtidigt så går kostnaden /kund ned.

Nej, ett nätbolag måste sköta installationen åt dig, ingen operatör skulle låta en privatperson dra i ledningsstolparna själva då det är för stor risk för skador, och utan kunskap så kan det bli väldigt fel.

Så det du får göra om du är intresserad av fiber är:
* Kontakta grannarna för att gå ihop i en förening, till vilken ni kan söka bidrag från EU för.
* Föreningen kontaktar olika nätägare (Telia, TDC, IP-Only, BBB, Ownit eller lokalt stadsnät) för att få en offert på en installation för allas hus som är med.

Och det nätägaren väljer då hur de lämpligast kan dra fram fibern, (gräva eller hänga i ledningsstolpar) och ger då en offert efter det.

Det där lät väldigt vettigt

Av Snuuben

Vill gärna köra gta med dig: Doppel2ganger
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCU-pI8rQKmkhd6QFQ_9TntA

Av Snuuben
Skrivet av Skrotnisse92:

Tråden om kostnaderna handlar oftast om när en förening eller kommun drar in fiber i området, inte när en person drar det långt. Du får räkna med att du hamnar över dessa 160k som någon sa som topp då du är ensam på att ha det draget en lång sträcka.
Tråden om 50km. Den kan du säkert göra. Du behöver bara gräva 5km kabel samt betala 4000kr x50, alltså ca 200tkr. Kör hårt helt enkelt om pengarna och muskelkraften inte är ett problem. Gärna mycket fritid också.
Länken om MBB är helt korrekt, dock så betyder den inte att MBB är oanvändbart.

Jag vet dock inte var du vill komma med dom länkarna. Att det bara är att ge upp?

Jag tror fortfarande att MBB eller flytta är det som gäller. MBB är ju bäst om du kan fixa 4g med riktantenn. Då får du fina grejer för max 4tkr. Vilket är inget jämfört med alternativen.

Edit:
Tex bredbandbolaget har i brunträsk 4g täckning. Det plus en riktantenn så får du helt okej bredband.
http://217.174.67.234/coverageportal/home/bredbandsbolaget

edit2:
Om du verkligen bor i malå:
https://www.mala.se/?id=6698
Så det är bara att börja gräva! Och om du räknar lite på det så ser du att det skulle kosta minst 200tkr plus kostnad för all mark du drar igenom och grävarbete.

Ehh, kan jag inte skita i att gräva och hänga den i teleledningarna som google gör

Av Snuuben

Kör man gta 5 spelar man nästan genom minimappen

Av Snuuben

Kör på fiber. Finns inget bättre.

Av Snuuben

Såg på en annan tråd lite om kostnaderna:
http://www.sweclockers.com/forum/14-natverk-och-uppkoppling/1...
De som byggde 50km:
https://www.flashback.org/t1436742
Varför man inte ska ha mobilt bredband:
http://byaservice.wordpress.com/2013/11/08/mobilt-bredband-ar...

Av Snuuben

Jag hade samma problem en gång så jag gjorde en återställning av datorn (hade inget viktigt i datorn).

Av Snuuben

Har ju hört om de som grävt ca 50 km och fått cirka 20k i anslutningskostnad

Av Snuuben

Fiber i skogen

Jag bor i en liten by på 5 hus i skogen 5 km till närmsta fiberkabel och 10 km till närmsta station. Alla grannar är över 60 och vill definitivt inte slösa pengar på fiber så hur mycket skulle det kosta att dra fiber hit och hur kan jag minska kostnaden. Jag kan inte ha adsl och net1 går knappt över 0,5 mbits och det går inte att spela något spel med 800 i ping.

Jag har tänkt att man kan:
hänga fibern i telefonstolparna
gräver/hänger fibern själv
binder mig till te.x telia i X antal år

Säg till om ni vet om nåt av det här funkar eller om ni har ett till förslag.