Inlägg

Inlägg som miny3945 har skrivit i forumet
Av miny3945
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aqualize
Det här verkar bra.
Lite frågor:
Går det här att fixa ihop mot universitetet (Uppsala)? De kör SunOS 5.9 (står det när man loggar in i konsoll över ssh). Det är väl solaris så att säga.
Det är alltså inga problem att remote:a med konsoll, och andra har fått igång X över anslutningen, men jag vet inte exakt hur det var.
Vi har såklart inte root-access till skolans dator så jag antar det inte går att ändra på så mycket där.

Gå till datorquratorn. De vet.

Av miny3945
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aqualize
Vilken *BSD har bäst implementering av SMP i i386?
Är det som jag tror, FreeBSD?
Hur håller sig netBSD mot det?
OpenBSD vet jag fick SMP stöd alldeles nyligen (är väl bara i beta-stadiet det)?

NetBSD 2.0 släpps förhoppningsvis snart. Där skall SMP vara fungerande för i386.

Av miny3945

"Standing on the shoulders of giants"

Man inspireras ju av föregångare och tar intryck av andra. Det är nog svårt att komma ifrån att man ofta bygger vidare med hjälp av tidigare erfarenheter. Också om det inte är ens egna.

Av miny3945
Citat:

Ursprungligen inskrivet av VaCUm
Har iofs inte testat någon Alpha-maskin men de sägs vara rätt så kraftfulla.

Allt är relativt. Min Alpha är inte så kraftfull längre. Men den har ju några år på nacken
Stabil däremot så det räcker och blir över.

Av miny3945

Re: FreeBSD är OK

Citat:

Ursprungligen inskrivet av network23
OpenBSD, NetBSD m fl är ju hobbyvarianter.

Öhh, det är inte riktigt som jag har uppfattat det. Ok, FreeBSD är större, men att säga att NetBSD är en hobbyvariant är väl att ta i. Wasabi, Effnet, NASA för att nämna några som använder denna "hobbyvariant". QNX har ju tydligen plockat kod från NetBSD. Jaja, det jag kände med sidan jag hittade var att allt kanske inte är som det ser ut att vara. Som vanlig användare har man inte helt koll på vad som egentligen försigår, och det känns lite skrämmande. Iaf om man som mig inte är tillräcklig gudabenådad programmerare och mattegeni som kan sitta och läsa kod som om det var morgontidningen. Man blir liksom utlämnad till att lita på att andra gör det åt en...

Av miny3945
Citat:

Ursprungligen inskrivet av d0pe
hehe det tror jag med

Ni menar att det är en massa snack bara? För en som aldrig använt OBSD så verkar det ge en helt annan bild av projektet. Jag har ju bara hört talas om det och det man hör är det "rigorösa" säkerhetstänkandet under utvecklingen och kryptografiska verktyg(bla bla). Men man börjar ju fundera när man tittar på openssh.
Jag håller ju iofs bara på med detta som en hobby, så jag vet ju kanske inte vad jag pratar om...

Av miny3945

Snubblade över denna sida...

Satt och slösurfade lite när jag hittade denna:

http://wideopenbsd.org/

Lite lustig är det...

Av miny3945

Re: Nätverk

Citat:

Ursprungligen inskrivet av krezni
Någon som har en bra bok eller sida där man kan lära sig mer om att sätta upp lite mer avancerade nätverk (för LAN osv)?

Här har du en hel del matnyttigt:

http://www.rfc-editor.org/

Här har du lite mer *BSD-specifik(?) och kanske mer lättsmält intformation:

http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/net...

I bokhyllan:
Tannenbaum - Computer Networks fourth edition
Ger en teknisk och generell beskrivning om nätverk. Kanske inte så mycke praktiska exempel, men om du är intresserad av hur det fungerar.

Det borde finnas LAN - Howto's om du säker lite på google.

EDIT: Tittade lite snabbt och hittade:

http://www.practicallynetworked.com/

Lycka till!

Av miny3945

man xdm

Av miny3945

Re: Ibm thinkpad 600

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Furious_duck
Nu är det så här att jag sitter o funderar på att köpa en beg ibm thinkpad till flickan min som hon kan ha o surfa på o lyckligt vis så kanske vår granne nu ska sälja sin...o nu undrar jag vad tycker ni att man ska tänkas ge för denna GAMMLA laptop!?

Ps. batteri är typ JÄTTESLUT!

Sitter själv på en 600E pII-400 med 6GB disk och 224MB minne. Betalade nästan 4000 för den begagnad men det var ett tag sedan. Nytt originalbatteri tror jag går på lite drygt 2000 sist jag kollade, men det går utmärkt att köra på adapter förutsatt att den finns med. Beroende på spec, det finns olika hastigheter på cpu, mängd minne och disk så 2000-3000kr. Ganska grov uppskattning men det beror ju lite på vad det är för maskin och i vilket skick den är. Min fungerar bra till att sitta och surfa, maila och ordbehandla. Följer det med nätverkskort? Det gjorde det inte till min. Ett tips om du sen vill/tycker det är värt är att byta disken till en snabbare, t ex en som snurrar 5400 varv. Moderkortet stödjer 33MB/s överföring, så jag tror att det är lagom. Jag har originaldisken i och den känns ganska seg, se siffrorna(bonnie++, formateringen hänger inte med, men du kanske kan få ut något ändå):

Version 1.03 ------Sequential Output------ --Sequential Input- --Random-
-Per Chr- --Block-- -Rewrite- -Per Chr- --Block-- --Seeks--
Machine Size K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP /sec %CP
mandela 300M 9780 47 9277 13 2591 4 9729 71 9692 7 94.7 1
------Sequential Create------ --------Random Create--------
-Create-- --Read--- -Delete-- -Create-- --Read--- -Delete--
files /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP
16 288 75 26785 97 5078 82 352 90 408 96 1015 88
mandela,300M,9780,47,9277,13,2591,4,9729,71,9692,7,94.7,1,16,288,75,26785,97,5078,82,352,90,408,96,1015,88

Annars fungerar den klockrent. Kör du Windows är det nog inga problem med att få igång all hårdvara. Själv kör jag NetBSD, och har fått igång allt förutom modemet. Under Linux verkar det vara en del trixande för att få igång ljudet. Men jag har sökt och hittat sidor som beskriver hur man får igång det.

Av miny3945

Uppgradering.

Tjena,
tänkte bara höra lite med er inför en eventuell uppgradering. Jag har lite delar liggandes och tänkte bygga mig en "grym" och för mig totalt överdimisionerad arbetsstation. Jag gillar att slösa cpu tid genom att sitta och surfa. Jag har:

Asus A7V8X-X
AMD 2500+
512 MB Kingston pc2700
Adaptec 19160
Intel 100/pro S 10/100
Maxtor 60GB
Nvidia Riva TNT2
Tgb+mus+crt skärm 17"

Det jag behöver är en låda, och eventuellt en scsi hd. Det jag velar över är hur nödvändig en 15k seagate egentligen är. Det mest krävande jag gör är att kompilera program, försöker följa current i NetBSD... Jag börjar bli trött på min pII 400mhz bärbara, känns lite seg. Testade farsans duron 800, och det var som man fick sätta på sig bälte :D. Så ni kan ju tänka er om jag fick igång en ws med ovanstående spec! Jag skulle också vilja ha en 17" tft eftersom jag har så trångt på skrivbordet, men en dålig budget(student) gör att jag inte kan få allt. Vad tycker ni? Skall jag satsa på en tft-skärm(jag har en helt ok crt som får plats samt tgb, men inte mycket annat), eller skall jag satsa på hd:n. Jag är intresserad av scsi:n pga tillförlitlighet och prestanda. Jag har tittat på ett Acusticase som finns på Dustin för 1300 ungefär, verkar riktigt schysst. Tankar? Vad tror ni jag har störst nytta av?

Av miny3945
Citat:

Ursprungligen inskrivet av isecore
Det roliga i många av de här prestandatesterna är att man kör Linux på typ en Dual Xeon med nån gig ram... medan Windows körs på typ en 16-processorers mainframe.

Men det är ofta saker som man glömmer nämna...

Jag trodde att man måste köra två olika OS på samma maskin, för att kunna jämföra skillnader. Sen kan man ju alltid skylla på att det var en win-gubbe som satte upp linux "helt galet"...

Jag blev lite nyfiken (dock kritisk till källan, något har man lärt sig på universitetet) av delen som jag citerade ovan(inte i detta inlägg, utan längre upp). Är det t ex sant att microsoft har den snabbaste responsen på öppna säkerhetshål? Det kanske är så, bara att de flesta användarna inte har en aning varför man bör ladda hem dessa...

Av miny3945
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nylle
Nej, det är ingen "emulering" som är på gång när man kör samba. Samba är en "reverse-engineered" implementering av det protokoll som windowsmaskiner använder för att kommunicera med varandra över ett nätverk, förut hette protokollet SMB och nu heter det CIFS.

Dock så ska man inte fästa allt för stor vikt vid Microsofts "get the facts" kampanj, eftersom den är väldigt selektiv i vilka "fakta" den tar med.

Ah, ok. Jag har själv aldrig använt mig av samba för linux/unix, bara hört talas om det, så jag vet inte vad jag pratar om egentligen . Men jag visste *host* att det började som ett försök att implementera smb. Men om man har kört reversed-eng på det måste det ju ändå vara svårt att kunna bli lika effektiva som de som implementerade det. Tänk om samba skulle göra något som usrungligen var framtaget för microsoft, fast mycket snabbare och stabilare. Det måste svida, eller bortförklaras...

Av miny3945

Du får inte tro att jag postade länken för att trampa på linux, jag använder inte själv Window$. Jag är ju ingen expert men det verkar lite vridet när de t ex jämför prestandan mellan windows och red hat som filserver och där RH är tvungen att köra samba. För det protokollet måste väl emuleras i Linux, och sånt brukar ju kosta lite extra(kanske inte i detta fall, kommentera gärna)...

Jag ögnade igenom bara lite snabbt. Jaja, vad trött man blir...

Citat:

* Responsiveness: On average, Microsoft had a fix available 25 days after a security issue was publicly disclosed.
* Thoroughness: Microsoft was the only vendor to have corrected 100% of the publicly known flaws during the study's time period.
* Relative Severity: Windows has the fewest vulnerabilities and the fewest "high severity" vulnerabilities of any platform measured.

Av miny3945

Microsoft krossar Red Hat

Snubblade över denna sida, kanske redan varit uppe:

http://www.microsoft.com/mscorp/facts/default.asp

Av miny3945

Jag har:

6GB IDE - laptopen
1GB scsi - routern
2*512MB scsi - testmaskin
60GB IDE - servern
---------------------------------
tot: ca 68GB

Funderar på att byta ut disken i servern till en 18GB scsi, då tappar jag runt 60% av min totala lagringskapacitet i ett nafs :D. Men jag har endast drygt 3 GB på servern just nu...

Av miny3945

SSH och chroot

Jag sitter här och försöker förstå hur UsePrivilegeSeparation alternativet i sshd_config fungerar. Tydligen skall man kunna köra sshd som en vanlig användare. NetBSD kommer med /var/chroot/sshd och användare/grupp sshd/sshd. UsePrivilegeSeparation är satt till YES som standard. Men när jag tittar vem som äger sshd så är det fortfarande root/wheel, plus två andra processer som dyker upp när jag loggar in.

ps -aux:
micke 213 0.0 0.2 624 1204 p0 Ss 10:50AM 0:00.08 sshd: micke@ttyp0
root 211 0.0 0.3 524 1640 ?? S 10:50AM 0:00.02 sshd: micke [priv]
root 189 0.0 0.3 484 1364 ?? Ss 10:50AM 0:00.07 /usr/sbin/sshd

Jag hittade denna sida:
http://www.citi.umich.edu/u/provos/ssh/privsep.html

Är det så att sshd körs som root tills dess att en anslutning görs på porten där sshd lyssnar, för att därefter starta en process med UID/GID sshd/sshd för att utföra autentisering. Om den lyckas för både den opriviligerade processen samt den priviligerade, så loggas man in som korrekt användare? Har jag förstått det rätt och kör jag sshd chroot:ad? I releasedokumenteringen på NetBSD hemsida sägs att för 1.6 så har chroot(8) tillkommit för ntpd/named/sshd. Jag kör 1.6.2.
Jag kör named och ntpd redan som opriviligerade användare, men sshd vet jag faktiskt inte... Tacksam för pekare!

Av miny3945
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anakata
Visst, flaggor, kommandosyntax, boot-scripts osv skiljer sig en hel del, men det ar ju inte precis sa att man skriker av chocken :-).[/B]

Jag kanske är en lat och bortskämd rackare! ;0)

Av miny3945
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anakata
Japp, AIX kors pa PowerPC-processorer. Dock ar resten av arkitekturen annorlunda fran Macarna.

Och aterigen - sorry om jag bidrog till tradursparning. Min poäng är fortfarande att OSen i stort sett ar lika, men for vissa anvandningsomraden passar en del bra och en del mindre bra.

För mig är det lugnt, men tråden har ju blivit städad så förhoppningsvis fortsätter den lite seriösare.
Vad menar du med stort sett lika? Att de flesta försöker hålla sig till POSIX? Att alla har gjort samma underliggande val av algoritmer och datastrukturer? Eller är det utseendet på skärmen? Jag har testat Linux och jag måste säga att det var en del som skiljde sig från vad jag är "van" med. Och då tänker jag bara på små skillnader i "standardprogram", flaggor som inte finns eller betyder något annat t ex. Vart man installerar program, hur fungerar paketsystemet, hur gör man för att uppdatera systemet osv osv...
Men jag kan hålla med om att det borde inte ta lika lång tid att lära sig något nytt när man väl lärt sig grunderna och koncepten med en av alla UNIX-varianter.

Av miny3945
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hdk
Är det bara jag som tycker denna tråd spårade ut lite?
har för mig den startade med BSD och slutade med att folk försökte bevisa att GNU/Linux var så mycket bättre.

miny3945 ett tips till dig skaffa dig en labb burk och sen testar du dig fram bland de olika bsd klonerna där ute sen om du vill få mera kunskap testa Solaris och AIX också

Tackar! Att tråden blivit en "jomen x är bättre än y, jag lovar!"-tråd är lite synd. Jag tänkte mest eftersom jag inte har så mycket riktig erfarenhet av att använda UNIX(obs ingen specifik) där man har en större mängd användare som verkligen inte vill ha en opålitlig miljö med avbrott och "jobbiga" förändringar hela tiden. Det jag undrade var om det finns någon som har lite mer erfarenhet om detta och kanske ville dela med sig lite. Och om man i det sammanhanget seriöst kunde rekommendera *BSD t ex istället för låt säga Windows, Linux eller någon annat OS med kommersiell uppbakning(Linux räknar jag hit då t ex Suse har supportprogram)? Det finns väl företag som ger seriös support till *BSD, men de syns ju inte lika mycket, för att inte säga alls. Men det kanske bara är jag som blivit offer för marknadsföringens krafter! Den enda UNIX-miljön jag sett IRL är den på skolan. Och det var Solaris. Sen har det varit Win för hela slanten.

En fråga bara(nu är jag lat och orkar inte söka själv) AIX, körs den på IBM:s power? Och har jag rätt när jag säger att det är dessa processorer som sedan hamnar i macarna? Har ingen större koll på mac tyvär :0\. Jag har märkt att UNIX-typer som IRIX, Tru64 osv är ganska dyra och svåra att få tag i, så det är ju lite svårt för mig att sitta hemma och leka direkt.

Jag vill tacka de som har gett mig lite mer kött på benen!

EDIT: Sen måste jag ju bara säga det igen, det spelar ju ingen roll hur fin bil man har om man inte kan köra! ;0)