Inlägg

Inlägg som Run4life har skrivit i forumet
Av Run4life

Precis och då kan man återaktivera licensen på en "ny" burk, via telefon
Men datorn kommer starta och man kommer ha full funktionalitet. Windows kommer att be användaren att aktivera sin licens och man har väl ett par dagar på sig vill jag minnas.

Av Run4life
Skrivet av ustzeust:

Blir inte en windows 8 oem-kod låst till moderkortet när man aktiverar den ?

Har för mig att mitt windows 8.1 blev odugligt när moderkortet gick sönder förra året.

Möjligen kan man behöva aktivera Windows igen

Av Run4life
Skrivet av PowerNet:

Inga belägg? Tror att majoriteten i tråden varit med om att det inte funkat med tillfredsställande resultat.
Att flytta en Windows installation är inte som att flytta en Linux installation, en Linux installation är mycket mer förlåtande när det gäller en flytt, medans en Windows installation inte är det alls, utan det blir oftast mycket problem vid en flytt, program kraschar, blues screens, allmänt buggigt etc.

Men ja, det går att flytta en installation till en ny maskin, det gick även på XP tiden med, men säger det att det är bästa lösningen? Knappast, inget slår en ny fräsch installation på datorn än en installation som flyttats gång på gång med problem som följd.

Så slutsats:
Ja det går rent tekniskt att flytta installation, men vill man ha det bästa utav datorn och utan problem som uppstår vid flytt så är en ny fräsch installation att fördra.

Nä men...suck ok vi tar det igen.
Före Vista så laddades operativsystemet före HAL- drivrutinerna, vilket gjorde att ett hårdvarubyte allt som oftast inte fungerande och en ominstallation var ett krav. Fram till XP så knöts hårdvaran väldigt hårt till operativsystemet helt enkelt. Med Vista och framåt så gjorde Microsoft om det så att HAL- drivrutinerna laddades före operativsystemet vilket fullständigt raderar bort poängen med att installera om operativsystemet bara för att man byter hårdvara.

Skulle program krascha, bluescreens osv hända så beror det på felaktiga inställningar i BIOS (kanske en överklock med felaktig volt) men mjukvaran, Windows plus program alltså, lämnas helt intakta. Som jag skrev kan det vara idé att avinstallera drivrutiner för chipset osv för att slippa eventuella drivrutinskrockar men det finns de facto ingen anledning att egentligen göra det. Jag anser inte att ni har några belägg för det ni pratar om, dels för att ni har helt fel men även för att "majoriteten" är några få som inte vet bättre.

Mitt råd till TS är att bara byta rakt av, starta upp, installera nya drivrutiner (ladda hem nätverksdrivrutinerna, de kan vara jobbiga att ladda ned utan internettillgång...) och sedan köra lite tester och se om du får samma resultat som andra användare i Passmark och allt vad mätprogrammen heter. Kör lite Prime95 och Furmark för att stressa systemet. Får du inga fel så är det ju ingen mening att installera om, annars är det väl bara att göra.

Av Run4life
Skrivet av PowerNet:

Nej, vi har inte fel.

Tanken med att kunna byta moderkort utan att installera om är god, men det är sällan det funkar i praktiken med ett bra resultat.
Allra bäst resultat får man genom att göra en ny installation, ingen tvekan om det.
Sen att det går rent tekniskt att flytta en gammal installation är en sak, men det säger inte ett dugg om att det är lämpligt att göra det.

Det finns inga belägg för det ni säger. Ta till er fakta istället. Det är alldeles för många som formaterar om som första åtgärdspunkt och det helt i onödan.

Av Run4life

Nej inget fanns kvar. Windows avinstallerade alla program, men lämnade stora delar av filerna intakta. Skapades även en lista med program som Windows avinstallerade så det är väl enkelt att installera om dem antar jag. Det jag vänder mig emot är att Windows faktiskt avinstallerar program, typ MPC-HC, utan att det nämns någonstans. Å andra sidan kanske det också är en "återställning" av Windows, om exempelvis registret ska återställas. Kunde dock informerats om kan jag tycka för då hade jag kunnat göra en återställning från en backup istället.

Av Run4life
Skrivet av PowerNet:

Tanken bakom att drivrutinerna ska laddas in är god, men det är inte alltid att det fungerar som det ska, vilket ger olika symptom som instabilitet, bluescreen, program kraschar osv osv.

Så tanken är god men den räcker inte riktigt hela vägen då det ofta ställer till problem med installationen om man byter ut moderkort, eller byter plattform rakt av.

Klart det fungerar. Blir aldrig några som helst problem.

Skrivet av Marre09:

är det nån som har sagt att man måste formatera?

jo så att datorn inte får massor med problem

Han frågade om han skulle formatera och installera om - ni svarar ja.
Jag säger att ni har helt fel, vilket ni faktiskt har, och inget mer med det.

Av Run4life
Skrivet av GeekySole9354:

Hej! Hoppas att tråden ligger rätt, men flytta den gärna ifall den ligger fel.

Jag har köpt en i5 4690K och ett ASUS Z97-A, för att uppgradera från mitt Gigabyte GA-970A-DS3P och FX-6300. Frågan är då ifall jag behöver ominstallera Windows, med tanke på drivrutiner som kanske kommer krångla o.s.v? Är inte sugen alls på det, eftersom det tar år att ladda ner alla mina steamspel på 8 Mbit ADSL. Ifall jag inte behöver rensa datorn, behöver jag ta bort gamla drivrutiner först, och isåfall hur?

Edit: Har Windows 8.1 OEM.

Du behöver _aldrig_ formatera din dator vid byte av moderkort, cpu eller något annat. Inte ens om du byter mellan AMD och Intel. Det finns ingen som helst anledning då HAL - drivrutinerna laddas före operativsystemet, vilket är standard sedan Vista så inga nyheter här alltså. Gamla drivrutiner används inte men som förberedelse innan bytet kan det vara värt att ta bort dessa. Något annat behövs aldrig göras

Av Run4life

Jag hade samma problem, kom inte ens till Bios innan burken startade om. Visade sig att jag har böjda pins så minnet fungerade bara i en av kanalerna.

Av Run4life

Gäller alla lås som inte kräver en nyckel.
Det skulle antagligen förstöra för många quest och/eller skript.

Av Run4life

Nä som sagt en återställning. Fick ett problem med ATI drivrutinen som gjorde att varje gång grafikkortet aktiverades så slocknade skärmen, samtidigt hade jag ett annat bekymmer med lång uppstartstid så jag gjorde en återställning. Hade ett online konto så det mesta har kommit tillbaka när jag laddade in det - men alla settings och ini-filer är liksom nollställda, så tidsbesparingen mot att installera om från grunden blir i praktiken enbart uppdateringar. Däremot ser jag nu att outlook filen med mera överlevde, mest för att jag sparar den i min Onedrive antar jag, men alla spel och övriga program blev jag tvungen att installera igen. Aja en lärdom rikare. I framtiden är det bättre med återställning från backup

Av Run4life

Återställning av Windows = alla filer borta

Hejsan

Mitt Windows 8.1 vägrade starta så jag satte i mitt usb minne med operativsystem och startade om. Gick in i menyerna och kunde då välja "Återställning" där beskrivningen var "återställ Windows utan att förlora några filer" och tyckte det lät bra. Körde igenom programmet och kommer in i Windows. Min partition har nu 45gb mer ledigt utrymme....

Installationsprogrammet tog bort alla program, tömde Mina Dokument och mail. Så jag är lite missnöjd med förfarandet, kan man väl säga.

Vet någon om informationen är sparad någonstans? Backup har jag men jag saknar alla regler som är borta i exempelvis Outlook

Av Run4life

Låter väldigt troligt. Tack för infon, blir att lämna tillbaka imorrn

Av Run4life

EyeTV Go - få kanaler?

Hejsan

Var på Netonnet och köpte en EyeTV Go för att ta in de öppna kanalerna - men får bara in ettam. tvåan, kunskapskanalen och barnkanalen. Ska det inte vara fler kanaler än så?

Av Run4life

jaså?
Han dör relativt ofta i mina spel Mest för att se om han har fler quest eller brev på sig vilket han ibland faktiskt har

Av Run4life
Skrivet av kr0owe:

Ultimate HD Fire tror jag det finns en men jag tycker dock vanillas eld är en av få saker som Bethesda faktiskt lyckats med...

Skada bör gå att ändra i TES5Edit om du hittar rätt rad, rekommenderar dock att ladda ner Requiem så slipper man förhoppningsvis att tänka på det (rekommenderar Requiem oavsett).

Tveksam på om det går att ordna så att man faktiskt kan bränna ner husen, jag vet dock att det finns en mod som kan få eld att sprida sig och därmed täcka hela huset och mycket annat i lågor men minns tyvärr inte namnet på denna mod.

Fire and Ice, kanske?
http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/43241/?

Av Run4life

Bios är av senaste, men tack för tipset.
Moderkortet vill att man kör i 1 och 3 eller 2 och 4 - jag kan inte starta datorn med minne i ettan eller tvåan, så jag bestämde mig för att skita i det och bara köra i trean och fyran

Av Run4life

Absolut inget fel på det grafikkortet - det är ytterst få kort som är snabbare där ute på marknaden. Om du vill värmetesta grafikkortet, det kanske inte överhettar i sig självt men omgivningen runtomkring kanske blir för instängd, så kan du köra Furmark en liten stund. Det är väl en motsvarighet till Prime95 som pressar processorn till max. Men som sagt så finns det mindre bra skrivna program (GTA IV är ett annat exempel) som pressar hårdvaran utan att det finns egentlig anledning.

Jag skulle nog också försöka med att kopiera innehållet på kontot eller kontona och fortsätta därifrån. Möjligen kan du behöva skapa nya genvägar men det borde vara allt.

Av Run4life

Maxad otur att två helt nya moderkort ska bete sig på det viset
Kanske kör latmansvarianten och sätter minnena i slot tre och fyra och kör single channel istället

Av Run4life
Skrivet av Svensktiger:

Det är ju trevligt att MS intresserar sig av kryptering, men just att bitlocker binds till ett MS konto är ju som sagt en riktig dealbreaker.
Och en onödig sådan dessutom, utan kontokrav kanske det skulle vara intressantare.

Kan tyckas lite lustigt men detta gäller väl enbart enhetskryptering och inte den fullständiga Bitlocker. Fördelarna är väl att data som kan vara knutna till kontot, exempelvis appar, kreditkort, Onedrive osv, är krypterat och utomstående inte får tillgång till det exempelvis i ett nätverk.

Av Run4life
Skrivet av Svensktiger:

Det bör tilläggas att tar man en krypterad dator med sig utrikes (bl.a. UK och US) och ev. myndighet känner att dom vill ta sig en titt på den så är krypteringen rätt menlös.
Du blir ombedd att låsa upp den så att dom kan kolla runt.
Vägrar du så blir du med stor säkerhet inte insläppt i landet.

Vad gäller stöldskydd så gör ju kryptering absolut nada för att förhindra stölden.
Om den tilltänkta tjyven inte kan logga in på datorn och/eller inte komma åt några filer kvittar ju helt.
Stölden har ju redan skett.
Ett smärre irritationsmoment kanske det är men numera har ju de flesta datorer en fin "restore" funktion för att komma igång snabbt och nyinstallerat igen.
Datan är ju iofs säker, men det var den nog ändå (vilken tjyv stjäl en dator för att komma åt ev. data/mjukvara?).

Enligt min erfarenhet (som generell goto-guy vid datortrubbel till alldeles för många) så står kontostölder/bortglömda lösen och virus/malware för i princip 100% av alla dataförluster.
Så därför blir bitlocker extremt ointressant av flera anledningar.
Det kräver ett MS konto och konton förloras på löpande band, antingen genom rena stölder eller så glömmer användaren helt enkelt bort sina uppgifter.
Och det faktum att datan förloras bortom räddning om man sumpar sitt konto är ju ....hm...

Kanske är min användarkrets extremt klantig.
Men det är å andra sidan helt makalöst hur mycket tid en 12 årig tjej kan lägga på att försöka installera det jätteroliga chat tillägget (med 49 trojaner som payload) som minsann ger 200 nya "emojis"......
Rekordet hittills var 1700+ träffar med marwarebytes : "Det går så segt att surfa".........

Så vem riktar sig bitlocker till då ?
Ja garanterat inget företag iaf.
Ingen IT avdelning värd sitt namn tillåter MS inloggning på företagsdatorer.

Felet är väl att du umgås med tolvåriga tjejer
Det är nog i den åldern man ska hålla på med sånt där, trist att program inte kan få vara fria från skit bara.
Allt vi kör där jag jobbar är krypterat och kräver även inloggningskort för att komma åt - inget konstigt med det, på samma sätt som data i nätverk helst ska vara krypterat och det finns även en policy mot att använda öppna nätverk på café osv.

Tror du tänker fel angående stöldbilden du målade upp. En dator är inte värd mycket, det som definieras som en dyr dator är väl 15 000kr och uppåt, typ. Jag skrev i veckan flera sekretessavtal där skadestånd ingick med en startkostnad av 500 000kr om information som kan skada företaget kommer på villovägar och det är standardavtalet. En mapp med sådana, signerade, avtal är exempelvis värda betydligt mer än själva datorn i sig. Datorn går alltid att ersätta men informationen på hårddisken kan många gånger vara känslig.