Inlägg

Inlägg som Bill50x har skrivit i forumet
Av Bill50x

Har väldigt bra erfarenhet av Ubuqity i vårt hus. Fungerar helt sömlöst, men det kräver förstås tråd till accesspunkterna. Vi har 70m2 per plan och har perfekt täckning med en "disk" per plan. Funkar t.o.m i den större delen av källaren. Kan ni bara dra kabel ryms det inom budget, gott och väl.

/ B

Av Bill50x

perost och Laxpudding:
Med tanke på den billiga penningen skicka jag ändå efter en konverterare för en dryg hundring från Teknikdelar men ni hade rätt, det funkar inte. Eller rättare skrivet det fungerar men bara till 1080 upplösning. Jag har en 30"-skärm med 1600 upplösning så det blev ju inget bra... Nu har jag fått ett häftigare grafikkort med en massa fläktar på (AMD Radeon R9 200 series) så det låter lite grann om det får jobba, men det händer i princip aldrig.

/ B

Av Bill50x

Mycket gammal dator +20 år. Men ett märkligt fel, att den stannar vid samma punkt oavsett om det handlar om en SSD med OS eller vid nyinstallation.
Nu har jag fått en bättre dator att leka med så nu fungerar det bra alltsammans. Tack för alla synpunkter. Men lite nyfiken över varför det krånglade på just detta sätt är jag förstås ändå

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Sarato:

Vad för slags processor har din dator?

En Intel i5-9600K som tillsammans med 32 GB minne sitter i ett Asus ROG Z-390-H Gaming moderkort. Kortet är kompletterat med en TPM-SPI Modul som jag skrev tidigare. Ett förslag från Microsofts forum är att det saknas drivrutiner för min Corsair M2:a, något som då skulle göra att disken inte kvalificerar sig för W11.

Nu har jag tack vare tips i den här tråden lyckats expandera den klonade disken till dess fulla utrymme så allt är egentligen frid och fröjd. Det skaver dock alltid lite när saker inte fungerar som de borde ...

/ B

Av Bill50x
Skrivet av ropPop:

1# Har tyvärr ingen lösning men kan bekräfta att för mig fungerar det att öppna 50+ filer i foobar direkt från utforskaren.

edit: det verkar som tidigare versioner av windows haft en begräsning av att kunna öppna 15st filer simultant.
https://superuser.com/questions/300911/how-can-i-open-more-th...

Det var ett tips för W7 men fungerade perfekt för mig med W11. Tack för tipset!

Men märkligt att problemet inte fanns i W10 men sedan dykt upp igen i senare versioner.

/ B

Av Bill50x

Frågan är fel ställd tycker jag. En dator borde inte kosta någonting. Men det är klart den gör så frågan är väl snarare, "vad får den kosta" eller "vad tycker du en dator är värd"?

Och svaret på de frågorna beror väl på vilka krav man har och hur ekonomin ser ut.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Utan att ha läst artikeln själv, skulle jag baserat på den beskrivning du gett säga att personen som skrev den inte har en susning vad de pratar om i detta sammanhang.

Återigen: Ett program är vilken som helst uppsättning instruktioner för en dator att utföra en viss uppgift. Dessa instruktioner existerar "hela vägen ner": Allt som berättar för datorn vad den ska göra är ett program, oavsett om det klassas som en applikation eller inte.

Applikation är en artificiell underkategori av program: Någon har för länge sen sagt att "om ett program har dessa särdrag kallar vi det för en applikation". Om du tänker dig att du försöker svara på frågan "vad kan man ha en dator till" från någon som inte har en aning om vad datorer är bra för, så är de exempel du ger i ditt svar högst sannolikt saker du gör i applikationer. Exempel på detta är program du arbetar i för att hantera mail, redigera textdokument eller läsa webbsidor. Generellt sett behöver du inte vara "bra på datorer" för att använda en applikation: Den gömmer de tekniska aspekterna av vad som händer under huven så du kan fokusera på att sortera dina bilder eller skriva in mormors recept.

Ett operativsystem är inte en applikation, men vissa av verktygen operativsystemet tillhandahåller bör räknas som applikationer. Eftersom definitionen av applikation är påhittad snarare än naturlig, finns det program vars kategorisering är mer filosofisk än teknisk: Utforskaren i Windows är ett program, men är den ett systemverktyg eller en applikation, exempelvis?

Bra, tack för ett utförligt svar. Vi kanske börjar närma oss pudelns kärna...
Jag tolkar ditt svar som att Datormagazin inte har en susning eftersom dom menar att ett antal program nu finns som appar? Betyder det att programmen har begränsad användning där man inte kan ställa in någonting - utan de bara fungerar?
Jag har skrivit till dem (Datormagazin) och hoppas på en förklaring.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Bill50x:

Apropå första dator.
När min 13 år gamla dator gav upp andan för ett par månader sedan drog jag igång min gamla dator, mest använd för backup och startas sällan.

Funderade på när jag byggde denna och insåg att det var 20 år sedan! Still going strong, låter lite väl mycket men går säkert tysta ner med lite handpåläggning. Inte så våldsamt långsam men W11 och spel är bara att glömma.

Hur gamla datorer har ni i drift?

Vid mer vardaglig användning gav även denna gamla dator upp. Den fungerade i nästan två veckor, därefter stannade vid Windowsloggan vid uppstart. Detsamma gällde även vid nyinstalltion på ny hårddisk så jag gissar det handlar om ngt fel på grafikdelen på moderkortet. Nu har jag fått en ny (begagnad) dator av sambons son och efter komplettering med en TMP-modul (tror jag det heter) så går det att köra W11,

Så nu är jag modern och hara en 3 år gammal dator Kan till och med spela Scrap Mechanics på den...

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

En kommentar till specifikt detta: De ”funktioner” som ingick: kalendrar, kartotek, rudimentära WAP-webbläsare - alla dessa var ju faktiskt appar som levde på telefonens operativsystem även om du inte kunde välja eller byta bort dem.

Du har rätt i sak. Det var "appar". Men som du själv skriver, det var inget du själv kunde välja/välja bort utan det ingick i det paket du köpte. Den eposthanterare och den webläsare var vad som fanns. Varken mer eller mindre.

Men intressant diskussion oavsett även om jag ännu inte förstått skillnaden mellan "program" och "app". Speciellt inte när man skriver att allt fler program kommer i app-versioner! Ursäkta svordomen, men nån dj-a skillnad måste det ju då vara!

/ B

Av Bill50x

Första gången jag hörde "appar" var när Apple släppt sin första iPhone. Då var det ganska (helt?) nytt att man kunde ladda ner appar (eller funktioner) till en mobiltelefon. Tidigare var en mobiltelefon helt enkelt utrustad med de funktioner som man köpte tillsammans med den fysiska apparaten. Möjligen att Nokia och Blackberry hade telefoner med liknande app-funktioner, det har jag dålig koll på.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av mrqaffe:

Appar har sämre interface och så är det ett tramsbegrepp som just nu är på modet.

Böjd att hålla med dig. Ofta innebär "App" ett gränsnitt med större bokstäver och större rutor att klicka på. Alltså det man tänker sig för mobiltelefoner och andra bärbara enheter. Men jag trodde att begreppet hade andra betydelser, något som jag missat.

Jag har skrivit till Datormagazin om frågan men fått ett minst sagt luddigt svar. Luddigt eftersom man inte ens kan svara på vad man skriver om :-.)

/ B

Av Bill50x

Vad är skillnaden mellan program och app?

Läste just en artikel i Datormagazin om att:

"Allt fler program tar steget från att bara finnas som desktop-program till att även finnas som Windows-appar."

Man skriver vidare:
"Det är många utvecklare som har släppt app-versioner för Windows 10 och Windows 11 av det som tidigare enbart har funnits som traditionella desktop-program. Det inkluderar bland annat Zoom, Firefox, Discord, Adobe Creative Cloud Express med flera. Nu sällar sig ytterligare två stycken program till app-skaran, nämligen ljudbearbetningsprogrammet Audacity samt terminalemulatorn PuTTY som bägge lanserades 1999."

Vad menas? Windows 10/11 är väl inte ett OS som finns någon annanstans än i PC, dvs stationär eller laptop-dator. Så vad skiljer ett desktop-program från en app?

/ B

Av Bill50x

Jag är ganska dålig på att byta lösenord. Skulle jag göra det på alla sajter som kräver lösenord skulle det vara ett heltidsjobb att sköta det jobbet
Så jag byter ibland där det finns ett kommersiellt intresse att kunna bryta sig in men på sådana här nördställen som Swecklockers och en del obskyra hifi-sajter sker det mer sällan och absolut inte med någon regelbundenhet. Bara när jag inte längre kommer in
Det viktiga är väl att inte använda samma pw på alla möjliga sajter, tex kan ju pw't XYZ123 som snappas upp på en sajt om hur man fanerar om sina högtalare snappas upp och sökas på en massa andra sajter.
Men på sajter av intresse för dem som vill provocera fram olika reaktioner (på tex Instagram/Facebook/TikTok/X/etc) kan det nog vara idé att hålla koll på detta.

/ B

Av Bill50x

2/10. Inte mitt intresseområde kan jag berätta - till mitt försvar. Och att jag är glömska, jag minns fejderna men inte orsaken och utfallet. Skönt att var dålig på nånting - hahaha!

/ B

Av Bill50x

Backar i huvudsak upp sådant som jag skapat själv (foton, Photoshop/CorelDraw) och musik som inte finns på annat håll. Resten finns att hitta på annat håll eller kan misstas utan huvudverk.

/ B

Av Bill50x

W11 och uppspelning i foobar

Det är ganska nytt för mig med Windows !! och det finns saker som förvånar mig.

1) Om jag markerar 15 låtar i utforskaren kan jag starta spelning i foobar (med tryck på Return) - men inte om jag markerar 16 eller fler. Jag kan däremot starta uppspelning av 1-15 låtar och manuellt (dvs markera och dra till foobars fönster) med hur många låtar som helst. Ett märkligt beteende.
2) Jag installerade W11 på en Samsung 2,5" SSD (efter att ha kompletterat med en TPM 2.0 modul på moderkortet) och det gick alldeles utmärkt. När jag sedan försökte installera W11 på en M2 SSD uppfyllde helt plötsligt min dator inte kraven för W11! Att klona min Samsung-disk till M2:an gick däremot bra, funkar hur bra som helst att köra på den disken. Nästan så jag funderar att gå tillbaka till W10. Jag har provkört C-disken (SSD) från min gamla dator som gav upp andan för ett par månader sedan) och det fungerar alldeles utmärkt.
3) W11 hindrar en för att installera Tor browser. Och kräver att man använder Edge för att kunna utnyttja vissaa funktioner på nätet.

Någon mer med liknande problem i W11?

/ B

Av Bill50x

Tack för input, har löst problemet med Partiton Magic. Det har iofs inte löst det hela med att min dator inte kvalificerar för W11 (trots att den klonade M2:an fungerar utmärkt!) men det ska jag nog störa MS support med när jag känner för att bränna någon timma eller två med mitt bekymmer

/ B

Av Bill50x

Körde Partition Magic och då kunde jag expandera tänkt partition.
Tack för all input!

Mvh / B

Av Bill50x

Jag prövade med Edge istället för Chrome och det gick jättebra. Men, det skickas ett verifieringsmail till min epost. Och när jag klickar på verifieringsrutan så önskas mitt användarnamn och password. Något som jag inte angett och alltså inte har någon aning om.

Men, jag hittade lite gamla uppgifter från en tidigare registrering och med lite mekande kom jag till slut in! Men nog borde Steam vara lite mer välkomnande?

Tack för hjälp/förslag!

/ B

Av Bill50x

Varför trilskas Steam vid skapande av nytt konto?

Jag har fått en ny dator som även kan användas till spel. Jag tillhör inte dem som normalt spelar men eftersom min sambos son har skapat "Scrap Mechanics" så vill jag givetvis testa. Men att registrera ett konto på Steam verkar ju totalt omöjligt! Det är ett oändligt antal "captcha-bilder" man ska klicka på och när jag efter 10 minuters klickande på cyklar, bussar, brandposter etc lyckas gå vidare möts jag av felmeddelandet "Ditt CAPTCHA-svar verkar vara ogiltigt. Bekräfta på nytt att du inte är en robot här nedan.
(Referens-ID: 7423687619109863361)"

Har försökt hitta något sätt att kontakta Steam, men det verkar helt omöjligt.
Alltså, hur gör man för att registrera ett konto?

/ B