Inlägg

Inlägg som zyy har skrivit i forumet
Av zyy
Skrivet av rewoX:

Så den ultrabreda är en Samsung-skärm med ett annat namn och halva priset?

samma pris. just nu iaf

Av zyy

Min strategi är att inte äta på jobbet. Funkat helt fantastiskt i över 4 år.
Kliver upp 02:00. äter all min mat ca kl16.

Av zyy
Skrivet av Yorg:

1. Du tror inte att köttindustrin hade haft råd att ta fram en sån studie om det hade gjort att det helt plötsligt skedde en helomvändning i kostråd där deras produkter gick ifrån att anses hälsoskadliga till hälsofrämjande? Självklart har de gjort det, du får väl dra dina egna slutsatser om varför det inte basunerats ut några resultat som stödjer den tesen.

2. Va? Färre dör i naturkatastrofer? Hur har du gjort den beräkningen? Vad räknar du till naturkatastrofer? För att hävda att det inte finns några negativa miljöaspekter med dieten så antar jag att du inte tror alls på att jordens uppvärmning är något negativt? I så fall kan jag åtminstone förstå en logik (även om den bygger på ett antagande jag inte alls förstår) i varför du inte ser något negativt. Den diskussionen hör dock inte riktigt hemma i tråden, så jag biter inte på det betet.

3. Du menar alltså att "speciellt intresserade" skulle ha en mer gedigen förståelse för människokroppen och kost än människor som utöver att de får antas vara "speciellt intresserade" av området också har en universitetsutbildning inom just ämnet? Blir man alltså mindre kunnig för att man klarat av en universitetsutbildning? Var menar du att de "speciellt intresserade" har kunnat tillgodogöra sig bättre eller mer faktagrundad kunskap? Youtube? Varför tänker du då att universiteten inte inkluderar den kunskap du menar finns i sina utbildningar? Har de en agenda?

1. Det är inte bara finansiering som är problemet. Det svåraste är väl logistiken i en sån studie.
Det största problemet med finansieringen är vem som står bakom. Jag tror inte att en studie finansierad av köttindustrin skulle ses som väldigt legitim. Då får vi artiklar som denna.

Som tidigare nämnt så tror jag den här studien är det bästa vi har än så länge. Trots att den är självrapporterad så kan den vara intressant tills vi har något bättre men inte alls något man kan lägga fram som absolut fakta.

Hur som helst så driver alla stora matproducenter lobbyverksamhet i olika grad och det är extremt svårt att hitta legitima studier.

2. Vi är tydligen bättre på att bygga och att varna nu för tiden. Artiklar: 1 2 3

Jag vet inte hur illa det är att klimatet blir varmare och jag förnekar inte att det blir varmare men jag är tacksam för att vi inte går mot en ny istid så som många forskare varnade för på 70-talet. Det växer dåligt i kalla klimat. Lätt att frysa ihjäl också. Ingen har väl missat den här.

3. Vad jag menar är att en doktor inte kan allt om allt. Jag vet inte hur pass mycket svenska läkare får lära sig i sin utbildning. I utlandet verkar utbildningen vara tämligen bristfällig. 1 2 3 4 5 Vem vet. det kan ha blivit bättre.

Jag menar att en doktor själv måste hålla sig uppdaterad för att inte hamna efter. Om din doktor inte hängt med eller intresserat sig i ämnet sedan han gick utbildningen för 20 år sedan, som kan ha vart väldigt bristfällig, så vet ja inte om han har så bra koll. Inte heller blir det bättre av att det är så svårt att hålla sig uppdaterad p.g.a dåliga studier.

Om din doktor däremot är speciellt intresserad och konsumerar alla studier, böcker, artiklar och dokumentärer o.s.v, han kan så vet han förmodligen bättre vad han pratar om.

Nu lär jag sova om jag ska orka kliva upp om 6 timmar!

Av zyy
Skrivet av Quling:

Nu kan ju resultaten också resulteras av att människor inte ersätter djurdelar med rätt saker. Då blir ju inte resultatet bra men det finns ju ingenting i kött som inte kan ersättas med något från växtriket. Däremot är det inte lika enkelt för gemene man då de inte har den kunskapen...men det är ju inte svårt att skaffa sig.

Håller nästan helt med.
Jag skulle dock vilja påstå att det är allt för svårt att skaffa sig den kunskapen som krävs.
Jag tycker även att det verkar logiskt att en vegansk diet ger större risk för att du blir sjuk än en helt köttbaserad diet av den simpla anledningen att ju flera olika produkter du äter desto större är risken för att du äter något du inte tål.
Köttallergiker existerar men de är sällsynta.
Precis som att det finns folk som inte kan äta något annat än kött utan att bli sjuk. Också väldigt sällsynt som tur är

Av zyy
Skrivet av Yorg:

Du försöker förmedla att det KANSKE inte är så lätt att minska köttproduktionen för det KANSKE betyder att vi behöver hitta alternativ som vi KANSKE inte redan har som KANSKE är dyrare eller sämre och som KANSKE inte kan tillverkas i tillräcklig skala vilket KANSKE gör att vi får importera mer vilket KANSKE skapar större påverkan än köttproduktionen/importen i dagsläget.

Du känner inte att det är en rätt orimlig invändning att komma med för en oro som bygger på så många kansken staplade på varandra när du inte ens har en indikation på att det första antagandet stämmer? Du känner att det här är en så stor risk att det behövs göras "utredningar av konsekvenser" innan man skulle testa att minska köttproduktionen?

Du kan ju testa? Jag uppskattar en god debatt och är ingen främling inför att ändra uppfattning om jag får något med substans att testa mina tankar mot.

Nu tor jag vi förstår varandra.
Det är därför man bör utreda konsekvenserna så att man vet och kan eliminera alla kansken.

T.ex så skulle en utredning kunna visa att folk dör tidigare om vi får folk att äta mindre kött.

"A study of more than 218,000 adults from over 50 countries around the world suggests that consuming unprocessed meat regularly can reduce the risk of early death and can increase human longevity. A recent dietary advice published by Lancet Public Health advocates an increase of dietary meat in order to benefit our heart health and longevity. This study also highlights that saturated fat in meat may be cardio protective, as well as, that meat contains many vitamins and the essential amino acids for human health and well-being."

veganer som ger upp

Veganer och vegetarianer som äter djurprodukter

Vanligt med näringsbrist

Av zyy
Skrivet av twit:

"Jag drar siffror ur rumpan och presenterar dem som fakta."

Jag kan presentera källor om du vill men min erfarenhet är att oavsett källa så duger det aldrig.
Det måste vara en källa som är godkänd för individen i fråga.

Av zyy
Skrivet av Yorg:

Jag skulle nog hävda att du kommer med rätt mycket ogrundade påståenden eller insinuationer, när du nu uppenbarligen inte vet huruvida det är ett problem att ersätta (om det nu ens behövs ersättas eller om vi redan har fullgoda, kanske billigare alternativ redan) kor i de "tusentals produkter" du talar om, varför antyder du så bestämt att det skulle vara svårt eller dyrt?

Men det går lite i linje med att du helt ignorerade mina tidigare frågor.

Det jag försöker förmedla är att det KANSKE inte är så lätt som många verkar tro.
Jag säger att om man minskar köttproduktionen så minskar man också produktionen av andra råvaror som används i tusentals produkter vilket KAN ge stora negativa konsekvenser.

Därför behöver man utreda konsekvenserna innan man drar några förhastade slutsatser. Helst från land till land.

Av zyy
Skrivet av medbor:

Varför är ditt grundantagande att det är skillnad på protein och protein? Varför äter alla gymnissar veteprotein? Vad jag vet så funkar allt protein likadant så länge det innehåller alla aminosyror som behövs. Det är väl kemi, inte så mycket hokus pokus med det

Om man sen får i sig samma av alla andra spårämnen är såklart inte alls givet

"så länge det innehåller alla aminosyror" är väl det största problemet.

För att få i sig lika mycket av alla aminosyror som du får från kött/mjölk/ägg proteiner så måste man ha koll på vilka grönsaker som innehåller vad och så blanda olika grönsaker tills du kommer upp i samma nivå. Och kan du inte äta gluten så måste du sortera bort allt som innehåller gluten och då blev det ännu svårare.

Sen måste du ha koll på vilka vitaminer och mineraler du får i dig från maten och kanske lägga till mat som innehåller det som fattas. Men så plötsligt visar det sig att mycket av det du äter innehåller stora mängder oxalater som hämmar upptag av vitaminer så då måste du öka mängden mat du äter och så inser du att du måste äta så mycket mat att du går upp i vikt.

Så ja. Jag tycker det verkar extremt svårt att ersätta kött.

Det är inte konstigt att så många veganer lider av näringsbrist. Det är inte heller konstigt att runt 85% av veganer ger upp och inte heller konstigt att 40-50% av vegetarianer/veganer ljuger och äter djurprodukter i smyg.

Jag tycker den här videon förklarar proteinproblemet ganska bra.

Av zyy
Skrivet av Yorg:

Har du nåt att backa upp det påståendet med? Eller ens det större, att något av det är bättre/billigare än andra befintliga alternativ?

Att sen spekulera att det i sin tur, när vi inte ens vet om det är det bästa alternativet eller bara används för att använda spillprodukter från köttindustrin, skulle kunna påverka miljön negativt om vi inte hade tillgång till det blir ju spekulationer staplade på varandra?

Jag vet inte vad som går ersätta eller hur det påverkar priser, miljö och hälsa. Vilket är min poäng.
De flesta verkar tro att det är så mycket lättare än vad det är i verkligheten.

Det är lite som med oljeindustrin, fast i mycket mycket mindre skala. Det är inte så lätt som att bara stoppa oljeproduktionen för att förbränningsmotorer släpper ut enorma mängder koldioxid.

Det kan få stora konsekvenser. Kanske man tänker att man gör något bra för miljön men så visar det sig efteråt att alternativet var flera gånger sämre. Kanske det blir brist på livsviktiga varor, kanske man måste importera varor från andra sidan jorden som man inte behövde tidigare o.s.v

För mig personligen så stannar det redan vid att ersätta proteiner från kött.
Jag har i många år försökt förstå hur det skulle gå till när det är så stor skillnad på protein och protein.

Av zyy
Skrivet av Yorg:

Ser massor av saker där som det KAN användas till, men där det är långt ifrån enda alternativet (eller ens det vanligaste).

Har du nån lista över saker som det är svårt att ersätta med något annat? Eller en lista över där det är det bästa alternativet?

Man kan helt säkert ersätta allt eller nästan allt. Dyrare blir det helt säkert till att börja med.
Min poäng är dock att det kanske påverkar miljön och folks hälsa på ett mer negativt sätt.
Det skulle krävas en helt enorm komplicerad utredning. Något jag inte tror någon har tagit sig an ännu.

Av zyy
Skrivet av joakim99:

Vilka produkter tänker du på?

Här har du en liten lista t.ex
Tänk dig att du skal ersätta varenda produkt med något som påverkar klimatet mindre negativt än en ko.
Det gäller inte heller bara kor. Det samma gäller grisar, hönor, fiskar o.s.v

Av zyy
Skrivet av Aktsu:

Finns gott om pengar för köttproducenterna att tjäna på att lyckas bevisa att kött är det bästa att äta, men man har inte lyckats göra det vilket förmodligen är lite talande för vad resultatet lär bli.

Och nej jag har inte fel angående klimatet, att kött har en större klimatpåverkan än mycket annat vi äter råder det konsensus om inom vetenskapen så det kan vi anta. Om man vill tro på vetenskap eller inte för man väl välja själv.

Folk får såklart äta vad de känner för, men man skall inte komma med ogrundade påståenden om diverse hälsoeffekter som inte är bevisade så får man förvänta sig motstånd. Finns på tok för mycket säljande av ormolja inom dieter.

Jag lyssnar hellre på vetenskapen än kroppen då våra sinnen gillar att lura oss, hade jag lyssnat på kroppen hade jag ätit många fler kalorier än jag behövde varje dag och hälften av intaget hade varit riktiga onyttigheter som chips, godis, smör, bakverk osv för det är vad kroppen signalerar att den vill ha mer av. Så man kan inte säga att bara för att kroppen skickar signaler om att den mår bra så äter man saker som faktiskt är bra för den.

Det råder verkligen inte konsensus om någonting när det kommer till klimatet.
Inte heller när det gäller dieter, eller någon annan forskning.

När du säger att du hellre lyssnar på vetenskapen än kroppen så undrar jag genast vilken vetenskap du menar? Är det den som säger att veganism är bäst eller är det den som säger att carnivore är bäst? Vem tycker du helst skal betala för vetenskapen du lyssnar på? Är det de 2 forskarna, som på 60 talet, betalades av sockerindustrin för att säga att socker är ofarligt och att kött ger cancer som sedan dess blivit så flitigt citerad?

Jag kommer inte heller med några ogrundade påståenden om diverse hälsoeffekter. Vad man äter påverkar människors hälsa.
Jag håller med om att det säljs mycket ormolja. Där är vi är eniga.

Av zyy
Skrivet av medbor:

Oavsett klimatdiskussionen som sådan, men tror du inte ser helheten

En ko lever ganska länge innan den blir kött
Under denna tid lever den till stor del på spannmål som annars kunnat bli mat direkt
Många gånger kossans kroppsvikt/kött går åt för att bygga upp det köttet
Under hela sin livslängd släpper de ut mängder med metangas

Skippar du kossan och gör mat av spannmålet direkt slipper du många steg i processen

Senast jag såg en uppskattning så var väl 15% av världens utsläpp just köttindustrin redan nu:
Första träffen på google:
https://www.fao.org/news/story/en/item/197623/icode/

15% är en helt påhittad uppskattning som utelämnar många aspekter av köttindustrin.
Kött är inte hellre tillverkat på samma sätt världen över. Det är stor skillnad på USA och Sverige t.ex

Nu är det inte heller bara kött man får från en ko. Tusentals produkter kommer från kor.
Utan kor måste vi ersätta material i tusentals produkter med andra material vilket kan få enorma negativa konsekvenser för klimatet. Det är nästan lika svårt att ersätta kor som att ersätta olja.

Kor betar ofta på mark som inte går att odla mat på och på mark där det går odla använder man kor för att tillföra näring i jorden.
Spannmål är inte heller i närheten så nyttigt för människor som kött är.
Det är extremt svårt att ersätta kött i människors diet.
I norden måste vi importera mycket som inte växer här vilket betyder att om vi skär ner på köttproduktionen så har det större konsekvenser på klimatet än om man skär ner på köttproduktionen i ett varmt land.

Klimatet är som sagt extremt komplicerat. Ingen vet, alla spekulerar, gissar och chansar.

Av zyy
Skrivet av Aktsu:

Att vara skeptisk till ogrundade påståenden är väl rimligt och eftersträvansvärt? För än så länge har man inte kunnat bevisa att "carnivore" skulle vara bättre för hälsan (eller sämre) än att äta bra blandad kost eller att det skulle vara bättre än andra dieter som t.ex. strikt vegetariskt osv. Trots det så haglar det påståenden om åkommor som kan botas av en viss diet och då bör varningsklockorna ringa. När vi väl forskat klart kan det visa sig att "carnivore" är sämre för hälsan än andra dieter, det vet vi inte förens det är utrett och man bör inte hävda något åt endera håll förens vi har fakta.

Om vi inte kan säga ifall det finns en hälsoeffekt som är större än andra dieter samtidigt som vi vet att det finns en klar negativ aspekt angående klimatet så är det väl rimligt att ifrågasätta?

Du har rätt i att man inte kunnat bevisa att carnivore är bättre eller sämre än andra dieter. Det forskas väldigt lite och de studier som finns är oftast små eller självrapporterade. Eftersom det inte finns några pengar att tjäna på en sån studie så är jag skeptisk till att vi nånsin kommer få en bra studie.

Min erfarenhet efter 5 års grävande är dock att veganer mår bra till att börja med men blir sedan sjuka medans carnivorer mår bra till att börja med och förblir friska.

Däremot har du fel när det gäller klimatet. Det finns ingen klar negativ aspekt. Det finns de som tror att kött är dåligt för klimatet och just nu är det de som får komma till tals. Klimatet är något av det svåraste som finns att forska på. Man ändrar sig hela tiden.
Det var inte längesen det sas att vi gick mot en ny istid och jag är helt säker på att man snart kommer hitta på något annat.
Ingen pratar t.ex om fördelarna med att jorden är grönare än någonsin eller att nästan ingen dör i naturkatastrofer nu för tiden jämfört med för 100 år sedan. Ingen kan förutspå vad som kommer hända med klimatet.

En sak som är säkert är att diet spelar stor roll för människors hälsa.
Går du från att äta processad skit till ren veganskt kost så mår du förmodligen bättre.
Mår du dåligt av vegansk kost så kanske du mår bättre av att äta bara kött så länge du inte är köttallergiker.

Lyssna på kroppen och ät vad du mår bra av.

Extremt många människor lever med autoimmuna sjukdomar som kan botas med diet.
Väldigt få doktorer vet vad dom pratar om när det kommer till mat och näring då dom knappt är utbildade inom ämnet.
Bara speciellt intresserade vet någorlunda bra vad dom pratar om. Mat och näringslära är väldigt komplext. Det finns ingen "one size fit's all"
Det samma gäller dietister. De flesta pluggar in material som bygger på gammal forskning på någon kurs dom tagit.

Av zyy
Skrivet av izzie:

Två huvudsaker som är bra med forskning:
- Förmågan att ändra sig när nya bevis tillkommer.
- Bevis, i från varandra fristående experiment, krävs.

En sak som inte håller:
- Att ta anekdotisk bevisföring för sanning, och som argument ange att det inte finns bevis för motsatsen för att det är dyrt att göra studier.

Men skönt att du mår bra. Jag håller med om allt du skriver förutom: De flesta tror fortfarande att rött kött är något dåligt trots att det är det överlägset bästa man kan äta. Jag väntar fortfarande på någon sorts vettig källhänvisning till detta.

När jag säger "överlägset bästa man kan äta" så menar jag att det inte finns något annat som innehåller så mycket näring i form av vitaminer, mineraler, fetter och proteiner, speciellt om man inkluderar organ. Såpass att ->de flesta<- kan leva på bara kött för alltid utan hälsoproblem.

Forskning kring hur pass bra eller dåligt rött kött är i förhållande till cancer och hjärt- kärl sjukdomar väntar vi fortfarande på men här är 2 studier man bör känna till trots att dom inte möter nån slags "guld standard".

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299122...
https://www.dovepress.com/total-meat-intake-is-associated-wit...

Av zyy

Jag har levt på kött/fisk, ägg och ost i ca 5 år nu efter att jag började intresserade mig för mat och näring.
Har lagt ner långt över 1000 timmar på att konsumera all information jag kan komma över i ämnet.

Äter ett stort mål om dagen, när jag kommer hem efter jobbet, och dricker vatten.
Har inga som helst problem med energin medans jag jobbar trots att jag kliver upp kl 02.00 och jobbar ca 12 timmar.
Det hade jag när jag fortfarande åt bröd, pasta och annat skit. Blodsockret gick som en jojo över dagen.
Jag blir så gott som aldrig sjuk längre. Jag var sjukskriven i 2 dagar pga covid19 för 2 och ett halvt år sedan.
Skiter en gång om dagen. Hinner knappt sätta mig på toaletten innan jag är klar.
Blir aldrig hungrig och behöver inte gå å tänka på vad jag ska äta och när jag ska äta här näst.

Hade ett flertal problem innan, så som ont i leder (kunde knappt röra händerna när jag vaknade), dålig hy, acne, brain fog osv som helt försvann.

Det borde verkligen pratas mer om hur diet kan bota sjukdomar. Inte bara några fåtal heller. Sinnessjukt mycket kan botas med att bara sluta äta processat skit, olja, socker, mjöl. Många mår oxå bättre av att helt sluta äta grönsaker.

Något som varenda människa med autoimmuna sjukdomar borde pröva innan medicinering och operationer är uteslutningsdiet där du bara äter kött, med salt på, och vatten. Men de flesta har ingen aning om hur stor betydelse dieten har för deras välmående.
Ta diabetes typ 2 tex. Slutar du äta kolhydrater i några månader så är chansen att du blir helt frisk över 90%

De flesta tror fortfarande att rött kött är något dåligt trots att det är det överlägset bästa man kan äta.
Högkvalitativa studier har varit sällsynta då det kostar skjortan men det kommer ständigt nya studier som visar på fördelarna.
För övrigt så är det precis som med all forskning. Inget står skrivit i sten och nya upptäckter görs ständigt.

Av zyy
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Min stora passion är egentligen cykling. Låt oss anta att jag igen skulle komma i form. Så skulle jag lugnt lägga 50 000kr på en cykel om jag kunde ha den utanför bostaden i fred.
Nu är det knappt att man får ha en 500kr cykel i fred ute och då är det inte lika roligt.

Jag är 39 och upptäckte för ett par år sedan att cykling inte är helt tråkigt och slängde 50k på en elektrisk offroad cykel.
Har precis uppgraderat med nya bromsar och en dropper seatpost.
Förvaras på mekställ inne i lägenheten!

Annars spenderar jag större delen av sommarn i tält så långt bort från civilisationen som möjligt.

Under vinterhalvåret blir det längdskidor och gaming.

Av zyy

2022 hamnade jag på i snitt 45471NOK i månaden. (50462NOK 2021)
Gick ner till 4 dagars arbetsvecka för ett år sedan.
Lastbilschaufför, distribution i Norge, Trondheim.

Av zyy
Skrivet av Golvspaden:

Jag har arbetat i läkemedelsdistribution. Jag är inte alls förvånad.

Det blir extra bra för maten eftersom medicinen skal köras på 18 grader

Av zyy

Gnäll riktat mot transportledaren på jobbet.
Körde koskit, mat och medicin på samma lastbil i fredags.