Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre

Jag tycker generellt att det känns som min Enyaq drar mer nu även vid kortare sträckor. Har laddat mkt mer hemma än jag brukar. Tack och lov har jag fast elavtal (0.87 Kr/kwh) fram till slutet av januari :).

När jag försökte läsa på angående uppvärmning av batteriet så stötte jag på en sida hos Skoda där man gav tips om hur man förbättrade räckvidden. Man tipsade t ex om att om man vet när man ska åka så ställa in så att kupén värms upp innan eftersom det är gjort så att batteriet då också värms upp innan du åker iväg. Om man då samtidigt är ansluten för att ladda dras ingen ström från batteriet. Tänkt testa det lite för att se om jag upplever någon förbättring. Jag vet att frugan uppskattade att komma till en 20 grader varm bil nu när det var -15 grader :).

Vi sticker till Gotland efter jul så då ska det bli intressant att jämföra hur många % det tar hemifrån till huset jämfört med när vi åkte i höstlovet.

Av Björn Endre
Skrivet av lsociety:

Ärligt talat, ni som äger elbilar som inte är Tesla och kör mycket långresor, hur orkar ni? Ännu mer intressant om någon gjorde detta innan Tesla öppnade upp vissa av sina laddstationer för andra bilmärken.

Jag körde precis 150 mil med en Volvo XC40 och hade det inte varit för Teslas stationer hade jag fått ringa försäkringsbolaget och få dit en dieselgenerator. Konstanta problem med laddare oavsett leverantör, Ionity, Recharge, Vattenfall, Circle K med sina 50 kW laddare osv. Alldeles för glest mellan också, man blir ju tvungen till att verkligen ladda upp till ~95-100% för att ens lyckas komma fram till nästa laddstation.

Sen kan jag bara tänka mig hur det funkar vid semestertider. Stå och köa vid en Ionity station som bara har 4 laddare. Ne fyfan.

Min fru åkte från Stockholm till Ängelholm och laddade Ionity/Tesla och hade inga större problem (mer än att hon använde fel kort på Ionity så det blev dyrare än väntat). Tesla funkade också förutom på första stationen där vi först inte fick igång laddningen men efterföljande funkade bra. Den enda hon väl hade problem med på den resan var en inCharge och främst för vi missade man behövde en egen app då.

Jag har laddat på lite olika nu, inCharge, Circkle K's vad den nu heter, etc under höst/vinter och har faktiskt inte haft problem. Senast i helgen toppade jag upp lite i ett garage vid Sickla köpcenter (inte snabbladdning men laddning) och det var smidigt och enkelt med Parkster-appen.

Så jag antar det beror på var man åker. Neråt söder tycker jag inte det borde vara något problem längre.

Av Björn Endre
Skrivet av Donhoz:

Hej!
Ny ägare till elbil. Har en planerad resa från Stockholm till Göteborg och osäker på hur jag ska planera resan 😅
Någon app som är ett måste att ha? Det är en XC40 med android auto.

Vad ska batterigränsen vara för laddning? 80%?
Vad bör man tänka på vid extrem kyla/värme?

Tackar tacksamt emot all info och länkar på bra att veta text vad gäller elbil. Skicka gärna PM!

Skaffa ABRP (A Better Route Planner) så kan du planera vägen bra. Finns som app men även på webben. Kolla att du har appar för de olika laddnätverken. Frugan åkte ner till Ängelholm i somras och hade lite strul då hon var tvungen att fixa några appar på vägen. Ionity, tesla, InCharge är väl några som kan vara bra att ha. Du hade ju bra pris på Ionity så fokusera på deras stationer. Finns en stor i gränna.

Ladda upp bilen till 100% innan du åker. 80% är rekommendationen om du står längre med den men inga problem med 100% inför en resa.

Tänk på att i kylan drar du mer ström + att det också beror lite på trafik etc. Frugan körde ner till Gränna med vår Enyaq från Stockholm (huddinge) och hade 10% kvar (hon missade ladda i Markaryd). Det var på sensommaren. Nu skulle jag inte räkna med att det gick. Kollade snabbt hur det skulle vara för mig nu och ABRP rekommenderar stopp i Ionity Markaryd och sen Tesla i Jönköping. 2 stopp ner till Göteborg. Testade en XC40 (single engine) och där rekommenderade den Norrköping och sen Gränna Ionity men då skulle du bara ha 10% när du kommer till Gränna vilket jag tycker är lite tight. Så planera in något till stopp.

Jag har inte jättebra koll på Volvo och Android Auto. Vet inte om Google Maps läser av bilens laddning och routar om dig till ny laddstation om den anser du inte når fram.

Av Björn Endre
Skrivet av Donhoz:

Ännu en fråga 🙋‍♂️

Fått erbjudande hos Ionity snabbladdning för 3,5kr och som elen ser ut hemma med 300öre/kW (jag har timpris)

Blir det förmånligaste för mig att åka till en station och ladda på 30minuter eller ha laddning på hemma (när elen är som billigast)?

Tänker på tiden det tar att ladda hemma jämfört med snabbladdaren.

Frågan är mest relaterat till dessa tider nu när elen är så jäkla dyrt.

Tiden hemma spelar väl egentligen ingen roll då du normalt laddar på nätter eller andra tider när det är billigt och du ändå bara har bilen stående. Ett tips är att räkna vad kostnaden blir totalt /kW (inkls alla avgifter) och jämföra. Det kan ju vara billigare ibland att ta Ionity (3.5 Kr var riktigt bra dessutom) men om du har timpris så kommer du nog billigare undan hemma (just nu är det kanske inte så dock, har inte koll på timpriset).

Själv är jag väldigt osäker just nu vad jag ska göra med mitt elavtal. Vårt går ut sista januari (0.87/kW öre just nu) och Vattenfalls erbjudande som jag måste tacka jag till idag är på 398 öre/kW (plus resten av avgifter) och bundet 1 år. Funderar på tibber och timpris (eller Vattenfall och timpris). Man kan ju tycka att priset borde sjunka efter feb/mars ... Just nu tänker jag inte mkt på när jag laddar bilen hemma men med ett pris på 4 Kr/kW så kan man börja fundera på att åka ut och ladda

Av Björn Endre
Skrivet av jonulf:

Oerhört bra input återigen, tack så mycket. Jag lånade en insta360 x2 av en kompis och testade springa runt själv på en fullstor 11-mannaplan (vilket är den storlek jag kommer filma på) och tyckte det såg helt ok ut, förutom att stativet jag hade va absolut för kort, behövs åtminstone 3-4 meter för att få en "overview". Funkar absolut inte för att få closeup på mål men för att få en överblick över lagdelarnas positioner så funkar det ändå rätt hyfsat (även om spelarna blir som färgade pixlar som springer omkring längst bort i bild xD)

Min kompis (som också är en technörd) pratade om att för mitt ändamål och att inte behöva lägga så stora pengar privat på ett ai-system som VEO eller Pix4Team så skulle eventuellt en Gopro med deras Max Wide Lens mod kanske funka. Som sagt, jag får inte inzoomningen men jag får iallafall överblicksbilden vilket är det jag främst är ute efter och jag får mer riktad 4k och inte 4k som är utrsträckt 360 grader.

När du lägger in filmen i deras mjukvara så kan du "zooma" in lite men visst blir det svårt att se i detalj. Men som du tänker så behövs det ett högt stativ för att du ska få en bra översikt. Du ställer den vid mittlinjen, cirka 3-4 meter från linjen. Det som du får med Veo etc och som kostar är väl just att du slipper lägga tid på att skapa en bra film där du följer bollen. Jag minns det tog tid att få det bra via Insta360-mjukvaran på datorn.

Jag testade förresten en GoPro med Max Wide Lens. Så vitt jag vet så täckte den inte in en hel plan utan jag fick då "filma" under matchen och själv följa med. Om man kan ha någon som står på en högre nivå, t ex en läktare kan det definitivt vara ett alternativ. Eventuellt stod jag för nära. Hade den inte heller på ett stativ. hmm, nu blev jag sugen att testa den igen. Den kan man ju live-streama med om man kopplar till en telefon/ipad så det skulle kunna vara ett alternativ för att strema matchen för föräldrarna.

Här är förresten ett exempel på hur det kan se ut med veo. Det var en riktig solig dag vilket i sig kan vara lite struligt. 11-manna match så fick ha stativet högt.

Av Björn Endre
Skrivet av jonulf:

Okej! Tack för det utförliga svaret, uppskattas väldigt mycket.

Jag kommer själv inte filma så många matcher så det är inte värt att lägga dem stora pengarna. Jag kommer låna en insta360 one x2 för att se om det funkar att använda endast i analyssyfte på helheten. Funkar inte det har jag funderat på Pix4Team som har en engångskostnad och ingen prenumeration.

Tänk på att du väl med Pix4Team måste köpa till en kamera. Själva Pix4team kostar runt 15000 kr och är endast enheten under som följer bollen men sen behöver du en bra kamera också. Höga stativ som är stabila kostar också en del. Vilken storlek på plan tänker du filma?

Jag har varit lite sugen på Pix4team också men kände det blev lite för dyrt. FWIW - Veo har även familje-abb som kostar ... 39Euro/månad (om man betalar i ett år, lite dyrare väl månandsvis).

One team, up to four users. Choose this subscription if you plan to use Veo for private purposes and don’t need to share your recordings with a team or club. This subscription works across sports, so you can use the same camera for different sports.

Det jag tänker kolla upp är att pausa min prenumeration de månader som vi inte spelar. Typ sommaren. Så man sparar lite.

En sak jag märkte var att när jag börjat filma så har det nästan blivit lite av en drog att jag vill filma så mkt som möjligt (t om filmat några träningar efter önskemål från tränare). Man märker hur mkt man faktiskt missar av en match när man står på sidan och coachar. Saker man inte ser förrän efteråt.

Tips ang insta360 x2 - ha en powerbar som du sätter fast på stativet och som laddar kameran medan den filmar. Alltid skönt att ha en extra säkerhet så den inte får slut på ström mot slutet. Då kan filmen bli korrupt.

Av Björn Endre
Skrivet av jonulf:

Hur gick det med insta360-lösningen för att spela in fotbollsmatcher? Något du kan rekommendera som budgetvariant? Jag är ute efter något liknande då VEO och alla andra lösningar är svindyra och har en prenumerationstjänst för att kunna användas.

Det gick väl så där. Kom ihåg jag hade den första versionen. När den spelade in funkade det ok. Men jag hade problem med att den ibland slutade spela in och även problem med att blåtandskontroller fungerade sådär. Sen tog det ganska mkt tid att fixa till filmen efter varje match. Att göra en film där den följer bollen osv. Nu har dom ju flera nya kameror så det kan tekniskt sätt fungera mkt bättre. Ett tips är att fixa ett högt stativ.

Jag kör Veo istället nu sen 1 år. De hade en liten drive under våren med billigare Veo 1 (eftersom Veo 2 var på gång) och jag slog till. Tror jag betalade 7000 kr + 4000 kr för ett 7 meter stativ. Då jag filmar både 7-manna och 9/11-manna så ville jag ha det högsta stativet. Inser nu efter att ett 3-meter-stativ hade räckt.

Det som kostar är självklart prenumerationen. Jag lägger runt 1000 kr/månad på det. Men då spelar jag också under säsongen in 2-4 matcher/helg. Totalt har jag spelat in 84 matcher sen jag köpte den (dotters och sonens lag). och det är värt pengarna att jag får en färdig analyserad och processad film som spelas upp som en "riktig" match.

Mina tränare älskar filmerna, särskilt dotters huvudtränare. Hon kollar alltid efter och analyserar, funderar var vi ska utvecklas etc.
Jag är sugen på att uppgradera till Veo 2 till våren då live-streaming är något som efterfrågats. Dock hör mkt om barnsjukdomar med Veo2.

Av Björn Endre
Skrivet av TobiasStockholm:

Det enda jag vill råda dig är att
1. Inte köpa någon noname laddare, som länkats som tips t.ex, det kan vara vilket skräp som helst och till och med livsfarligt.
2. Köp en laddare som du kan justera strömstyrkan på, det är guld värt om du behöver ladda på ett uttag som är säkrat med lägre A än vad laddaren/bilen klarar som standard (om du inte kan sänka strömstyrkan för laddningen direkt i bilen som man kan på Tesla, har dålig koll på om andra bilar t.ex Skoda kan det eller inte). Jag har en Chargeamp som jag är väldigt nöjd med https://www2.bilia.se/biltillbehor/aktuella-kampanjer/utforsa...

Stora problemet för mig är väl att jag inte vet vad. som är no-name i laddkabel-djungeln :). Många brand-names man inte känner igen. Delcato vet jag ju vilka de är :). Men Du har helt rätt att man inte vill ha något skräp som akn börja brinna.

Den jag kollade på kunde växla mellan 10/16A men håller med det vore guld värt att kunna ha fler steg. Även om nu Skodan visst kan begräns (visste faktiskt inte det ..... får kolal i manualen).

Blev lite sugen på den där Charge Amp nu men det var lite dyr .... men kan vara värt det. Tack för tipset.
Vet inte när vi sätter upp laddbox på gotland så skönt med en ordentlig kabel man kan använda till och från.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Mode3 typ2-kabel, är inte det bara den vanliga laddkabeln till laddstolpar och sånt? Alltså inte med en sån portabel laddbox?

Yes, inget extravagant utan en för laddstolpar etc, något som jag egentligen inte behöver då jag fick en sådan med min laddstation. För en med portabel laddbox krävs att man köper till. Fick några bra förslag här i tråden. Frågan om man ska satsa åå en enkalre med endast Schuko-kontakt eller t ex https://cdon.se/fordon/barbar-11kw-8a-10a-13a-16a-ev-laddkabe... som även har för CEE 5-pin. Har för mig vi har det i det lilla pellets-pannhuset på gotland där vi parkerar. Får kolla upp det först.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Alltså du menade att den ingick? Bra isåfall, fick inte med nån andra gången jag lånade deras nya demobil så det gjorde mig lite orolig 🙂

Ja, den ingick (Fas 3 till Typ2). Kollade mitt avtal och där stod under "standardutrustning" - "Laddkabel mode3 typ2 3 16A"

Däremot ser jag nu att man hade kunnat lägga till olika universalkablar när jag köpte bilen. Antingen en för 11000 kr ("SKODA iV universalladdare för laddning med 230/400V med tillhörande kabelväska, en praktisk rengöringssvamp för laddkabeln och ett laddanslutningsskydd. Maximal hastighet på 11 kW med 400 V/ 16A. ") eller en för 9700 kr ("SKODA iV universalladdare, Denna laddare är utformad för hemladdning med antingen ett 400 V-uttag 11 kW eller ett EU-hushållsuttag 2,3 kW.").

De har en billigare en som liknar den från Delcato för 2200 kr så kanske ska ta direkt från Skoda istället ...

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Ingick inte Type 2 till 3-fas? Vill minnas att säljaren sa att det brukade ingå men det kanske har plockats bort.

Menade till 3-fas. Lite trött

Av Björn Endre
Skrivet av Aktsu:

Fick du inte en med bilen? Trodde de flesta hade det som mer eller mindre standard idag.

Jag fick med Type 2 till Type 2 men inte Type 2 till Schuko. Självklart skulle jag sett till att få med en (Skoda har att man kan köpa) men det tänkte jag inte riktigt på.

Av Björn Endre

Jag tänkte köpa mig en Type 2 => Schuko-kabel att ha på gotland tills vi fixar laddbox där. Det finns ju en del att välja på.
Någon som t ex har erfarenhet av Delcatos?

https://www.webhallen.com/se/product/320360-DELTACO-e-Charge-...

Av Björn Endre

Så fick jag äntligen min Bambu X1 Carbon med deras AMS (multi-färg). Var väldigt nära att hoppa av den kickstartern då jag redan hade Anker M5 på gång men kände ändå att jag ville satsta då funktionerna lät väldigt intressanta.

Har sen tidigare en Ender 3 Pro, Creality CR6SE, Prusa MKS3+ och en Anycubic Photon Mono X 6K så egentligen behöver jag ju inte mer skrivare.

Första intryck.

  • Enkelt och snabbt att komma igång. Lite som en vanlig skrivare. Ser nästan ut som en lite större laserskrivare.

  • Damn den är snabb. Benchy gick på runt 20 minuter. Skrev ut en multifärg-grej för skrivaren (stor, tog upp stora delar av skrivytan) och den tog 4 timmar. Skriver nu ut en Frankenskull från Hex3D i 50% storlek med vattenlöslig supportmaterial (bara just där support nuddar skallen) och den ska ta runt 7 timmar med X1 Carbon. Med min prusa vid samma storlek och endast en färg så uppskattar den runt 1 dygn ....

  • Kvalitén är riktigt bra. Benchyn såg perfekt ut. Två-färgsutskriften såg riktigt fin ut.

Just nu verkar det som man behöver använda limstift för att se till att utskrifterna sitter fast. Inte haft något problem än med dålig fäste. Har dock bestället en PEI-platta också.

Ser fram emot att testa skriva ut med många olika material.

Av Björn Endre
Skrivet av Stan Carley:

Har flera gånger varit med om att saker som jag beställt till mitt lokala postombud istället placeras utanför min lägenhetsdörr, jag kan få ett SMS mitt under en arbetsdag där dom säger att paketet står där, vilket innebär att det kommer stå obevakat under resten av arbetsdagen tills jag kommer hem på kvällen.
Massor av olika människor kan gå förbi och se det under den tiden, vad gäller om någon tar det, är det mitt fel eller har postnord ansvar för paketet, vem betalar för ett nytt om någon snor det under dagen?

Har jag skyldighet att så fort ett SMS kommer avbryta mitt arbete för att åka hem och ta det innan en eventuell tjuv gör det?
Har postnord rätt att ställa saker i ett obevakat trapphus även om jag kryssat i att jag vill få det levererat till mitt lokala ombud?

Blir smått galen över att dom gör såhär, hur kan det vara lagligt och vem är nu ansvarig för paketet tills jag hunnit hem?

Lite förvånad. Jag fick senast idag ett SMS att ett paket inte fick plats i min brevlåda (villa) så det gick vidare till min lokala Coop. Den enda gången som de har ställt saker utanför dörren är när jag aktivt valt att det är ok ....

Är det så att brevbärarna är för slappa att ta med sig saker tillbaka igen och därför bara ställer dom där ...
Bra fråga om ansvaret. om du nu t om markerat att det ska gå till lokala ombudet så kan man tycka att ansvaret hamnar på dom ...

Av Björn Endre
Skrivet av Red Beaver:

Omg, man blir mer avskräckt än sugen på att skaffa elbil när man läser denna tråden.

Haha. Finns ingen anledning för det. I många fall är en elbil riktigt skön att ha. Jag älskar att inte behöva tänka på att behöva tanka ett par gånger i månaden som jag behövde med min bensinbil. Jag kopplar bara in den när jag märker det går ner under 30 - 40% och låter den ladda över natten. Lite därför jag också har varit lite osäker om snabbladdning då jag aldrig behövt det.

Jag skulle inte heller ta vår första långresa som ett exempel på hur det alltid måste vara. Vi var lite osäkra så vi tog det säkra före det osäkra och min fru stannade mycket oftare än hon egentligen behövde och stannade dessutom mycket längre på varje stopp. Kollar man ABRP så hade t ex två stopp räckt bra till/från Ängelholm. Nästa gång kommer jag definitivt satsa på att köra till runt 20-25% istället och t ex ta en fika medan den laddar upp i 20-30 minuter. Jag tror jag föredrar få men längre stopp istället för många men kortare.

Fossila drivmedel har fortfarande en edge då du kan svänga in vid vilken bensinmack som helst. Men när jag nu börjat kolla lite mer så finns det faktiskt bra med snabbladdningstationer åtminstone i södra sverige så jag tror hon hade kunnat åka precis som med en bensinare, d v s köra så länge det känns bra och sedan leta sig in till närmaste laddstation.

Om de bara kan få ordning på att man inte behöver flera appar så blir jag glad. Dock var jag positivt överraskad att i stort så funkade laddningen bra. Inga trasiga stationer, bara man hade lite tåladmod när den startade.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Ni har väl 3.0? 80x? Vad tyckte hon om laddhastigheten? Och bilen I övrigt på en sån lång resa?

Vi har 80 som kom med 3.0. Jag tror inte hon i sig "vet" vad hon ska förvänta sig. Under resan dit tyckte hon det gick fort men jag noterade nu resan hem (min Skoda Connect som är kopplad till bilen samt kan se i tesla appen vad hon laddar med) att hon inte verkade få ut mer än runt 60 - 70 kWh. Till viss del handlade det väl om att ibland så var bilen ganska full-laddad så hon låg runt 60- 70% när hon började ladda men även ner mot 40% tyckte jag det verkade lägre än resan ner. Det sagt, hon valde att stanna längre på varje stopp, inte för att det tog tid att ladda utan för att vila lite.

Det hon klagade på var faktiskt heljusen. Vi har såna där LED som ställer in sig automatiskt så att den t ex inte behöver blända av utan den bländar bara av de delar av vägen där en annan bil möter. Men hon tyckte att det kändes "fel" att delar av körbanan till vänster var mörk. Är nog vana.

Hon gjorde tyvärr misstaget att bestämma sig för att köra hem från Ängelholm igår kväll trots att hennes kurs slutade över 1 timme senare och hon inte kunde åka förrän 18.30. Dåligt väder (regn nästan hela vägen) och mkt vägarbeten + att hon behövde vila under vägen gjorde att hon stannade i Markaryd (tesla), Värnamo (Ionity), Gränna (Ionity) och Norrköping (Tesla). Ungefär runt 1.3 timmar mellan varje stopp. Tanken var att tanka upp mot 100% i Markaryd (från 82% plus mat) och sen toppa upp i Värnamo, ladda lite längre i Gränna och sen typ lägga på 10% i Norrköping. Men dels tycker jag hastigheten på laddningen var lite långsam (max runt 70 kWh) men sen valde hon att vila lite extra vid varje stopp så hon kom inte hem förrän 2.30 i natt.

Denna gång funkade alla Tesla-stationer perfekt. Ionity i Värnamo strulade med Powerpass (kortet funkade inte och när jag testade starta åt henne i appen sa den att laddningen startat men inget hände hos henne). Slutade med att hon bytte laddbox och använde NORTHEE-kortet. i gränna funkade Powerpass dock perfekt sa hon.

Hon åkte nog ganska bra tider för hon hade ingen kö vid någon station alls.

Måste verkligen lära oss navigationen i Enyaqen. Hon försökte lägga in de olika laddstationerna som etappmål men lyckades inte. Man skulle ju vilja kunna använda den och låta den planera om resan på vägen istället för att göra det manuellt. Jag har en ABD2-dosa så ska nog sätta in den och få igång ABRP så den kan användas på stora skärmen.

Hon hade definitivt kunna komma fram tidigare om vi varit lite mindre osäkra. T ex ville jag ha åtminstone 25% når hon kom hem (hon hade 40%) och hade hon t ex åkt till 25% kvar innan laddstopp hade hon inte behövt mer än 2 stopp på vägen. Så vi lär oss.

Av Björn Endre

Så var det då dags för frugans långresa till Ängelholm med vår Skoda Enyaq. Vi hade som sagt gjort en liten längre resa till Vaxholm innan och sen övat laddat vid en laddstation i Södertälje eftersom vi normalt inte har några behov för det hemma och båda var lite osäkra hur man gör.

Men ..... låt oss säga vi har lärt oss mycket av första delen av resan (ner till Ängelholm).

1/ Lär dig hur navigeringen i bilen funkar. Vi hade planerat resan via ABRP för att hitta bästa stopp för mat etc. Tanken var att hon skulle åka från Stockholm till Ionity i Mantorp för en första snabb laddning och sen till Jönköping för lunch. Sen vidare till Tesla Markaryd.

När vi la in start/slut i bilens nav så tyckte den att det räckte med ett stopp nere i Markaryd så vi ville lägga in de andra som stopp på vägen. Men uppenbarligen la vi bara in dom som "åk via". För enligt min fru så försvann Mantorp från navigeringen när det var typ nån mil kvar och hon tänkte inte på det. Och insåg plötsligt hon åkt förbi. Hon stannade i gränna Ionity med 10% kvar ..... lite väl lite för mig.

2/ Kom ihåg att använda rätt app. Vi har Skoda Powerpass med abb så vi får Ionity billigare. Vi har även Northee som en backup (hade förut 200 kr på den). Vi har kort för båda. Min fru tänkte inte sig för och använde Northee när hon laddade på Ionity i gränna för 8.99 Kr/kWh ..... OUCH! FWIW - Skoda har lag till stöd för Plug&Charge i Powerpass på Ionity men min bil "stöds inte än".

3/ Se till att ha ALLA appar redo. Jag trodde vi hade fixat alla appar vi behövde men nepp. Vi hade fixat Northee, Powerpass, OKQ8, Tesla och FortumCharge. Fick för mig Powerpass skulle räcka för det mesta (t ex ionity) och sen ha de andra för när det inte funkade. Och vi lärde oss tyvärr att det inte räckte.

I Jönköping så ville hon äta och vi hade sett en inCharge snabbladdare vid McDonalds. Perfekt. om det inte var så att den inte stöds av Powerpass/Northee/Elli/Bonnet etc etc. Utan du måste visst ladda ner inCharge-appen och lägga till betalkort. Mkt irritation från min fru. Slarvigt av mig att inte kolla upp.

4/ Ha tålamod .... frugan kom fram till Tesla SuperCharger i Markaryd och parkerade och anslöt kabeln. (ja, hon vet att hon tog upp 2 platser men det var i stort sett tomt sa hon). Och blev frustrerad att trots att hon använt appen och lagt till betalkort så strulade det. Först sa den att det fanns ingen bil. Sen att det kunde ta upp till 2 minuter. Sen hände inget. Och sen äntligen började den ladda. Å andra sidan funkade det mkt smidigare i Tesla Mellbystrand så kan ha varit ett tillfälligt problem.

5/ Köra med Elbil kräver lite mer planering, åtminstone innan man är van. Med en bensin/dieslebil stannar man vid nästa möjliga bensinstation. Men med Elbil så behöver man kolla upp vad som finns. T ex såg jag att Ängelholm har absolut inga snabba laddstationer men att det funkade att köra till Mellbystrand (Tesla) eller Halmstad för att ladda upp inför hemresan.

Av Björn Endre
Skrivet av ZerveZ:

Precis införskaffat en Jupiter och behöver myyyycckett för att tvätta prints. Behöver i slängar 15 liter. Kör folk med tröd? Något annat som är okej i pris?

Samma fråga för mig. har en Anycubic mono X 6k och insåg att jag kommer behöva mycket IPA för min tvätt. Min första print fick bli med vattentvättbar Resin för att slippa problemet. För de 1 liter IPA jag köpte insåg jag inte skulle räcka till mkt :).

Av Björn Endre

Annonsen är avslutad