Inlägg

Inlägg som JohnSilver har skrivit i forumet
Av JohnSilver
Skrivet av PowerNet:

...
metropolitan area ethernet switcharna är gjorda för att sitta i stadsnät och uppfyller dem kraven som ställs på en switch för att kunna få anslutas till stadsnätet, sen att olika stadsnät använder till viss del olika märken är en sak, men vanligast inom stadsnät är Cisco, ´HP är vanligare inom kommuner och landsting.
...

Jag är fullt införstodd med hur olika typer av switchar jobbar. Jag jobbar dock inte för en operatör men jag har viss erfarenhet sen tidigare, inte för att det spelar någon roll då detta är ganska grundläggande saker. Att tjänsterna provisioneras ut säger sig självt också. Skall de köra flera operatörer så får de väl höra med stadsnätet vad de rekommenderar.

Jag har egentligen bara en fråga innan jag är nöjd, vad exakt med Cisco ME 3400E-serien är det du tycker är nödvändigt för ett stadsnät med flera operatörer? Nu pratar vi access, inte längre upp i nätet. Eller ännu mera rakt på sak, vad är det för krav du nämner de uppfyller? Som sagt jag är genuint intresserad och jag hoppas jag får lära mig nåt nytt här.

Jag är också väldigt intresserad av vilka som kör Carrier Ethernet idag, förrutom Telia av naturliga skäl?

Gärna lite tekniskt svar den här gången än att "de är gjorda för det"

Av JohnSilver
Skrivet av PowerNet:

Metropolitan area Ethernet switchar (som dem nedan) är gjorda för att sitta i stadsnät, där flera olika tjänster och leverantörer ska samverka i samma nät, där duger inga "smartswitchar" (med t.ex. VLAN, och andra enkla funktioner) utan där måste det vara fullt managerbara switchar, som kan styras centralt utan att behöva logga in i ett dåligt webbinterface, för att hantera olika tjänster, operatörer, hastigheter etc.

Enkla switchar som är managerbara så kallade "smartswitchar" dem duger/räcker till för hemmaanvändare som vill dela upp sitt nät med olika VLAN, men dem duger inte i t.ex. stadsnät och andra viktiga / mer komplicerade nätverk, där det krävs mer avancerade inställningsmöjligheter (VLAN, QoS, hastighetsbegränsningar, etc etc) utan där gäller dett att ha full Layer2 managerbara switchar, eller Layer3 managerbara switchar, och att dem kan styras från ett centralt ställe, dit dem olika operatörerna har tillgång till antingen webbinterface eller en speciell programvara för att lägga in nya kunder, redigera kunder, ställa in hastighet på kundens uttag, lägga på tjänster etc.

Lite av samma princip i datacenter/serverhallar, där krävs också mer avancerad utrustning än vad som en vanlig konsument/privatperson använder/har nytta av, såsom avancerad QoS, hastighetsbegränsningar, statistik, routing, stabilitet, kapacitet, livslängd, garantier etc etc.

Cisco, HP är stabilitets produkter, med väl beprövad teknik, som håller och klarar av dem behoven och kraven som ställs på ett modernt datacenter.
Och Cisco, HP har byte dagen efter om något går sönder, (eller enligt supportavtal) men datacenter har oftast switchar etc till viss del i lager så det kan bytas ut så snart det behövs utan lång ned tid.
Att köpa riktiga kvalitets produkter som Cisco och HP borgar för att man får väl beprövad och stabil teknik, som har hög kvalité och stabilitet.
Det är billigare för datacenter att köpa dyrare switchar från början än att köpa billiga som går sönder och behöver bytas ut, då varje minut ned tid kostar pengar för datacentret då SLA avtal går in och styr ersättning gentemot dem som hyr colocation och dedikerade servrar hos datacentret.

Full Layer2/Layer 3 switchar har funktioner som inte enkla "smartswitchar" har, såsom autentisering mot RADIUS för att säkerställa säkerheten i nätverken inom företag och organisationer, mac autentisering, dynamiska VLAN etc, och andra funktioner som är nödvändiga inom företag/organisationer och som används av operatörer etc.

Cisco ME 3600X Series Ethernet Access Switches
Cisco ME 3400E Series Ethernet Access Switches
Cisco ME 4900 Series Ethernet Switches

Det var inte många svar där inte? Du jobbar inte som försäljare? hehe
Du jobbar ju som nätverkstekniker enligt din profil, så istället för att rabbla produktbeskrivningar så kan du väl svara på frågorna istället och komma med något konkret? Jag börjar misstänka att du faktiskt inte har en aning om vad du pratar om, no offence.

Förklara varför de behöver en carrier ethernet-switch/metro ethernet öht? Jag vill inte spräcka någon bubbla men de flesta switchar som sitter i bostadshus och ger access åt olika operatörer hanterar endast vlan, förrutom andra typiska protokoll för en lager 2-switch.

Jag påpekar igen att jag behöver ingen lektion i hur en switch fungerar eller vad de olika switcharna är till för, men tack ändå
Jag är genuint intresserad av hur du tänker men har lite svårt att hänga med i vad du försöker få fram..

Av JohnSilver
Skrivet av PowerNet:

Det är bland annat Cisco ME-3400-24TS (och såklart andra märken också, och andra modeller från Cisco) som sitter i nätet ute i hyreshusen, "ME" = Metropolitan-area Ethernet, speciellt gjorda för att sitta i stadsnät där olika tjänster /kunder ska finnas, och flera leverantörer.

Andra switchar från Cisco som är inriktade på stadsnät/bredbandsnät är:
Cisco ME 3600X Series Ethernet Access Switches
Cisco ME 3400E Series Ethernet Access Switches
Cisco ME 4900 Series Ethernet Switches

Core switchar som inriktade på operatörer är t.ex.
Cisco ME 4900 Series Ethernet Switches
Cisco Catalyst 4500E Series Switches

Datacenter switchar är t.ex.
Cisco Nexus 5000 Series Switches
Cisco Nexus 7000 Series Switches
Cisco Catalyst 6500 Series Switches

Ja, Cisco produkterna är "dyra" men dem flesta företag/operatörer satsar på Cisco i grunden då det är erkänt stabilitet och kvalité i produkterna.

Lika så inom datacenter (serverhallar) det går inte att snåla in på kvalité/stabilitet genom att köpa billigare produkter för att spara några kronor när man köper in dem, speciellt då en liten stunds nertid i serverhallen kostar mer för företaget än att köpa in riktig utrustning från början, även om den är dyrare i inköp så lönar det sig.

Nertid i serverhallar kan kosta serverhalls ägaren mycket mycket pengar, då dem oftast har SLA avtal med företag som hyr colocation/dedikerad server hos serverhalls ägaren, och då kan varje minut kosta mycket pengar då det i SLA avtalen kan utgå ersättning då det är nertid (vilket är vanligt).

Så då är en dyrare switch en liten kostnad för att erhålla den höga kvalité och stabilitet som krävs.

Vanliga märken för switchar i datacenter är:

Cisco
extreme networks
HP

Inte riktigt min typ av nätverk, men jag tänker inte på en switch avsedd för carrier ethernet när jag tänker på en switch som skall sitta i ett lägenhetshus och ge access till privatkunder. Jag tänker på en vanlig switch med de egenskaperna jag beskrev tidigare.

När det kommer till andra nätverk som t.ex. datacenter för colocation och dedikerade servrar så är det nog mer vanligt med enkla switchar som servrarna sitter i än vice versa. Den typiska servern i ett datacenter (utan tyngre krav) behöver oftast bara ett vlan och ...(googlar...) ...100Mbps-port verkar vara vanligast.
Du verkar ju jobba i ett datacenter så du får gärna förklara vad mer en vanlig dedikerad server behöver från switchen som sitter i racket?

Kan för övrigt nämna att man inte behöver köra bgp med ett eget as för att ha egna IP-nät från Ripe utan det går bra att köra i en leverantörs as men att själva ha bestämmanderätten/"äganderätten" till det.

Jag tror åter igen att man måste tänka på vad man skall göra här och hålla det så enkelt som möjligt.

Edit: För övrigt tycker jag att switchen du länkade till var billig för det du får, det är ju listpriser och med moms..

Av JohnSilver
Skrivet av PowerNet:

Så runt 12.500 kr för en 24 port 100/100 switch för vanligt nätverk (RJ45 uttag) är inte "multum" enligt er?
http://www.misco.se/product/product.aspx?P_ItemId=60174&Start...

Visst, den där är "billig" om man jämför med andra dyrare switchar som sitter i datacenter/operatörernas CORE nät.

Sen när det ska blandas in att det ska vara gigabit och fiber uttag i switchen, så stiger summan flertalet gånger om.

Vad exakt är det med den modellen du behöver? Att skyffla trafik är faktiskt ingen tung sak för en switch. Rent krasst så behöver du ett gäng vlan (antagligen ett antal per port om det skall vara triple play etc), något vettigt loopskydd (behöver dock inte vara stp beroende på miljö), multicast-stöd, qos och om vi snackar gigabit-hastigheter så skulle jag personligen se i alla fall flera delade upplänkar alternativt en 10Gbps-länk.

Poängen är, att ta en valfri switch och endast titta på portdensiteten och hastigheten på dessa och säga att det är dyrt är meningslöst om man inte ser till helheten.

Förresten, vad är det för switchar du menar att datacenter och operatörer har i sitt core-nät?

Av JohnSilver

Så de är svåra att få tag på för att du inte vill ringa?

Av JohnSilver
Skrivet av mrqaffe:

Hub och switch är för att koppla ihop ett nät, se dem som en kopplingsplint, hubar är äldre teknik och har ersatts nästan helt av switchar.
En router är en enhet för att koppla ihop olika nät så de ska kunna nå varandra, tex ditt nätverk hemma kan kopplas upp mot internet, då använder man en router.
Genomsnittshastigheten är den som står på delarna, det ska inte avvika, däremot kan troughputen på en "klen"router vara lägre än den hastighet nätverksdelarna har, routern måste läsa av adresserna och sända dem till rätt nät och det drar cpu kapacitet.
Din hemmarouter pratar ett språk som heter RIP, men den här videosnutten var rolig ändå även om den handlar om ospf.
http://www.youtube.com/watch?v=0qy-WJ-i60g

Rätta mig gärna om jag har fel men visserligen klarar de flesta konsumentroutrar av rip och eventuellt ospf men som standard tror jag (dock inte säker) att de endast routar på direkt anslutna nät samt en standard route för övrig trafik som pekar mot internetleverantören. Övriga routingprotokoll känns aningen överflödiga i ett hemnätverk och kommer till 99% aldrig användas även om de körs.

Edit:

Hub: http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_hub
Switch: http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_switch
Router: http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_router

Av JohnSilver

Det viktiga först, din avatar värmer mitt hjärta varenda gång jag ser den

Det sekundära, kolla datumen i din post, "...jag angav att bilen tidigast kunde hämtas 2012-06-18, och att registreringsbevis och nycklar skulle överlämnas vid hämtning. När jag kom hem idag(2012-06-24)... "

Om de tidigast fick hämta den i måndags o de har hämtat den nu stå stämmer det väl annars?

Av JohnSilver

Om det räcker med 100Mbps-portar och ni säger var ni bor så kanske någon snäll swecare kan ge er en? Folk inom branschen känner säkert till nån hög med gamla enheter

Av JohnSilver

Opera är ju en galet fin webbläsare

Av JohnSilver

scp brukar gå annars.

Av JohnSilver
Skrivet av z0dan:

Måste bara skriva här.
Jag har ett liknande problem, dock inte att föräldrarna stänger av internet ( de vet inte hur man gör), men att jag helt enkelt inte får använda datorn efter kl 20.00
Jag är snart 17, vad fan ska jag göra? blir vansinnig.
De är helt omöjliga att resonera med när det gäller den här saken.

Vad har du gjort för att förtjäna en sån behandling?

Av JohnSilver

Så du hade 16k i lön men valde att bo med din flickväns föräldrar? Planerar du att bo kvar hos dem i flera år medans du pluggar? Är inte det lite själviskt?

Av JohnSilver

Vad jobbar du med nu? Varför vill du bli en professionell programmerare/utvecklare? Kan du något om programmering nu?
Det kommer bli en hel del pluggande för dig men planen är helt klart genomförbar. Jag hoppas du har bra disciplin (kanske läge att sälja din speldator och köpa dig en plugglaptop? ) för du kommer behöva det.

Jag önskar dig all lycka till.

Av JohnSilver

Ställ in att du skall faxa med max 14,4Kbps så skall det fungera.

Av JohnSilver

Kan du ge exempel på vilken torrent-fil det gäller?

Av JohnSilver

Byt ut ordet kanaler mot länk(ar) istället.

Återkommer ev. senare.

Av JohnSilver

Ibland rullar inte systemets kugghjul snabbt nog.

http://www.kronofogden.se/konkurs/naringsforbud.4.14db52b102e...

"Vi på Marko´s Games vill att du som kund känner dig trygg hos oss. Vi ger dig därför från ett års garanti på varorna i vårt sortiment. Följande garanti villkor gäller:

6 Mån garanti på reparationer

1 Års garanti på tillbehör

2 Års garanti på konsoler

5 Års garanti på chip / flash / modifikation inkl montering"

Hur många tror du litar på att ditt företag (om du har ett?) finns om 5 år?

Av JohnSilver

Kör med kabel.

Av JohnSilver

Jo det finns ju ett gäng olika protokoll för loop-hantering, dock tror jag inte det är relevant i det här nätverket.

Istället för att lägga pengar på en switch för 400:- så hade jag lagt 100-200:- till på en switch med fler portar. En snabbsökning hittar nån switch Asus har gjort, "http://ehandel.blocket.se/Asus_GigaX_1050_3459338.htm". 50 portar ger ju även lite expansionsmöjligheter för framtida lan. Lite snålt med FE-portar för upplänkarna dock men man får ju många portar för pengarna Givetvis ger ju Procurve-switchen fler funktioner men om vi skall titta på behoven så känns det som att fler portar är värt mer.

Btw youtube-klippet uppskattades

Av JohnSilver

Ja exakt ni får en nätverkskabel av samma typ som du har kopplat till din dator idag. Denna behöver ni bara koppla in i en switch, fortfarande under förutsättning att ni får publika IP-nummer av internetleverantören.
Om ni kan få ihop ett gäng med switchar så går det att koppla ihop dem med en nätverkskabel.
T.ex. om ni får ihop 3st switchar med 8 portar var så kopplar ni "internerkabeln" till switch 1. Ni tar därefter en ny kabel från switch 1 till switch 2. Därefter en till kabel från från switch 1 till switch 3. således är alla switchar ihopkopplade och ni har 5+7+7 portar kvar. Jag hoppas du förstår principen.

Ni kan koppla nästan hur ni vill, ni kan koppla switcharna i en lång kedja istället (dock blir det inte lika effektivt bandbreddsmässigt), det enda ni inte får göra är att koppla en loop då vissa typer av paket aldrig kommer sluta loopa utan kommer föröka sig och inom kort göra nätverket obrukbart.