Inlägg

Inlägg som pravus har skrivit i forumet
Av pravus

Jag vet inte om det har nämts tidigare men i rådande konjuktursläge skulle jag inte tjafsa om det här med arbetsgivaren om jag inte hade en väldigt säker position eller en efterfrågad kompetens som gör att jag alltid kan få arbete om jag blir uppsagd. Jag förstår att det suger att behöva pendla (jag har tyvärr blivit tvungen till det själv i en liknande situation när jag var ung och arbetade som konsult) men det är ändå bättre än att hamna först på uppsägningslistan om det blir uppsägningar. Med det sagt så hoppas jag att det går bra!

Av pravus

Jag gjorde nyligen en liknande resa då vi gick från hus på 130kvm till över 300. Jag hade från början Er-x med en Unifi AP. Kompletterade med en till ap bara till att börja med.

Jag kan verkligen rekommendera att tänka igenom kabeldragningen så att det blir bra, speciellt mellan våningar och olika delar av huset. Kanske går det att få till en switch med poe för att driva alla APs.

Som nämndes ovan så börja med AC68u, stäng av Wi-Fi, kör med APs och uppgradera om den är för långsam/ostabil.

Jag uppgraderade till Mikrotil rb5009 som har funkat otroligt bra. Grym prestanda för priset och inte så svår att hantera heller tack vare all info som finns på nätet. Tittade en del på TP-Link också med men det föll bort när jag insåg vilket land bolaget är ifrån..

Av pravus

Svaren du får från SKV per telefon är inte bindande och det är lätt för missuppfattningar. Telefonsupporten kan inte heller utreda var du har ditt skatterättsliga tjänsteställe. Bästa är att prata med en konsult.

Det var länge sedan jag kom i kontakt med förmånsbeskattning men det kan även finnas risk för beskattning då du får dispositionsrätt till bilen. Möjligt att ett komplett körschema i kombination med att du äger flera privata bilar gör att du kan undvika förmånsbeskattning. Givet att du inte gör privata resor med bilen.

Av pravus

Imponerande setup! Tack för detaljerat svar, nu börjar jag förstå hur det hänger ihop 😀

ISP har ställt in för endast en anslutning så det blir en router i källaren. Jag ska kolla med ISP om möjligheten att öppna mediakonvertern och köra direkt in i routern. Eller rättare sagt vad som händer om jag bryter plomberingen själv..

Jag antar att om jag t.ex. hittar en router med ivf två
sfp+ lanportar och en RJ45 (såg att UNGG PRO har en av varje) så skulle jag kunna spara in på en switch i källaren och från router dra RJ45 till uthyrningsdel och två sfp+ till switchar uppe i övriga huset?

Av pravus

Tack för svaren. Då behöver jag inte oroa mig för störningar, har nog läst för mycket på foliehattsdelen av blurbusters 😀

Blir självklart en seriös kabelinstallation om jag kör cat6.

Fiberpatch hade gått mig helt förbi men efter lite läsning så verkar det intressant! Jag antar att en liknande kabel (https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/kablar/fiberka...) ska gå från fiberbox till en fiberswitch och sedan går tre liknande fiberkablar vidare till switcharna?

Kan det gå att koppla från en mediakonverter liknande bilden nedan? Det är en sådan jag har idag och troligen kommer att få igen. Det finns bara tp-uttag från konvertern och leverantören svetsar fiberkabeln direkt i dosan.

Av pravus

Setup för flera lan

Hej,

Jag ska snart flytta till ett nytt hus och har börjat planera för nätverket. Fiber ska installeras, 500mbit till att börja med, och jag vill helst ha tre separata lan som kommer åt internet (ett för speldatorerna, ett för urhyrningslägenhet och ett för tvs/kameror mm).

Fibern kommer in i källaren, huset är stort med tre våningar boyta och prioritet är att speldatorerna alltid ska ha bra ping. Vad rekommenderar ni för setup för att klara det?

Jag funderar på en ER4 i källaren med tre separata kablar för respektive lan, kopplad till en switch i respektive del av huset. För att minimera borrning genom våningsplanen skulle det innebära att två oskärmade cat6-kablar ligger tätt ihop upp till den del av huset som vi kommer att bo i.

Är ER4 fortfarande ett bra val eller rekommenderar ni något annat? Har en ERX idag. Jag undrar också om det kan bli störningar med två oskärmade cat6 som ligger tätt ihop?

Tack.

Av pravus

Tack alla som har svarat, det här måste vara världens bästa forum

Mycket märkligt med begränsning till endast en skärm. Det hade jag missat helt, så om det blir en Mac får det nog bli en av de modeller som klarar två skärmar.

Jag ska ta och testa hur filhanteringen funkar på barnens iMac och se vad jag kan hitta om offficepaketet/Teams på Mac online.

Av pravus

Macbook som arbetsdator

Jag ska byta arbetsdator och funderar på att gå över till Macbook eftersom de är små och tysta. Jag arbetar på ett större svenskt multinationellt företag och arbetar mest i Microsoft office, Teams och diverse webbaserade lösningar. Vi har även en webbaserad lösning för åtkomst till ERP så som jag förstår bör det fungera bra för mig med Mac. Sen har vi vissa system för IT-säkerhet i bakgrunden.

Jag har tittat på Macbook Air M2 16gb ram samt Macbook Pro M1 och storleksmässigt skulle jag fördredra Air eftersom jag använder externa skärmar 99% av tiden. Vi har nyligen fått OK på att använda Mac så det finns ingen på bolaget som jag kan fråga om hur bra de har fungerat i praktiken.

Är det någon som har erfarenhet av dessa datorer som arbetsdator, har det fungerat bra i en IT-miljö där de allra flesta kör PC, och räcker det med Air-modellen? För PC är vi nu bundna till Dell och många har haft problem med dessa datorer så jag testar gärna Mac om det verkar fungera bra.

Tack i förhand!

Av pravus

Tack för tipset. Vi började med att köra på två Ipads + 1 PC och det funkade bra med bara en licens för PC för att köra tillsammans

Ska kolla på att sätta upp en server hemma också om det blir något vi spelar mycket.

Av pravus

Tack! Jag hade hoppats att vi klarade oss utan att köpa det x3 för lan men då får det bli så:)

Av pravus

Minecraft med barnen (lan)

Hej

Barnen vill att vi börjar spela Minecraft ihop och jag undrar vilket alternativ som är billigast samtidigt som det går att spela lokalt i samma värld. Vi behöver inte spela med andra online. Jag har aldrig spelat Minecraft så för min del spelar det ingen roll om det är Java eller Bedrock.

Vi är tre stycken som vill spela samtidigt och vi har två PC, en Mac och två Ipads.

Det vore smidigt att kunna använda IPadsen eller att gäster kan spela lokalt i samma värld men det är inget krav. Vi har redan köpt Minecraft på en IPad och jag antar att det är Bedrock även om det inte står.

Minecraft (Java + Bedrock) kostar 279 kr till pc/mac. Räcker det med att köpa den en gång och sedan köra någon av versionerna på alla datorer samtidigt eller måste vi köpa det x3 och krävs någon licens för att köra lan?

Tack i förhand.

Av pravus

Oavsett vad som är vanligt bland andra studenter kan jag bara rekommendera en lätt och tyst dator med bra batteritid så som har skrivits tidigare.

När jag läste juristprogrammet hade jag en för tung dator som tillsammans med böckerna vägde bly. Vi satt också ofta tillsammans i skolan och pluggade så det blev mycket släpande. Det hade varit bättre med en mindre dator med möjlighet att koppla på en skärm hemma.

MacBook med M1 (ej äldre intel) som nämnts borde vara perfekt om du kan hitta en inom budget.

Av pravus
Skrivet av twit:

Det är alltså drygt att be dig utveckla din frågeställning så att du kan få vettig hjälp, när det är just hjälp du efterfrågat?
Konstruktiv attityd.

Vad jag tror twit försöker säga är att det spelar roll vilken typ av spel du tänker köra. Jag hade för något år sedan 4790k som dig tillsammans med ett 1070. Uppgraderade till 2070s och fick bättre avg fps men lägre 1&0.1% low när jag körde Apex Legends. Dvs resultatet blev sämre än tidigare i ”competitive-spel” med låga grafikinställningar.

Hade jag däremot kört andra typer av spel med högre grafikinställningar så hade det varit toppen. Så kör du tex csgo i 1080 så kanske det inte ger så mycket att uppgradera bara GPU. Även om 4790k är bra för sin ålder.

Av pravus

Troligen är DHL importer of record och ansvarig för importmomsen. Etsy skulle ha varit ansvarig för att betala in momsen. Baserat på svaren har inte Etsy gett DHL rätt instruktioner.

Det är nog svårt att korrigera mot Tullverket i efterhand om importen hanterats felaktigt men riktigt dåligt av Etsy att inte ta ansvar eftersom de sålt en vara och även ansvarat för transport och import genom extern part. Förutsatt att du får betala momsen två ggr.

Av pravus

Jag har inte hört att det ska vara så stora fps-skillnader, däremot verkar de flesta få lägre input lag med win7. Något som också ska påverka är att du inte (ivf för Apex) längre kan köra exclusive fullscreen i win10.

Jag har dock inte testat win7 sedan 10an kom och som glad amatör upplever jag att det flyter på bra. För den som är intresserad har blurbusters en forumdel för input lag - varning för ”rabbit hole”

Av pravus
Skrivet av Full:

Hade ingen aning om att det var ett bristyrke. Förhoppningsvis kan man väl få välja lite fritt mellan arbetsgivare och på så sätt kanske fixa en löneökning i ännu högre takt. Jag bor dock inte i Stockholm men skulle inte haft något problem med att göra det då jag har en del släkt och familj där.

Jag arbetade tidigare på Big4 på landsbygden (inte inom redovisning) och de som gått vidare från att vara redovisningsassistenter hade OK lön.

Som med de flesta yrken är det viktigaste i början att du har möjlighet att utvecklas. Jag tror även att det är bra att ha tålamod, många som inom ett par år började hos en kund för att få upp lönen ”fastnade” pga sämre utveckling medans en del andra bytte först när de blev ekonomichef på ett mindre bolag eller redovisningsansvarig i en större verksamhet.

Generellt inom Big4 är timlönen kass ivf de första fem åren men du lär dig mycket och det ser bra ut på ditt CV.

Av pravus

Vad jag läst ska 24" funka bättre än 27" på cs för att du ska kunna se hela skärmen när du sitter
nära.

Skärmar är verkligen en djungel. En bra 144hz kan t.ex. var bättre för cs än en OK 240hz.

Förr sågs ivf XG2402 som väldigt prisvärd, en lätt uppgraderad uppföljare är:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=5050570

Annars kan jag rekommendera forumet på blurbusters.com. Lycka till!

Av pravus

Jag hade tidigare 4790k/1070 och testade ett 2070s som gav något sämre 0.1% fps och avg-fps i 1080p.

Vad jag läste mig till så var det inte bara jag som hade det problemet med dessa kort i ett äldre system. 4790k är nyare och snabbare än 2600k så det är nog ingen större idé att köpa bättre än 1070 om du kör 1080p i spel.

Av pravus

Kanske i avg fps men det kanske räcker? Baserat på denna video klarar inte 10900k/3080 av 144fps i 1% low vid 1440/high.

https://m.youtube.com/watch?v=Mq65rrwm9_o

Av pravus
Skrivet av ronz:

De vanligaste inställningar att ändra är detta har jag kommit fram till. Allt annat på Auto eller orört. Någon får gärna rätt mig om något är fel

Under fliken AI Tweaker
AI Overclock Tuner: XMP II (så att dina minnen körs i standard XMP profil)
Asus MultiCore Enhancement: Disable - Enforce All Limits (ger dig mer kontroll om vilka inställningar som ändras och är aktiverade)
SVID Behavior: Best-Case Scenario (Behåller Vcore på mer rimlig nivå för att underlätta Manual/Adaptive Vcore inställningar)
AVX Instructions Core Ratio: 0 till -2 (Sänker hastigheten under AVX load/stress om du får instabilitet. Jag kör 0)
CPU Core Ratio: Sync All Cores (För att synca alla cores till samma hastighet under Turbo)
All-Core Ratio Limit: 50-53 (Alternativt ännu högre om man vill klocka mer. Eller lägre för att underklocka. Detta är din hastighet i Turbo mode. Tex så är 50 = 5000mhz)
CPU CVID Support: Disabled (Enable om du vill köra Adaptive Vcore)
CPU Core/Cache Voltage: Manual Mode eller Adaptive Mode. (Börja med Manual för att prova dig fram. 1.275 eller 1.280 verkar vara en bra startpunkt. Öka sedan med 0.05 vid instabiltet. Eller minska för att hitta lägsta möjliga vid önskad överklockningsfrekvens.
Om du sedan vill gå över till Adaptive Mode sätter du Additional Turbo Mode CPU Core Voltage till ditt önskade värde. Tex 1.275. Sedan måste du använda Offset Voltage för att nå den faktiska Vcore du önskar. Jag har satt adaptive på 1.275 med Negativ Offset på 0.050. Då når jag ganska exakt 1.275 i Turbo Load. Hoppas du förstår)

Sedan under DIGI+ VRM Menyn dessa inställningar;
CPU Load-line Calibration: Vanligast är Level 5-7. (Jag kör Level 6 som känns bra. Googla om du vill lära dig mer om detta. Förvirrande ämne)
Synch ACDC Loadline with VRM Loadline: Enabled
CPU Current Capability: 170% (max)

Sedan under Internal CPU Power Management menyn;
CPU Core/Cache Current Limit Max: 255.75 (max)
Long Duration Package Power Limit: 4095 (max)
Package Power Time Window: 448 (max)
Short Duration Package Power Limit: 4095 (max)
Ovanstående 5 inställningar är så att processorn "låser upp strömbudgeten" och tillåter Turbo under hela belastningsperioden
IA AC Load Line: 0.01 (endast om du kör Adaptive Vcore, då är det ett måste)
IA DC Load Line: 0.01 (endast om du kör Adaptive Vcore, då är det ett måste)

Jag är absolut ingen expert på ämnet men hoppas detta hjälper

Vill också tacka för tipsen. Har använt allt för 10700k/z490-p och Apex Legends som kör AVX är stabilt på 50x alla cores. Har även överclockat Corsair ram från 3.6ghz 18-22-22-42 till 15-17-17-37.

Apex gick från att ibland ge ca 60 fps 0.01% low till att aldrig gå under ca 120 fps. Ingen större skillnad i 3dmark Time Spy men det beror nog på ett 2070s som inte är överklockat.

Har du hittat några ytterligare inställningar för Asus-moderkorten som ger någon skillnad i prestanda? Vore kul att försöka komma så nära 141 fps på 0.01% som det är möjligt