Inlägg

Inlägg som Fr0hike har skrivit i forumet
Av Fr0hike
Skrivet av mrqaffe:

Men det TS vill ha är ju att kunna sänka tempen när rummet inte används snarare än att reglera tempen när det är i bruk. Det är inte så ovanligt att man har nått reglage av typen hemma/borta läge på värmesystemen så man kan sänka tempen på ett enkelt sätt utan att stänga av den för att spara energi tex att man aktiverar det 30 minuter innan man lämnar hemmet för att jobba och så aktiverar man värmen 1 timme innan man komemr hem igen så att det hinenr värmas upp. Det är därför det finns en anslutning för det på kontakten som länkades men nu var det ju inte exakt den modellen utan nått som inte verkar ha den funktionen.

Exakt!

Skrivet av hölmiz:

En viktig fråga har hittils inte nämnts i diskussionen,vilken effekt har elementen?

800W är det största.

Skrivet av Irre:

Forever do
If temp > 20 then minska effekt 200 W
Else öka effekt 200 W
Wait 15 minuter
End

Alltså med en tyristor så styr du effekten i små steg, vilket ger tyst element!

Jag har aldrig hört ett knyst från mina element. Jag förstår inte riktigt hur du menar att de låter? Menar du att de knäpper då termostaten slår till?

Hela poängen med mitt projekt är att huset har två element per rum, vilket ger 10 element totalt. Det är ett jobb att gå runt i huset och vrida ner samtliga element, och om man missar ett element så kommer det att vara skållhett när jag kommer tillbaka efter det får jobba för att kompensera alla andra element som är nedsatta. Det är samma jobb när jag kommer hem igen och ska vrida upp alla. Och då har jag oftast mina barn med mig och de tycker inte det är kul att komma hem till ett iskallt hus.

Jag reser ganska mycket, är hemifrån varje vecka. Ibland är jag borta 2 dagar, andra veckor är jag hemifrån hela veckan. Det blir en del kilowattimmar om elementen ska stå på rumstemperatur hela tiden.

Av Fr0hike
Skrivet av Irre:

Brytare är en dålig lösning. Elelement är inte tysta. En tyristor som hackar sönder strömmen är bättre. Steglös reglering utan rörliga delar alltså.

Jag förstår inte hur du menar. Jag vill kunna ställa in brytaren att bryta då temperaturen i rummet är över t ex 20 grader, och sluta då temperaturen är under t ex 18 grader.

Av Fr0hike
Skrivet av Leffe_B:

Bäst hade varit om du haft elementen på egen grupp i elcentralen och sen haft en DIN skena med kontaktorer som sitter mellan centralen och gruppen. Då hade du även kunnat bygga ut mot andra grupper. Det är lättare att hitta kontaktorer som klarar lasten och som dessutom kan interfacea med digitala hårdtrådade signaler vilket känns lite robustare.

Nu kanske jag är overkill, men det är vad jag hade satsat på.

Elementen är faktiskt på en egen grupp i centralen. Det sitter en gammal apparat för styrning via telefon (alltså det fasta telefonnätet). Saken är bara den att det sitter element i delar av huset som är mycket uselt isolerade, och element i rum som är betydligt bättre isolerade. Jag hade gärna styrt elementen helt separat, alternativt separerat per rum.

Men du är nog något på spåren när du säger att det är enklare att hitta lämplig brytare om jag letar bland kontaktorerna istället.

Men jag undrar egentligen, varför räcker det inte med den jag länkade till från början?

Skrivet av mrqaffe:

Den anslutningskontakten du länkade till verkar ha en anslutning för tempstyrning "brytare till klocka" ta reda på hur den fungerar och om du kan utnyttja den.

Det måste nog finnas stöd för det i elementet gissar jag. Det är inte exakt en sån anslutningsbox jag har, men liknande.

Skrivet av Megamannens:

Om det är exakt den du skickade och allt är inkopplat så är elementen inte 1-fas, då behöver du 3-fasbrytare (eller 2-fas, men tvivlar på att du hittar)

Mina element använder bara en av faserna i anslutningsboxen.

Skrivet av aragon:

kolla på qubinos sortiment för värmesystem, styr det med en razberry hat på din rpi.
https://qubino.com/qubino-heating-and-ventilation-solutions/

Tack, men lite onödigt dyrt tyvärr.

Av Fr0hike
Skrivet av Megamannens:

Näe, men jag antar att du inte är elektriker och rekommenderar en plug-in typ.-

T.ex:
https://www.kjell.com/se/produkter/smarta-hem/philips-hue/phi...

eller
https://www.ikea.com/se/sv/p/tradfri-tradloest-uttag-90356166...
(dubbelkolla så den här är Zigbee, men jag tror det)

Jag är inte elektriker, men jag har en sådan som hjälper mig. Elementen har ingen vanlig kontakt, utan istället en sån här. Annars hade någon av de där nog funkat ypperligt. IKEA-kontakten verkar vara Zigbee- och Home Assistant-kompatibel.

Skrivet av mrqaffe:

Har de inte termostat ?
Endera är de fast monterade och då behöver du anlita en behörig elinstallatör eller så har du nått löst element med stickkontakt och då är det väl enklast med ett styrt uttag av någon sort i stället.

De är fast monterade fast med en stickpropp, se ovan. Och jo, de har termostat men jag reser en hel del och vill kunna sätta ner elementen till lägre temperatur då jag inte är hemma. För att sedan kunna höja temperaturen när jag är på väg hem. Dyrt med el vettu.

Skrivet av Söderbäck:

Kanske erbjuder jag tråkiga lösningar för det är mindre DIY och ingen raspberry i mitten.

Men det finns en del färdiga produkter för det här tänker jag mig. Hur bra lösningarna faktiskt är - det är väl det svåraste här verkar det som.

https://www.clasohlson.com/se/Plug-in-termostat-Mill-WiFi-soc...
(app utan termostat - det verkar visserligen kass)

https://www.conrad.se/p/rumstermostat-renkforce-ut300-mellanp...
Den ser bra ut. Kanske dyr om man vill styra många element.

https://cdon.se/hem-tradgard/tradlos-termostat-med-lcd-digita...
Det här ser ju lovande ut. Billig och med trådlös termostat för regleringen. Verkar kunna styra flera mottagare samtidigt dessutom.
Bristfällig produktinfo däremot.

De från Conrad och Cdon verkar inte kunna fjärrstyras? Och ja avsaknaden av DIY är ett problem

Jag vill alltså bygga ett system som går att bygga ut, för att i framtiden kanske styra annan energikrävande apparatur t ex varmvattenberedaren.

Av Fr0hike

Brytare för elelement?

Jag tänkte köra med en Raspberry pi + CC2531 som styrenhet. Mitt huvudsakliga mål är att fjärrstyra först och främst elelementen (enfas) i mitt hus. Jag vill kunna stänga av och sätta igång dem beroende på temperatur i rummet. Jag har beställt tempgivare som ska sättas i rummet.

Nu är min fråga hur jag styr själva elementen. Funkar det med en sån här? Den ser lite klen ut och verkar vara gjord för lampsladd eller motsvarande, men klarar enligt specen upp till 2200 W. Är det något mer än effekten jag behöver ta i beaktande?

Av Fr0hike
Skrivet av Ninjaflipp:

Priset kommer vara 500-550~ kr. Sverige och skatter och sånt.

Ja man brukar ju säga det, men varifrån kommer siffran 500 kr? Någon källa måste ju finnas.

Av Fr0hike
Skrivet av Zotamedu:

Det där ser skumt ut. Det står ARMv7 och 64 bit vilket är konstigt.

Jag håller med. ARM och snack om 32 eller 64 bit i samma sammanhang blir bara konstigt. Men jag gissar att det sannolikt bara är någon sorts gimmik, bilden ser väldigt autentisk ut i övrigt.

Av Fr0hike
Skrivet av zarkov:

Här finns specen: http://i.imgur.com/exuZy58.jpg

Quadcore 1,2GHz Broadcom BCM2837, 1GB RAM, inbyggd Wifi/BLE, 4 USB2-portar

Där står ju priset 26 GBP vilket borde motsvara strax över 300 SEK, är det utan moms eller var kommer 499 ifrån?

Av Fr0hike
Skrivet av axelpaxel:

Jag skulle nog fundera på motsvarande civilingenjörsutbildning istället. Det ger en bredare utbildning och en mer värdefull examen för att hitta jobb. Lätt värt 2 extra år av studier!

Jag kommer nog inte att hoppa på en civilingenjör, 3 år känns lagom för mig: ). Och det brukar väl gå att komplettera upp till en civ. sedan om jag inte förstått saken fel.

Skrivet av CyberVillain:

Jag gick den på KTH då var det 120 poäng men de har ändrat (Längden är väl dock samma, 3årr?). Du får tänka på att 2 år är även två år där du inte får arbetslivserfarenhet eller lön. Jag tyckte utbildningen passade mig bra, men då hade jag redan erfarenhet från egen företagande som slår högre än de två extra åren på civing.

Skrivet av webbson:

Jag gick den på LTH Campus i Helsingborg och hade inga problem att få jobb efter den. Lätt värt att slippa 2 år extra av studier och massa mer matte som civilingenjör ger. De 2 extra åren man kan jobba ger en tid att arbeta igen löneskillnaden med arbetserfarenhet istället och man slipper 2 år med studieskulder, win win.

När tog du examen? Vad fick du för jobb? Jag är extremt intresserad av några konkreta exempel på jobb som denna utbildning lett till.

Skrivet av CyberVillain:

Det är knappt någon löneskillnad iaf inte när jag gick ut. De var kanske någon tusenlapp, men den jobbade man snabbt bort, idag har jag en av de högsta lönerna på bolaget så utbildningen spelar noll roll när du väl fått jobbet skulle jag säga. Beror väl iof lite på vad du vill göra. Vissa typer av tjänster kollar mer på utbildning än andra, ofta de stora industribolagen meriterar civing, Ericsson tex

Skrivet av ksw:

Högskoleingenjörsutbildningarna är intressanta. det är en snabbare väg till arbetslivet och ger dig en mycket stor verktygslåda för att lösa problem inom specifika områden. detta kiljs från civ. ing. utbildningarna som ger dig samma verktygslåda fast för istortsett alla teknikområden. läser själv Högskoleingenjör i maskinteknik.

Ni som pluggat högskoleingengör i datateknik eller liknande, vad jobbar ni med? Jag gillar främst att programmera men jag tror det kan bli lite segt att jobba som programmerare i längden. Därför tänker jag att denna utbildning kanske ger lite bredare kompetens än en utbildning i t ex systemutveckling. Är jag någorlunda rätt ute där?

Ärligt talat väger lönenivån inte särskilt tungt för mig, 2 års kortare plugg är mer värt.

Av Fr0hike

Utbildning: Erfarenhet av högskoleingenjör - datateknik?

Jag tittar på denna: http://www.lth.se/utbildning/datateknik180

Någon som går eller har gått den? Eller hört något om den? All info tas emot med öppna armar Jag undrar främst om kvaliten på utbildningen, jobbmöjligheter etc.

Av Fr0hike
Skrivet av Yxskaftet:

Det skapas ju här

var threadOrder = new ThreadOrder();

vad är det som är oklart

Det som har gjort det oklart är att om jag sätter en alert(threadOrder); precis efter onReady-funktionen så säger alerten "var threadOrder is not defined", alltså precis efter att den har instansierats. Men jag gissar att det beror antingen på att var threadOrder endast existerar inom onReady-funktionens scope, eller atomer jag kör min alert så är inte sidan klar än, alltså har inte onReady kallats och ThreadOrder har inte instansierats än. Har du nån aning?

Citat:

Den hämtar alla a-taggar

var matches = objHtmlElement.getElementsByTagName('a');

Sedan för varje a-tagg så binder den dess klick event till en anonym funktion

Events.attach(matches[i],"click",function(e) { });

Och i den anonyma funktionen så stoppar den just klick eventet

Events.stop(e);

Därför körs aldrig

$("#id").on('click', function(){ alert("Klick!"); } );

Tack för svaret. Okej, då var det som jag trodde.

Har du något förslag för att antingen injicera min kod inuti den anonyma funktionen, eller hur jag kan få min klick-lyssnare att triggas först?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Fr0hike

Hjälp mig förstå detta javascript.

Jag håller på med ett Chrome-plugin som ska ändra hur ett javascript beter sig på en viss url. Jag vill injicera egen kod i en befintlig metod. Där finns ett javascript som jag inte lyckas reda ut. Ursäkta (avsaknaden av?) frågeställning, men jag lyckas inte formulera mig bättre.

Följande filer finns:
1. index.html:

<html> <head> <script type="text/javascript" src="ss.js"></script> <script type="text/javascript" src="onready.js"></script> /* Standalone version of the onReady code from jQuery 1.2.2 */ </head> <body> /* kod */ <script type="text/javascript"> onReady(function() { var threadOrder = new ThreadOrder(); }); </script> </body> </html>

2. ss.js:

ThreadOrder.prototype = { applyMatch : function(objHtmlElement) { var This = this; var matches = objHtmlElement.getElementsByTagName('a'); for (var i = 0; i < matches.length ; i++) { Events.attach(matches[i],"click",function(e) { // här vill jag injicera min egen kod, t ex: alert("Klick!"); Events.stop(e); }); } } } function ThreadOrder() { /* diverse this.variabel som jag inte kan hitta någon annanstans i koden. Jag antar därför att det är oväsentligt för vad jag vill åstadkomma. */ }

Det jag inte förstår är vad som egentligen händer, och i vilken ordning det sker. Som jag ser det så laddas filen ss.js in, sedan när DOM:en är färdigladdad så körs innehållet i onReady. Men vad sker? När skapas egentligen objektet ThreadOrder?

Någon som kan förklara, jag är helt lost. Jag har läst på om objekt, prototyper och allt vad det är och jag förstår inte ändå.

PS: Det räcker inte att lägga en click-lyssnare med

jQuery: $("#id").on('click', function(){ alert("Klick!"); } );

Det verkar som att den befintliga kodan i ThreadOrder.prototype.applyMatch stoppar efter att ha gjort sitt. Jag gissar att Events.stop(e) något med saken att göra.

Av Fr0hike

Hjälp med reguljärt uttryck (javascript)

Jag har en string med ett gäng domäner, ett gäng epostadresser, och lite annat etc. Jag behöver matcha alla domäner ur alla epostadresser.
Ex: var str = "epost1@domain1.net epost2@domain2.net epost3@domain3.net";

Jag vill alltså ha ut en string eller array med alla domäner, alltså: domain1.net domain2.net domain3.net.

Kör med detta n:

var rx = /([.]+)@([\w\.]+)/; var match = rx.exec("user@yahoo.com blah@gmail.com");

Men det matchar bara en.

Vad ska jag använda för regexp?

Av Fr0hike

Hjälp mig reda ut mitt upplägg till lagring+HTPC

Först och främst så är dett något av en cross over-tråd, men den handlar främst om lagring så den fick hamna här.

Det jag vill ha är säker lagring med 24/7 access + en HTPC. Jag har lite prylar, men behöver reda ut lite vad som är en bra lösning och tänkte höra om lite tips och råd.

Jag har i dagsläget följande prylar:

  • 1 st egenbyggd HTPC byggd på en Asus E35M1-I Deluxe med 1st 1TB 3,5" disk som används till lagring av oviktiga saker (film, musik, tv-serier etc, samt OS) + 2st 1TB-diskar speglade i RAID1 för lagring av viktiga saker, såsom foton.

  • 1 st Raspberry PI som i dagsläget inte används till något alls.

Enda anledningen varför jag inte använder Raspberry PI:n som HTPC är för att jag inte klarar mig utan SVT Play och annat, t ex Netflix. Har haft så mycket problem att få SVT Play- och Youtube-pluginen att överhuvudtaget fungera med XMBC tidigare så jag orkar inte med sånt strul.

Jag har funderingar på att köpa en NAS, t ex Synology DS212j med två speglade 3 TB-diskar. Det verkar vara en bra lösning för rimliga pengar. Ett alternativ är ju att behålla mitt E35M1-I, köpa ett bättre chassi + 2st 3TB-diskar, spegla dem och ha den igång 24/7. Det känns bara som ett klumpigt system att ha igång dygnet runt, men enligt tråden här så verkar ju ett E35M1-I bara dra max dubbelt så mycket ström som en DS212j själv så det kanske knappt är värt besväret.

Någon som har tips hur jag ska göra?

Av Fr0hike
Skrivet av ReMemberMe:

Hittade även den här som kändes väldigt intressant på grund av sitt låga pris.

Jag ska nog slå till på en sån tror jag. Men det gällera att rappa på, priset gäller bara i 1,5 timme till!

Av Fr0hike
Skrivet av Galarix:

Ja, fast någon lösning kunde jag inte se direkt

Av Fr0hike

Är det någon som har koll på om denna spärr inträder automatiskt vid 100 GB eller om det sker (som tidigare ryktats om) efter klagomål på dålig hastighet från andra kunder som ligger på samma mast?
Jag har tidigare månader legat på mellan 110 och 135 GB per månad och har aldrig upplevt att jag fått sänkt hastighet, men nu när jag liger på 80 GB så får jag ganska exakt 0,5 Mbit ner... Fantastiskt störigt.

Av Fr0hike

Jag har funderingar på att teckna ett 4G-abb hos telenor med fri surf för 349 kr i månaden där router etc ingår och ingen startavgift. Första 6 månaderna gratis.
Har comhem idag och vet att jag kommer flytta runt en del i höst och kommande år så ur den synpunkten kan ju mobilt bredband vara ganska smidigt.

Frågan är om mobilt bredband alls är värt att satsa på? Jag vill ha en stabil uppkoppling med OK hastighet, blir "nöjd" om jag får ut 20 mbit, bara det är stabilt. Jag spelar inte överhuvudtaget, surfar/tankar bara. Någon som har telenor 4G och kan vittna om stabiliteten?

Av Fr0hike

LCD-display som visar diverse mediainfo

Jag håller på att färdigställa mitt HTPC-bygge och letar nu efter en lösning där jag får en LCD-display i fronten, som visar information om musikspår, filmtitel eller vad det nu kan vara. Jag har dock ingen aning vart jag ska börja.

Jag har tittat på crystalfontz som många verkar använda, de har ju displayer som ansluts via usb. Det känns enklast, eller? Annars är det väl seriell port som gäller och det har jag ju inga i min burk.

Finnt det färdiga plugins för t ex VLC som visar infon jag är ute efter, eller måste man programmera allt själv?

Tacksam för all hjälp, jag är helt lost.

Av Fr0hike
Skrivet av Hardware guy:

Medföljer DVI-VGA-adapter så visst får man en VGA-utgång.

Och om jag vill använda både DVI och VGA samtidigt, hur gör jag då?

Skrivet av Arkebuzer:

Fick du med det?
Jag fick då ingen sådan adapter till mitt kort :S

Jag fick det.