Inlägg

Inlägg som RozKek har skrivit i forumet
Av RozKek

Ok, nu funkar det. Jag laddade in den i Microsoft Keyboard Layout Creator, gjorde inget vettigt(?) och nu kunde jag ladda in Swerty som vanligt ¯\_(ツ)_/¯

Av RozKek

Nytt ANSI tangentbord, swerty funkar inte

Hej, vet ej om tangentbord forumet är rätt ställe, kanske borde vara i Windows/Mjukvara. Jag har köpt ett nytt tangentbord med ANSI layout och vill köra Swerty layout https://johanegustafsson.net/projects/swerty/. Den dyker upp i mina inställningar men när jag byter till den så buggar min dator rejält i ett par sekunder (skärmarna blir svarta och flimrar) och sen går tillbaka till vanliga layout (och datorn fortsätter som den ska). Någon som vet hur man löser problemet?

Av RozKek
Skrivet av Blomman90:

Nu har ju ett avtal ingåtts (tolkar jag det som då du erhållit en beställningsbekräftelse), och avtal kan inte brytas hur som helst. Vad man kan kräva när man köpt en fyndvara som inte längre kan levereras beror lite på varför varan säljs som fyndvara. Är det för att den saknar originalförpackning, manualen saknas, den bär minimala spår av användning eller något i den stilen, så skulle jag säga att det är irrelevanta detaljer som inte förhindrar att du som köpare kan kräva att ett likvärdigt grafikkort (till dess funktion) ska levereras istället, inom skälig tid (alltså inte att vänta en odefinierad tid tills att de kanske får in en liknande fyndvara igen).

Om däremot fyndvaru-stämpeln beror på en allvarlig defekt, exempelvis att något på kortet är trasigt (men kanske att du som köpare känner att du kan laga det, eller använda detta som reservdel för något annat, etc.), eller något i den stilen, så kan man inte riktigt kräva ett nytt kort, utan denna "allvarliga" defekt, för det hade varit orimligt. Men de flesta varor som säljs som fyndvaror gör ju det till följd av kosmetiska eller andra icke-funktionsrelaterade defekter. Så generellt skulle jag absolut säga att man kan kräva ett likvärdigt kort.

Jag har faktiskt ingen aning om just det kortet. Jag såg ingen beskrivning på fyndvaran, det verkar som att Netonnet inte beskriver deras fyndvaror utöver en generell anmärkning om vad fyndvaror är och att de går igenom kvalitetskontroll. Däremot gäller garanti för deras fyndvaror så jag chansade på kortet hur som helst. Jag vet däremot att Webhallen gör detta, de har olika klasser som de sätter sina fyndvaror i med en beskrivning av vad som gäller för varje klass.

Av RozKek

Uppdatering:
Fick aldrig samtal tillbaka så jag ringde igen och tog denna gången upp konsumentverket, tydligen är ett orderbekräftelse bindande. Fick en jättesnäll person på telefonen som faktiskt gjorde sitt jobb istället för att vifta bort mig. Personen kontaktade en kollega vars ansvarsområde var detta och sen kom tillbaka till mig. Jag ska få samma kort fast från vanliga sortimentet. Jag tycker dock att det är lite synd att det inte finns protokoll för dessa incidenter och att man som kund måste vara kunnig och underbygga argument för att få en rimlig kompensation när en butik gör bort sig. En enstaka kund måste bråka med ett företag med miljoner i omsättning för att få produkten man redan har betalat för 😂

Mitt tips ifall ni hamnar i liknande sits, tveka inte på att kontakta konsumentverket där ni befinner er eller läsa på deras hemsida.

Tack för er hjälp, jag hoppas att vi har alla lärt oss något från detta 😅

https://www.hallakonsument.se/fragor-och-svar/2813966/ar-en-o...

Av RozKek
Skrivet av xtQ:

Det hela låter stökigt och som att NoN inte har en vettig process för fyndvaror.

Att de säljer en fyndvara fysiskt trots att du lagt beställningen online på samma objekt vittnar om att deras rutiner brister. Det är dock uppenbart att du inte kommer få din vara då den har sålts redan, så du får nog gott finna dig i att avboka beställningen och få tillbaka pengarna. Jag menar, produkten finns inte längre i deras ägo så det är ju fysiskt omöjligt att sälja den.

Kolla om NoN har en kundombudsman eller liknanade, be även att få kontaktuppgifter till en chef eller någon med ansvar för försäljningen online. Enskilda medarbetare har tyvärr inte alltid mandat att ge dig kompensation och då krävs det allt som oftast att man tar det med någon som har det.

Sen kanske det är på sin plats att lämna ett omdöme på t ex Prisjakt eller Pricerunner om händelsen så att andra köpare är medvetna om bristen i deras rutiner.

Varmt lycka till!

Tack för tipset, ska kika på det. Produkten finns i lager i vanliga sortimentet, och enligt ena arbetaren så kunde de skicka från det sortimentet till mig istället men behövde kika på vad som hade hänt först. Tyvärr hörde han aldrig av sig via mail 😅

Av RozKek

Köpte fyndvara från Netonnet, de säljer till annan kund och berättar ej

Tjena!

Förra veckan i onsdags köpte jag en 7800 XT som fyndvara på Netonnet. Ger en timeline av vad som har skett: Köper produkt, får ordernr på sidan och pengar dras från kontot. Får ingen orderbekräftelse så skriver i deras chatt dagen efter, de bekräftar ordern och skickar det till mig manuellt. Dagen efter det har varan fortfarande inte skickats, tycker det är konstigt så skriver till dem igen. Får svar från arbetaren i chatten att fyndvaran är ut ur lager och att jag får min när de får in en liknande vara som fyndvara... jag är förvirrad, hur kan en fyndvara vara ut ur lager när det är en enskild produkt?

Jag ringer dem istället och får prata med en uppenbarligen mer kompetent och engagerad arbetare. Denna arbetaren håller med om att det är konstigt, säger att han ska investigera med butik men misstänker att de sålde den i butik till annan kund samtidigt som jag beställde den. Jag frågar men vad händer i detta fallet och han påstår att jag kan få samma vara fast från vanliga sortimentet som kompensation. Han skulle maila tillbaka samma dag men gjorde aldrig det.

Väntar över helgen/påsk och ringer igen idag, får faktiskt prata med samma person som var i chatten från första början. Han berättar igen att jag får antingen avbeställa eller vänta tills en likadan vara kommer in som fyndvara vilket kan ta hur lång tid som helst? Han säger även att en kompensation inte är möjlig, efter att jag har sagt att hans kollega har sagt att det är rimligt.

Jag har inte varit med om detta innan men tycker det är super orimligt. För det första beställer jag en produkt, de tar flera tusen från mitt konto och säljer produkten till annan kund. Utöver detta meddelar de inte mig något om att det har blivit ett fel, utan jag får reda på det för att min magkänsla är att något är fel och jag kontaktar dem. Ena arbetaren säger att jag kan få kompensation, medan en annan arbetare säger att jag måste vänta (obestämd tid förresten) på att samma kommer in som fyndvara igen?

Jag bad om att få prata med samma person som var öppen om kompensation, så nu väntar jag på att han ringer tillbaka, om han ens gör det.

Jag vill inte avbeställa, jag vill gärna ha produkten jag köpte för 1 vecka sen. På min orderbekräftelse står det att den skulle levereras inom 3-4 dagar. Men jag är inte expert inom detta området, är det rimligt att jag kräver samma produkt fast från vanliga sortimentet? Jag har fått vänta längre än vanligt utan att Netonnet tagit ordentliga åtgärder efter att de sålt min beställning till annan kund, jag har fått ta eget initiativ för att ens få reda på detta. Dessutom, har i alla fall en arbetare sagt att det är en rimlig kompensation, men sen hävdar kollegan att det inte är möjligt?

Av RozKek

Jag har den billigaste MacBook Air 2020 M1 (köpt för runt 11k) som jag har använt i mer än 2 år på universitetet. Väldigt nöjd, väldigt bra kvalité och väldigt skön att använda. Jag tycker att den är trevlig att skriva på och har en bra skärm + bra batteritid. Rekommenderar starkt.

Av RozKek
Skrivet av Swedishchef_90:

Ingen fara, kom ihåg att köp rätt kabel för corsair, de har type 3 och type 4 beroende på modell

Tråden är i princip över men jag hittade den andra kabeln... det var jag som slarvade 😂 Ska fixa det imorgon, tack så mycket för hjälpen. Detta kanske också förklarar varför min GPU hade en hel del lägre fps (~20) på CoD och HZD än benchmarks med samma GPU och CPU, förmodar att om strömtillförseln är för låg så kan den inte prestera som den ska.

Av RozKek
Skrivet av Swedishchef_90:

Kolla om allt fungerar först 😊 annars kan man beställa enskilda extra kablar från vissa butiker

Yes, jag körde en bra bit DMC 5 utan problem nyss, lite för tidigt att säga att allting funkar, men denna gången klarade jag mig genom en cutscene som fick mig att krascha ett par gånger. Jag läser dock att daisy chaining på krävande kort kan skada och bränna kabeln, så jag ska passa på att köpa en ny kabel

Återigen, tack för hjälpen!

Jag återkommer ifall mina problem kvarstår 🤣😅

Av RozKek
Skrivet av Swedishchef_90:

Vissa psu kommer enbart med 1 tyvärr men om det skulle krångla är det nog psu som behöver bytas ut

Min PSU borde komma med två styckna, men jag har kvar originalförpackningen och kan inte hitta den andra kabeln. Vet inte hur sannolikt det är att de skulle slarvat och gett mig en kabel färre, men jag får väl köpa ett nytt.

Av RozKek
Skrivet av Swedishchef_90:

Nu är det svårt att se men jag tycker det ser ut som att du har 1 kabel med 2st pcie (en så kallad Daisy chain)
Det bästa är om du använder 2st separata pcie från psu för optimal prestanda.

Hej, jag tror du har rätt, dessutom var en av de lilla delarna med färre pins inte ens inkopplad hela vägen... oj, jag fixade det där men jag ska använda två separata kablar som du säger. Tack för hjälpen, hoppas detta löser mitt problem!

Edit: Verkar som att min psu bara kom med en daisy chained PCIe kabel... eller så har jag på något sätt tappat bort den andra. Men jag får hoppas att det fungerar nu när jag ordentligt kopplat in kablarna!

Av RozKek
Skrivet av Swedishchef_90:

Om datorn startar om sig kan det vara strömrelaterat. Har du 2x kablar eller daisy chain till gpu?

Jag har kopplat in den så här:

Däremot om jag minns rätt, när jag installerade min nya PSU och kopplade in kablarna så tyckte jag det såg rätt så tight ut och kablarna i PSUn var ganska vridna, vet inte hur mycket det spelar roll om själva kablarna är vridna så länge den är inkopplad, men ska ta en titt på det senare.

Skrivet av shugge:

Warnings eller errors som är loggade vid tidpunkten för kraschen. Där finns alltid varningar och errors, men de som är relevanta är de som sker vid tidpunkten datorn kraschade.

Under "System" har jag två errors för varje gång datorn 'kraschar', först kommer ett "Fel" som bara säger att den senaste avstängningen av datorn vid [tidpunkt] skedde oväntat, sen kommer ett annat felmeddelande "Kritisk" som säger "Datorn har startats om utan att ha stängts av ordentligt först. Detta fel kan inträffa om systemet slutar svara, om det kraschar eller om strömförsörjningen oväntat bryts."

Av RozKek
Skrivet av shugge:

Det står inget i event viewer i windows? Om inte är, är det förmodligen strömrelaterat.

Jag visste inte att Windows had en loggbok, men jag vet inte vad jag ska leta efter i den som är relevant för mitt fall, vad borde jag kolla efter? Ska dessutom ta en till HWInfo logg, men logga all information denna gången och se om något är skumt.

Av RozKek

Ok... jag startade om datorn och testade köra DMC 5 och hade HWInfo på andra skärmen för att se temperaturerna. Denna gången skedde det väldigt tidigt, skärmarna stängdes av och datorn startade om av sig själv. Både min GPU och CPU var verkligen inte i närheten av att överhetta, båda låg på 60-65°C när detta hände.

Jag loggade med HWInfo och la in det i Google Sheets, både GPU och CPU låg runt 60-65°C innan datorn stängdes av. Står även att mina GPU fläktar gick upp till 1200 RPM innan avstängning (men de lät inte högt denna gången).

Kan mitt problem vara strömrelaterat?

Av RozKek
Skrivet av shugge:

Vad hade du för grafikkort innan bytet?

Har du testat att göra en DDU i felsäkertläge läge och sen installerat drivrutinerna på nytt?

Jag hade en GTX 1060 6gb. Jag minns att när jag köpte mitt nya kort så körde jag DDU i felsäkert läge och installerade drivrutinerna.

Skrivet av Alphahanne:

Har du någon koll vad temperaturerna ligger på?

Tycker dock det låter som grafikkort/drivrutiner som kraschar pga för hög belastning/temperatur. Detta är precis vad som händer för mig när jag överklockat grafikkortet lite för mycket och det kraschar.

Att göra en fullständig avinstallation av drivrutiner och installera om, som shugge föreslår, är väl första att försöka med. Städa ur datorn från damm så den får maximal kylning osv.

Jag kan testa att installera om drivrutinerna. Jag borde nog också städa datorn faktiskt, jag brukar inte göra det på länge. Vill lägga till att det precis hände att jag körde DMC5 och det hände att mina skärmar blev svarta och min dator startade om, men denna gången gick mina fläktar inte på högvarv.

Edit: Glömde besvara, jag har inte kollat vad temperaturerna ligger på. Jag ska använda HwInfo och kolla till nästa gång, om jag hinner innan datorn stänger av.

Av RozKek

Skärmar blir temporärt svarta och fläktar blir extremt snabba/högljudda vid intensiva spel

Hej SweC, jag har lite problem datorn som jag behöver hjälp med.

Det har hänt två gånger nu att vid intensiva spel så blir mina skärmar svarta i någon enstaka sekund, visar bild igen och mina fläktar (vet inte vilka) går på extremt högvarv tills jag stänger av datorn genom att hålla in strömknappen. Första gången hände det för månader sen på Horizon Zero Dawn, igår hände det på Devil May Cry 5. Det händer efter att jag har spelat i en stund, inte omedelbart.

Detta har bara hänt sedan jag köpte min RX 6800 (begagnad, nyskick) i september 2022. Jag köpte också till ett nytt 850W gold Corsair PSU. När jag fick GPUn körde jag 3DMark stresstest utan problem, min GPU presterade som genomsnitt och CPUn i lägre percentil. Jag kunde spela HZD och andra krävande spel utan problem i månader, problemen uppstod senare.

Extra info: RX 6800, R7 3700X (2 år gammal, bytte kylpasta vid köp), och köpte nya fläktar till chassit för ungefär ett år sedan?

Vad kan detta bero på, har någon lösningsförslag? Tack så mycket på förhand ❤️

Av RozKek
Skrivet av trattjaevel:

Intressant. Jag sitter med ett 6800 XT i en 10 dagar gammal dator. Den har fungerat klockrent fram tills igår när den kraschade 4ggr utan förvarning. De första 3 gångerna med var det då jag tabbade ur cod och öppnade chrome. Den sista gången medan jag bara spelade cod.
Skärmen blir svart och allt slutar svara, bara att starta om hela datorn hjälper.

Tror jag byter till en äldre drivrutin..

Oj, detta var väldigt intressant för mig att se. Jag har haft en RX 6800 sedan september eller strax innan. Jag öppnade en tråd på SweC för ungefär en vecka sen för att felsöka problem med min dator och jag hade precis det problemet du beskriver i slutet. Skillnaden är att för mig uppstod problemet när jag startade eller startade om min dator; skärmarna blev svarta, all kringutrustning slutade svara och enda lösningen var att stänga av datorn med knappen och starta den igen. Jag hade även problem med skärmflimmer och ibland laggade en av mina skärmar väldigt mycket vid uppstart.

I min felsökning såg jag att en lampa på mitt moderkort vid RAM-minnet lyste orange och indikerade att jag hade problem med mitt RAM, så jag körde memtest86 och det slutade med att jag tog ut ett par RAM-minnen. Detta löste mitt problem med att all kringutrustning slutar fungera, men jag får fortfarande skärmflimmer och långsam uppstart ibland, dock mycket mindre...

Du borde kanske checka ditt RAM-minne, men med tanke på att 10 dagar gammalt är det skumt ifall något är fel på hårdvaran. Jag är mer övertygad av argumenten att detta är en isolerad händelse och att det är osannolikt att det beror på drivrutiner, men nu när jag läst ditt inlägg så nedgraderar jag nog till versionen innan för säkerhets skull 😅

Av RozKek

Uppdatering: Jag gjorde en clean install på min SSD utan att ha HDD'n inkopplad. Jag tog ut två av mina RAM-minnen som Memtest86 gav errors på och behöll de två som klarade Memtest86... och allting verkar fungera bra hittills. Min dator kan äntligen starta och starta om smidigt utan problem (hade ingen aning att detta långvariga problemet berodde på felaktig ram!), jag får ingen skärmflimmer längre och min SSD är sin egen boot device nu. Nu återstår det bara att köpa nytt RAM-minne och även investigera varför min dator plötsligt 'skrek' när jag körde Horizon Zero Dawn. Förhoppningsvis orsakades det där också av RAM-minnet 😂.

Tack som fan till alla som tog sin tid att läsa mina inlägg och ge råd! Jag är förvånad att min dator gick att rädda från det sorgliga tillståndet den var i 🤣.

Av RozKek
Skrivet av Edvin-89:

Vi håller tummarna på att de fungerar :), i så fall kanske du kan returnera (garanti) om de inte är köpta för allt för länge sedan. Vissa tillverkare har livstids garanti, kan vara värt att kolla upp.

Angående hårddisken (inte SSD'n) så är nog det bästa att köpa en ny disk och spara över allt du vill spara till den nya, med tanke på att den är ifrån 2013.

Yes, jag ska försöka få pengarna tillbaka från Amazon. Jag har inte testat att starta/starta om datorn upprepade gånger för att se om problemet finns kvar, men på första försöket kunde jag starta datorn utan problem! Jag håller på att fixa USB'n för en till clean install av Windows för att lösa boot manager problemet nu. Problemet är att Memtest86 delade upp min USB i 2 partitioner som var några hundra megabytes var. Jag kollade en guide för att fixa det så att min USB blir en partition som vanligt. Nu ger Windows Installation Media ett felmeddelande när jag försöker installera den på min USB... problem efter problem 😅.

Edit: Ta ut och sätta in USB'n löste problemet. Inb4 det är något dolt fel med min USB som kommer dyka upp när jag installerar Windows 😂

Av RozKek
Skrivet av sp1k3n:

Inte om du ställer in din SSD som första boot disk i BIOS, BOOT Priority 1

Ok tack, jag ska göra detta nu. Jag tog ut 2 ram minnen och de 2 andra klarade av Memtest86. Hoppas att min dator kan starta/stänga av som vanligt nu, ska lösa problemet med Boot Manager nu.