Inlägg

Inlägg som Kuufukuji har skrivit i forumet
Av Kuufukuji

Server 1 (yggdrasil):
* Liten Atombräda körandes FreeBSD.
* Används primärt som router med DHCP, DNS samt brandvägg (pf).
* Sekundärt agerar den webbserver med Apache, PHP och PostgreSQL.

Server 2 (nasheim):
* AMD Opteron 3350 på ett SuperMicro H8SML-7F-O körandes FreeBSD
* Primärt används den som filserver med ZFS, NFS och samba, samt hantering av backup av samtliga maskiner i hushållet.
* Har ett flertar virtuella maskiner i VirtualBox som kan vara bra att ha. Ingen kör någon speciell tjänst i dagsläget men planer finns för torrent, irc samt extern backup.
* Servern är fortfarande under uppsättning men övergripligt så är det enligt ovan. Planen är bland annat att gå över till kryptering på all lagring.

Av Kuufukuji

Hos Mullet finns det ett gäng olika moderkort från Supermicro. Exempelvis för ett par för LGA2011 (för Xeon E5), LGA1150 (för Xeon E3, eller i3), eller kanske något alternativ med AMD, till exempel ett för Opteron 3*00 (vilket jag själv använder i min hemmaserver).

Av Kuufukuji

Har gjort det en gång vid test av Gentoo för ca 10 år sedan. Enskilda program kompilerar jag dock ibland för att få senare version eller program som ej finns för den distro jag kör.

Av Kuufukuji

http://mullet.se/product.html?product_id=328840

Nackdelen är väl dock priset samt att det endast gäller lågprofilskort.

Av Kuufukuji

Dessvärre finns inte vSphere client till Linux, endast Windows (vilket är en av anledningarna till att jag ratar ESXi). Däremot ska vSphere web client 5.5 fungera i Chrome på Linux.

VMware vSphere vCLI finns också till Linux och kan vara smidigt för enklare saker så som uppstart osv (har inte testat det på över ett år dock).

Av Kuufukuji

Filserver/virtualiseringsserver:
* AMD Opteron 3350 HE 4x 2.8 GHz
* Super Micro H8SML-7F-O
* 16 GB DDR3 UDIMM ECC Samsung DR (1600 MHz)
* 3x Samsung HD204UI 2TB
* 2x WD Red 3TB

=> Idle med alla diskar spinnandes ~30-35 W

Router/webbserver:
* Intel Atom D2500 1.6 GHz
* Intel D2500CC
* 4 GB SO-DIMM DDR3
* Western Digital Scorpio Black 160 GB

=> Idle med disk spinnandes ~20-25 W

Av Kuufukuji

Ett program jag känner flera som har läst och blivit sysadmins efter avklarad utbildning: http://www.his.se/nsa

Av Kuufukuji
Skrivet av beh:

Angående SSD och ZFS vet inte hur bra ZFS fungerar direkt på en SSD. Stöd för TRIM verkar ganska nytt hos både FreeBSD och ZoL. Är det någon som har mer information om hur "ssd only pools" fungerar i praktiken? Att ha SSD som ZIL och eller L2ARC är ju inget nytt, men även där borde man ha nytta av TRIM då data skyfflas in och ut hela tiden.

I vår testmiljö på jobbet har ett system där vi kör en fysisk filserver med ZFS som är kopplad mot 3 ESXi-maskiner via iSCSI direct till de virtuella maskinerna (dvs inga datastores). På ZFS-servern har vi en pool som är uppbyggd av 4 st SSD (OCZ vertex från 2011, tror jag) i RAIDZ. DEnna pool används för alla systempartitioner till samtliga virtuella maskiner (ca 20st). Jag har inga konkreta mätvärden men det märks att systemen körs från SSD. De mekaniska diskarna som har SSD ZIL/L2ARC fungerar ju också bra (vi har det till stora databaser vilket fungerar bra) men det är en tydlig skillnad. Denna uppsättning har körts i över 2 år utan problem på OpenIndiana. Dessvärre var inte jag involverad i uppsättningen av systemet (inte börjat jobba hos den arbetsgivaren ännu) så därför har jag inga mer ingående detaljer om all hårdvara eller konfiguration.

Av Kuufukuji

I mina ögon är de båda sidorna lika jävliga. Utövar man våld mot andra av annan åsikt är man i mina ögon död.

Av Kuufukuji
Skrivet av Cribbe:

Kollade lite själv på Passmark och såg att det är ganska stor skillnad mellan dom.
http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=AMD+FX-8350+Eight-Core&id=1780
Är det jag som kollar på fel test?

AMD FX8350 - 9128
Intel Xeon E3-1230 V2 @ 3.30GHz - 8889

En liten skillnad är det men inte så stor ändå när det gäller Passmark. Hur det står till med virtualisering (specifikt ESXi) kan jag dock inte ge något bra svar på.

Av Kuufukuji

På mina chassin brukar jag ha en sidopanel som tas bort och den brukar jag vifta framför det öppna chassit för att blåsa ut dammet. Det damm som blir kvar har jag mina lungor till för att få bort

Av Kuufukuji

Följande Samba-konfiguration har jag mellan filservern (FreeBSD) samt klienterna (GNU/Linux), vilket ger prestanda som periodvis slår i taket på mitt Gigabitnätverk (oftast runt 90 MB/s över tid):

# Utdelning i FreeBSD [share] comment = <kommentar> path = /share valid users = share public = no writable = yes create mask = 0644 # Montering i GNU/Linux //<ip>/share /lokal/mapp cifs _netdev,user=share,pass=<password>,domain=WORKGROUP 0 0

NFS med standardinställningar (dvs synkning av skrivningar, använde ej async) så går bandbredden alltid i taket, för att sedan gå upp och ned hela tiden för att synka alla skrivningar. Jag har ej testat med async och sett hur det betér sig då.

Edit: Förtydliganden.

Av Kuufukuji
Skrivet av spel565:

Verkar svårt att hitta moderkort som passar dock? Eller kan man använda moderkort så länge dom har am3+ socketen?

Jag tror det är specifika moderkort som krävs för Opteron 33**. Själv kör jag samma processor med följande moderkort i min filserver (vilket kortet med LSI-krets passar ypperligt till). Integrerad grafik finns även i det moderkortet som man slipper ett dedikerat. Nackdelen är väl priset på plattformen och isåfall är kanske en i3 att föredra.

Av Kuufukuji

Låter intressant för en mindre hemmaserver måste jag säga!

Det enda jag hittar gällande virtualisering är "Virtualization Support AMD-Virtualization™ technology" (X2150; X1150). AES har jag inte hittat något om dock.

Av Kuufukuji

AMD Athlon II X4 651K @ stock (3,0 GHz)
Rendertime: 00:13:38
Efficiency: 540,42

Av Kuufukuji

Jag köpte en server som agerar router och webserver hos http://www.mini-itx.se/ för drygt 2000 kr. Nu valde jag dubbla NIC vilket höjde priset en aning så det kanske är lättare för dig att hitta något passande. Det går att välja både enskilda komponenter och färdiga/konfigurerbara paket.

Nu har jag inget förslag på vad du kan tänkas använda men det är nog värt att ta en titt där skulle jag tro.

Av Kuufukuji

Jag kör med ett trådlöst tangentbord från Deltaco. Det dröjde dock inte många dagar innan trackballen slutade fungera, men i övrigt har jag inte haft några problem med det (bortsett från den lilla storleken).

Av Kuufukuji

Min filmdator gör likadant och har gjort så i över 6 år nu. Vad för moderkort är det och har du kollat om det nämns något i manualen?

Av Kuufukuji
Skrivet av Zoetrap:

Vad är det för chassi du har till Atom servern?

Chassit är ett Emko Case EM-150 till vilket jag även har köpt ett par passande konsoler för upphängning (det finns dock redan hål på undersidan av chassit för upphängning men jag kände att det var smidigare med dessa konsoler). Hela den servern, exklusive hårddisk och fläkt, finns att köpa här.

Av Kuufukuji

http://dump.noatun.nu/server_yggdrasil_2013-03-09_1.png

http://dump.noatun.nu/server_yggdrasil_2013-03-09_2.png

http://dump.noatun.nu/server_both_2013-03-09_1.png

Den mindre servern är en Intel D2500CC (dubbelkärning Atom på 1,6 GHz) som kör FreeBSD och agerar reouter samt webbserver. Noctuafläkten har jag satt dit (samtidigt som bilderna togs) för att hårddisken som sitter i hamnade en bit ovanför 40° C utan någon fläkt (ca 10° C lägre med fläkt). Just den fläkten valdes då den var endast 14 mm (tjockare hade blivit problematiskt att få in).

Den större servern är ett hopplock av gamla komponenter (Athlon 64 3000+ m.fl.) som kör Debian och agerar "filserver" genom att vara fylld med gamla så som nya hårddiskar. Nya delar till filserver är på väg så förhoppningsvis kommer det upp lite fler bilder så småningom

Servrarna är placerad på en hylla (nåja, den ena) i en ventilerad klädkamare så där står det bra.