Inlägg

Inlägg som Kuufukuji har skrivit i forumet
Av Kuufukuji
Skrivet av Broken-arrow:

Det är just det som är problemet. AMD har inget liknande, om man inte använder AM1 eller FM2+ och missar rätt mycket matnyttigt som nas behöver

Opteron prollar har jag länkat till som just drar under 40 watt, ena 35 watt och andra 25 watt. Men tror totalkostnaden blir mer eller lika mycket som intel systemet, med mindre server funktioner.

Visar upp det jag hittat http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2616406&view=c och http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2616409&view=c men som du ser går pris och funktion för nas inte ihop tyvärr.

Det går dock att få ned priset en hel del på den dyrare varianten. Exempelvis har jag följande i min NAS:
* Moderkort: SuperMicro H8SML-7F-O
* Processor: AMD Opteron 3350 HE

Nuvarande pris inkl. moms 4256:- (ca 350:- mer än när jag köpte dem mars 2013). Med dessa komponenter fick jag stöd för det jag behövde i form av 6 SATA + 8 SAS, IPMI, virtuell konsol, dubbla 1 GBit, ECC, låg strömförbrukning. I dagsläget kanske det dock konkurerar mer mot att köpa ett snarlikt moderkort för Xeon E3 istället då även de har dygt upp (iallafall hos mullet) med integrerad LSI-krets. Någon direkt konkurrent till Avaton kan jag inte riktigt se dock, men hoppas det kommer

Av Kuufukuji

Inte en dag försent. Förhoppningsvis något man kan använda på jobbet utan att behöva använda tredjepartmjukvaror som inte alltid fungerar korrekt. Hoppas bara det blir konfigurerbart så man kan ange tangentbordskombinatoner för olika funktioner, ange antalet skrivbord samt musstöd för att kunna förflytta sig, eller fönster mellan dem.

För er som undrar vad man ska ha det till måste jag säga att det är väldigt praktiskt ifall man använder sig av många olika program, eller sysslar med olika saker relativt samtidigt. Exempelvis kör jag enligt följande i Debian:
- Skrivbord 1: Slöskrivbordet där jag har webbläsare, IRC, musik, etc. Kan ibland användas till annat småpill. Huvudskrivbord.
- Skrivbord 2: Utvecklingsskrivbord där jag vanligtvis har en eller flera texteditorer, en eller flera terminaler och minst en webbläsare.
- Skrivbord 3: Främst till när jag sysslar med grafik med exempelvis GIMP och har gott om utrymme för övriga verktyg jag behöver.
- Skrivbord 4: Övrigt. Kan vara allt från virtuella maskiner, långtgående filhantering (typ uppstädning), test av nya program, handbrake, etc.

Sitter man med en ensam skärm är det guld värt (exempelvis på en laptop) med virtuella skrivbord. På maskinen ovan kör jag med två skärmar men tycker ändå att virtuella skrivbord känns som en självklarhet. Sitter man inte och gör en massa olika saker på en gång, eller kanske har allt man behöver i ett och samma program, förstår jag att virtuella skrivbord kanske inte låter så givande. Dock rekommenderar jag ändå att det kan vara värt att testa!

Av Kuufukuji

Regex söker vanligtvis endast per rad så radbrytning kan eventuellt komma ivägen. Enklast är att byta ut alla radbrytningar mot inget, alternativt att explicit nämna en \n i regexsökningen mellan de båda "</span>". Brädgårdarna på vardera sida i sökningen känns inte som om de borde vara där heller.

EDIT:

Efter lite eget testande kom jag fram til latt det var smidigare utan regex för att söka upp datan och istället bara använda regex för att städa upp innehållet.

Följande funktion kom jag då snabbt fram till (går säkert att förfina och optimera, exempelvis kan båda $needle tas bort och strlen hårdkodas):

function get_taf($str, $code) { if (strlen($code) != 4) { return "Bad code"; } $needle_begin = strtoupper($code) . "</span>"; $needle_end = "=</span>"; $begin = strpos($str, $needle_begin); $end = strpos($str, $needle_end, $begin); $str = substr($str, $begin + strlen($needle_begin), $end - $begin + 1); return preg_replace("/\<.+?\>/", "", trim($str)); } echo get_taf($html, "ESMS");

Av Kuufukuji

Det går att använda NULL men det är inget krav. (Notera dock att jag aldrig använt mig av MS Access så syntax nedan kan vara felaktig.)

Med NULL:
update Databas set Utloggad= =Time() where ElevID=[Text10] AND Utloggad IS NULL;

Tom sträng:
update Databas set Utloggad= =Time() where ElevID=[Text10] AND Utloggad='';

Både ock:
update Databas set Utloggad= =Time() where ElevID=[Text10] AND (Utloggad='' OR Utloggad IS NULL);

Av Kuufukuji
Skrivet av Broken-arrow:

Nya data express så sitter det redan en plats för m2 på moderkortet. Bättre än att man måste köpa dyra minnen.

Utan tvekan är det bättre. Kräver dock att moderkortet har det integrerat medan följande lösning ej kräver det.

Av Kuufukuji

Lite lustig idé men inte helt otänktbart för min nästkommande HTPC där det nog blir ett chassi som är för litet för en 2,5" SSD. Dock hade jag nog viljat se SATA-kontakterna på kortsidan istället för att underlätta för platta chassin.

Av Kuufukuji

"Ultrakompakt" var nog att ta i. Mitt mITX-routers chassi är nästan hälften så stort och det finns än mindre chassin (visserligen har chassit i nyheten en "fot" medan mitt ej har det). För den som är intresserad finns det en hel del små mITX-chassin hos mini-itx.se.

Av Kuufukuji

Låt disken vara urkopplad ett dygn elelr så och försök sedan igen. En av mina diskar som har havererat visades inte heller i BIOS kort efter att den dog, men efter en dag kunde den ploppa upp ibland. När jag hade använt mig av frysknepet (låta den ligga i frysen över natten, dock välpackad för att undvika kondens när den tas ut igen) så kunde jag komma åt disken tillräckligt länge för att återskapa min viktiga data (mindre än 1 GB), dock inte utan bekymmer. I övrigt är det många bra tips i tråden.

Av Kuufukuji

Noah: Jag såg den med glimten i ögat och då och då kändes den absurd på ett roligt sätt. Innehöll en hel del jag inte hade väntat mig. Frugan avskydde den dock

Av Kuufukuji

Operativsystem: Debian, FreeBSD
Editor: Kate
Wysiwyg: Nope. Frontpage och Dreamwaver testades väl ca 12-13 år sedan men inget mer än det.
Wireframe: Behövde kolla upp vad det ens innebar, och nej, inga program (eller papper och penna) som jag använder för mockups.
Bildeditor: GIMP
Övrigt: Terminal, bash, csh, screen, clang, apache, Opera, med flera. Har vanligtvis varit PHP/HMTL/CSS/MySQL men övergått till PostgreSQL samt börjat titta på C++ för backend och faktiskt lära mig Javascript mer än copy&paste från webben.
Omfattning: (Amatör/Proffs?) Mellanting. Har sysslat mycket med webbutveckling/design men inget som jag har jobbat inom (även om jag vid enstaka tillfällen har rört det på jobbet). Mina projekt är främst för privat bruk.

Av Kuufukuji
Skrivet av Team240:

Okej som jag skrev ovan, för avancerat men WOW, hehe
Det där men dokumentera allt är nog smart, har själv gjort likadant. Finns det dock inte någon typ av backup som verkligen återskapar HELA installationen från början av OS till senaste programvaran inklusive specifika inställningar?

Fullständig klon av hela systemdisken är en variant för att återgå till hur det var innan. Det kan ju även ske i samband med extra backuper för att få med senaste innehållet, konfigurationer, med mera. Diskkloner kan göras med exempelvis clonezilla eller dd. En nackdel dock är att det kräver pill och nedtid för varje backup som tas av disken.

En annan variant är att antingen ha minst två diskar i servern, men ännu hellre en annan maskin man kan skriva backuper till (en share borde räcka gott i detta fall). Då kan man se till att varje natt/timma/som man vill, köra backup på de filer osm är av värde, i vanliga fall konfigurationer samt den innehållsdata man vill ha kvar. rsync är ett väldigt bra program för detta ändåmål, gärna tillsammans med cron som schemaläggare (inbyggt i GNU/Linux och de flesta *nix-system vad jag vet). rsync ser till att kopiera den inkrementella data som är ny sedan senaste överföringen, dvs den kopierar bara de ändringar som gjorts. Man kan själv avgöra ifall borttagna filer från orginalmapparna skall raderas på backupen eller ej. Vid ett eventuellt diskhaveri, eller ominstallation av annan anledning, kan alla viktiga filer återhämtas från backupen som är up to date.

Notera dock att rsync per automatik inte innebär fullständigt säker backup då det kan inträffa korrupt data (inte via rsync men via exempelvis nätverk, kontrollerkort, dåliga diskar, etc). Bästa är ju att kontinuerligt verifiera sin backup att den fungerar, ha flera kopior och helst offsite. Detta är dock ett helt annat ämne som har diskuterats många gångeri forumet. TIll en början kan rsync räcka gott tycker jag nog, framför allt i lärande syfte.

Exempel

Ponera att vi har en server med två olika diskar: sda samt sdb.

Sda är systemdisk som i detta fall innehåller fullständig installation av OS samt alla program. Den innehåller även allt innehåll som faktiskt används.

Sdb agerar primärt backupdisk och eventuellt sekundärt som lagringsutrymme för sådant som ej ska backupas. Denna disk är monterad som /extradisk/.

Då skulle exempelvis följande kommando kopiera allt i /etc/ (som inenhåller mycket konfiguration för både system och tjänster) till mappen backup på extradisken:

$ rsync -avR /etc /extradisk/backup/

Flaggan -a anger arkivering (--archive) som anger en massa olika flaggor som är bra, -v för verbose (bra vid övervakning), samt -R som innebär att de relativa sökvägarna ska användas på destinationen. I fallet ovan skulle vid en första körning mappen /extradisk/backup/etc skapas och innehålla allt som finns i /etc. Nästföljande körningar skulle uppdatera de filer som har ändrats samt lägga till nya filer. Borttagna filer i /etc skulle fortfarande finnas kvar på backupen. Om det ej är önskvärt att ha kvar borttagna filer kan flaggan --delete användas.

Kommandot ovan kan man lägga i cron för att schemalägga det till exempelvis varje natt. Öppna standardeditorn för att ändra genom:

$ crontab -e

Innehållet i crontab skulle kunna se ut på följande vis:

# m h dom mon dow command 0 23 * * * rsync -avR /etc /extradisk/backup/

Ovan exempel innebär att kommandot skulle köras klockan 23:00 varje dag i månaden, varje månad under året samt varje dag i veckan. Kortfattat varje dag 23:00. När man hanterar cron finns det dock vissa fallgropar ibland som att kommandon inte fungerar då cron ej vet var kommandot finns lagrat. I detta fall skulle rsync kunna bytas ut mot /usr/bin/rsync för att komma runt det problemet (man hittar den fullständiga sökvägen mha kommandot "whereis kommando").

Exemplet ovan kan användas för många olika mappar eller filer, bara göra ett nytt kommando och spara i crontab så ska de köras. Det finns en drös med olika detaljer som även kan vara bra att veta men till en början skulle något som ovan exemplifierat kunna fungera. Extradisken skulle även kunna vara en lokalt monterad NAS så backupen alltid finns på en annan maskin. Rsync kan även hantera att man skickar all data via SSH vilket förenklar vid offsite-backuper, men även lokala om man har flera maskiner i hemmet. Men då går vi inte mer på djupet och för automatisering kräver det lite extra nyckelhantering.

Förhoppningsvis har jag klargjort lite mer inför ditt projekt

Av Kuufukuji

Mycket intressant tråd då man lär sig en hel del måste jag säga

Genom åren har det givetvis blivit en del misstag, som att förstöra apt så jag inte ens lyckades återställa det, borttagning av fel filer (alltid lyckats återställa det som tur är), starta om service utan att spara konfigurationen (i LIO target så måste man aktivt välja att konfigurationen ska sparas om det sker via det interaktiva interfacet), glömt att spara program som jag efter många om och men lyckats kompilera (obskyra ting som jag ej kunnat hitta i repon eller färdigkompilerade). Uppgradering av VirtualBox på FreeBSD via ports har jag också utfört en gång när mina maskiner var igång, det var uppenbarligen inte omtyckt av dem då de gick ned (jag uppgraderade genom att manuellt uppgradera varje bibliotek via ports istället för att använda t.ex. portmaster, så något gjorde jag visst fel).

Via jobbet har jag suttit en del i HP-UX och där har det givetvis hänt att man gjort misstag, så som att radera innehållet i /stand (innehåller bland annat kernel) samt synka konfiguration mellan noder åt fel håll (synkat från A->B när jag skulle från B->A) vilket resulterade i borttappande av konfiguration. Det sistnämda hände för mig i en testmiljö som tur var, men har tyvärr inträffat för kollegor ute hos kund där systemet måste upp några minuter senare och aktuell backup saknats (detta görs under uppgraderingar och backup tas först när det visat sig fungera).

Av Kuufukuji

Code::Blocks nämner inte specifikt C++11 men stöd för clang som kompilator finns (den jag använder för C++11).

Netbeans beskriver uttryckligen stöd för C++11 och liksom Code::Blocks finns den på flera plattformar.

Av Kuufukuji

För några veckor sedan avanmälde jag tv-licens med hänvisning till domen. Jagt fick en bekräftelse på att jag ej ska behöva betala det längre och häromdagen fick jag ett utbetalningskort från dem för den tid jag har betalat in till dem (ett år)

Av Kuufukuji

4:3 då det passar mig bäst. Dock har jag en 16:10-skärm som kompromiss då 4:3-skärmar kostar så mycket mer om man vill ha en vettig.

Av Kuufukuji

Jag kör OS (FreeBSD) på en SSD som även huserar mina virtuella maskiner så att de alltid är rappa. Sedan har jag en spegling av 2x 3TB WD Red för backuper (både för interna filer på servern samt från andra maskiner i hemmet), samt en raidz av, för tillfället blandade diskar (mitt i en uppgradering av dem så byter dem en efter en), för bulkdata som delas ut via Samba och NFS.

FreeBSD kör så lite tjänster som möjligt då tanken är att de virtuella maskinerna ska hantera dem. T.ex. körs rtorrent och irssi i en av dem. Då jag kör med VirtualBox så pausar jag vid avstängning av den fysiska servern den virtuella maskinen så att den återupptar samma tillstånd när den fysiska servern startas igen. På så vis finns t.ex. alltid de tjänster jag har på dem tillgängliga utan att behöva tänka på autostart i de virtuella maskinerna (som kan vara jobbigt om man vill ha lite saker i en screen, t.ex.). Undantag här är ju dock Samba och NFS för filutdelning, samt några egenhackade skript till bland annat backup och monitorering.

För att förenkla hantering av FreeBSD ifall något skulle gå galet har jag sett till att dokumentera hela installationsflödet så att jag enkelt kan installera om det ifall det behövs (t.ex. ifall SSDn går sönder). Då få tjänster körs direkt på det innebär det främst installation av FreeBSD, några paket samt hämtning av konfigurationer och virtuella maskiner från backupdiskarna.

Av Kuufukuji

Köpte mobil utan abonnemang och kör med kontantkort för ca 50kr månad. Men sen använder jag den bara för några få samtal och SMS per månad. Inget surf eller liknande (den har inte ens stöd för 3G).

Av Kuufukuji

SilverStone Temjin TJ08-E är ett relativt litet chassi för mATX men som ändå rymmer en hel del. Hårddiskburen går att plocka bort helt ifall man vill ha bättre luftflöde.

Av Kuufukuji

Tar bort alla ord samt efterföljande mellanslag (testad med sed):

s/[@#][a-zA-Z0-9]* *//g

I PHP borde det väl bli något liknande (ej testat):

$str = "@jespera @syltkakan Hur många kameler har du? #djur #kamel @ficklampan "; $result = preg_replace('[@#][a-zA-Z0-9]* *', '', $str);

Av Kuufukuji

Om jag inte missminner mig är det följande som vi har på jobbet som sköter arbetet bra:
http://www.dustinhome.se/product/5010059369/adapter-ps-2x2-ti...