Inlägg

Inlägg som RobinJacobsson har skrivit i forumet
Av RobinJacobsson
Skrivet av rubberducky:

Skönt att det löste sig! (svarar långsamt då på jobbet, där jag råka sitta en del med dataskyffling)

Har som sagt hänt en del kring queries, tillhörande manglande och dylika "bakom kulisserna"-funktionalitet så om det blir återkommande skulle jag rekommendera dig att skaffa O365. Datamodeller nästa!

Okej, har inte riktigt koll på vad det är. Jag är mer en glad nybörjare (eller en väldigt irriterad nybörjare kanske jag ska säga)

1. Jag ville ha 4 olika grafer/charts som baseras på olika data/filtrering. Så jag gjorde som du sa 4 gånger och körde en PowerQuery för varje tabell/chart separat. Men däremot vore det trevligt när jag sorterar till exempel vecka, så räcker det med att välja på en slicer istället för att behöva ändra ALLA slicers för ett worksheet/alla pivottabeller/charts. Finns det ett sätt att göra så?

2. Om det inte går, eller är alltför krångligt - går det att ha en slicer som sorterar någon sorts datum (i mitt fall vecka) som hela tiden anpassar sig efter datumet och automatiskt väljer nuvarande vecka som filter? För att möjliggöra att okunniga användare bara kan öppna dokumentet och skriva ut veckans (eller dagens tex) data utan behöva ändra något.

Av RobinJacobsson

Tack för hjälpen! Jag hittar inte transform eller alternativet att exportera det till en PivotTabell, men jag har fått det att fungera nu genom att infoga det som en tabell och sedan konvertera till Pivottable.

https://i.ibb.co/hcwGKqG/Untitled.jpg

Och sedan i Excel = Summarize with PivotTable

Nu har jag fått det att fungera med veckodagarna iaf. Tack för hjälpen!

Av RobinJacobsson

Jag följde dina instruktioner, men importerade den sedan till excel som en vanlig tabell. Där gjorde jag sedan om den till en pivottabell, och till slut fick jag det att fungera.

Jag skulle vilja ha en slicer med veckodag också, gärna på svenska (måndag-fredag).
Hur går jag tillväga? Jag är rädd att för varje ändring måste jag göra om allting, eftersom jag tydligen inte kan öppna min pivottabell i power query, utan måste hämta datan från access-filen varje gång på nytt.

Av RobinJacobsson

@ToddTheOdd: Professional Plus 2016

Att infoga en enkel "target line" verkar omöjligt också.

Jag hittade Data > New Query, men jag kommer inte åt Powerquery utan att importera ny data.
Men jag har ju redan importerat min .accdb till en Pivottabell.

Jag testade att köra Power Query i ett helt nytt excell dokument. Då fungerar det att följa dina anvisningar. Men när jag lagt till kolumnen och din kod så kan jag inte skapa en pivottabell av det. Det enda jag kan välja att infoga det som en vanlig tabell.

Av RobinJacobsson

Helt otroligt, varenda gång jag ska använda Excel, Pivottabeller och Access för att hantera enkel data så blir det tamigfan alltid problem. Varför kan det inte bara funka?

Jag vill ta in data från Access till en pivottabell i Excel. Där vill jag baserat på det datum för varje rad visa vilken vecka på året det datumet tillhör. Men det går ju uppenbarligen inte, och det finns ingenting när jag googlar som löser mitt problem.

Okej, då hoppar jag över det sålänge tänker jag, och sätter in en "target line" i min chart, så att man ser vart målet ligger. Det går ju inte heller! Nu har jag googlat och hittade det här:

https://trumpexcel.com/dynamic-target-line-in-excel/

Men det funkar ju inte heller. Varför fungerar ingenting? Varför ska det vara så jävla svårt att bara ta fram enkla metoder för att hantera data i sin enklaste form? Blir vansinnig.

Edit:
Då testar vi som du sa. Har inte ens menyerna eller hittar det du skickar. Så det fallerar också.

Av RobinJacobsson

Nej, aldrig använt power query. Hittar ingen flik för att komma åt det heller.
Jag uppdaterade mitt svar här ovan, kolla gärna vad jag skrev.

Av RobinJacobsson

Okej, nu hämtar jag ju data från access till en PivotTabell. Hur gör jag för att infoga en extra kolumn i min pivottabell innehållandes veckonummer utan att redigera strukturen direkt i databasen? Har sökt som en galning på nätet, men det verkar inte finnas en enkel lösning. Jag kan väl tycka att det borde finnas ett väldigt enkelt sätt för att lösa ett sådant här problem..?

Okej, gjorde såhär nu:

Analyze > Fields, Items & Sets
Lade till ett nytt Field.
WEEKNUM(datum;2)

Men nu kan jag inte använda den kolumnen som Slicer. Jag kan bara dra ner den till Values, inte Filters, Columns och Rows.

Av RobinJacobsson

Hjälp med excel/access/VBA

Jag har en databasfil (access) som jag hämtar i en pivottabell till Excel. Där vill jag kunna sortera data med en slicer.

I databasfilen finns datum (yyyy-mm-dd) som jag vill sortera i en slicer som veckonummer. Så om man väljer 1 i slicern så visas 2020-01-01 - 2020-01-07 osv.

Jag vet inte vad som är enklaste lösningen, att skapa en kolumn i databasen som heter veckonummer och med hjälp av VBA sätta in värde för varje rad, eller att göra lösningen i excel där datan presenteras?

Förklara gärna på ett enkelt sätt, jag är inget proffs.

Av RobinJacobsson
Skrivet av blegnitur:

Enda anledningen till att inte dela med sig av koden är väl att vilja ha mer än ordinarie lön i betalning?

Missnöje i detta fallet. Koden är utvecklad hemma så den är inte relaterad till företaget på något sätt, förutom att det finns ett behov av en sådan lösning.

Av RobinJacobsson
Skrivet av gibbon_:

Det låter som att det @RobinJacobsson egentligen vill veta är hur mycket han kan be om från sin arbetsgivare, i vilket fall han kanske vill läsa denna tråden.

Det hade jag inte tänkt, däremot vill jag kunna hjälpa företaget med att ta fram en kostnadsuppskattning och en utvecklingsfirma som kan göra jobbet, då jag eventuellt inte kommer att släppa min mjukvara.

Av RobinJacobsson

@blegnitur: Okej, jag har gjort en lösning i PHP till företaget jag arbetar hos. Den visuella delen är under all kritik, men den gör jobbet. Ville bara få fram en ungefärlig siffra om man skulle ta in en extern utvecklare som tog fram en lite mer välputsad fasad, så att säga. Men då kan man räkna med över 100.000SEK iallafall antar jag.

Av RobinJacobsson

Vad kan det kosta att ta fram den här koden?

Hej, jag undrar en sak. Jag har tagit fram en kod som underlättar rotationen.

Problemet som skall lösas är såhär:

Vi har 14 anställda på ett företag.

Avdelning 1 rymmer 4 personer.
Avdelning 2 rymmer 6 personer.
Avdelning 3 rymmer 2 personer.
Avdelning 4 rymmer 1 person.

Säg då att vi har 13 personer som ska tilldelas en plats och en slumpmässigt bli över för tex förbättringsarbete. Detta görs med en visuell kompetensmatris som användaren själv hanterar.

En loginfunktion behövs för att möjliggöra att fler personer ska kunna använda sig av samma kod.

Man ska kunna sätta prio på vissa avdelningar som MÅSTE bli bemannade i första hand då bemanningen är <13 personer.

Avdelning 1 rymmer 4 personer, men även inom den avdelningen skall gärna rotation ske. Så har man varit på position 1 på avdelning 1 dag 1 så ska man hamna på position 2 på avdelning 1 dag 3.

Ett sätt att hantera anställda och avdelningar

Så dom sidor som behövs är
-Login
-Generera nytt schema
-Kompetensmatris
-Hantera anställda (lägg till/ta bort/ändra namn etc)
-Hantera avdelningar (lägg till/ta bort/ändra namn etc/sätt preferenser tex hur många personer den rymmer)

Själva genereringen av schema tänker jag kan ske i två olika former.
Man jämför med kompetensmatrisen och börjar med den som har lägst antal kompatibla avdelningar, för att sist stå kvar med den som har flest kompatibla avdelningar och på så vis går koden i lås. Detta blir problematiskt om man inte lyckas hantera alla tänkbara scenarion, som att man tex inte fyller upp alla platser osv. Då är risken att koden bara försöker om- och om igen utan att fatta att den aldrig kommer att gå jämnt ut.

Alternativ 2, någon typ av held-karp/TSP algoritm som väljer den kombination som ger lägst poäng, där poängen påverkas av vart du har varit dagen innan. Tilläggas bör att reglerna för det här är att du aldrig ska vara på samma avdelning/station två dagar i rad (om inte verkligeheten kräver det, att du tex bara kan hantera en station, vilket visas i kompetensmatrisen)

Nu är min fråga, om jag kontaktar olika företag som utvecklar den här sortens skräddarsydd mjukvara, vad kan jag räkna med för ungefärligt pris för en sådan lösning?

Av RobinJacobsson

PHP/MySQL - Rotationschema

Jag har suttit ett bra tag nu för att klura ut en kanske ganska enkel lösning, men måste medge att jag har fastnat.
Koden ska underlätta att upprätta ett schema baserat på tidigare placeringar mot en viss avledning osv.

Detta är baserat på en kompetensmatris, som talar för en viss kompatibilitet mellan medarbetare och avdelning/station.

Nästa steg i utvecklingen är att jag vill få koden att bli självständig, dvs det funkar bra när jag själv handhar koden.
Men jag upptäckte att när jag loggar in som en vanlig användare och skapar en inloggning så stöter jag på patrull.

Databasen bygger på: Medarbetare, Crosstable (medarbetare kompatibel mot avdelning), och Avdelning bundet till den användare (ett unikt ID) som är inloggad. Problemet är att när man registrerar sig så visar sig inte denna grafiska tabell som möjliggör att sätta en 1:a eller 0:a som sätter en kompatibilitet på grund av att det inte finns en rad i databasen. Jag skulle uppskatta en input på hur jag kan lösa detta problemet.

Det rör sig inom/under kommentaren /* Om kompatibel för avdelningen är 0 */
Om det finns en enda "crossreference" för den aktuella användaren så visar sig tabellen, annars synliggör den sig inte alls.

<?php include "conn.php"; include "functions.php"; if(isset($_POST['clear'])) { $insert = "DELETE FROM crosstable WHERE user = {$_SESSION['id']}"; mysqli_query($mysqli, $insert) or die(mysqli_error($mysqli)); } ?> <html> <meta charset="utf-8"> <font face = "Verdana"> <table border='0'> <tr> <th width=250 rowspan=2> <img src="test.jpg" alt="Smiley face" height="100" width="100"> </td> <td colspan=8><h2>Noname Schemaverktyg >> Kompabilitet </td> </tr><tr> <td><a href=generate.php>Generera</a> </td> <td><a href=index.php>Index</a> </td> <td width=180><a href=managesections.php>Hantera Avd</a> </td> <td width=180><a href=managepeople.php>Hantera Anst</a> </td> <td><a href=start.php?logout='1'>Logga ut</a> </td> <form action="insert.php?add=data" method="post"> <td><input type="submit" value="Spara/Uppdatera" name="insert"></td> <td><input type="submit" value="Rensa" name="clear"> </td> </tr> <tr> <td> <b>Medarbetare</b> </td> <?php $mysqli = mysqli_connect("127.0.0.1","root","password","schema"); mysqli_set_charset($mysqli,"utf8"); $result = mysqli_query($mysqli, "SELECT * FROM avdelningar WHERE user = {$_SESSION['id']}"); //Skriv ut avdelningarna i toppen while($row2 = mysqli_fetch_array($result)) { //Om prio = 1 if($row2['prio'] == 1) { echo "<td><font color=#c71412><b>".$row2['namn']."</b></font><br>"; echo "<select name=prio".$row2['id']."> <option selected value='1'>Prio</option> <option value='0'>Ej prio</option> </select>"; echo "</td>"; $testing = "prio".$row2['id']; if(isset($_POST['insert']) && $_POST[$testing] == 0) { $insert = "UPDATE avdelningar SET prio = 0 WHERE id = {$row2['id']}"; mysqli_query($mysqli, $insert) or die(mysqli_error($mysqli)); ?> <script> window.location.replace("insert.php"); </script> <?php } }else { echo "<td><b>".$row2['namn']."</b><br>"; echo "<select name=prio".$row2['id']."> <option selected value='0'>Ej prio</option> <option value='1'>Prio</option> </select>"; echo "</td>"; $testing = "prio".$row2['id']; if(isset($_POST['insert']) && $_POST[$testing] == 1) { $insert = "UPDATE avdelningar SET prio = 1 WHERE id = {$row2['id']}"; mysqli_query($mysqli, $insert) or die(mysqli_error($mysqli)); ?> <script> window.location.replace("insert.php"); </script> <?php } } echo "</td>"; } echo "<td><b>Ta bort</b></td>"; echo "</tr>"; $connstring = mysqli_query($mysqli, "SELECT count(*) as total from avdelningar WHERE user = {$_SESSION['id']}"); $data=mysqli_fetch_assoc($connstring); $totalsections = $data['total']; $result = mysqli_query($mysqli,"SELECT * FROM personer WHERE user = {$_SESSION['id']} ORDER BY fnamn ASC"); $counter = 1; //Skriv ut namnlistan while($row = mysqli_fetch_array($result)) { if($counter%2) { echo "\n<tr bgcolor=#F1F1F2><td>\n\n"; }else { echo "\n<tr><td>\n\n"; } $counter++; //Om away = 1 if($row['away'] != 0) { echo "<select name=".$row['id']."> <option selected value='0'>0</option> <option value='1'>1</option> </select>"; echo "<font color=red><b>".$row['fnamn']." ".substr($row['enamn'], 0, 1);echo "</b></font>"; $testing = $row['id']; if(isset($_POST['insert']) && $_POST[$testing] == 1) { $insert = "UPDATE personer SET away = 0 WHERE id = {$row['id']}"; mysqli_query($mysqli, $insert) or die(mysqli_error($mysqli)); ?> <script> window.location.replace("insert.php"); </script> <?php } }else { echo "<select name=".$row['id']."> <option selected value='1'>1</option> <option value='0'>0</option> </select>"; echo $row['fnamn']." ".substr($row['enamn'], 0, 1); $testing = $row['id']; if(isset($_POST['insert']) && $_POST[$testing] == 0) { $insert = "UPDATE personer SET away = 1 WHERE id = {$row['id']}"; mysqli_query($mysqli, $insert) or die(mysqli_error($mysqli)); ?> <script> window.location.replace("insert.php"); </script> <?php } } echo "</td>"; $resultatet = mysqli_query($mysqli, "SELECT * FROM avdelningar WHERE user = {$_SESSION['id']}"); while($rowen = mysqli_fetch_array($resultatet)) { $result2 = mysqli_query($mysqli,"SELECT * FROM personer WHERE id={$row['id']} AND user = {$_SESSION['id']}"); $result3 = mysqli_query($mysqli,"SELECT * FROM crosstable WHERE user = {$_SESSION['id']}"); while($row3 = mysqli_fetch_array($result3)) { //Skriv ut dropdown-listorna while($row2 = mysqli_fetch_array($result2)) { $result3 = mysqli_query($mysqli,"SELECT * FROM crosstable WHERE person_id={$row2['id']} AND section_id={$rowen['id']}"); $connstring = mysqli_query($mysqli, "SELECT count(*) as total2 FROM crosstable WHERE person_id={$row2['id']} AND section_id={$rowen['id']}"); $data=mysqli_fetch_assoc($connstring); $totalsections2 = $data['total2']; $resultat = mysqli_query($mysqli,"SELECT * FROM avdelningar WHERE id = {$rowen['id']} AND user = {$_SESSION['id']}"); $ifprio = mysqli_fetch_assoc($resultat); if($totalsections2 != 1) { $strPost = $row2['id']."_".$rowen['id']; if(isset($_POST['insert']) && $_POST[$strPost] == 1) { $insert = "INSERT INTO crosstable (person_id, section_id, user) VALUES ({$row2['id']}, {$rowen['id']}, {$_SESSION['id']})"; mysqli_query($mysqli, $insert) or die(mysqli_error($mysqli)); ?> <script> window.location.replace("insert.php"); </script> <?php } /* Om kompatibel för avdelningen är 0 */ if($ifprio['prio'] == 1) { echo "<td width=100 bgcolor=#fbe6e5>\n"; }else { echo "<td width=100>\n"; } echo "<select name=".$row2['id']."_".$rowen['id']."> <option selected value='0'>0</option> <option value='1'>1</option> </select>"; }else { $strPost = $row2['id']."_".$rowen['id']; if(isset($_POST['insert']) && $_POST[$strPost] == 0) { $insert = "DELETE FROM crosstable WHERE person_id = {$row2['id']} AND section_id = {$rowen['id']}"; mysqli_query($mysqli, $insert) or die(mysqli_error($mysqli)); ?> <script> window.location.replace("insert.php"); </script> <?php } /* Om kompatibel för avdelningen är 1 */ if($ifprio['prio'] == 0) { echo "<td width=100>\n"; }else { echo "<td width=100 bgcolor=#fbe6e5>\n"; } echo "<select name=".$row2['id']."_".$rowen['id']."> <option value='0'>0</option> <option selected value='1'>1</option> </select>"; } echo "</td>"; } } } echo "<td><input type=checkbox name=del{$row['id']} value=yes></td></tr>"; $strPost2 = "del".$row['id']; if(isset($_POST['insert']) && isset($_POST[$strPost2]) == 'yes') { $insert = "DELETE FROM personer WHERE id = {$row['id']} AND user = {$_SESSION['id']}"; mysqli_query($mysqli, $insert) or die(mysqli_error($mysqli)); ?> <script> window.location.replace("insert.php"); </script> <?php } } ?> </td> </tr> </table> <br> </font> <font size=2> </form>

Jag vill alltså att en användare ska kunna skapa en profil, lägga till ett antal medarbetare och avdelningar, och sedan kunna sätta preferenser mot en specifik avdelning. Men eftersom det inte redan finns en rad i "crossreference" så visas inga alternativ att kunna sätta denna kompetensmatris, dvs 1 eller 0 mot en specifik avdelning. Hoppas att jag har varit tydlig nog.

Av RobinJacobsson

Jag har Telia, och det verkar som att 445 är blockerad.

Exakt hur går jag tillväga? Jag vill dela en specifik mapp. Har aldrig arbetat med VPN eller liknande.

Av RobinJacobsson

Hur öppnar jag den på klientsidan? Anger IP i utforskaren?

Av RobinJacobsson

Hur delar jag en mapp från win 10 online?

Jag behöver kunna redigera några .php filer från jobbet, dom ligger i en bestämd mapp på min win10 pc hemma. Jag vill kunna få upp mappen som utforskaren på jobbdatorn, dvs inte behöva hålla på att ladda upp/ner filer efter varje redigering.

Arbetsdatorn är egentligen låst, så jag har win och Chrome att tillgå. I värsta fall kan jag be IT att ge tillgång upp en viss mjukvara, men helst inte.

Av RobinJacobsson
Skrivet av mrqaffe:

Telias iptv använder inte internet utan ska vanligen anslutas till vlan 845 och det går att lösa på olika sätt och det finn 2 stora trådar om det.
https://www.sweclockers.com/forum/trad/845719-telia-fiberlan-...
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1195763-sa-har-far-du-...

Ja, jag vill minnas att jag ställde in 845 på den port jag anslutit till IPTV. Och drog slutsatsen att det inte fungerar att sätta en switch i andra änden och köra även Unifi AP LR på den porten. Jag kikade lite i den tråden men är inte bekant med alla begrepp som används. Menar du att det finns en lösning på mitt problem eller hänvisade du bara till info rent generellt gällande mitt problem?

Jag funderar på om jag ska lägga en Cat6 eller Fiber. Det handlar om ca 30-40m.
1. Måste man "svetsa" ändarna eller är det ett gammalt tillvägagångssätt?
2. Vad kan det kosta att köpa fiberkabeln och fixa kontakterna?
3. Vad behövs för att konvertera signaltypen? Och vad kan det tänkas kosta?

4. Jag funderar på att ersätta Netgear-routern till Unifi för att få ett så samlat system som möjligt. Vad har ni för kommentarer på det? Eller finns det en annan prisvärd router att lägga vantarna på?
5. Vilka hubbar/switchar rekommenderar ni i änden på min Cat6 kabel (om jag inte lägger fiber) för att undvika överspänningsproblem osv?
6. Finns det något billigare alternativ för Wifi än AP LR som kan tänkas täcka mina 40 kvm i uteboden? Känns som att det kommer att springa iväg en del nu med all utrustning som kommer att behöva inhandlas.

Av RobinJacobsson
Skrivet av NoWin:

Alltid bäst med kabel. Helt klart värt att gräva. Ser ut som gräsmatta vilket gör det lättgrävt.

Jag har bestämt mig för att gräva en kabel. Jag har grävt ca 20cm djupt men funderar på att ta en sväng till för att få ner den ett par cm till. Jag vet inte syftet till att gräva den djupt, om det är pga tjälen som eventuellt kan trycka upp den?

Men nu kommer nästa fundering. Jag har haft problem med internet inne i huset. Det verkar som att det lägger ner när jag ansluter för många enheter eller belastar det tungt. Jag har en gammal netgear router som jag misstänker är orsaken till ostabiliteten.

Dessutom kommer jag kanske vilja ha Wi-fi i utebyggnaden samt en hub för fler anslutningsmöjligheter.

Så min tanke är om det finns en router från Unifi, så jag håller mig till samma märke i hela systemet. Samt en hub och en AP LR eller liknande även i utebyggnaden.

Här är en bild som illustrerar hur mitt system ser ut inne i huset och hur jag tänker att det kan se ut i utebyggnaden.

https://i.ibb.co/BC0LNRs/network.png

Jag upptäckte att TV'n och AP'n inte kunde kopplas på samma kabel som jag drog från övervåningen till nedervåningen, så jag blev tvungen att koppla AP över powerline. Om jag minns rätt var det pga att TV'n krävde en port på routern som var speciellt konfigurerad. Och jag har tyvärr inte möjlighet att dra en extra kabel till nedervåningen.

Av RobinJacobsson

Funderar på en nanobeam. Nu kanske jag har hjärnsläpp, men en PoE injector tar alltså ström från väggen och levererar till nanobeam? Det finns bara ett nätverksuttag i nanobeam, så hur blir det då? Eller finns det 2 uttag i PoE injector som jag kör vidare signalen till in i datorn då?

Behöver jag konfigurera nanobeam så att den skickar internet via ethernetporten eller gör den det från fabrik?

Jag har en AP LR i huset som är tanken att försörja uteboden (nanobeam) med. Räcker detta och kommer jag alltså klara mig med endast en Nanobeam ut dit? Får jag Wifi där ute då också, eller skulle nanostation vara bättre i det avseendet?

Av RobinJacobsson
Skrivet av Prelatur:

@RobinJacobsson:
Ubiquiti Networks NanoStation 5AC Loco levereras utan PoE injektor så dessa måste köpas separat.
De kan antingen drivas av deras passiva 24V PoE eller 802.3af, så om du behöver köpa en switch kan det vara idé att ta en med PoE.
Jag skulle skaffa dessa då det har gigabit interface, många av de äldre har bara 100 Mbit/s.

Har en äldre model, NanoStation M5, får 100 Mbit/s och 1ms ping genom bryggan.
Mina kom med sugpropps fästning som går att sätta på insidan av ett fönster, men har ingen aning om 5AC Loco har detta.

Det står mellan
Gräva kabel
1st Nanobeam m5-16
2st Nanostation 5AC Loco

Nanobeam verkar bli det billigaste alternativet förutsatt att det bara är den enheten jag behöver. Medföljer PoE injektor?