Inlägg

Inlägg som Huge-Raven har skrivit i forumet
Av Huge-Raven
Skrivet av gamedevil82:

Men ni tror att mitt nätagg på 600w är tillräckligt?

Besök denna sida så får du ett riktmärke hur mycket ditt system behöver: https://www.coolermaster.com/power-supply-calculator/

Sen kan det även vara så att nätaggregatet är dåligt och det är ger mindre ampere än vad det egentligen ska leverera. För att ta reda på det så behöver du mäta vad nätaggregatet ger ut, vet inte om det finns ngt bra verktyg för det eller om det är en multimeter du får använda. Eller kanske lika bra att testa med ett annat nätaggregat som är okey, kanske ett med 750w. Det skadar aldrig att ha lite extra kraft över i nätaggregatet

Av Huge-Raven

Jag har alltid lappat min kylaren(endast kylaren) sedan jag fick reda på detta och det har alltid gett ett bra resultat. Har lappat kylare sedan intel petium 3 socket 370 släpptes. Senaste är Noctua NH-D15S på intel 11700K och det gav en skillnad på 9 grader jämfört med innan lappningen. Nu toppar värmen på max belastning 69-72 grader med tex Prime 95.
Jag körde med först grovt metall sandpapper, sedan gick jag till finare och finare tills jag nästan har en mirror finish. Man kanske inte behöver gå så långt till att få en mirror finish men ja, det är jag i ett nötskal.

Jag körde med dessa metall sandpapper:
1- 400 grid (utan vatten för att få ner ytan snabbt)
2 - 800 grid (först utan vatten, sen med vatten)
3 - 1200 grid (bara vatten)
4 - 2000 grid (bara vatten)

Se till att metall sandpapperet är fuktigt och inte torkar ut för att få bästa slip effekt.

Som yta att slipa på använder jag en glasskiva på ett bord som jag tejpar fast sandpapperet på. Sedan drar jag kylaren åt alla håll, rak kant mot rak kant, hörn mot hörn och varvar och vrider för att få en så bra variation som möjligt.
Sen testar jag att dra min nagel över ytan före och efter lappningen är klar och då känner man en stor skillnad hur mycket mindre ojämnheten blivit och det betyder då att mer metall av kylaren kommer i direkt kontakt med processorn och värmeöverföringen är mer effektiv.
Sen även testa med ngt som man vet är rakt, ett rakblad eller liknande med en ljuskälla bakom för att se hur mycket ljus som smiter igenom, detta under resans gång för att ha koll på vart du behöver slipa lite extra.

Som sagt det ger olika resultat varje gång men det ger resultat. Alla små förbättringar man kan göra

Av Huge-Raven

Om det fungerar att ställa ner mhz´n och det slutade frysa datorn så har det troligen att göra med att kylpastan har blivit dåligt och behöver bytas ut. Om pastan blir dålig så kyls inte GPU och minnena som de ska och kan leda till att bilden fryser. Det kan även vara att kretsarna håller på ge upp och det hjälper med att ställa ner frekvensen ett tag. Men jag skulle titta på kylpastan som sitter på GPU´n och byta den emot en ny, kanske även den som sitter på minnena. Men var försiktig.
Jag har lyckats förlänga livslängden på min grafikkort flera år genom att byta kylpastan. Jag byter oftast kylpasta första gången efter garantin har löpt ut.
Lycka till.

Av Huge-Raven
Skrivet av Maskaren:

Rätt tänkt. En extender ökar bara räckvidden, inte hastigheten. Så är det skit från början är det skit även med en extender.

Det var det jag menade med att se till att du har en bra uppkoppling mellan extendern och routern med bra hastighet, sen sätter du extern på ett bra ställe så förlänger du de befintliga signalen. Om du har en lägenhet med kompakt betong(behöver inte vara tjocka väggar) och kanske även armeringsstål så kan det lätt och på kort avstånd försämra signalen avsevärt och det hjälps genom att skaffa en extender på ställen innan signalen blir sämre. Tro mig jag har en extender i varje rum i våran 4a på 105 kvadrat, betong överallt och när jag skaffade extenders och satte dom på bra/rätt ställen med bra uppkoppling till routern så ökade min bandbredd från den sämsta på 90-110Mbit till 202mbit eller mer av mina max 250Mbit. Men jag ska även tillägga att om jag flytta extenderna till andra ställen i lägenheten så blev det inge bättre alls så det är även sant som "Maskaren" säger att ha du en dålig signal från grunden som du kopplar upp extenders till så blir det inge bättre hastighet. Signalen måste från början vara bra som även "Maskaren" säger.

Av Huge-Raven
Skrivet av Swe.Stars:

Ah.. men då kanske det är dags att köpa en ny router?
Vill minnas att jag uppnådde ganska dåliga resultat innan också, framförallt på 5 Ghz. Därav köpte jag den här routern.
Jag kanske ska göra så att jag byter kanal..? Eller är det bara köpa en ny?
Vad har du för modell nu?

Jag vet inte om jag är så sugen på att köpa en Wifi Extender just nu när jag har urkass hastighet i samma rum (0,5-2 meter bort, spelar ingen roll).

Testade precis och fick upp hastigheten till makalösa 25 mbit/s 🤣

(dock testade jag 5 ghz nu och nådde rätt så betydligt trevligare hastigheter): https://i.imgur.com/o3YfazQ.png
... och ca. 117 Mbit/s i sovrummet

.... men det verkar bara som att jag kan byta mellan 20 MHz och 40 Mhz (se nedan). Nu är den inställd på 20/40 Mhz.

https://i.imgur.com/r2c1PQU.png

Det är fler inställningar på 5GHz nätet, din bild visar att du använder 2,4GHz

Av Huge-Raven

9 fall av 10 så är det att den kanalen du kör på används av många andra där du är och då kan det svaja rejält. Testa att byta kanal till en som inte det är så många som använder så borde du får en bättre hastighet. Sen kan du även köpa Wifi extender som förstärker signalen men se då till att den kopplar upp via 5Ghz nätet till routern och att routern ligger på en kanal som inte många använder.
Jag hade själv problem med att det svajade mycket här hemma och det blev mycke bättre när jag bytte kanal samt så köpte jag en Wifi extender som även den förbättrade signalen, nu ligger hela familjen och alla mina wifi prylar på 5Ghz nätet och allt går bra. Jag har 250/250mbit.

Av Huge-Raven

Jag har kört med dessa spikplugg i alla tider och har bott på många ställen med varierande betong
Har hängt upp 32-55" med dessa
https://www.byggmax.se/spikplugg
2st 8x100mm räcker till en 32 tums tv och 4 st för 55" tv
Dessa går även att skruva ur eller dra åt lite extra efter man slagit dem med hammaren
Tips är att borra hålet 0,5-1 mm mindre, då blir det trångt och bra och det sitter som berg

Av Huge-Raven
Skrivet av twit:

Nej du kan inte permanent orsaka spoltjut (coil whine) i en komponent genom att stoppa in den i olika konfigurationer. Däremot uppstår spoltjut generellt vid kombination av komponenter och inte enbart i en av dem. Exempelvis kan ett specifikt grafikkort uppvisa spoltjut i kombination med ett specifikt nätaggregat, medan varken grafikkortet eller nätaggregatet orsakar spoltjut tillsammans med ett annat nätagg eller grafikkort.

Därmed är det fullt möjligt att inte ha något spoltjut i din "gamla" konfiguration men ha det i den nya, eller vice versa.

Tack för ett mycke bra svar och förklaring 🤗
Uppskattat 🤩

Av Huge-Raven

Coilwien

Hej.
Har en fråga om man kan skada ett nytt grafikkort så att det blir coilwien om man stoppar i kortet i en gammal dator?

Jag tänker om det finns coilwien på någon annan komponent i datorn som man stoppar i det nya grafikkortet i?

Vet inte så mycket om coilwien och vill inte skada nya komponenter.

Av Huge-Raven

Någon mer som kan ge sin kunskap eller erfarenhet om detta?

Av Huge-Raven
Skrivet av Samsung:

Troligtvis så kommer det gå galant, men är inte minnerna med på QVL-listan så är det ingen säkerhet.

Satsa istället på minnen som är optimerade för Intel och använder XMP. Den potentiella huvudvärken du kan få av sub-optimala minnen är inte värda dom få extra FPS:en du offrar.

//Pontus

@samsung
Tack, har du några förslag på bra minnen som är optimerade för intel och använder xmp och har låga CL värden?
Jag vill ha 2x16gb = 32gb

Edit:
Fann dessa, kan de vara något?
G.Skill 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL16 Trident Z Neo C

Har gått efter minneslistan för moderkortet:
https://rog.asus.com/se/motherboards/rog-strix/rog-strix-z590...

Av Huge-Raven

Kompabilitet

Hej.
Jag håller på och funderar på att köpa en helt ny dator och bygga ihop den. Men innan det ens blir tal om detta så vill jag kolla upp allt som går för att få ut så mycket kraft och fps i spel det bara går ur prylarna.

Jag har ögonen på dessa minnen Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL16 Vengeance RGB RT Svart(dessa för att dom går i CL 16 som jag sett kan ge några extra fps i spel), men vet inte om de kommer fungera bra ihop med moderkortet ASUS ROG STRIX Z590-F Wi-Fi som jag tittar på? Kommer det att gå köra minnena i 3600mhz i 1:1 eftersom ram minnena är optimerade för Rysen och jag kommer köra Intel CPU?

Så jag skulle gärna vilja veta om ngn vet detta och även om ngn redan kör med minnena och detta moderkort och en intel processor?

Jag frågade supporten där de säljs men de sa att de endast kommer att gå köra i 3200mhz och inte i 3600mhz för de finns inte med på listan över minnen till moderkortet. Jag tyckte det lät lite mysko och därför vill jag fråga efter eran expertis

Hoppas ngn vet med säkerhet om det går.
Tack på förhand, uppskattar alla tips jag kan få.

Av Huge-Raven
Skrivet av Ragin Pig:

Hittade dom här bilderna från ett litet mod projekt jag pysslade med nån dag i tonåren. Jag skulle flytta en tredjepartskylare från ett trasigt grafikkort till en budgetmodell jag hade liggandes och som såg ut att kunna passa.

vänster: "nvidia tnt 2 m64"
mitten: trasigt "Hercules, ATI Radeon 9500 pro"
höger: original kylare till ett Abit, "ATI radeon 9200se
https://preview.ibb.co/dfGxDn/DSC00024.jpg

9500 pro
https://preview.ibb.co/iTc9R7/DSC00027.jpg
9200se
https://preview.ibb.co/iwmVYn/DSC00023.jpg
9200se, ny kylare
https://preview.ibb.co/dSL2eS/DSC00025.jpg
9200se, ny kylare
https://preview.ibb.co/iyA2eS/DSC00026.jpg

Har för mig att projektet misslyckades på det sättet att kortet inte gick att övervolta och därav kunde jag inte skruva upp frekvenserna speciellt mycket trotts mina fina temperaturer

Alltså allvarligt, är det sant, jag hade exakt samma kylar fast till mitt ATI 9800 Pro 😜😍😊

Av Huge-Raven
Skrivet av Svensktiger:

3 generationer:

Ett stiligt 6800GT från MSI:

https://i.imgur.com/QURLHHN.jpg

Ett referens 6800GT:

https://i.imgur.com/U6fGr8z.jpg

Värstingen 7800GTX:

https://i.imgur.com/2RzP7ch.jpg

Och "best bang for buck" kortet 8800GT 512MB (fans med 1GB minne!), först ut med 65nm:

https://i.imgur.com/9csSN3D.jpg

Saknar helt kort från FX serien, och jag "behöver" ett till mitt "P4 värsting" bygge.
Kanske nån här har ett 5800/5900/5950 över ?

Jag kör fortfarande på ett Sapphire ATI HD 5870 2GB Vapor-X kort 😂😂😂
Inväntar att GFX priserna ska sjunka, sen blir det ett nytt kort, kanske även ny dator 😜

Av Huge-Raven
Skrivet av BergEr:

Har man lägenhet så är det svårt att montera AC som skickar ut all fukt.

Det är ju avfuktningen som gör mest på sommaren, är ju helt amazing att slippa ha 100% luftfuktighet inne.

Då har du nog helt missat hur ACs fungerar och att ACs med två slangar är standard i andra delar av världen. Det är en jävla förbättring med två slangar när det är varmt ute

Vad är rätt och fel, inget antar jag.

Sen kan man fundera varför man ska ta varm luft utifrån till insuget istället för den luften som blir kall i rummet?
Jag köpte en ac med kylkapacitet som är lite underdimensionerad till rummet den står i(vardagsrummet).
Har ett rör ut genom fönstret med ett fönsterkitt, precis enligt instruktionerna.
Ett undantag är att jag också behövde köpa en längre slang från Biltema då den medföljande inte räckte.

När jag slog på ac var det 27-28 grader i rummet, efter 1-1,5h var det nere i 22 grader och jag började nästan frysa och det går att få ännu kallare om man vill.
Så våran fungerar bra utan modifikation på luftintaget.

Men är man en person som vill meka och förbättra saker, så kör på säger jag

"Inget är så bra att det går att förbättra, eller?"

Av Huge-Raven
Skrivet av Chromatic:

Ok, jag har bara gått på vad andra har sagt. Hur som helst, ingen större skillnad för mig, men skönt o slippa undertrycket

Ja om man känner av undertrycket så kan det vara en lösning, tänkte inte på det.

Jag tänker också på en annan sak, bara den inte går sönder efter som du har ändrat på funktionen lite, men det kanske inte gör ngt

Av Huge-Raven
Skrivet av Chromatic:

Stack förbi biltema o fixade en slang, testar med tvåslang nu

https://i.imgur.com/nI1My1b.jpg
https://i.imgur.com/O1TWPTn.jpg

Jag tror inte att man ska mixtra med funktionen på en ac, om det hade gjort någon betydelse så hade det kommit med alternativ att koppla på två slangar.

Så tror inte att det har ngn betydelse på hur bra den kyler.

Av Huge-Raven
Skrivet av Morax:

Finns det någon AC som är underhållsfri gällande kondensvatten etc? Jag har en lokal med lite datorer som skulle må bra av lite kyla, men jag kanske inte besöker dom fysiskt ibland på flera veckor. Nu har jag bara en fläkt som pumpar ut värmen men det är inte tillräckligt.

Det finns ac som har två olika dräneringsalternativ, en för manuell tömning och en automatisk dränering och då är det en slang du drar till ett avlopp eller ut genom fönstret.
Instruktioner finns oftast med hur du då ska göra

Av Huge-Raven

Jag säger bara en sak gott folk, titta på decibel.
Är det över 53 decibel så titta vidare annars kommer ni ångra er.
En portabel ac ska humma, inte låta som ett gammalt kylskåp med dåligt aggregat.

Av Huge-Raven

I take my hat of for you, nicely done my friend