Inlägg

Inlägg som jomenjavisst har skrivit i forumet
Av jomenjavisst
Skrivet av Laxpudding:

Plockar du en random 1440p-spelskärm från butikshyllan kommer det i 19 fall av 20 fungera med 1440p/144 över HDMI. Undantagen är som skrivet de fåtal skärmar som kör G-Syncmodul.

Där återstår att se vad Laptopen i fråga putsar ut över sin HDMI. Man önskade tillverkarna kunde skriva sådant klartext, men tyvärr inte.

Tack för svar! Uppskattas!

Börjar fundera på 1080p 24" för att komma ner i pris och tänker att det bör duga ett tag. Datorn är verkligen inget monster heller. Grabben är 10 bast och kör mest Fortnite. Måste som sagt även matcha pris på julklappar till de andra barnen...

Är det bara dumdristigt?

Hittade den här för 1590:- som skall kunna pytsa ut 144hz via hdmi vid 1080.
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_msi-optix-g24c6-24-fhd-va-v%C3%A4lvd-gamingmonitor-med-wide-color-gamut-och-amd-free-sync-premiumteknik-1350572.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=bb-shopping-high-prio&utm_term=&utm_content=1350572&gclid=CjwKCAiAjs2bBhACEiwALTBWZWoLUbZ_jWdJkyL4QX0dEYyIrsVdPZJZXVY3NbAts6fX9bpYreAEGRoCATkQAvD_BwE

Av jomenjavisst
Skrivet av Laxpudding:

Du behöver en skärm som kan köras i 120 Hz via HDMI för att få ut 120 Hz via HDMI. Versioner säger ingenting. Fast det brukar vara någon slags praxis som följer på bildskärmar då:

• "2.1": 24 Gbps (FRL 4x6 Gbps, mest för att köra HDR 10-bit)
• "2.0": 18 Gbps
• "1.4": 9 Gbps <- Detta har för övrigt ingenting med HDMI 1.4 att göra

Vad man får ut i frekvens beror på vilken upplösning man kör. 18 Gbps som är normen på egentligen alla spelskärmar (undantag G-Syncmodul-skärmar) sedan 2015-16 räcker till 100 Hz i 3440x1440, 144 Hz i 2560x1440 och 240 Hz i 1920x1080.

Vill man få svar på vad en skärm klarar, läs tester och titta i handboken. Finns inga tester, finns inga handböcker tillgängliga eller handböckerna är dåligt utformade, välj en annan skärm som är testad och bekräftad. Det är knepet när det finns flera hundra skärmar på marknaden. Gå på det som är bekräftat.

Ok, ursäkta att jag är lite trög. Tror jag fattar nu, bra beskrivet av dig 👍.

Så länge jag hittar en skärm med 18Gbps är det enda viktiga att skärmen har hdmi, inte vilken version av hdmi. Dvs om jag vill köra i 2560×1440, vilket jag antar är tillräckligt/att rekommendera beroende på skärmstorlek?

Skrivet av Adnerhill:

Jag har en ny Philips 27" som jag vann tillsalu på marknaden Den skall ha hdmi 2.0 så som jag förstått det.

Tack för erbjudandet, skall kolla på den 👍

Av jomenjavisst

Kollat runt lite nu. Fattar jag det rätt att jag behöver en skärm som har hdmi 2.0 för att kunna köra den i 120 hz?

Hade gärna kommit undan med 1500:- eller åtminstone under 2000:-. Känns rätt svårt men har flera barn och blir lite väl dyrt med julklappar om det kostar mer.

Tror ni det är möjligt att komma under 2000:- för en ny skärm eller är det begagnat som gäller då?

Av jomenjavisst
Skrivet av Rouge of Darkness:

Är även ganska troligt att hdmi porten är 60hz låst i datorn dessutom.

Tack för svar!

Som jag fattat det när jag läst runt förut skall den hdmi-porten klara 120 hz.

Skrivet av perost:

Eftersom datortillverkare är totalt oförmögna att skriva ut vilken bandbredd bildutgångarna faktiskt klarar så är det svårt att säga med säkerhet, men Lenovo skriver i specifikationerna för datorn att den har HDMI 2.0. Det brukar de bara göra om den faktiskt klarar full HDMI 2.0-bandbredd.

Så de flesta moderna spelskärmar bör fungera i upp till 2560x1440@144Hz. Ett undantag är skärmar med G-Sync-modul (inte att förväxlas med skärmar som bara är G-Sync Compatible), då dessa moduler är gjorda för att köra DisplayPort och har en strypt HDMI-ingång.

Men se till att du dubbelkolla detta, butikerna brukar aldrig skriva ut det så man för leka detektiv på tillverkarnas produktsidor istället. En skärm som kan vara värd att kolla in är MSI Optix G273QF, den är en av de mest populära på prisjakt och ser ut att vara mycket skärm för pengarna. Den klarar 2560x1440@144Hz via HDMI.

Tack för utförligt svar!

Skall kolla in skärmen du rekommenderar och får väl börja leka detektiv.

Av jomenjavisst

Köpråd: Skärm 120 hz från Lenovo Ideapad Gaming

Hej,

Grabben skulle vilja ha en skärm till sin bärbara i julklapp. Spelar mest Fortnite men även lite annat. Om jag förstår det rätt är det inte alla skärmar som fungerar med 120 hz via hdmi. Han har en Lenovo Ideapad Gaming med RTX3050TI.

Tips på en billig skärm som fungerar med 120 hz till den bärbara uppskattas.

Kommer sitta nära skärmen, rekommenderas 24" eller 27"?

Tack på förhand!

Av jomenjavisst
Skrivet av Liteflax:

Åh va gött att du blev nöjd, själv velar man fortfarande mellan Samsung-LG. Får avvakta någon månad på QN95 priser.
Gjorde misstaget att ta med sambon till elgiganten för att se C1 live och den blänkte värre än en spegel där inne, förstår inte riktigt hur de tänkte när de hängde upp den, såg förjävligt ut även om bilden va sååå bra. Så nu finns inte det alternativet längre tydligen även när jag argumenterar bildkvalité. de är som en Ferrari mot en Volvo s60. Volvon vinner tydligen här..........

Vad trist, inga problem med reflektioner här hemma än. Är tv:n av kan det blänka om det är mycket ljus, annars inga problem.

Av jomenjavisst
Skrivet av Liteflax:

Snyggt! väntar med spänning på din recension, går i samma tankar fast ang QN95A och B1/C1 77"

Löjligt nöjd med tv:n. Även sambo och barn märkte stor skillnad på bildkvaliteten. Har väldigt mycket fönster i vardagsrummet men har inte märkt av några problem med ljusstyrkan på tv:n. Kollar jag film drar jag för med persienner och gardiner men det gör man väl när man kollar film även om man har en väldigt ljusstark QLED.

Av jomenjavisst
Skrivet av Laxpudding:

Nästan enklare att skriva regler för hur du medvetet skapar inbränningar, likt att stänga av alla inbyggda skydd och använda TV:n som en meny i en korvkiosk där du alternerar (vilket lurar den tidsstyrda autodimmingen) mellan två statiska bilder med kontrastrik HDR.

Har generella råd för det hela ifall man vill använda TV:n som skärm för PC här:
https://www.sweclockers.com/test/34436-lg-oled-42c2-tv-som-fu...

TV-användning ser är ofta annorlunda ut. Mer ljusstarkt men i kortare perioder. Inbyggda skydden är dock mer byggda för TV-bruk än för PC-bruk. Och du har alltid garantin/reklamationsrätten att ta till om panelen skulle få en faktisk inbränning.

Tack för svar! Verkar som att du anser det vara ok att kolla Nyhetsmorgon en timme då och då och att det egentligen inte är något att oroa sig för.

Av jomenjavisst
Skrivet av Liteflax:

Ja det tror jag med att du blir 100%! vill innerst inne ha LG B1/C1 men tror tyvärr Samsung QN95A hade passat oss bättre pga att tvn "står på" mycket när vi inte tittar, därav rädsla utav okontroll av nyhetskanaler och inbränning (kanske rädsla grundad på okunskap?).. min gamla samsung UE46f8005ST från 2012 har sjukt mycket timmar. Annars hade jag slått till direkt på B1 för 18990kr.
Köpte du med ljud till B1 också?

QN95A är lite för dyr just nu 24990:-

Ljud har jag redan 😀.

Har också noja över inbränning men det är säkert överdrivet. Tänker att jag får lära barnen och sambon hur man inte gör. Sedan finns väl en massa funktioner på tv:n som skall förhindra inbränningar har jag för mig?

Någon som vet om det finns en guide hur man undviker inbränningar på LG Oled, inställningar, automatiska funktioner och handhavande? Vågar man kika på Nyhetsmorgon? Spel att undvika?

Av jomenjavisst
Skrivet av Liteflax:

Snyggt! väntar med spänning på din recension, går i samma tankar fast ang QN95A och B1/C1 77"

Jag är redan övertygad om att jag kommer bli nöjd med tanke på alla lovord överallt. Är mer av en ljudnörd än bildnörd men kanske ser mer kritiskt på en tv än gemene man.

Vågar du vänta? Jag köpte tv:n så fort jag såg priset. Har missat reor förut och tyckte 18990:- kändes ganska oslagbart. Vad kostar QN95A just nu?

Av jomenjavisst

Köpte precis en LG B1 77" från Mediamarkt för 18990:-. Tänkte på att du skrev att du ville att den skulle gå ner till 20K om den skulle vara aktuell.

Av jomenjavisst

Tack än en gång för input. Väntade in bättre pris på B1 eller att QN85A skulle komma i lager. Beställde precis B1 77" för 18990:- på Mediamarkt.

Av jomenjavisst
Skrivet av eriksson850:

OLED, inget att tänka på imo. Inte bara svärtan utan även färgåtergivning och hela upplevelsen som både blir mer filmisk och dynamisk med OLED.

Tack för input Herr Eriksson! Men den är ju så liten?

Skrivet av snajk:

Den bättre Samsungen kommer definitivt att vara ett stort steg upp från din gamla budgetmodell. QN85A har bra lokal dimming med många zoner, "mini-LED", 120 Hz VRR och så. LG B1 är en OLED så svärtan är ju löjligt bra och den är ju generellt bättre förutom när det gäller ljusstyrka och i viss mån färghanteringen som har en tendens att ge en aning urvattnade färger i vissa lägen (hög ljusstyrka) tack vare den vita OLED:en som "hjälper till" att höja ljusstyrkan. Samsungs anti-reflex-behandling brukar också vara riktigt bra medan OLED generellt ger mer reflexer, men de har blivit bättre så skillnaden är inte så stor längre. Ett minus för Samsung är ju att de inte stöder Dolby Vision, men hur stort problem det är beror ju på hur mycket sånt material man kollar på.

Tack för ett uttömmande svar! Kul att höra att den är ett bra steg upp. Är ganska säker på att jag skulle vara nöjd med den efter din genomgång, väldigt bra att veta inför mitt val.

Skrivet av Laxpudding:

QN85A är byggd för ljusstyrka men kommer vara bättre än AU8 i fråga om bildkvalitet i ett mörkt rum tack vare FALD:en. Istället för clouding riskerar du däremot tydlig "blooming" eftersom den är så ljusstark. Så det är ingen apparat för en mörkt rum egentligen. Först när man kör den med extra dämpat ljus lär den passa bättre i ett mörkt rum.

QN95A är det bättre Samsung-valet för mörka rum och ljusstyrka när man behöver. Annars är Samsung ett fjärde- eller femtehandsval för just mörka scener i ett mörkt rum. För just film och biokänsla är en OLED verkligen det bättre valet på alla sätt.

Vill man ha en TV som är ljusstark och även presterar bra i mörka rum ska man titta på Sony X95J eller den enklare X90-94J. Samsung är inte alls lika sofistikerade som Sony i hur deras FALD arbetar. Samsung tänder för stora zoner och släcker ned för mycket när den väl släcker ned.

85 tum brukar vara VA. IPS-paneler är ofta 86 tum.

Tack så mycket för bra svar! Ser till att kika lite på Sony med 👍.

Av jomenjavisst

Samsung QN85a 85" vs LG B1 OLED 77"

Haft en billigare Samsung 85" (AU8000) med för mycket clouding som jag lämnade tillbaka. Var väldigt nöjd med allt förutom cloudingen och älskade storleken.

Nu står det mellan Samsung QN85a på 85" för 20.000:- eller en LG B1 OLED 77" för 22.000:- .

Frågan är om den här tv:n med Neo QLED från Samsung som är några snäpp upp i kvalite presterar bättre än den förra i ett mörkt rum på en film med mörka scener. Någon med erfarenhet?

Kan någon bekräfta att QN85a 85" är en VA-panel här i Europa likt USA?

Fattar att OLED är bättre på svärtan men känns inget vidare att gå ner i storlek heller.

All input tas tacksamt emot!

Av jomenjavisst

Tack igen! Åkte och köpte den på Elgiganten. Sonen är så exalterad så han darrar 😄.

Av jomenjavisst
Skrivet av norrby89:

skulle nog funka utan problem, mellan grabben kör på ett 1060 max-q och dottern har en laptop med ett 1050 och spel som fortnite, roblox, minecraft osv funkar felfritt så. Även spel som typ apex funkar fint på dom.

Skrivet av Icecrystal:

Jo, den där datorn fungerar säkert bra. Sökte upp en recension:
https://laptopmedia.com/review/lenovo-ideapad-gaming-3i-15-20...
Verkar helt ok även om det är konstigt att de har snålat med strömadaptern. Ett alternativ som jag hade ett öga på tidigare är:
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-legion-5-82b1003...
Ungefär samma pris och lite bättre prestanda. Modellen är 2020 års Legion 5-modell, så ett år äldre, men en mer påkostad modell jämfört med Ideapad Gaming 3. Prestandan är också snäppet bättre där speciellt CPUn har 2 extra kärnor. Utöver det så går det att uppgradera supporten på Legion 5an, Lenovo erbjuder upp till 4 års på-plats-service med den modellen. Detta går att söka upp via https://smartfind.lenovo.com -> Services -> 82JU00FYMX
ID:t jag angav där är modellnamn (eller MPN), det kan kallas lite olika men ser ut ungefär sådär och återfinns i specifikationerna.

Tack för er input! Uppskattas!

Av jomenjavisst
Skrivet av norrby89:

måste det vara en stationär dator ? för som Icecrystal ovan länkade så är laptops idag otroligt mycket mer prestanda per krona jämfört med laptops när det kommer till spel. Sure går inte att uppgradera i framtiden men gjorde själv det hoppet då priserna på speciellt grafikkort är bara rent av löjliga idag.

Min grabb som också är 10 år hållet på att spara till sin första dator. Håller ögonen öppna på marknaden men knappt kollat bärbart då jag trott det varit bättre med stationärt per krona. Uppgraderbarheten är också en anledning att jag kollat på stationärt. En fördel med bärbart när man har tight budget är ju att man endast behöver köpa till en mus.

Han skulle ha råd med denna i dagsläget. Annars får han vänta och grafikkortspriserna verkar inte sjunka avsevärt i år?

Några synpunkter på den här? 3050 TI GPU verkar ju ok? Spelar mest Fortnite på PS4 i dagsläget.

https://www.elgiganten.se/foretag/product/gaming/gaming-pc/ga...

Av jomenjavisst
Av jomenjavisst

Uppdrag: "Bärbar" dator med STOR skärm - Kom med förslag! (ca 8k)

Hej!

Den gamla stationära datorn börjar bli lite till åren, såpass till åren att en ny bärbar slår den i prestanda med hästlängder och den stationära åker ut. Den nya "bärbara" skall alltså främst användas hemma och flyttas mest mellan olika platser i hemmet.

Är en relativt casual gamer och kräver ej abslout bästa bild i spel så jag har tänkt mig en rimlig budget runt 8000:-, helst lägre och helst inte högre.

Det jag söker är rätt enkelt egentligen. En dator med så stor bildyta (och bra upplösning) som möjligt med bäst prestanda för en budget runt 8000:- inkl. OS.

Tacksam för tips på datorer!

Mvh

/jomenjavisst

Av jomenjavisst

Tack för alla svar!

Nyttigt med en sån här tråd där man får höra alla skiftande uppfattningar och skapa sig en egen.

Agget jag köpte har iallafall fungerat bra än så länge.